GÜNDEM - 29 Haziran 2024 Cumartesi 08:40

Kahvaltı sofralarına 3 bin rakımdan gelen lezzet: Erzincan tulum peyniri

A
A
A
Kahvaltı sofralarına 3 bin rakımdan gelen lezzet: Erzincan tulum peyniri

Yüksek rakımlı yaylalarda beslenen akkaraman koyunu ile kıl keçisinin sütünden üretilen coğrafi işaretli Erzincan tulum peyniri, olgunlaşma sürecinin ardından satışa sunuluyor.


Yaz sezonunda kentteki zengin bitki örtüsüne sahip 3 bin rakımlı yaylalarda beslenen akkaraman ırkı koyun ve kıl keçisinden elde edilen süt, yöreye özgü Kemah tuzu ve doğal olarak yapılan şirden (peynir mayası) ile mayalanarak Erzincan tulum peyniri elde ediliyor.


Coğrafi işaret alan yöreye özgü tulum peyniri, 3-4 aylık olgunlaşma sürecinin artından kahvaltı sofralarını süslemeye hazır hale geliyor.


Erzincan Tulum Peyniri asırlardan bu yana kahvaltı sofralarını süsleyen, kuşaklar boyunca vazgeçilemeyen bir lezzet. İlk ne zaman, nerede, nasıl üretildi, keçi ya da koyun derisinden yapılan tulumlara basmak nereden kimin aklına geldi bilinmez ama Fırat’ın sularıyla yıkanan, onlarca kavime yurt olan bu kadim topraklar, böylesine mükemmel bir lezzeti miras bırakmıştır Anadolu’nun çocuklarına.


Erzincan ile özdeşleşmiş, ünü tüm ülkede bilinen ve tüketicilerden her daim tam not alan Erzincan Tulum Peyniri, üç kıtaya hükmeden Osmanlı Padişahlarından tutun da Anadolu’nun dört bir yanındaki her haneye uğramış, lavaş ve çayla birlikte mükemmel bir üçlü oluşturmuştur. Bu üçlüye kimi zaman Kemah’ın cevizi, kimi zaman Cimin’in üzümü ya da Erzincan’ın yerli domatesleri eşlik etmiştir sofralarda.


Damaklarda kendine özel bir yer edinen Erzincan Tulum Peynirinin vazgeçilemeyen lezzetinde Erzincan’ın 3 bin metre yükseklikte yer alan yaylalarında yetişen bitkilerin de, bu bitkilerle beslenerek o aromayı sütüne ortak eden akkaraman koyununun da, mayalamada kullanılan Kemah tuzu ve şirdenin de, bu mükemmel lezzeti üreterek sofralarımıza taşıyan nasırlı ellerin de elbette hakkı var.


Mayıs ayında bu yana Erzincan’ın yaylalarında üretilen tulum peynirleri bu aralarda tüketicilerin beğenisine sunulacak.


Yüzölçümünü üçte biri mera ve yaylalardan oluşan Erzincan’da, binlerce kişiye istihdam sağlayan Erzincan Tulum Peyniri sektörü hakkında şu bilgiler verildi:


“Yılda yaklaşık 5-6 bin ton üretilen ve kendine has bir lezzeti olan tulum peyniri, yöredeki firmalarca Erzincan’ın yanı sıra başta İstanbul, Ankara ve İzmir olmak üzere ülkenin birçok kentinde de sofralara lezzet katıyor. Erzincan ülkede küçükbaş hayvancılık açısından önde gelen illerden biri konumunda. Coğrafi işareti bulunan ürünlerinden birisi olan tulum peyniri yaylalarda, otlaklarda, meralarda otlayan akkaraman koyunlarından elde ediliyor. Peynirin lezzeti, yüksek rakımlı meralarda otlayan koyunların sütünden elde edilmesinden kaynaklanıyor."


Öte yandan Erzincan Valisi Hamza Aydoğdu’da Heybeli Yaylası’nı ziyaret ederek, tulum peyniri üretiminin yayladaki aşamaları hakkında Erzincan Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı İbrahim Karakuş ve üreticilerden bilgi aldı.


Erzincan Tulum Peynirinde belirli bir standartın oluşturulması ve markalaşmaya gidilmesinin önemine değinen Vali Aydoğdu, "Coğrafi İşaret Tescil Belgesi şartlarına uygun tulum peyniri üretimini arttırmak istiyoruz. Bu amaçla; Erzincan Yöresel A.Ş. kuruldu. Şirket ile bu yaylamızdaki sürü sahipleri arasında anlaşma yapılarak tescil şartlarına uygun peynir üretim çalışmaları başladı. Erzincan Yöresel A.Ş. tarafından üretilecek ve Erzincan markasını taşıyacak tulum peyniri bu yıl satışa sunulacak. Emeği geçenlere teşekkür ediyor, hem üreticilerimiz için hem de şehrimiz için hayırlı olmasını diliyorum." dedi.



Kahvaltı sofralarına 3 bin rakımdan gelen lezzet: Erzincan tulum peyniri

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Aydın Aydın’da pamuk üreticileri su sıkıntısına dikkat çekti Ülkenin önemli pamuk üretim merkezlerinden olan Aydın’da hasat için çalışmalara devam ettiklerini ifade eden pamuk üreticisi Ünver Akar, pamuğun bu sene iyi olduğunu ancak en büyük sorunlarının su sıkıntısı olduğunu belirtti. Türkiye’nin önemli ihracat ürünlerinden olan ve beyaz altın olarak bilinen pamuk, bu sezon rekolte açısından üreticilerin beklentilerini yükseltirken, yaşanan kuraklık ise endişe veriyor. Aydın genelinde yaşanan kuraklığa rağmen pamuktan istedikleri verimi alacaklarını tahmin eden üreticiler, pamuğun rekolte yönünden altın yıllarından birisinin olmasını beklediklerini ancak geçen seneki düşük fiyatlardan dolayı bu yılki fiyatların belirsizliğini merakla beklediklerini söyledi. Pamuğun bu yıl 30 TL’nin altına düşmemesi gerektiğini ifade eden pamuk üreticilerinden Ünver Akar; “Bu yıl yaşanan kuraklık sebebiyle sulama birlikleri iki kat su verdi. Biz gecemizi gündüzümüze kattık, mahsulümüzü ürettik, bu hale getirdik. Çok şükür şu an pamuk iyi ama fiyatlar belirsiz. Bu yıl en büyük sıkıntımız su sorunu oldu. Kıt kanaat sulamamızı yapıyoruz. Şimdi de gübreleme işlemlerimizi yapıyoruz. Geçen sene birçok üretici pamuğunu depolara koymak zorunda kaldı. Bu yıl fiyatların yükselmesini bekliyoruz. Gübre ve ilaç pahalı, kuraklık da etkiliyor. Geçen yıl 30 TL’ye sattık pamuklarımızı. Bu yıl fiyatların 30 TL’nin altına inmemesi gerekiyor. 30 lira bile kurtarmıyor şuan ama en kötü ihtimalle geçen seneki rakamın altında kalmamalı. Ama Aydın genelinde en büyük sıkıntımız su” dedi.
İstanbul Rönesans Holding’e EMEA Finance’tan ‘En İyi Enerji Anlaşması’ ödülü Rönesans Holding ve TotalEnergies’in 2023 yılında Rönesans Enerji’de gerçekleştirdiği ortaklık, EMEA Finance tarafından düzenlenen Project Finance Awards 2023’te ‘Best Energy Deal’ (Orta ve Doğu Avrupa’daki En İyi Enerji Anlaşması) ödülü aldı. Bugüne kadar global ortakları GIC, Meridiam Infrastructure, Sojitz, Samsung C&T, TotalEnergies ve grubun azınlık hissedarlarından Dünya Bankası kuruluşu IFC ile birlikte Türkiye’ye 8 milyar euronun üzerinde yatırım yapan Rönesans Holding, stratejik büyüme alanı olarak gördüğü yenilenebilir enerjide 2023 yılında TotalEnergies ile ortaklık gerçekleştirmişti. "2028 yılına kadar 2.000 MW’lık yatırım planlıyoruz" Rönesans Holding Yönetim Kurulu Üyesi ve Enerji Grup Başkanı Emre Hatem TotalEnergies’in yenilenebilir enerji alanında büyümek için Türkiye’yi ana ülkelerden biri, Türkiye’de ise Rönesans Enerji’yi iş ortağı olarak seçmesinin çok önemli ve değerli olduğunu söyledi. Bu güç birliğinin Türkiye’de yenilenebilir enerji alanında bugüne kadar yapılmış en büyük iş ortaklıklarından biri olduğuna dikkat çeken Emre Hatem, “Bu ortaklığın Rönesans Holding için olduğu kadar, enerji sektörü ve Türkiye için de çok önemli bir gelişme olduğunu EMEA Finance’tan aldığımız ‘Best Energy Deal’ ödülüyle bir kez daha görmüş olduk. Ortaklık sonrasında sektörün en büyük 3 yeşil enerji şirketinden biri olma hedefiyle yatırımlarımıza da hız verdik. Rönesans Enerji olarak 2028 yılına kadar 2.000 MW’lık yeşil enerji yatırımı yapmayı planlıyoruz. İnşaatına başladığımız ve geliştirmekte olduğumuz projelerle ilk etapta 2026 sonunda 726 MW kurulu güce ulaşmayı hedefliyoruz. Beş yıl içinde de Türkiye’nin Ulusal Enerji Planı’na göre hedeflenen yeşil enerji yatırımlarının yaklaşık yüzde 7 ila 10’unu Rönesans Enerji olarak gerçekleştirmeyi amaçlıyoruz” diye konuştu. Rönesans Holding EMEA Finance tarağından düzenlenen Achievement Awards 2022’de de Rönesans Sağlık Yatırım’ın EBRD’den sağlık altyapı yatırımlarında kullanmak üzere aldığı 75 milyon euroluk uzun vadeli finansmanla ‘En Başarılı Uzun Vadeli Finansman’ ödülünün sahibi olmuştu.
Konya Konya’da 80 yılın ardından toprakla buluşan kenevirin boyu 2 metreyi aştı Konya’da arkadaş grubunun el ele vererek kurduğu kooperatifle yola çıkan çiftçiler, bölgede 80 yılın ardından toprakla buluşturdukları kenevirin boyu 2 metreyi aştı. Birçok alanda ham madde olarak kullanılan kenevir üretimi ile vahşi su kullanımı gibi tarımsal giderlerin azaltılması hedefleniyor. Konya’nın Çumra ilçesinde çiftçilik yapan arkadaşlar el ele vererek kurdukları kooperatif üzerinden kenevir ekimi yapmak için Tarım ve Orman Bakanlığına başvuruda bulundu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatı üzerine 19 ilde ekimi yapılan kenevir, Konya’da üretimi yapılması için izin verilerek 50 gün önce ekimi yapıldı. 80 yılın ardından ilçedeki çiftçiler 20 dekar alanda 4 çeşit kenevir üretimine tekrar başladı. Bölgedeki su sorununa dikkat çeken Çumra Anadolu Üretim ve Pazarlama Kooperatifi Başkanı Mahmut Şenyüz, “Su sorunu her tarafta olduğu gibi bizim bölgemizde de var. Suya çare ararken aklımıza bu geldi. Biz Çumra Anadolu Üretim Pazarlama Kooperatifini kurduk ve arkadaşlarla beraber bu işe başladık. Önceleri herkes bizimle dalga geçti. Biz de şimdi millete bunu gösteriyoruz. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a ve Tarım Bakanına özellikle teşekkür ederim” dedi. “Kenevir ekiminin Konya bölgesine yayılmasını istiyoruz” Bölgedeki kooperatif kurduktan sonra çalışmaları hızlandırarak ekimi gerçekleştirdiklerini anlatan Mahmut Şenyüz, “Arkadaşlarla birlikte keneviri incelemek için Samsun’a gittik. Samsun’da bizlere kenevirin artık 19 ilde ekilebileceğini söylediler. Biz de kooperatif olarak hemen başladık. Bu yıl biz de burada bir AR-GE çalışması yaptırdık ve ekiyoruz. Bundan sonra inşallah burada yaygınlaşır. Konya’nın tüm bölgesinde yaymaya çalışıyoruz. Yani tarım bitkisi güzel olur diğer bitkilere rakip değil, onlara bir alternatif ürün olarak ekimi yapılabilir. Susuz olduğu için bizim tercihimiz bu yüzdendi. Tarım Bakanlığı desteği ile biz bunu ekmiş bulunuyoruz. Kenevirle ilgili hedeflerimiz Konya bölgesine yayılmasını istiyoruz. Tarım İl Müdürlüğü, İlçe Tarım Müdürlüğüyle beraber 31 ilçenin her tarafında tarımsal sulamada su sıkıntısı var. Bu ürün suyu az tüketiyor. Ekiminden sonra 2 defa sulama yaptık ve boyu şimdiden 2 metreye ulaştı. Bundan sonra muhtemelen bir kere daha sulama yaparız. Ürünün 5 metre büyümesi lazım ve şu anda 2 metrenin üstünde” şeklinde konuştu. “Biz bu işi başaracağız” 80 yılın ardından tekrar bölgede kenevir üretmeye başladıklarını belirten Mahmut Şenyüz, “Hasat için yeni biçerdöver aldık. Kenevirin çiftçiye neredeyse hiçbir masrafı yok. Onun için çiftçiye ciddi anlamda bir katma değer sağlar. 1940’lı yıllarda kenevir ekimi yasaklanmış. Şimdi AK Parti hükümeti zamanında Cumhurbaşkanımızın talimatı ile 19 ilde ekimine tekrar izin verildi. Şimdi 20’inci ilde biz olduk ve binlerce kere teşekkür ediyoruz. Biz bu işi başaracağız inşallah” şeklinde konuştu. Kenevir bitkisinin farklı alanda kullanılacağını söyleyen Çumra Anadolu Üretim ve Pazarlama Kooperatifi Başkan Yardımcısı Mustafa Özaydın ise, “Bizim burada ilk defa ekilince merak eden sanayicilerimiz gelip gidiyor. Kenevirin sapından 100 metrekare hiç demir, beton ve çimento kullanmadan sapını öğüterek ev yapacaklar” dedi. (İY-MD-
Düzce Gürcü Halk Dansları Kursları dönem sonu etkinliği yapıldı Düzce Gürcü Kültür Derneği, 2023-2024 dönemi Gürcü Müziği ve Enstrümanları ve Gürcü Halk Dansları Kursları dönem sonu etkinliğini Millet Bahçesi Anfi Tiyatro alanında halka açık yapıldı. 2023 - 2024 dönemi Gürcü Müziği ve Enstrümanları kursu Gürcü müziği eğitmeni İberya Özkan Melaşvili tarafından Akordeon, Doli, Panduri ve Salamuri Enstrümanları eğitimi, Gürcü Halk Dansları kursu eğitmen Ziya Serkan Doğan tarafından verildi. Millet Bahçesi Anfi Tiyatro alanında dernek üyelerine ve halka açık bir şekilde yoğun katılımla düzenlenen etkinlik Düzce Gürcü Kültür Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Kubilay’ın açılış konuşması ile başladı. Kubilay konuşmada “Kültürümüzü yaşatmak adına bu tür kurslar önümüzdeki dönemde de devam edecek. Talep gelmesi halinde farklı alanlarda da kurslar düzenlenecek” dedi. Konuşmanın ardından minik kursiyerler tarafından kurs hocalarına çiçekler verildi. Derneğin paydaşı olduğu Uluslararası Türk-Gürcü Kültürel İlişkiler Sempozyum bildirilerin yer aldığı dernek sponsorluğunda basılan kitabın tanıtımını Düzce Üniversitesi Öğretim Üyelerinden Prof. Dr. Ali Ertuğrul tarafından yapıldı. Ardından Dernek Müzik Grubu orkestrası tarafından Kaltsa Tsekva parçası çalınarak seyircilerin eşlik etmesiyle sırasıyla Patara Gogo, Çaban Havası (Mtzkersuri), Vin Mogidana, Gelino, Lalebi, Ohoy Nanina, Mohevis Kalo, Gandagan ve Cilveloy parçaları söylendi. Eğitmen Ziya Serkan Doğan tarafından çok kısa sürede yetiştirilen 8 kız 6 erkekten oluşan Gürcü Halk Dansları grubu Acaruli oyununu oynadı. Seyircilerin ilgisini ve beğenisini çeken oyun istek üzerine ikinci defa tekrarlandı. Etkinlik tüm katılımcılarla beraber oynanan Trinni Horirama, Vahahey ve Hariraşi oyunuyla sona erdi.
Aydın Aydın merkezli 4 ilde dolandırıcılık operasyonu: 9 gözaltı Aydın’ın Nazilli ilçesi merkezli dört ilde düzenlenen suç örgütüne yönelik dolandırıcılık operasyonunda, sosyal medya üzerinden ağlarına düşürdükleri kişileri dolandırarak haksız kazanç elde eden, 9 milyar 411 milyon 527 bin 142 TL’lik işlem hacmine ulaşan, suç gelirlerini kripto para borsalarında aklamaya çalışan suç örgütüne Jandarma darbe vurdu. Operasyonda yakalanan 9 şüpheli işlemlerinin ardından adliyeye sevk edildi. Nazilli Cumhuriyet Başsavcılığı koordinesinde; Aydın İl Jandarma Komutanlığı, Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü tarafından “Bilişim Sistemlerini Kullanmak Suretiyle Nitelikli Dolandırıcılık ve Suç Gelirlerini Kripto Varlıklar Üzerinden Aklama” suçlarını örgütlü olarak işleyen organize suç örgütüne yönelik çalışma başlatıldı. “Mağdurları sosyal medya üzerinden ağlarına düşürmüşler” Suç örgütünün çok sayıda arkadaşlık, tanışma, sohbet ve buluşma konseptli web siteleri ve sahte sosyal medya hesapları tasarlayıp yayınladıkları, Web siteleri ve sosyal medya hesapları üzerinden ağlarına, düşürdükleri mağdurlarla öncelikle normal sohbet edip güven kazanarak mağdurların kişisel verilerini ve fotoğraflarını ele geçirdikleri tespit edildi. “Şantaj yaparak uzlaşma bedeli talep etmişler” Örgütün ele geçirmiş oldukları mağdurlara ait kişisel verileri kullanarak oluşturdukları sahte dava, uzlaşma ve icra evraklarını, avukat kimlik fotoğraflarıyla birlikte mağdurlara gönderip şantaj yaparak uzlaşma bedeli, avukatlık bedeli, dava kapama bedeli adı altında defaten ödeme aldıkları belirlendi. “Suç gelirlerini kripto para borsalarında aklamaya çalışmışlar” Örgüt üyelerinin mağdurlardan elde ettikleri suç gelirlerini kripto varlıklara çevirerek çok sayıda kripto soğuk cüzdan ve yabancı kripto borsaları arası transfere tabi tutup karıştırmak suretiyle, izini kaybettirmek ve gayrimeşru kaynağını gizleyerek meşru bir yolla elde edildiği konusunda kanaat uyandırmak yoluyla akladıkları tespit edildi. “9 milyar 411 milyonluk para trafiği” Gerçekleşen karmaşık kripto para transfer trafiğinin takibi ve detaylı teknik analizi ile izini kaybettirmeyi amaçladıkları suç örgütüne ait gizli kripto cüzdanları deşifre edildi. Yurtiçi ve yurtdışı kripto varlık sağlayıcıları, bankalar, özel ödeme kuruluşları, internet servis sağlayıcılarından alınan verilerle nihayetinde MASAK ile koordineli yapılan çalışmalar sonucu işlem hacminin 9 milyar 411 milyon 527 bin 142 TL olduğu belirlendi. “Şüpheliler adliyeye sevk edildi” Suç örgütünün hiyerarşik yapısı içerisinde yer alan ve suç faaliyetlerini organize bir şekilde işleyen 11 şüpheliye yönelik yürütülen planlı faaliyet kapsamında 56 mağdur tespit edildi. Şüphelilerin yakalanması ve suç unsurlarının ele geçirilmesi maksadıyla Aydın/Nazilli merkezli İstanbul, Mardin ve Iğdır olmak üzere 4 ilde eş zamanlı icra edilen operasyonda 9 şüpheli yakalanırken çok sayıda dijital materyal ele geçirildi. Adli işlemleri tamamlanan şüpheliler Nazilli Cumhuriyet Başsavcılığı’na sevk edildi.