YEREL HABERLER - 06 Aralık 2016 Salı 17:19

ETÜ-DAP işbirliği protokolü imzalandı

A
A
A
ETÜ-DAP işbirliği protokolü imzalandı

Erzurum Teknik Üniversitesi (ETÜ) ile Doğu Anadolu Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlı (DAP) arasında “Mücit Bank” protokolü imzalandı.
DAP İdaresi Başkanlığı Toplantı Salonu’nda, gerçekleşen imza törenine ETÜ Rektörü Prof. Dr. Muammer Yaylalı, DAP İdaresi Başkanı Adnan Demir, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Bayram Şahin ve Prof. Dr. Songül Duman ile Genel Sekreter Yrd. Doç. Dr. M. Yasin Çodur katıldı.
İmzalanan protokole göre DAP ve ETÜ ortak çalışması ile ilimiz ve bölgemizdeki inovatif fikir sahibi gençler hayallerindeki projelerini hayata geçirme ve geliştirme imkanı bulacak.
Yapılan açıklama şu ifadelere yer verildi; “Bilindiği üzere, TÜBİTAK tarafından her yıl ortaokul ve lise öğrencilerinin katılımı ile proje yarışmaları düzenlenmektedir. Öğretmenlerimizin de büyük gayretleri ile ilgili yaş grubundaki öğrencilerden ülkemize ve insanlığa faydalı olabilecek çok güzel proje fikirleri çıkıp, ilkel koşullarda hazırlanmış prototiplere dönüşebilmektedir. Öğrencilerimizin büyük özveri ve heves ile kıt imkânlar dâhilinde prototipe dönüştürdükleri proje fikirlerinin hayata geçmesi ve geliştirilerek son kullanıcıya ulaşacak yenilikçi ürünlere dönüşmesini sağlayacak, teşvik edecek, cesaretlendirecek herhangi bir yapı veya mekanizma bulunmamaktadır. Proje yarışmaları döneminde hazırlanan ve 3 veya 4 günlük sergiler döneminde sergilenen tüm projeler bu süreçlerden sonra rafa kalkmakta, büyük bir heyecan ile bu projeleri hazırlayan öğrencilerimizin meydana getirdiği nitelikli beşeri sermaye potansiyeli ise daha küçük yaşlarda törpülenmekte ve körelmektedir. Özellikle DAP Bölgesindeki ailelerin bu konudaki bilinçsizliği, Milli Eğitim İl Müdürlükleri başta olmak üzere kamunun destekleyici imkân ve pozisyonunun bulunmaması büyük bir dezavantaj olarak karşımıza çıkmaktadır.
Mevcut bu olumsuzluğu gidermek ve ülkemize nitelikli bir beşeri sermayeye sahip yeni bir nesil kazandırabilmek için Mucitbank projesi geliştirilmiştir. Proje ile çeşitli demirbaş ve sarf malzemelerinden müteşekkil, atölye havasında bir merkez oluşturulacaktır. Erzurum Teknik Üniversitesi yerleşkesi içerisinde, Erzurum Teknik Üniversitesinin liderliğinde oluşturulacak olan bu yapıda, 7/24, fikir-proje ve demo üretmek isteyen tüm gencecik beyinler, hem sarf malzemesi hem de danışmanlık hizmetini ücretsiz alarak ülkemiz ve insanlık için değer üreteceklerdir. Merkezde; mobilya dekorasyondan-inşaat bilimlerine, sağlık ve medikalden-yazılım teknolojisine, fizik-kimya ve biyolojiden-edebiyat-tarih-kültür ve sanata kadar tüm alanlarda icat çıkarılacak çalışmalar desteklenecektir.
Bilim, Teknoloji ve Sanayi Bakanlığının da izlemeye aldığı bu proje ile önümüzdeki 10 yıl içerisinde ülkemize özellikle şu alanlarda çok ciddi katkı sağlaması beklenmektedir:
Okul öncesi dahil erken yaşlarda yeteneğe ve ilgiye göre kişiye kendisini geliştirme ve hayallerinin peşinde koşma imkanı sunulacağı için üniversitelerimizde sevmediği bölümü okumak zorunda kalan mutsuz gençlik kitlesinin yerini, hayalini icra eden, mutlu, değer üreten ve değer katan bir gençlik kitlesi alacaktır.
Ülkemizin ar-ge ve patent noktasında uluslararası arenada üst sıralara çıkmasını sağlayacak olan bir ar-ge kültürü oluşacak ve ülkemizden insanlığa yayılan çok sayıda yeni icat ile karşı karşıya kalınacaktır.
Ülkemizden çıkan icatlar ile özellikle yenilikçi ve teknolojik ürün alanında dışa bağımlılık azalacak ve ülkemizin cari açık sorunu önemli ölçüde tarihe karışacaktır.
OECD nin Pisa sonuçları başta olmak üzere eğitimle ve girişimcilikle ilgili bir çok uluslararası veride ülkemiz hakkettiği nitelikli yeri alacaktır.
Erzurum Teknik Üniversitesi ve DAP İdaresi arasında imzalanan MuciT Bank Projesi ortak çalışma protokolü ile orta öğretim öğrencilerinin akademik çalışmalar nezaretinde bilim dünyasına kazandırılması amaçlanmaktadır. Bilime ve inovatif fikirlere sahip öğrencilerin üniversite eli ile bilim dünyasına kazandırılması amaç edilmiştir. Yapılacak çalışmalar neticesinde ilimiz ve bölgemiz gençlerinin ARGE ve İnovasyon ekosistemi içerisinde kendilerine yer bulmaları sağlanacaktır.”
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Türk Telekom teknolojisi kütüphanelerle buluşuyor Türk Telekom, Kütüphane Haftası kapsamında yaptığı açıklamada, 81 ilde bin 200’e yakın kütüphanenin dijital dönüşümünü tamamladığını duyururken, görme engelli bireyler için Telefon Kütüphanesi uygulamasıyla 50 kategoride 4 binden fazla erişilebilir sesli içerik sunduğunu belirtti. Deprem bölgesinde sınavlara hazırlanan öğrenciler için hayata geçirilen "100. Yıl Kütüphaneleri"ni modern dijital çözümleriyle destekleyen Türk Telekom, 6 ilde 12 kütüphanede afet sonrası eğitim süreçlerine katkı sunarak gençlerin geleceğe hazırlanmasına yardımcı oluyor. Türk Telekom, teknolojiyi iyilik ve faydaya dönüştürmeye yönelik çalışmalarını sürdürüyor. Teknoloji bilgi birikimini hayatın her alanına taşıyan Türk Telekom, Türkiye’nin kültürel mirasının dijitalleştirilmesine katkı sunuyor. Türk Telekom, Türkiye’nin 81 ilinde bin 200’e yakın kütüphanenin dijital dönüşümünü tamamlarken, başta teknoloji ve kültür sanatı harmanladığı Atatürk Kültür Merkezi olmak üzere ören yerleri, kültür merkezleri ve kütüphanelerde sağladığı WiFi hizmeti ile ziyaretçilere yüksek hızda erişim imkânı sunuyor. Dijital eğitim çözümleriyle geleceğe hazırlanıyorlar Türk Telekom ve iştiraki Sebit ile Kızılay’ın iş birliğinde ilk adımı Hatay’da atılan ve ardından Kahramanmaraş, Adıyaman, Osmaniye, Malatya ve Gaziantep’te kurulan 100. Yıl Kütüphaneleri’nden yaklaşık 70 bin öğrenci yararlanırken yıl sonuna kadar kütüphane sayısının 20’ye ulaşması hedefleniyor. Deprem bölgesinde LGS ve YKS’ye hazırlanan öğrenciler için geleneksel kütüphane anlayışını modern dijital çözümlerle destekleyen Türk Telekom, sınıflara fiber altyapı ve teknoloji desteğinin yanında, eğitim alanında öncü çalışmalar gerçekleştiren iştiraki Sebit’in ürünlerini sunuyor. Bölgede sınavlara hazırlanan öğrenciler, Sebit’in dijital ve basılı eğitim çözümleri ile konu tekrarı yapabiliyor ve ilgili konulara yönelik testler çözebiliyorlar. Bugüne kadar kütüphanede sınavlara hazırlanan öğrenciler büyük başarı elde ederek tıp, hukuk ve diş hekimliği gibi bölümlere yerleşti. Yapılan açıklamaya göre; Türk Telekom, kütüphanelerdeki dijital dönüşüm projelerinin yanı sıra, görme engelliler için hayata geçirdiği Telefon Kütüphanesi uygulamasıyla engelleri kaldırarak bilgiye erişimi kolaylaştırıyor. 2011 yılında Boğaziçi Üniversitesi Görme Engelliler Teknoloji ve Eğitim Laboratuvarı (GETEM) iş birliğiyle geliştirilen ve Türkiye’nin ilk telefonda sesli kitap hizmeti olan telefon kütüphanesi uygulaması 50’den fazla kategoride 4 binden fazla esere, güncel haberlere ve betimlemeli tablolara sesli şekilde erişim imkânı sağlıyor. Telefon Kütüphanesi’nin içinde yer alan ‘Para Tanıma’ ve ‘İlaç Barkodu Tanıma’ özellikleri ise görme engellilerin hayatını kolaylaştırıyor. Türk Telekom tarafından gönüllülerin kitap seslendirmesini kolaylaştırmak üzere geliştirilen Kitaplara Ses uygulaması ile de görme engellilerin daha fazla sesli kitaba ulaşmaları sağlanıyor.
İstanbul Yenilenmiş cep telefonlarına ilgi artıyor Dünya olarak iklim krizinin etkileriyle mücadele etmeye devam ederken, çevre bilinci de giderek artıyor. "Daha İyiye" vizyonuyla akıllı cep telefonlarını yenileyerek döngüsel ekonomiye kazandıran MediaMarkt Türkiye, bugüne dek 100 binin üzerinde kullanılmış cihazı geri alarak 25 binin üzerinde yenilenmiş cihazı yeniden tüketicilerle buluşturdu. Sürdürülebilir bir alternatif olarak öne çıkan yenilenmiş cihazlara talep tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de günden güne artıyor. Bu değişimin Türkiye’deki önde gelenlerinden biri olan MediaMarkt Türkiye, yenilenmiş cihaz hizmetiyle kullanılmış akıllı telefonları yenileyerek yeniden piyasaya sunuyor ve döngüsel ekonomiye katkı sağlıyor. MediaMarkt Türkiye’nin sürdürülebilir ürün yaşam döngüsü stratejisi; ürün kiralama, eskisini getir yenisini götür, onarım ve yenilenmiş ürünler olmak üzere dört bacaktan oluşuyor. Sürdürülebilir ürünleri tüketiciyle buluşturarak kullanım ömrünü uzatan MediaMarkt Türkiye, bugüne dek 100 binin üzerinde kullanılmış cihazı geri alarak 25 binin üzerinde yenilenmiş cihazı yeniden tüketicilerle buluşturdu. Sertifikalı olarak tüketicilere sunuluyor Yenilenmiş telefonlar, önceki sahibinden alınarak yetkili Yenileme Merkezleri tarafından yenileniyor. Performansı etkileyen sorunlar tespit edilerek, düzeltiliyor. Gerektiği takdirde bazı parçalar orijinal veya eşdeğer parçalar ile değiştiriliyor. Daha sonra cihaz fabrika ayarlarına döndürülerek tekrar kullanıma sunuluyor. MediaMarkt’ın Türkiye’deki 70 mağazası ve web sitesinde satışa sunulan yenilenmiş telefonlar, ’Mükemmel’ (G1) ve ’Çok İyi’ (G2) statüleriyle sertifikalandırılıyor. Telefonlar tüketicilere de geri dönüştürülebilir malzemelerden üretilmiş kutularla sunuluyor. Bu hizmet, MediaMarkt’ın faaliyet gösterdiği ülkeler arasında ilk kez Türkiye’de hayata geçirilmesiyle öne çıkıyor. Yenilenmiş cep telefonları; altın, gümüş, bakır gibi metallere olan talebin ve bu sayede de bu tür madencilik faaliyetlerinin çevreye olumsuz etkisinin azalmasına da katkı sunuyor. MediaMarkt Türkiye tarafından tüm yenilenmiş telefonlar 1 yıl garanti ile tüketicilere sunuluyor.