GÜNDEM - 11 Ekim 2024 Cuma 09:54

Oltu-Artvin kara yolu 50 gündür kapalı

A
A
A
Oltu-Artvin kara yolu 50 gündür kapalı

Oltu-Artvin kara yolunun Ayvalı Mahallesi ve Taşlıköy Mahallesi arasındaki kısmının heyelan nedeniyle yaklaşık 2 aydır kapalı olduğunu söyleyen bölge sakinleri, yolun açılmasını talep etti


Oltu-Artvin kara yolunun Ayvalı Mahallesi ve Taşlıköy Mahallesi arasındaki kısmının heyelan nedeniyle yaklaşık 2 aydır kapalı olduğunu belirten Çataksu sakinlerinden Engin Atmaca, "Yaklaşık 60 gündür yolumuz kapalı. Hiç kimse buraya müdahale etmiyor, köylerimizde adeta mağdur kaldık" diye konuştu. Atmaca, Olur Beşkaya Mahallesi’nden geçen stabilize yolun da bakımının yapılmadığını, bu nedenle öğrencilerin okula geç kaldığını vurguladı.



"Yetkililer sesimizi duysun"


Olur Çataksu Mahallesi’nde yaşayan İsfendi Kaya (80), "İki aydır yolumuz kapalı. Ne ilimize gidebiliyoruz ne de ilçeye gidebiliyoruz, perişan haldeyiz, köyümüzün yolu dahi yok. 80 yaşında bir adamım ve hastayım. Hastaneye gitmekte zorluk çekiyorum" dedi. Olur Çataksu Mahallesi Muhtarı Hüseyin Günaydın, "Bu yol bizim Doğu Karadeniz’e bağlantı yolumuz. İki aydır bu yol kapalı çok zorluk çekiyoruz. İlçemize ve ilimize gidemiyoruz. Bağlantımız kesildi, dağdan bayırdan gitmek zorunda kaldık. Yetkililere sesleniyoruz. Yolumuzun bir an önce açılmasını istiyoruz. İnşallah yetkililer sesimizi duyar ve bir derdimize çare olurlar" şeklinde konuştu.



"Kış gelmeden mağduriyetimiz giderilsin"


Olur Şalpazarı Mahalle Muhtarı Erdinç Acar, "Şu an bulunduğumuz yer Artvin yolunun Ayvalı Mahallesi ve Taşlıköy Mahallesi arasında. Yolumuz heyelan nedeni ile yaklaşık iki aydır kapalı durumda. Yolumuzda şu ana kadar bir çalışma yapılmadı. Bölgemiz zorlu. Bu coğrafyada yaşayan insanlarız. Burada adeta bekçilik görevi gibi vatandaşlık görevimizi yerine getiriyoruz. Devlet yetkililerinden yol olarak hizmet vermesini istiyoruz. Kış ayları yaklaşmakta ve bizleri daha da zor durumlar bekliyor. Kışa girmeden yolumuzun açılsın" dedi.


Oltu Ayvalı Mahalesi Muhtarı Yunus Ay, "Mahallemiz sebzecilikle uğraşıyor. Oltu yolu kapalı olduğu için Kars’a, Ardahan’a, Göle’ye gidip sebze meyve satamıyoruz. Yol güzergahımız kilometre olarak uzayınca nakliye masraflarından dolayı götürdüğümüz sebze ve meyvelerimiz bizi kurtarmıyor. O yüzden meyve sebzelerimiz çürüyor, değerlendiremiyoruz. Hayvancılık yapan vatandaşlarımız hayvan pazarına mallarını götüremiyor, üretim yapıyoruz, ürettiğimizi satamıyoruz, elimizde kaldı" diye konuştu.



Oltu-Artvin kara yolu 50 gündür kapalı

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Muğla Hintli milyarderin mega yatı, Fethiye’de 260 ton yakıt aldı Dünyanın en büyük yatları arasında gösterilen ‘Sunrays’ yakıt ikmali için Fethiye’ye geldi. Hintli milyarder Ravi Ruia’ya ait olduğu öğrenilen 86 metre uzunluğundaki Sunrays 260 ton yakıt ikmali yaptı. Fethiye Limanı İskelesi’ne bağlanan Cayman Adaları bayraklı 86 metre uzunluğunda ve 14 metre genişliğindeki lüks mega yata İzmir Aliağa Rafinerisi’nden getirilen 260 bin litre akaryakıt karadan ikmal edildi. Hintli milyarder Ravi Ruia’ya ait mega yatı Fethiye İskelesi’nde gören yerli ve yabancı turistler bol bol fotoğraf çekerken, göz kamaştıran mega yatta 25 görevli personel gün boyu temizlik yaptı. Hollanda’da 2010 yılında inşa edilen yat dans pisti, güzellik salonu, spa, asansör, su altı ışıkları, plaj kulübü ve spor salonu gibi birçok lüks donanımı barındırıyor. 3 vip olmak üzere 9 süit kamarada 12 misafir ağırlayabilen lüks yatta 25 kişilik mürettebat görev yapıyor. Değerinin tahminen 150 milyon dolar olduğu öğrenilen mega yatın yıllık maliyetinin de 10 - 15 milyon dolar arasında olduğu belirtiliyor. Hintli milyarder parti düzenlemişti Geçtiğimiz Ağustos ayı içerisinde Hintli milyarder Ravi Ruia, Sunrays adlı teknesiyle Bodrum Türkbükü’ne gelerek mega yatında bir akşam parti düzenlemiş ve davete yaklaşık 100 özel konuk katılmıştı. Ağabeyi Shashi Ruia ile Essar Grup’u kuran Ravi Ruia en zengin Hintliler arasında yer alıyor. Petrol ve gaz arama, madencilik, perakendecilik alanlarında faaliyet gösteren Essar Grup’u iki kardeş beraber yönetiyor. Sunrays’ın akaryakıt ikmalinin ardından yurt dışına çıkması bekleniyor.
Çanakkale Sahte mehdi gözaltına alındı Çanakkale’nin Bayramiç ilçesine bağlı Külcüler köyünde bulunan Koç Termal’de yaklaşık 200 sözde müridiyle birlikte yaşayan ve kendisini ’mehdi’ ilan eden Mustafa Çabuk, ’çıkar amaçlı suç örgütü kurma, nitelikli dolandırıcılık suçları’yla ilgili jandarma ve polis tarafından düzenlenen ortak şafak operasyonuyla sabaha karşı 15 müridiyle gözaltına alındı. Çanakkale İl Emniyet Müdürlüğüne getirilen sahte mehdi Mustafa Çabuk ve 15 şüpheli işlemlerinin ardından adliyeye sevk edildi. Bayramiç’in Külcüler köyünde bulunan yaklaşık 200 kişiden oluşan ve kendilerini ’Hilafeti Muhammediye Tarikatı’ diye adlandıran grup, ’mehdi’ olarak kabul ettikleri Mustafa Çabuk’la 18 ay önce kendilerini depremzede olarak göstererek, köyün yakınlarında bulunan Koç Termal ve Hilal Evleri’ni 2 yıllığına kiraladı. Ardından termal tesislerde, sosyal medya üzerinden sözde tebliğ hesapları bulunan ve canlı yayınlarla ’Hz. Mehdi Ulusa Sesleniyor’ programları yapan sözde tarikat, sosyal medya hesapları üzerinden dini bilgiler vermeye başladı. Müritleri ile birlikte termal oteli kiralayan Çabuk, burada “Mehdi’ye Bağlılık” töreni düzenledi. Youtube hesabı üzerinden yapılan ’Hz. Mehdi as. Ulusa Sesleniyor’ programında soruları yanıtlayan Çabuk, mehdinin alametlerinden bahsetti. Kasım ayında kaçak kazı yaparken yakalandı Bayramiç’e bağlı Külcüler köyünde bulunan tarikat üyeleri, ’mehdi’ olarak kabul ettikleri Mustafa Çabuk’la birlikte Çanakkale İl Jandarma Komutanlığı ekipleri tarafından kaçak kazı yaparken gözaltına alındı. Şüphelilerin, kazdıkları alanda ’ahit sandığı’ aradıkları öğrenildi. Hadislerde bahsedilen mehdi olduğunu iddia eden şüpheli Mustafa Çabuk, ahit sandığının yerinin kendisine melekler tarafından bildirildiğini iddia ediyor. Sahte mehdi Mustafa Çabuk’un da aralarında bulunduğu 21 kişi tutuklandı. Tutukluluk sürelerinin bitiminin ardından serbest kalan Mustafa Çabuk’un, Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesine akıl sağlığının yerinde olup olmadığının tespit edilmesi için aranmasının olduğu ortaya çıktı. Şafak operasyonuyla gözaltına alındı Kendini mehdi ilan eden ve 2020 yılında İstanbul’da kurduğu suç örgütünün merkezini Çanakkale’nin Bayramiç ilçesine bağlı Külcüler köyündeki Koç Termal Tesisi ve Hilal Doğa Evleri’ne taşıyan yaklaşık 200 sözde müridiyle birlikte yaşayan ve kendisini mehdi ilan eden Mustafa Çabuk’un insanların dini inanç ve duygularını istismar etmek suretiyle sözde müritlerine gayrimenkullerini sattırıp kredi çektirerek maddi kazanç sağladığı tespit edildi. Mustafa Çabuk, ’çıkar amaçlı suç örgütü kurma, nitelikli dolandırıcılık suçları’yla ilgili jandarma ve polis tarafından düzenlenen ortak şafak operasyonuyla sabaha karşı 15 müridiyle birlikte gözaltına alındı. Çanakkale İl Emniyet Müdürlüğüne getirilen sahte mehdi Mustafa Çabuk ve 15 şüpheli işlemlerinin ardından adliyeye sevk edildi.
Ordu “İltihaplı romatizmada erken teşhis yaşam kalitesini artırır” Romatoid artritin (iltihaplı romatizma), dünya genelinde milyonlarca insanı etkileyen kronik, iltihaplı bir eklem hastalığı olduğunu belirten Romatoloji Uzmanı Dr. Ali Uğur Ünal, “Eklemlerinizde sürekli ağrı, şişlik ve sertlik yaşıyorsanız, bir romatoloji uzmanına başvurmanız gerektiğini unutmayın. Erken teşhis ile hastalığın kontrol altına alınması, yaşam kalitenizi korumak adına büyük bir adım olacaktır” dedi. Romatoid artrit (iltihaplı romatizma), dünya genelinde milyonlarca insanı etkileyen kronik, iltihaplı bir eklem hastalığıdır. Türkiye’de de yaygın olarak görülen bu hastalık, tedavi edilmediğinde ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Medical Park Ordu Hastanesi Romatoloji Uzmanı Dr. Ali Uğur Ünal, romatoid artritin belirtileri, teşhis yöntemleri ve tedavi yaklaşımları hakkında açıklamalarda bulundu. Romatoid artritin otoimmün bir hastalık olduğunu belirten Uzm. Dr. Ünal, “Bu hastalıkta bağışıklık sistemi, vücudun kendi eklem dokularına saldırarak iltihaplanmaya neden olur. Sonuç olarak eklemlerde ağrı, şişlik ve sertlik gibi belirtiler ortaya çıkar. Genellikle eller, bilekler ve dizler gibi küçük eklemleri etkiler, ancak omuzlar, kalçalar ve ayak eklemleri de hastalıktan etkilenebilir” diye konuştu. “Erken teşhis edilmezse organlara hasar verebilir” Romatoid artritin, erken teşhis edilmediği takdirde eklemlerde kalıcı hasarlara ve diğer organlarda ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini söyleyen Uzm. Dr. Ünal, “Romatoid artrit, tedavi edilmezse eklem deformiteleri ve fonksiyon kaybına neden olabilir. Erken teşhis bu olumsuz sonuçları önlemede hayati öneme sahiptir. Erken dönemde tanı konulması, hastalığın seyrini değiştirebilir ve ilerlemesini yavaşlatabilir. Bu sayede, hastalar daha uzun süre aktif ve bağımsız bir yaşam sürdürebilirler. Bu nedenle erken dönemde tanı konulması, hastalığın ilerlemesini yavaşlatmak ve yaşam kalitesini artırmak adına kritik öneme sahiptir” dedi. “Sadece eklemleri değil tüm vücudu etkiliyor” Romatoid artritin teşhisinde çeşitli yöntemlerin kullanıldığına değinen Uzm. Dr. Ünal, “Hastaların şikayetleri ve fizik muayene bulguları dikkate alınarak tanı konulabilir. Kan testleri ile romatoid faktör (RF) ve anti-CCP antikorları gibi spesifik markerlar kontrol edilir. Ayrıca, eklemlerdeki hasarı değerlendirmek için röntgen, ultrason veya MRI gibi görüntüleme yöntemleri kullanılabilir. Romatoid artrit, sadece eklemleri değil, aynı zamanda vücudun diğer organlarını da etkileyebilir. Romatoid artrit, kalp, akciğer ve gözler gibi organlarda da problemlere yol açabilir. Bu nedenle multidisipliner bir yaklaşım ile hastaların tedavi edilmesi gerekmektedir. Romatoid artritin tedavisinde ilaçlar, fizik tedavi ve gerektiğinde cerrahi müdahaleler kullanılabilir. İlaç tedavisinde antiinflamatuvarlar ve immunmodülatuar ilaçlar sıklıkla tercih edilir” şeklinde konuştu. “Düzenli egzersiz ve sağlıklı beslenme önemli” Hastalığın yönetiminde yaşam tarzı değişikliklerinin de önemli olduğunu ifade eden Uzm. Dr. Ünal, “Düzenli egzersiz yapmak, sağlıklı beslenmek ve sigarayı bırakmak, romatoid artrit hastalarının genel sağlık durumlarını iyileştirmede büyük rol oynar. Romatoid artrit ile mücadele eden hastaların, doktorları ile sürekli iletişimde olmaları ve tedavi planlarına sadık kalmaları çok önemlidir. Aynı zamanda, destek gruplarına katılmak ve psikolojik destek almak da hastaların yaşam kalitesini artırabilir” dedi. “Farklı hastalıkla karışabilir” Romatoid artritin belirtilerinin, diğer birçok hastalıkla benzerlik gösterebileceğini söyleyen Uzm. Dr. Ünal, “Bu yüzden hastaların belirtiler ortaya çıkar çıkmaz bir uzmana başvurmaları çok önemlidir. Ne yazık ki, bazı hastalar belirtileri hafife alarak geç kalabiliyor” dedi. “Erken teşhis hayat kurtarır” Romatoid artrit belirtileri gösteren hastaların zaman kaybetmeden bir uzmana başvurmaları gerektiğinin altını çizen Uzm. Dr. Ünal, “Eğer eklemlerinizde sürekli ağrı, şişlik ve sertlik yaşıyorsanız, bir romatoloji uzmanına başvurmanız gerektiğini unutmayın. Erken teşhis ile hastalığın kontrol altına alınması, yaşam kalitenizi korumak adına büyük bir adım olacaktır. Doğru tedavi ve yaşam tarzı değişiklikleri ile romatoid artritin etkilerini önemli ölçüde azaltmak mümkündür. Unutmayın, erken teşhis hayat kurtarır” ifadelerini kullandı.
Manisa Başkan Durbay Hacı Bektaş-I Veli Anma Programına katıldı Şehzadeler Belediye Başkanı Gülşah Durbay, Şehzadeler Belediyesi tarafından Yeniköy Mahallesi’nde düzenlenen Hacı Bektaş-ı Veli Anma programında vatandaşlarla bir araya geldi. Şehzadeler Belediyesi, Yeniköy Mahallesi’nde Hacı Bektaş-ı Veli Anma programı düzenledi. Şehzadeler Belediye Başkanı Gülşah Durbay da programa, beraberindeki Başkan Yardımcısı Erdem Yıldırım ve belediye meclis üyeleri ile birlikte katılarak canlarla bir araya geldi. Gecede vatandaşlara hitap eden Başkan Durbay, Hacı Bektaş-ı Veli’nin hoşgörü, sevgi ve insanlık felsefesini yaşatmanın önemine değinerek, bu tür etkinliklerin toplumsal dayanışmayı pekiştirdiğini vurguladı. Başkan Durbay, "Hacı Bektaş-ı Veli’nin 800 yıl önce ilimle, sevgiyle, kardeşlikle, hoşgörüyle yaktığı ışık, Ulu Önderimiz Gazi Mustafa Kemal’in kurduğu Cumhuriyet sayesinde bugün hâlâ yolumuzu aydınlatmaya devam etmektedir. Sadece bizde değil, UNESCO’nun çağrısıyla 2021 yılı Hacı Bektaş Veli Yılı olarak ilan edilerek tüm dünya insanlığına da ışık olmuştur. Hacı Bektaş-ı Veli inancı birliğe inanır. Her şeyin nurdan var olduğuna, Nur’un maddeyi kendinden var edip insanda şekillendiğine ve kendini sevgi olarak insanın gönlünde sır eylediğine inanır. Hacı Bektaş-ı Veli’yi sevenlerin 72 millete aynı gözle bakması bundandır. Çünkü Hak, sadece Müslümanların, sadece Hristiyanların, sadece Musevilerin değil, tüm insanların kalbindedir. Sevgili canlar, ben de sizlerin bir canıyım. Bu nedenle sizlere bu şekilde sesleniyorum. Yüzyıllar sonra bu gecede bizleri bir araya getiren Hacı Bektaş-ı Veli’nin hoşgörüsü ve sevgisiyle hepinizi kucaklıyorum. Aşk içinde olun, aşk ile kalın" dedi. Yeniköy Mahallesi’ndeki vatandaşlar, Şehzadeler Belediyesi’nin düzenlediği programdan duydukları memnuniyeti dile getirirken, Başkan Durbay’a katkılarından dolayı teşekkür ettiler. Program, dualar ve çeşitli etkinliklerle sona erdi.