EKONOMİ - 15 Ağustos 2024 Perşembe 17:48

Erzurum’da milli ve yerli tohum hamlesi

A
A
A
Erzurum’da milli ve yerli tohum hamlesi

Erzurum Teknik Üniversitesi (ETÜ) ve Tarımsan işbirliği ile kurulan “Tohum Teknolojisi ve Üretimi Ar-Ge Laboratuvarı”nın açılışı yapıldı.


Erzurum Teknik Üniversitesi bünyesinde açılan Tohum Teknolojisi ve Üretimi Ar- Ge Laboratuvarı, özellikle bölge tarımına katkı yapacak ve üretim kalitesini artıracak çalışmalara destek olacak. Laboratuvarın açılışında ETÜ Moleküler Biyoloji ve Genetik Öğretim Üyesi Doç. Dr. İsmail Bezirganoğlu, Tarımsan Firma Yetkilisi Ziraat Müh. Alper Küçük, ETÜ Rektörü Prof. Dr. Bülent Çakmak, Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen ve Vali Yardımcısı Ahmet Özdemir bir konuşma yaptı.



“Yerli tohum üretimi yapılacak”


ETÜ Rektörü Prof. Dr. Bülent Çakmak, tarımda yerli tohum konusunun ülkemizin öncelikli ve kritik alanları arasına girdiğini hatırlatarak, “Bu konuda Tarım ve Orman Bakanlığı "mirasımız yerel tohum’ projesini başlatmış ve TÜBİTAK gibi kurumlarımız tohum teknolojilerini öncelikli araştırma projeleri kapsamına almıştır. Tohum konusu dünyanın da gündeminde olan bir konu olduğundan tohum gen bankaları dünya genelinde kurulmaya devam etmektedir. Ülkemizde de çeşitli enstitüler bünyesinde Ulusal Tohum Gen Bankaları mevcuttur. Üniversite olarak biz de tohum teknolojilerinin önemine binaen şu an önünde bulunduğumuz Yüksek Teknoloji Araştırma Merkezimizde Tarımsan firmasının destekleriyle Tohum Teknolojisi ve Üretimi Ar-Ge Laboratuvarı’nı kurduk. Bu laboratuvarda yerli tohum teknolojileri üzerine Ar-Ge çalışmaları gerçekleştirilecek ve uygulama sahası da yine kampüs alanımızda tahsis ettiğimiz sahalar olacaktır. Bu bağlamda laboratuvarımızın açılışı ve kokteyl programımızın akabinde saha ziyareti yapılarak tohum çeşitlerinin tanıtımı yapılacaktır” dedi.


Şu anda kampüs alanının neredeyse yarısını yani bin 500 dekardan fazla bir bölümünü yerli ve milli tohum üretimi amaçlı kullandıklarını vurgulayan Çakmak, “Zannediyorum arazisinin yarısında teknolojik tanım yapan başka bir üniversite yoktur. Bugün burada açılışını yapacağımız Tohum Teknolojileri Ar-Ge Laboratuvarıma bu eleştirilere en güzel cevap olacaktır” şeklinde konuştu.


Doğu Anadolu Tarımsal Araştırma Enstitü Müdürlüğünden Dr. Ümran Küçüközdemir, ETÜ sahasında ekilen yerli buğday tohumunun gelecek açısından umut verdiğini söyledi.



Erzurum’da milli ve yerli tohum hamlesi

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Samsun Üniversiteden 29 çeşit temizlik malzemesi Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Fen Fakültesi bünyesinde pandemi zamanında dezenfektan ihtiyacını karşılamak için kurulan tesiste 29 çeşit temizlik ve hijyen malzemesi üretiliyor. 2020 yılında pandemi döneminde dezenfektan ihtiyacını karşılamak için OMÜ Fen-Edebiyat Fakültesi bünyesinde "Kampüs Kimya" markasıyla bir tesis kuruldu. Her geçen yıl kendini geliştiren tesis, hijyen malzemesi satışını da hızlandırdı. Öğretim üyeleri, öğrenciler ve diğer çalışanlar tarafından üretilen kolonya, dezenfektan, deterjan, çamaşır suyu, yüzey temizleyici gibi 29 farklı çeşitte temizlik ürünü kurumlara satılıyor. Ürünlerin satışından elde edilen gelir, üniversitenin ihtiyacında kullanılıyor. "Öğrencilerimiz hem bilgilerini artıyorlar hem de gelir elde edebiliyorlar" Fen Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Erkan Yalçın, "OMÜ Kampüs Kimya 2020 yılında pandemi şartlarında kurulmuş bir yapıdır. O zaman ortaya çıkan dezenfektan sorununu çözmek amacıyla fakültemiz dekanlığı tarafından kurulmuş ve hala faaliyetlerine devam eden bir kuruluşumuzdur. Döner sermaye çerçevesinde çalışıyor. Döner sermaye çerçevesinde hiçbir yönetici, çalışan burada aylık gelir almıyor. Buradan elde edilen gelirler fakültelerimizin kırtasiye, temizlik ve diğer ihtiyaçları için kullanılıyor. Kampüs Kimyamız hem üniversitelerimizin hijyenik malzeme ihtiyaçlarını karşılıyor hem de belediyelere buradan ihtiyaç duyduklarında ürünlerimizi belli bir ücret karşılığında gönderiyoruz. Belli bir kazancı var. Bu kazanç da fakültemizin ihtiyaçlarını karşılanmasında kullanılacak kadar yeterli bir kazançtır. Ürün yelpazesinde 29 çeşit ürün var. Bunların ulusal akredite laboratuvarlarında hepsinin testi yapıldı. Ruhsatlandırma çalışmaları devam ediyor. Öğrencilerimiz Kampüs Kimya içerisinde staj yapabiliyorlar. Özellik kimya bölümü öğrencilerimiz staj yapıyorlar. Bunun yanı sıra üniversitemizin yarı zamanlı çalıştırdığı öğrencilerimiz var. Hem bilgilerini artıyorlar hem de gelir elde edebiliyorlar" dedi.
Kütahya Tavşanlı’da anlamlı ikram Kütahya’nın Tavşanlı ilçesinde, Öz Sağlık-İş Sendikası Kütahya Şubesi, vefat eden üyelerini ve şehitleri anmak amacıyla anlamlı bir etkinliğe imza attı. Tavşanlı Doç. Dr. Mustafa Kalemli Devlet Hastanesi önünde düzenlenen lokma hayrına, sendika başkan ve yöneticileriyle birlikte çok sayıda üye katıldı. Sendika Başkanı Hatice Başçam yaptığı açıklamada, vefat eden üyelerini hiçbir zaman unutmadıklarını ve sosyal sorumluluk bilinciyle bu tür etkinlikleri düzenlemeye devam edeceklerini belirtti. Başkan Başçam, "Daha önce Kütahya Şehir Hastanesinde bir lokma hayrı gerçekleştirmiştik. En büyük ilçemiz Tavşanlı ve ikinci olarak burada lokma hayrı gerçekleştirdik. Burada vefat eden üyelerimiz, meslek şehitlerimiz, aziz şehitlerimizin ruhları için bugün de burada hayrımızı gerçekleştirdik. Biz vefat eden üyelerimizi sosyal sendikacılık anlamında hiçbir zaman unutmuyoruz. Gerek üyelerimizin kendilerini gerek ailelerini, özel günlerde, her türlü desteğe ihtiyaçları olduğunda kendilerini ziyaret ediyoruz. Sosyal sendikacılık anlayışıyla, üyelerimizin her zaman yanında olmaya çalışıyoruz" dedi. Tavşanlı temsilcisi Mehmet Samet Gümüş de etkinliğe gösterilen ilgiden memnuniyet duyarak, "Bu tür etkinlikler, birlik ve beraberliğimizi güçlendirmenin yanı sıra, vefat edenlere olan saygımızı da göstermemizi sağlıyor. Tüm katılımcılara teşekkür ederim" şeklinde konuştu.
Bursa Nilüfer’de tarım ve kooperatifçilik için yeni bir modele doğru Nilüfer Belediyesi, 3 gün sürecek Tarımsal Kalkınma ve Kooperatifçilik Çalıştayı’na ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor. 14-15 ve 16 Ekim tarihlerinde uzman akademisyenler, sivil toplum örgütleri ve ilgili meslek odalarının katılımıyla düzenlenecek çalıştayda ortaya çıkacak veriler, Nilüfer’de sürdürülebilir tarım için yapılacak çalışmalar için yol haritası oluşturacak. Tarım alanlarının giderek azaldığı, yanlış tarım politikaları sonucu çiftçinin toprağa küstüğü bir dönemde, gıdanın önemi daha da artıyor. Bursa Nilüfer Belediyesi de tarım alanlarının korunması, kooperatifçiliğin daha da gelişmesi, temiz gıda, ekolojik tarımının önemine dikkat çekmek ve tarım konusunda farkındalık oluşturmak amacıyla Tarımsal Kalkınma ve Kooperatifçilik Çalıştayı düzenliyor. Nilüfer Belediyesi’nin Nilüfer Tarımsal Kalkınma Kooperatifi (NİLKOOP) ile birlikte 14 -16 Ekim tarihleri arasında Nilüfer Nikahevi’nde gerçekleştireceği çalıştay, akademisyenler, alanında uzman isimler ve kurum temsilcileri ile çiftçiler ve kooperatifçileri bir araya getirecek. Yeni bir dönemin başlangıcı Çalıştayın Nilüfer’de tarım ve hayvancılık sektörlerinde yeni bir dönemin başlangıcı olacağını dile getiren Nilüfer Belediye Başkanı Şadi Özdemir, “Hedefimiz, üretimden gelen gücümüzü ve dayanışmanın ışığını rehber edinerek, tarımda adil, kapsayıcı ve geleceğe umutla bakan bir modeli hayata geçirmek” dedi. Başkan Şadi Özdemir, emeğin ve üretimin birliğini güçlendirerek, toplumsal adaleti sağlamayı, kooperatifçilik anlayışını yaygınlaştırmayı ve toplumun tüm kesimlerini bu sürecin parçası haline getirerek yerel kalkınmayı gerçekleştirmek istediklerinin altını çizdi. “Çalıştay sonunda elde edilecek sonuçlar, Belediyemizin ve NİLKOOP’un tarım ve kooperatifçilik politikalarını şekillendirmede yol gösterici olacak. Amacımız, ilçemizin tarım potansiyelini en iyi şekilde değerlendirmek” diyen Başkan Özdemir, çalıştayın ana başlıkları arasında; yerel üretimi canlandırılacak projelerin geliştirilmesi, çiftçilerin daha güçlü ve dayanışmacı yapılar kurmalarına yönelik modeller ile tarım arazilerinin korunmasına ilişkin politikaların yer aldığını söyledi. Nilüfer Nikahevi’nde 14 Ekim Pazartesi günü açılış konuşmalarıyla başlayacak olan çalıştay, uzman sunumlarıyla devam edecek. Çalıştayın ikinci gününde, katılımcılar ortak akıl masalarında derinlemesine tartışmalar yürütecek. Son gün ise çalışma gruplarının sonuçları sunulacak ve rapor hazırlanacak.