SPOR - 03 Temmuz 2024 Çarşamba 13:46

Özcan Şimşek, futbolcu yetiştirme tazminatının nasıl hesaplandığını değerlendirdi

A
A
A
Özcan Şimşek, futbolcu yetiştirme tazminatının nasıl hesaplandığını değerlendirdi

YAFA Yapay Zeka Akademisi Yönetim Kurulu Başkanı Özcan Şimşek, futbolcu yetiştirme tazminatının nasıl hesaplandığı konusunda değerlendirmelerde bulundu.


YAFA Yapay Zeka Akademisi Yönetim Kurulu Başkanı Özcan Şimşek, özelikle futbol akademilerini ilgilendiren yetiştirme tazminatının FIFA statüsüne göre nasıl olduğuyla ilgili açıklamalarda bulundu. Bir futbol kulübünün, 12 ile 23 yaşları arasındaki futbolcuların eğitimi ve yetiştirilmesinin ardından 23 yaşına kadar transfer olması halinde futbolcu yetiştirme tazminatını hak etmiş olduğunu belirten Şimşek, "Futbolcu yetiştirme tazminatı profesyonel futbolcuların statüsü ve transferleri talimatında düzenlenmiştir. Talimata göre, futbolcuların eğitimi ve yetiştirilmesi 12 ile 23 yaşları arasında gerçekleşir. Yetiştirme tazminatının hesaplanmasında TFF kayıtları esas alınır ve hesaplama eğitiminin fiilen başladığı tarihten itibaren yapılır. Yetiştirme tazminatının hesabında kulüpler, yetiştirme yatırımlarına göre dört ayrı kategoriye ayrılır. TFF her yıl birinci transfer ve tescil döneminden önce kulüplerin dahil olduğu kategorileri ve bu kategorilerin sezonluk yetiştirme tazminatı miktarlarını tespit ve ilan eder” ifadelerini kullandı.



"Futbolcunun 23 yaşını doldurması halinde, kulüp değiştirmelerinde yetiştirme tazminatı ödenmez"


Yetiştirme tazminatının ilgili kulüplerin rızasıyla belirlenmesi ve ödenmesinin esas olup, bu husustaki uyuşmazlıkların, Uyuşmazlık Çözüm Kurulu tarafından karara bağlandığını aktaran Özcan Şimşek, "Tazminat kural olarak 23 yaşın doldurulmasına kadar futbolcunun profesyonel olarak yapacağı tüm transferlerinde ödenir. Geçici transferlerde futbolcuyu geçici olarak transfer eden kulüp bu döneme denk gelen yetiştirme tazminatına hak kazanır. Hesaplamalarda, kulüplerin ilgili transferin yapıldığı tarihte bulundukları kategorileri esas alınır. Yetiştirme tazminatının mevcudiyeti, fesih tazminatının uygulanmasına engel teşkil etmez. Sözleşmenin kulüp tarafından haksız veya futbolcu tarafından haklı sebeple feshi halinde, söz konusu kulüp yetiştirme tazminatına hak kazanamaz. Yetiştirme tazminatının hesabında yaş tashihleri dikkate alınmaz. Futbolcunun 23 yaşını doldurması halinde kulüp değiştirmelerinde yetiştirme tazminatı ödenmez" açıklamasında bulundu.



Profesyonelliğe geçişte tazminatın hesaplanması ve ödenmesi


Profesyonelliğe geçişte tazminatın nasıl hesaplanıp ödeneceği konusuna ilişkin de açıklamalarda bulunan Şimşek, "Futbolcunun ilk profesyonelliğe geçişinde yetiştirme tazminatı, futbolcuyu yetiştiren kulüplerin kategorileri ve bu kategoriler için TFF tarafından belirlenmiş sezonluk yetiştirme tazminatı miktarı esas alınarak hesaplanır. Bununla birlikte, genç futbolculara ait yetiştirme tazminatının yüksek seviyede saptanmaması için futbolcunun 12. yaşına girdiği ve 15. yaşını tamamladığı sezonun sonuna kadar olan dört sezonluk transfer ve tescil döneminde, kulüplerin kategorilerine bakılmaksızın dördüncü kategorinin sezonluk yetiştirme tazminatı masraflarına dayanılarak yetiştirme tazminatı hesaplanır. Bunun için futbolcuyu 12 yaşından itibaren yetiştiren eski kulüplerin kategorilerindeki yetiştirme tazminatı miktarı o kulüpteki amatör olarak tescilli olduğu sezon sayısı ile çarpılır. Aynı sezon içerisinde birden fazla kulübe tescili yapılmış amatör futbolcuların profesyonelliğe geçmeleri halinde, o sezon içerisinde sadece en son tescil edildiği kulübün yetiştirme tazminatı talep etme hakkı vardır. Bu şekilde ortaya çıkan yetiştirme tazminatı, ilgili kulüp veya kulüplere, futbolcu ile profesyonellik sözleşmesi imzalayan yeni kulüp tarafından sözleşmenin tescilinden önce ödenir veya bu kulüplere ödenmek üzere TFF nezdinde depo edilir. Tazminatı depo eden kulüp, bu tarihten itibaren 30 gün içinde, yetiştirme tazminatı ödemekle yükümlü olmadığına dair kesinleşmiş bir karar ibraz etmez veya feshin haklılığı yada haksızlığına dair bir dava açıldığını belgelemez ise depo edilen tazminat, diğer tarafa ödenir. Feshin haklılığı veya haksızlığına dair dava açılması halinde tazminat, davada verilecek kararın kesinleşmesine kadar depo edilerek karara uygun şekilde ilgili tarafa iade edilir veya ödenir. Söz konusu ödemenin yapıldığını gösteren belgeler TFF’ye ibraz edilmedikçe sözleşme tescil edilmez" diye konuştu.



Futbolcunun profesyonel statüsünü bozmadan yapacağı müteakip transferlerde yetiştirme tazminatının hesaplanması ve ödenmesiyle ilgili konuşan Şimşek, "Profesyonel futbolcunun alt kategoriden üst kategoride bir kulübe transfer olması halinde eski kulübün söz konusu futbolcu için daha önce ödemiş olduğu yetiştirme tazminatı ve ayrıca eski kulübündeki tescil süresi ile futbolcunun transfer olduğu kulübün kategorisi için TFF tarafından belirlenmiş sezonluk yetiştirme tazminatının çarpımı ile ortaya çıkan futbolcunun son kulübündeki yetiştirme tazminatı; yeni kulüp tarafından futbolcunun sözleşmesinin sona erdiği kulübe ödenir. Ayrıca futbolcunun aynı sezon içerisinde daha üst kategorideki bir kulübe transfer olması halinde, futbolcunun son kulübünün yetiştirme tazminatı hakları saklı kalmak kaydı ile önceki kulübün yetiştirme tazminatından kaynaklanan kaybı yeni kulüp tarafından ödenir. Futbolcunun son kulübüne tescil süresinin bir sezondan az olması halinde, yetiştirme tazminatı hesabında bir sezonluk tazminat tutarı esas alınır. Profesyonel futbolcunun aynı kategorilerdeki kulüpler arasında transfer olması halinde; Futbolcunun en son kayıtlı olduğu kulüpteki tescil süresi dikkate alınarak, son kulüpteki tescilli olduğu sezon sayısı ile Federasyonca o kategori için belirlenmiş olan sezonluk yetiştirme tazminatının çarpımı ile hesaplanan yetiştirme tazminatı futbolcunun kayıtlı olduğu son kulübe, yeni kulüp tarafından ödenir. 3. ve 4 . kategorilerdeki bir futbolcunun aynı kategori içerisinde kulüp değiştirmesi halinde, kayıtlı olduğu son kulübün önceki transfer için ödemiş olduğu yetiştirme tazminatı yeni kulüp tarafından ayrıca ödenir. Ayrıca, futbolcunun aynı sezon içerisinde üst kategorideki bir kulübe halinde, futbol transfer olması halinde, futbolcunun son kulübünün yetiştirme tazminatı hakları saklı kalmak kaydı ile, önceki kulübün yetiştirme tazminatından kaynaklanan kaybı yeni kulüp tarafından ödenir" şeklinde konuştu.



"Futbolcunun transfer olduğu kulübün kategorisine bakılarak yetiştirme tazminatı hesaplanır"


Profesyonel futbolcunun yüksek kategorideki bir kulüpten düşük kategoride bir kulübe transfer olması halinde ise Şimşek, "Futbolcunun transfer olduğu kulübün kategorisine bakılarak yetiştirme tazminatı hesaplanır. Hesaplama en son kulüpteki tescilli olduğu sezon sayısı ile transfer olduğu kulüp için TFF tarafından belirlenmiş sezonluk yetiştirme tazminatının tutarı ile çarpılarak yapılır. Ortaya çıkan yetiştirme tazminatı futbolcunun yeni kulübü tarafından en son tescilli olduğu kulübe ödenir. Ayrıca, futbolcunun aynı sezon içerisinde üst kategorideki bir kulübe transfer olması halinde, futbolcunun son kulübünün yetiştirme tazminatı hakları saklı kalmak kaydı ile, önceki kulübün yetiştirme tazminatından kaynaklanan kaybı yeni kulüp tarafından ödenir. Futbolcunun son kulübüne tescil süresinin bir sezondan az olması halinde, yetiştirme tazminatı hesabında bir sezonluk tazminat tutarı esas alınır. Birinci, ikinci ve üçüncü kategorideki bir kulüpte profesyonel olarak kayıtlı olan futbolcunun, dördüncü kategorideki bir kulübe transfer olması halinde yetiştirme tazminatı ödenmez. Ancak, futbolcunun iki yıl içerisinde yeniden üst kategorideki bir kulübe transfer olması halinde, eski kulübün yetiştirme tazminat talep etme hakları saklıdır” ifadeleriyle sözlerini noktaladı.



Özcan Şimşek, futbolcu yetiştirme tazminatının nasıl hesaplandığını değerlendirdi

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Rize İlhan Palut: “4 mağlubiyette bundan çok daha iyi oynadık” Çaykur Rizespor Teknik Direktörü İlhan Palut, Antalyaspor maçının ardından, “5 kere kaybettik. Bunlardan Galatasaray maçını bir kenara bıraktığımız zaman diğer 4 mağlubiyette bundan çok daha iyi oynadık” dedi. Trendyol Süper Lig’in 8. haftasında sahasında Antalyaspor’u 2-1 mağlup eden Çaykur Rizespor’da Teknik Direktör İlhan Palut maçın ardından basın toplantısında açıklamalarda bulundu. Palut, “Zaten maç öncesi gidişat herkesin malumuydu. Çok kötü bir periyottan çıkarak bu karşılaşmaya hazırlandık. Her şeyden önce kazanmaya ihtiyacımız vardı. Futbola ‘Kazanalım da oyun önemli değil’ mantığıyla bakan bir teknik adam değilim. ‘Nasıl oynarsak oynayalım ama kazanalım’ hiçbir zaman demedim ama bugün önceliğimiz kazanmaktı. Maçın içine girdiğimiz zaman çok genel söyleyeyim, 5 kere kaybettik. Bunlardan Galatasaray maçını bir kenara bıraktığımız zaman diğer 4 mağlubiyette bundan çok daha iyi oynadık. Futbol böyle bir oyun. Son dakikalar bir gol yedik. Kalan 8-9 dakika bizim için tabii ki kolay değildi, stresliydi. Şunu çok net gördüm, zaten tesiste de bunu yaşıyorum, oyuncularda da bunu görüyorum, hepimizin üzerinde çok büyük bir baskı vardı. Bu baskı tabiri caizse bizi tuttu. Bir de maça iyi başlayamadık. Aslında bocalama periyodu yaşarken goller geldi. Biz daha iyi oyunlar oynadık. Buna dönebiliriz ama bu galibiyete ihtiyacımız vardı. Umuyorum ki bu galibiyet bu stresi azaltacak bir özgüven getirecek. Daha önce oynadığımız iyi oyunlar oynayarak skorlar alacağız. Çok içerideyiz. Devam etmemiz lazım. Orta ve uzun vadede daha iyi oynamamız lazım, güzel sonuçları buna eklememiz lazım. Oyuncularım baskı altında oynadılar, onları tebrik ediyorum. Antalyaspor’a da başarılar diliyorum” ifadelerini kullandı.
Erzurum Erzurumspor FK - Boluspor maçının ardından Trendyol 1. Lig’in 8. haftasında Erzurumspor FK ile Boluspor arasında oynanan müsabakanın ardından teknik direktörler maçı değerlendirdi. Mücadele sonrası düzenlenen basın toplantısında konuşan Boluspor Teknik Direktörü Ufuk Kahraman, “Erzurum deplasmanı her zaman zordur. Bunu bilerek geldik. Aldığı 9 puanı içeride kazanmış bir Erzurum takımı. Formda bir Erzurum takımı. Tabii biz de ona göre planlarımızı yaptık. Hava şartlarını iyi kullanan, seyircisi önünde bunu iyi değerlendiren bir Erzurum takımına karşı ilk yarıyı oyunu tutup daha sonra geçişlerle oyunu üç puanı kazanmak istiyorduk. Erzurum takımının golü geldi. Daha sonra ikinci yarı sistem değiştirdik. 5-3-2’den 4-3’e döndük. Kenarları kullanmaya çalıştık ama bunda çok da başarılı olamadık. Daha çok topa sahip olan bir takım olması gerekiyordu. Kendi takımım adına söylüyorum. Tabii ki golden sonra da Erzurum takımı biraz daha savunma ağırlıklı oynadı. Geçiş oyununa dönmeye çalıştı. Erzurum takımını tebrik ediyorum” diye konuştu. Hakan Kutlu: "Tempolu ve iyi bir oyun sergiledik" Erzurumspor FK Teknik Direktörü Hakan Kutlu ise, “Zorlu bir maça çıktık. Öncesinden belliydi. Boluspor deplasmanda hiç maç kaybetmemiş bir takımdı. İlk mağlubiyetlerini burada bize karşı aldılar. Aslında oyunun ilk 20 dakikasına çok tempolu ve çok iyi oynayarak başladık. Üç dört tane net pozisyonlarımız vardı. Rakibimize hiç pozisyon vermedik ve kalemize yanaştırmadık. Ama özellikle ilk yarının golden sonraki 15 dakikasında biraz Boluspor maçın üstünlüğünü bizden aldı. Oyunun ikinci yarısında yine iyi başladık ve 45 dakika maçı iyi götürdük. Girdiğimiz gol pozisyonları vardı. Maçın hakemi için çok bir şey söylemek istemeyeceğim. İnşallah gözlemciler, federasyon değerlendirirler. İyi bir gününde değildi. Yan hakemleri ayrı tutuyorum sadece orta hakem ile ilgili söylüyorum. Oyuncularım gerçekten 10 kişi kalmamıza rağmen iyi oyun çıkarmamıza rağmen bir tane pozisyon vermeden özellikle girdiğimiz üç dört tane pozisyonda maç tamamladık. Dediğim gibi her geçen gün içine koyuyoruz. Bizim açımızdan ben geldiğim günden beri söylüyorum. Bundan sonra hep söyleyeceğim, Erzurum şehrine yakışır bir takım olmaya çalışıyoruz. Oynayan oynamayan, sonradan giren sporcularımızın coşkusunu, mücadelesini görüyorsunuz. İnşallah güzel olacak” dedi.