GÜNDEM - 28 Şubat 2024 Çarşamba 15:36

Büyükşehir’den yeni bir bilim atağı daha: Sürdürülebilir enerji ve iklim eylem planı

A
A
A
Büyükşehir’den yeni bir bilim atağı daha: Sürdürülebilir enerji ve iklim eylem planı

Erzurum Büyükşehir Belediyesi’nin bilimsel içerikli çalıştayları aralıksız devam ediyor.


Büyükşehir Belediyesi İklim Değişikliği Daire Başkanlığı şehrin geleceği açısından son derece önemli olan bir bilim buluşmasına daha ev sahipliği yaptı. Kısa adı SECAP olan Sürdürülebilir Enerji ve İklim Eylem Planı Lansmanı yoğun bir katılımla gerçekleşti.


İbrahim Erkal Dadaş Kültür ve Sanat Merkezi’nde düzenlenen lansmanda konuşan Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Dr. Murat Altundağ, “Erzurum olarak sürdürülebilir bir geleceğe ulaşmak, enerji verimliliğimizi artırmak ve çevresel etkimizi azaltmak adına bu eylem planını hazırladık” dedi.


“Erzurum Sürdürülebilir Enerji ve İklim Eylem Planı, şehrimizi daha yeşil, daha temiz ve daha sağlıklı bir yer haline getirmeyi hedefliyor. Bu plan, enerji kullanımımızı daha etkili hale getirerek hem çevreye duyarlı bir kent oluşturmayı, hem de enerji maliyetlerimizi azaltmayı amaçlıyor. Ayrıca, iklim değişikliği ile mücadelede etkin bir rol oynamayı ve gelecek nesillere daha sürdürülebilir bir Erzurum bırakmayı hedefliyoruz. Bu süreçte sıfır fosil yakıtlı yapıların yapılmasında, karbon ayak izinin düşürülmesinde çalışmalarımızı etkin bir şekilde devam ettiriyoruz” diyen Altundağ şöyle devam etti: “Bu plan, sadece belediyemizin değil, aynı zamanda paydaş kurumlarımız, iş dünyamızın, sivil toplum kuruluşlarımızın ve tabii ki siz değerli hemşerilerimizin katılımı ve destekleriyle başarılı olacaktır. Sizlerle birlikte, bu planı hayata geçirerek Erzurum’u sürdürülebilir enerji ve iklim konusunda örnek bir kent haline getireceğimize inanıyoruz. Enerjimizi daha verimli kullanmak, doğamızı korumak ve iklim değişikliğiyle mücadele etmek adına bu planı hayata geçirecek olan sizlerle birlikte, geleceğimizi şekillendirmek için buradayız. Bu süreçte desteğinizi bekliyor, Erzurum’u daha yaşanabilir, daha sürdürülebilir bir şehir haline getirmek için birlikte çalışmayı dört gözle bekliyoruz.”



Başkan Sekmen iklim değişikliğinin neden ve sonuçlarını anlattı


Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen de, “Dünya tarihine bakıldığında iklimde değişiklikler hep yaşanmıştır. İnsan etkisinin görülmediği dönemlerde kalıcı etkilerin yaşanması söz konusu olsa da iklimsel olarak bir denge durumuna dönüş olmuştur.


Ama Sanayi Devrimi sonrası durumda görülen şey ise artık bu değişikliklerin kendi kendine dengeye gelemeyeceğinin net bir şekilde görülmesidir” diye konuştu. “İklimdeki değişiklikler, buzul ve buzul arası çağlar arasında, dünyanın çeşitli bölgelerinde ortalama sıcaklıklarda oluşan büyük değişiklikler şeklinde ortaya çıktığı gibi, yağış değişimlerini de içermektedir.


Bugünkü bilgilerimize göre, Yer Küre’nin 4.6 milyar yıllık jeolojik tarihi boyunca doğal etmenler ve süreçlerle birçok değişiklik olmuştur” diyen Başkan Sekmen, şunları kaydetti: “Jeolojik devirlerdeki iklim değişiklikleri, özellikle buzul hareketleri ve deniz seviyesindeki değişimler yoluyla yalnızca dünya coğrafyasını değiştirmekle kalmamış, ekolojik sistemlerde de kalıcı değişiklikler oluşturmuştur. Ancak 19. yüzyılın ortalarından beri, iklimdeki doğal değişikliğe ek olarak, ilk kez insan etkinliklerinin de iklimi etkilediği yeni bir döneme girildi.


Bu yeni döneme bakıldığında Dünya üzerinde yaşayan tüm canlılar için elzem olan atmosfer, insan elinin doğaya ciddi dokunuşundan sonra zarar doğurucu bir hal aldığı görülmektedir. Hal böyle olunca Dünyamızı ve üzerinde yaşayan canlıları korumak adına bazı önlemlerin alınması önem arz etmektedir. Bu önlemleri gerektiren küresel sorunun ismi ise Küresel İklim Değişikliği’dir.”



“İklim değişikliği dünyanın en önemli sorunudur”


“Ülkemiz son 22 yılda birçok alanda olduğu gibi Küresel İklim Değişikliği konusunda da üzerine düşeni fazlasıyla yerine getirme gayreti içerisindedir” diyen Başkan Sekmen, şöyle devam etti: “Türkiye’miz; her şart altında yükselmeyi; eğitimden sağlığa, kültürden ulaştırmaya, dış politikadan çevre ve şehirciliğe kadar her alanda, değişimin, dönüşümün, yeniliğin merkezi olmayı başarmış lider ülkelerden biridir. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan Beyefendi’nin Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’ndaki konuşmasıyla, ülkemiz bu alanda yeni ufkunu belirlemiş ve yeni bir yola çıkmıştır. Bu yol, “2053 Net Sıfır Emisyon ve Yeşil Kalkınma” devrimidir. Bu bağlamda “Yeşil Kalkınmanın Lider Ülkesi Türkiye” hedefine giden kapıları sonuna kadar açan Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan Beyefendi’ye sonsuz şükranlarımı sunuyorum. Bizler de Erzurum Büyükşehir Belediyesi olarak ‘Küresel İklim Değişikliğiyle’ mücadelede önemli bir basamak olarak gördüğümüz ‘Sürdürülebilir Enerji ve İklim Değişikliği Eylem Planımızı’ bugün sizlere sunuyoruz.


İklim değişikliğiyle mücadelemize dair geliştireceğimiz yeni politikalarımıza, strateji ve eylem planlarımıza yol gösterecek bu çalışmanın Erzurum’umuza ülkemize, milletimize, doğamız ve tüm insanlık için hayırlı olmasını diliyor, bu eylem planının ortaya çıkma aşamasında katkısı olan şehrimizin kurumlarına, üniversitelerimizin değerli hocalarına ve Belediyemizdeki mesai arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum. Erzurum Büyükşehir Belediyesi olarak üzerimize düşen tüm görev ve sorumlulukları yerine getirmeye ve sürdürülebilir bir gelecek, dirençli bir kent olmak, geleceğimiz olan çocuklarımızı koruyabilmek, büyüklerimizden emanet olarak aldığımız mirasımızı daha yaşanabilir bir durumda bırakabilmek için dün, bugün ve yarın tüm gücümüzle çalışacağız.”


Konuşmaların ardından Prof. Dr. Hanefi Bayraktar, Prof. Dr. Süleyman Toy, Prof. Dr. Müdahir Özgül ile diğer akademisyenler sunum yaptı. Lansman; soru-cevap bölümü ile sona erdi.



Büyükşehir’den yeni bir bilim atağı daha: Sürdürülebilir enerji ve iklim eylem planı

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Çorum Çorum’da sağanak yağış hayatı olumsuz etkiledi: Yollar dereye döndü, ev ve iş yerlerini su bastı Çorum’da akşam saatlerinde aniden bastıran şiddetli yağmur nedeniyle yollar dereye döndü, araçlar yolda kaldı, ev ve iş yerlerini su bastı. Uzun süre etkili olan kuvvetli yağış nedeniyle birçok cadde ve sokakta su birikintileri oluştu, Sürücüler, yollarda biriken sular nedeniyle zor anlar yaşadı. Osmancık Köprüsü civarında bulunan bölgede su birikintisi iş yerlerine kadar geldi. Çevre esnafı yağmur sularının ev ve iş yerlerine girmemesi için büyük çaba harcadı. Şaban Cirlan isimli esnaf “Her yağmur yağdığında dükkanlarımıza su girmemesi için ellerimizde çek pasla adeta nöbet tutuyor, yağmur sularını kendimiz temizliyoruz. Mazgallar tıkanıyor, sular dükkanlarımıza doluyor. Yetkililer bu bölgeye mutlaka çözüm bulmalılar” şeklinde konuştu. Uzun süren yağış nedeniyle kentte bir çok cadde ve sokak da yükselen sular araçların geçmesine izin vermedi, bir çok araçta yollarda mahsur kaldı. Polis ekipleri sel sularının fazla olduğu bölgelerde tedbir alarak araçları alternatif yollar yönlendirdiler. Belediye ekipleri de su baskını olan ev ve işyerleri için seferber oldular. Yoğun sağanak yağışın gece yarısından sonra durmasının ardından sel suları çekildi, kentte hayat normale döndü. Sağanak yağış ilçelerde de etkili oldu Çorum’da akşam saatlerinde aniden bastıran ve gece yarısına kadar devam eden şiddetli yağmur, ilçelerde de etkili oldu. Sağanak yağış Osmancık ilçesinde elektrik kesintisine neden oldu. Akşam saatlerinde başlayan sağanak yağış sonrasın da ilçede elektrikler kesildi. İlçenin tamamını etkileyen yaklaşık 40 dakikalık elektrik kesintisi YEPAŞ ekiplerinin yaptığı çalışmalar sonrasın tekrar sona erdi. Sağanak yağış kentin kuzeyinde bulunan Laçin, Dodurga, Oğuzlar, Osmancık ve Kargı ilçelerinde de etkili oldu.
Düzce Düzce Valiliği’nden Düzcespor-Bursaspor açıklaması Düzcespor-Bursaspor maçında çıkan olaylarla ilgili Düzce Valiliği’nden açıklama yayınlandı. Türkiye Futbol Federasyonu 3. Lig açılış maçında Düzcespor, evinde Bursaspor’u ağırladı. Mücadele Bursaspor’un 2-0 üstünlüğü ile sona ererken, Bursaspor taraftarlarının çıkardığı olaylar ile ilgili Düzce Valiliği’nden açıklama yayınlandı. Yapılan açıklamada 450 kontenjan verilen Bursaspor taraftarlarının şehre daha kalabalık geldiği belirtilen açıklamada, “07.09.2024 günü saat 16.00’da oynanan Düzcespor - Bursaspor müsabakasına kulüplerimizin ortak talebi doğrultusunda il Spor Güvenlik Kurulu kararı ile stadyum kapasitesinin %10’u oranında (450) misafir takim seyircisi için yer ayrılması kararlaştırılarak kulüplere bildirilmiştir. Ev sahibi kulüp tarafından (450) bilet tahsis edilmesine karşın müsabakayı izlemek için (1200) Bursaspor taraftarı stadyuma gelmiştir. Stadyumun misafir takım trübününün fiziki kapasitesi olan (450) seyircinin maç saati öncesinde kontrolleri yapılarak müsabakaya girişleri sağlanmıştır. Biletsiz ya da aynı seri numarasi içeren fotoğraf kartına basılmış taklit biletle stadyuma girmeye çalışan taraftarlara misafir takım trübününün dolduğu, stadyuma alınamayacakları defaten iletilmiştir. Ancak dışarda bulunan bazı taraftarların dış güvenlik bariyerini aşarak stada girme teşebbüsünde bulunmalar üzerine yaşanan arbede sırasında istenmeyen bazı olaylar meydana geldiği gözlemlemiştir. Yaşanan olayların çok yönlü olarak incelenmesi için idari tahkikata başlanılmış olup zor kullanma yetkisini aştığı değerlendirilen (1) personel görevden uzaklaştırılmıştır” denildi.
Burdur Kontrolden çıkan otomobil, refüjü aşarak karşı şeritten gelen otomobilin üzerine düştü: 2 ölü, 3 yaralı Burdur-Fethiye Karayolu’nda kontrolden çıkarak takla atan otomobilin karşı şeritten gelen başka bir otomobilin üzerine düşmesi sonucu 2 kişi hayatını kaybetti, 3 kişi ise yaralandı. Kaza saat 21.30 sıralarında Burdur-Fethiye Karayolu Kuruçay mevkiinde meydana geldi. Edinilen bilgilere göre Burdur’dan Fethiye istikametine seyir halinde olan Mehmet Peşen (18) idaresindeki 15 ACL 809 plakalı Tofaş marka otomobil, Kuruçay köyü çıkışına geldiği esnada sürücüsünün direksiyon hakimiyetini kaybetmesi sonucu kontrolden çıktı. Refüjü aşan otomobil, taklalar atarak karşı şeritten gelen Ali Ç.(33) idaresindeki 15 DF 105 plakalı Volkswagen otomobilin üzerine düştü. Kazada Tofaş sürücüsü Mehmet Peşen ve araçta yolcu olarak bulunan Emir Özer(20) araçtan fırlayarak ağır yaralanırken, diğer araç sürücüsü Ali Ç. ve eşi Fatma Ç.(31) ve çocukları Duru Ç.(7) yaralandı. O esnada yolun kenarında bulunan ve kazayı gören İsmail Dinçer hemen araçların yanına gelerek 112 Acil Çağrı Merkezi’ne haber vermesinin üzerine olay yerine çok sayıda sağlık, itfaiye, polis ve jandarma ekipleri sevk edildi. Olay yerine gelen sağlık ekiplerinin yaptığı kontrollerde Mehmet Peşen ve Emir Özer’in hayatını kaybettiği belirlenirken itfaiye ekiplerinin çalışmalarıyla araçtan çıkarılan diğer araç sürücüsü Ali Ç., Fatma Ç. ve çocukları Duru Ç. ilk müdahalelerinin ardından ambulans ile Burdur Devlet Hastanesi’ne kaldırıldı. Mehmet Peşen ve Emir Özer’in kaza haberini alıp olay yerine gelen yakınları gençlerin ölüm haberini alınca sinir krizi geçirirken, gençlerin cenazesi savcı ve olay yeri inceleme ekiplerinin çalışmalarının ardından otopsi yapılmak üzere Burdur Devlet Hastanesi Morgu’na götürüldü. Öte yandan Burdur Devlet Hastanesi’nde ilk müdahalesi yapılan ve durumu ağır olan Ali Ç. buradan Isparta Şehir Hastanesi’ne sevk edildi. "Hızla gelen arabanın sesini duydum bir baktım kafa kafaya çarpıştılar" Kaza anında yol kenarında bulunan işletmesinde temizlik yapan ve yardıma ilk koşan görgü tanığı İsmail Dinçer, “İşletmemde etrafı temizleyip Kuruçay tabelasının yanındaki bayrakların kontrolünü yaparken bir anda kavşaktan itibaren gürültülü bir ses geldi. Tahminimce saatte 150 kilometre civarı bir hızla gelen Tofaş otomobil, bir anda tam benim bulunduğum yerden 100 metre geride araç savrularak refüjü aşıp taklalar atarak karşı şeritteki arabaya çarptı. Olay yerinde ilk ben olduğum için hemen koşarak yanlarına gittim ve 112’yi aradım. İki aracın çarpıştığını, insanların savrulduğunu ölü olup olmadığını bilmediğimi ambulansın acele gelmesini istedim. Daha sonra araçların kontakları alıp stop ettim. Arabanın içinde kadın ve çocuk vardı yaralı onları çıkardım. Şoför ise sıkışmıştı ama bilinci açıktı. Görevliler gelene kadar trafik tedbirlerini aldım. İnsanlık görevi diyerek elimden geleni yapmaya çalıştım” dedi. "Aynı yerde sürekli kaza oluyor" Yıllardır kazanın olduğu bölgede işletmecilik yaptığını ve sürekli kazalara şahit olduğunu da söyleyen İsmail Dinçer, “Burada sürekli kaza oluyor Hatta bende dinlenme tesisimi kapatıp lastikçi veya oto kurtarıcı dükkanı açayım diye düşündüm. İlerdeki kavşaktan dönen araçlar yolun düz olduğunu görüp devamlı gaza basıyorlar ve burada da devamlı bu sıkıntı meydana geliyor” şeklinde konuştu. Kaza ile ilgili inceleme başlatıldı.