EĞİTİM - 04 Nisan 2022 Pazartesi 16:10

Atatürk Üniversitesi dev projeye ev sahipliği yapacak

A
A
A
Atatürk Üniversitesi dev projeye ev sahipliği yapacak

Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü Öğretim Üyelerinden Doç.

Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü Öğretim Üyelerinden Doç. Dr. Selda Örs tarafından hazırlanarak Ufuk Avrupa, MSCA, Citizens çağrısına sunulan proje, tam puan alarak bu yıl Türkiye’den ilgili çağrı başlığı altında hibe alan tek proje oldu.


Avrupa Birliği ve ortak ülkelerin tamamında araştırmacılarla toplumdaki diğer bireyleri bir araya getirmek ve gençleri bilime teşvik etmek amacıyla düzenlenen Ufuk Avrupa, MSCA ve Vatandaşlar (Araştırmacı Gecesi Etkinliği) çağrısı çerçevesinde Türkiye’den hibe almaya hak kazanan tek proje “Science from Nature to your Table” isimli proje oldu.


146 bin Euro’luk katkı alan proje Rektör Prof. Dr. Ömer Çomaklı’nın katılımıyla tanıtıldı. Ufuk Avrupa Projeleri çerçevesinde MSCA ve Vatandaşlar Program çerçevesinde, Avrupa Birliği ve Asosiye ülkelerin tamamında her yıl Eylül ayının son cuma günü araştırmacılarla toplumdaki diğer bireyleri bir araya getirebilecek ve gençleri bilime teşvik edecek etkinlikler düzenlenecek.


Araştırmacılar Gecesi olarak adlandırılan bu etkinlikte gençlerin araştırmacılık mesleğine özendirilmesi, araştırmacılara karşı önyargının kırılması ve araştırmacıların “içimizden biri” olarak tanıtılması hedefiyle oluşturulacak etkinlikler, uygulamalı deneyler, bilimsel gösteriler, tartışma oturumları, yarışmalar, konserler gibi çeşitli biçimlerde olabilecek.


MSCA ve Vatandaşlar 2022 Çağrısı çerçevesinde Türkiye’den 10 projede toplamda 42 kuruluş başvuru yaparken bu başvurular arasından sadece Atatürk Üniversitesi’nin koordinatör ve tek yürütücü olarak başvurduğu Sci-NURTURE akronimli ‘Science from Nature to your Table/ Doğadan Sofraya Bilim’ başlıklı proje fonlanmaya hak kazandı. Daha önce İstanbul’da, Mersin’de, üç kez İzmir’de, üç kez de Ankara ODTÜ ve Yaşar Üniversitesi gibi farklı üniversiteler tarafından yürütülen Araştırmacılar Gecesi projeleri, bu yıl ilk defa farklı bir şehirde yürütülecek.


Atatürk Üniversitesi Proje Geliştire ve Koordinasyon Ofisi tarafından yürütülen, Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Selda Örs’ün koordinatörü olduğu bu projenin iki ana uygulama basamağı bulunuyor. Bu basamaklardan ilkinde okullar bilim insanları tarafından ziyaret edilecek. Ziyaretler esnasında, söyleşi düzenlenecek, sunum ve çeşitli deneyler yapılacak. Ziyaretlerin amacı; araştırmacıların toplum tarafından tanınması, araştırmanın günlük hayatın etkisini göstermek ve genç insanları araştırma kariyeri için cesaretlendirmek. Bu çerçevede 2022 ve 2023 yıllarında toplam 240 okulun ziyaret edilmesi hedefleniyor.


İkinci basamak da ise projenin Erzurum Recep Tayyip Erdoğan Fuar Merkezinde 23-24 Eylül 2022 29-30 Eylül 2023 tarihlerinde tüm Avrupa ile aynı anda gerçekleşecek olan Avrupa Araştırmacılar Gecesi etkinliği olacak. Bu basamakta, bitkisel ve hayvansal kaynaklı gıdaların, sofraya gelinceye kadar geçirdiği süreç deney vb. bilimsel aktivitelerle fuar-şenlik formatında öğrencilere aktarılacak ve bu etkinlik ile araştırmacılarla toplumu bir araya gelecek, araştırma ve inovasyonun günlük hayatta kazandırdıklarına dair farkındalık oluşturulacak.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzurum 2 bin 500 yıllık heykele ziyaretçi akını 2 bin 500 yıllık ’Taş Baba’ heykelinin sergilendiği Erzurum Müzesinde, eser ziyaretçilerin ilgi odağı olmaya devam ediyor. 2020 yılında Erzurum’un Şenkaya ilçesine bağlı Ormanlı Mahallesi’nde Kıpçaklar dönemine ait olduğu tahmin edilen ve mezarlarda yatan kişilere temsilen yapılan 123 santimetre uzunluğunda, 45 santimetre çapında ’Taş Baba’ heykeli bulunmuştu. Mahallede çiftçilikle uğraşan Aytaç Alver isimli vatandaş, hayvanlarını otlatırken otların arasında üzerinde motifler olan bir heykel olduğunu fark etmiş ve Müze Müdürlüğü görevlileriyle bağlantıya geçerek, taşın değerli bir taşa benzediğini ve incelenmesi gerektiğini söylemişti. Yapılan araştırma ve incelemelerin ardından heykelin 2 bin 500 yıllık ‘Taş Baba’ heykeli olduğu ortaya çıkmıştı. Arkeologlar tarafından incelenen Taş Baba heykeli, restorasyonunun tamamlanmasıyla Erzurum Müzesine yerleştirildi. Taş babalar (taş ataları) binlerce yıl mezar taşı olarak kullanıldı. Bozkırda özellikle soylular için en yaygın mezar türü olan ’kurgan’larda kişinin önemine uygun olarak genellikle ahşaptan gömü odasının üzerine taş ve topraktan bir yığma tepe yükseltilerek, bunun üzerine de ölen kişiyi temsil eden kabaca insan biçimli heykeller dikildiğini ve bu heykellere de genellikle "Taş Baba" ismi veriliyor. Erzurum Müzesi’nde sergilenen ve elinde kase tutan, belinde sıralı 4 kemer olan Taş Baba heykelinin buluntudan sonra titizlikle bakım, restorasyon ve konservasyon çalışmaları yapıldı. Yüz kısmı, elleri ve kemerinde işlemeli motifler bulunan, 1 metre 23 santimetre uzunluğunda, 47 santimetre genişliğindeki heykel Taş Baba heykeli, müzenin ve ülkemizin ünik (tek ve eşi olmayan) eserlerinden birisi olduğu ifade ediliyor.
Denizli Başkan Arslan, "Çameli’nin yaşam kalitesini artıracak projelerimizi kararlılıkla sürdüreceğiz" Türkiye’de 31 Mart 2025 Yerel Seçimlerinde Çameli ilçesinde birinci çıkan Çameli Belediye Başkanı Cengiz Arslan, bir yıl içinde yapılan projeleri teker teker anlattı. Başkan Arslan, "Önümüzdeki süreçte de Çameli’nin yaşam kalitesini artıracak projelerimizi kararlılıkla sürdürmeye devam edeceğiz. 1 yılda birlikte başardık" dedi. Çameli Belediyesi Başkanı Cengiz Arslan, 31 Mart 2025 Yerel Seçimlerinde Çameli ilçesinde birinci çıkmasının ardından ilerleyen süreçte 1 yılın değerlendirmesini ve yatırımları hakkında bilgiler verdi. 1 yıl boyunca Çameli Belediyesi olarak ilçenin kalkınması ve her mahallenin eşit hizmet alması anlayışıyla çalışmaları aralıksız devam ettiklerini dile getiren Başkan Arslan, "İlçemizde ne varsa mahallelerimizde de olacak düşüncesiyle, 1 yıl içinde belediyemizin araç filosuna önemli yatırımlar yaptık" dedi. "Yapılan önemli yatırımlar, yol çalışmalarımızda büyük katkı sağlayacak" Projeler sonucu belediyeye kazandırılan yatırımları teker teker bahseden Çameli Belediye Başkanı Cengiz Arslan, "Zabıta birimimize, denetim çalışmalarında etkinliği artırmak ve halkımızın yararına daha hızlı hizmet verebilmek amacıyla yeni bir araç kazandırdık. Yol yapım ve genişletme çalışmalarında hız kazanmak, vatandaşlarımızın ulaşım konforunu artırmak amacıyla, belediyemizin bütçesine yük getirmeden, sıfır kilometre ve son model bir grayderi araç filomuza dahil ettik. Ayrıca, ilçemizin her mahallesine güvenli ve sorunsuz ulaşım sağlamak adına, asfalt atma kamyonu da araç filomuza eklendi. Bu önemli yatırım, yol çalışmalarımızda büyük katkı sağlayacak" diye konuştu. "Çameli’nin yaşam kalitesini artıracak projelerimizi kararlılıkla sürdüreceğiz" Bir yıl boyunca Çameli belediyesine kazandırılan araçlar ve iş makinelerinin projelerde önemli bir parçası haline geleceklerini belirten Başkan Arslan, "Geçtiğimiz bir yıl boyunca belediyemize kazandırdığımız iş makineleri ve araçlar, sosyal belediyecilik anlayışıyla yürüttüğümüz hizmetlerin önemli bir parçası oldu. Önümüzdeki süreçte de Çameli’nin yaşam kalitesini artıracak projelerimizi kararlılıkla sürdürmeye devam edeceğiz. 1 yılda birlikte başardık" ifadelerini kullandı.
Elazığ Foton teorisini ispatlayan Türk profesör Yakuphanoğlu’ndan çarpıcı ABD gümrük vergisi yorumu Albert Einstein’ın 100 yıl önce ortaya koyduğu foton teorisini ispatlayan Prof. Dr. Fahrettin Yakuphanoğlu, ABD’nin Türkiye için gümrük vergisini yüzde 10 sabit tutmasını büyük bir fırsat olarak değerlendirdi. Yakuphanoğlu, bu avantajın yerli teknoloji firmaları için Amerika pazarında rekabet avantajı sağlayacağını, ayrıca genç girişimcilere düşük vergi ile yurt dışına teknoloji ihracatında fırsatlar oluşturmaları gerektiğini vurguladı. Albert Einstein’ın 100 yıllık foton teorisini ispatlayan Fırat Üniversitesi Fizik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fahrettin Yakuphanoğlu, Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) açıkladığı yeni gümrük vergisi düzenlemesiyle ilgili önemli değerlendirmelerde bulundu. ABD’nin Türkiye için gümrük vergisini yüzde 10 seviyesinde sabit tutmasını büyük bir fırsat olarak nitelendiren Yakuphanoğlu, bu durumun yüksek teknoloji ihracatına ciddi katkı sağlayabileceğini söyledi. Fırat Teknokent’te kurduğu Yüksek Teknoloji şirketinde, ışığın parçacık (foton) yapısını gözle görülür biçimde ortaya koyan ’kuantum parçacık algılayıcı’ sistemi geliştiren Yakuphanoğlu, bilimsel başarılarının ardından şimdi de ekonomik fırsatlara dikkat çekiyor. ABD Başkanı Donald Trump’ın son açıklamasında bazı ülkelere uygulanan gümrük vergileri artırılırken, Türkiye için bu oran sabit bırakıldı. "Bu karar, Türkiye’de yüksek teknolojili ürünler üreten firmalar için Amerika pazarında önemli bir rekabet avantajı demektir" diyen Yakuphanoğlu, ihracat odaklı üretim için harekete geçme çağrısında bulundu. "Bu bizim için büyük bir fırsat" Gümrük vergilerindeki bu avantajın doğru stratejilerle değerlendirilmesi gerektiğini vurgulayan Yakuphanoğlu, "Bilindiği üzere geçenlerde ABD Başkanı Donald Trump bir açıklama yaptı. Bu açıklamada özellikle gümrük vergileri oranlarını yeniden belirledi. Bunu farklı ülkeler için farklı belirledi. Bazı ülkeler için değeri arttırırken, bazı ülkeler için değiştirmedi. Bizim ülkemizi için bu oranı yüzde 10 olarak belirledi. Ben bunu ülkemiz için bir fırsat olarak değerlendirmekteyim. Yüzde 10 gibi bir gümrük vergisi ile ürettiğiniz ürünü yüksek maliyetlere satabilirsiniz. Dolayısıyla bu bizim için büyük bir fırsat. Ülkemizi, diğer ülkelere kıyas ettiğimizde orada yapılan üretimler için alınan vergiler bizden daha yüksek olduğu için bu bizim için ekstra fırsattır. Ülke olarak yüksek teknolojik ürünleri iki şekilde üretebiliriz. Birincisi, ülkemizde bulunan yüksek teknoloji ürünleri üreten firmalar kendi ürünlerini üretip ABD pazarına yönelebilirler. İkincisi ise, Türkiye’de yüksek teknoloji ürünü üreten firmalar, yurtdışındaki üreticilerle ortak iş birliği yaparak Türkiye’de ortak yatırım yapabilirler. Dolayısıyla bu yatırımının hem ülkemizdeki üreticiye katkısı hem de yurtdışındaki üreticiye bir katkısı olacak" dedi. "Yeni dünya düzeninde artık bizim yüksek teknoloji ürünlerini üretmemiz gerekir" Yüksek teknoloji ürünleri üretmek için fırsat dönemi olduğunu ifade eden Yakuphanoğlu, "Biz böyle bir pazarda yer almak istiyorsak, bunu şu anda doğru değerlendirip, hızlı adım atarak yeni iş birlikleri ve yeni fırsatlar elde ederek bunu ülkemizin ihracatına önemli ölçüde katkı sağlayabiliriz. Özellikle yeni dünya düzeninde artık bizim yüksek teknoloji ürünlerini üretmemiz gerekir. Bunları üretip Amerika pazarına satmamız ya da yüksek teknoloji pazarında yer alabilmek için yeni girişimlerde bulunmamız gerekmektedir. Dolayısıyla gençlere tavsiyem, hayallerindeki bir ürünü şu anda üretip düşük bir gümrük vergisi ile yurt dışında daha düşük bir fiyatla satarak, ürünleri için bir fırsat yakalayabilir" şekline konuştu.