GÜNDEM - 13 Mart 2025 Perşembe 12:24

Başkan Kurt OBAK Gönüllüleri ile iftar programında buluştu

A
A
A
Başkan Kurt OBAK Gönüllüleri ile iftar programında buluştu

Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, Odunpazarı Belediyesi Arama Kurtarma (OBAK) gönüllüleri ile iftar programında bir araya geldi.


Odunpazarı Belediyesi Alaaddin Kafe’de düzenlenen iftar programında, dayanışma ve gönüllülük ruhu ön plana çıktı. Başkan Kazım Kurt, iftar programında yaptığı konuşmada, OBAK gönüllülerinin afet ve acil durumlarda gösterdiği fedakârlığın önemine vurgu yaptı. Gönüllülere özverili çalışmaları için teşekkür eden Başkan Kurt, "Odunpazarı Belediyesi’nin en önemli ve en fonksiyonel gönüllü kuruluşlarından birisi OBAK. Bu gönüllü kuruluşun daha da büyümesini istiyoruz. Sizler, toplumumuz için büyük bir değer taşıyorsunuz. Afet anlarında gösterdiğiniz çaba ve dayanışma, hepimiz için umut verici. Afet anlarında kimse ne yapacağını bilmiyor. Bu yüzden bize bilinçli insanlar lazım. Bu anlamlı buluşmada sizlerle bir arada olmaktan mutluluk duyuyorum" dedi. OBAK gönüllüleri de Başkan Kurt’a desteklerinden dolayı teşekkür ederek, dayanışma içinde çalışmaya devam edeceklerini belirtti.



Başkan Kurt OBAK Gönüllüleri ile iftar programında buluştu

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara 600 yıllık geçmişi olan ata ekmeğini ekmek kapısı yaptılar 2021 yılında tescillenerek Mamak’ın yöresel lezzetleri arasına eklenen ve kadınlar tarafından üretilen ekşi mayalı Kutludüğün ekmeğinin 600 yıllık lezzeti sürdürülüyor. Mamaklı kadınlar tarafından istihdam oluşturmak ve kültürel mirasa sahip çıkmak amacıyla kurulan Mamak Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi’nde (MAKKOP), kadınlar tarafından üretilen Kutludüğün ekmeğinin 600 yıllık tarihi günümüzde yaşatılıyor. 2021 yılında ‘Coğrafi İşaret Tescil Belgesi’ alan ekmek, ekşi maya ile yapılıyor. Kadınlar tarafından üretilen ekmek Ankara’nın çeşitli yerlerinde 60 liradan satılıyor. "Ekmeğimizi meclise kadar gönderiyoruz" MAKKOP sorumlu şefi ve 3 çocuk annesi Emine Ediz, Kutludüğün’de bulunan fırında hem ekşi mayalı Kutludüğün ekmeği hem de sütlü ekmek ürettiklerini belirterek, "Ekmeğimizin 600 yıllık bir geçmişi var. Odun ateşinde pişiriyoruz ve ekşi maya kullanıyoruz. Tamamen doğal malzemeler var. Biz bu ekmekle büyüdük. Ekmeğimizi meclise kadar gönderiyoruz. Onun dışında fırınlarımız ve satış yerlerimiz var. Vatandaş istediği zaman buradan da gelip ekmeği temin edebiliyor. Diğer ürünlerimizden de alabiliyor. Ekmeğin içinde sadece un, su, tuz ve ekşi maya var. Hiçbir katkı maddesi yok. Aynı zamanda da coğrafi işaretli bir ekmek. Günlük üretimimiz siparişe göre değişiyor. Yaklaşık 200-300 ekmek üretiyoruz. Köy civarında bulunan 30’u aşkın fırında bulunan tüm ustalar kadın" diye konuştu. Ekmekler ziyan olmuyor Fırında hiçbir ekmeğin ziyan olmadığını vurgulayan Ediz, "Biz ekmekleri geri dönüşüm olması için ekmek kesme makinasında keserek tepsilere koyduktan sonra tekrar fırınlıyoruz. Böylece çorbalarda kullanılmak amacıyla satılıyor" ifadelerini kullandı. "Kadının başaramayacağı şey yoktur" Kutludüğün’deki fırında toplam 10 kişinin çalıştığını açıklayan Ediz, "Biz buradaki 4 kişi üretimden sorumluyuz. Bir arkadaşımız sipariş alıyor, diğeri siparişleri dağıtıyor. Kadın olarak çalışmak insana gurur veriyor. Kendi ayakları üzerinde durmak kadar güzel bir şey yok. Evde olsak elimizden hiçbir iş gelmiyor. Kadının başaramayacağı şey yoktur. Odun taşımak, ekmek taşımak bize normal geliyor artık. Herhangi bir ev işi gibi yapıyoruz" açıklamasında bulundu.
Mersin Bayram tatili 9 gün olunca, deniz keyfi erken başladı Ramazan Bayramı tatilinin 9 güne çıkarılmasını fırsat bilenler, deniz ve hava sıcaklığının 20 derecenin üzerinde seyrettiği Mersin’e gelerek denizin keyfini çıkardı. UNESCO Dünya Miras Geçici Listesi’nde yer alan Kızkalesi başta olmak üzere tüm sahillerde yoğunluk yaşanırken, açık olan işletmelerde doluluk oranı yüzde 50’ye yükseldi. Yurt genelinde bir çok ilde yağışlı hava etkili olurken Türkiye’nin turizm merkezlerinden Akdeniz’e 321 kilometre kıyısı bulunan Mersin’de sıcaklık 20 derecelerin üzerinde seyrediyor. Ramazan Bayramının okulların ara tatiline gelmesi ve 9 güne uzatılmasıyla sıcak havayı değerlendirmek isteyen bir çok aile, Türkiye’nin dört bir yanından Mersin’e gelerek denizin tadını çıkarmaya başladı. Özellikle Erdemli ilçesinde bulunan UNESCO Dünya Miras Geçici Listesi’ndeki Kızkalesi başta olmak üzere Ayaş, Silifke Susanoğlu ve Taşucu başta olmak üzere tüm sahillerde yoğunluk yaşandı. Gelen tatilcilerden kimisi denize girdi, kimileri de sahilde gezerek kumsal ve güneşin keyfini yaşadı. Tatil bölgelerindeki bazı tesisler de iş yerlerini bu sezon erken açtı, doluluk oranları yüzde 50’ye yaklaştı. Tatil için Kızkalesini tercih edenlerden Oğuzhan Kumsal, bayram tatilini fırsat bilerek geldiklerini belirtirken, Murat Özer’de yazın başladığı Mersin’e herkesin edebileceğini söyledi. Sezon erken açıldı, aileler denizin tadını çıkarıyor Bayram nedeniyle 2025 sezonu erken açtıklarına değinen Kızkalesi Kültür ve Turizm Derneği Başkan Yardımcısı Mehmet Şirin Öztop, 9 günlük tatilin işletmelerin yüzünü güldürdüğünü çünkü il açtıklarında tatilcileri ağırlamanın turizmciler için önemli olduğunu ifade etti. Öztop, tüm işletmelerin henüz açık olmadığını, açık olanların ise yüzde 50’lilik doluluk oranına ulaştığının aktardı. Deniz sıcaklığının 20 derecelerde olduğuna dikkat çeken Öztop," Özellikle Kahramanmaraş, Adana, Ankara, Kayseri, Niğde ve Konya gibi çevre illerden aileler gelerek bu güzel denizin tadını çıkarıyor. Nisanın başındayız, denize giren küçük çocuklu aileler bile var. Ayağını bu denize sokan buraya tekrar geliyor. Bu kum, bu deniz Türkiye’de bir çok noktada yok. Mersin ve Kızkalesi çok özel noktalar, 321 kilometre kıyı şeridimiz var. Her aileye hitap edecek alternatifler var" diye konuştu. (HİV-