ASAYİŞ - 03 Ekim 2024 Perşembe 07:18

Erzincan’da uyuşturucu operasyonu: 4 gözaltı

A
A
A
Erzincan’da uyuşturucu operasyonu: 4 gözaltı

Erzincan’ın Üzümlü ilçesinde jandarma ekiplerince düzenlenen uyuşturucu operasyonunda 4 şüpheli gözaltına alındı.


İl Jandarma Komutanlığı ekiplerince Üzümlü ilçesinde “Uyuşturucu veya Uyarıcı Madde İmal ve Ticareti” ile “Kullanmak İçin Uyuşturucu veya Uyarıcı Madde Satın Almak, Kabul Etmek veya Bulundurmak ya da Uyuşturucu veya Uyarıcı Madde Kullanmak” suçlarının önlenmesi kapsamında düzenlenen operasyonda; 892 gram esrar maddesi, 358 gram açık tütün, 398 adet kilitli poşet, 5 adet cep telefonu ve 1 adet dizüstü bilgisayar ele geçirildi.


Operasyonda 4 şüpheli gözaltına alınarak adli işlem başlatıldı.



Erzincan’da uyuşturucu operasyonu: 4 gözaltı

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzincan Uzmanından kombi bakımı uyarısı Doğalgazın en çok kullanıldığı dönem olan kış mevsiminin yaklaşmasıyla birlikte kombi bakım zamanı geldi. Ustalar, kombi bakımının yapılmamasının kötü sonuçlar doğurabileceğini söyledi. Kombilerin yıllık bakımlarının yapılması, vatandaşların tasarruf yapmalarına yardımcı oluyor. Bakımı yapılmayan kombiler çeşitli sorunlara yol açabiliyor. Kombilerin periyodik bakımlarının yılda en az bir defa mutlaka yaptırılması gerektiğini belirten ve uzun yıllardır Erzincan’da kombi bakım ustası olarak çalışan Yunus Emre Soylu, kombilerin 24 saat sürekli çalıştığını evde kullandıkları diğer cihazlar ile kombinin ayrı tutulması gerektiğini söyledi. Soylu, “Havalar git gide soğumaya başladı. Kar da yakında gelecek. Bizlerde artık kombilerimizi yavaş yavaş yakmaya başladık ama kombi bakımları da önemli. Çünkü en çok çalıştığını düşündükleri cihazlardan bile kombi daha çok çalışıyor. Yaz da gelse 24 saat sürekli hizmet veren bir cihaz. İster istemez bu cihaz şebekeden gelen suya ne kadar temizdir değildir bölge olarak da farklı ama bizim ister istemez kırsal bir kesimde yaşadığımız için suyumuz kireçli ve ortamdan aldığı hava, sürekli atmosferden hava alıyor. Tozlar ve bu tür şeyler cihazlarda ister istemez tıkanmalara neden oluyor” dedi. "Her sene bakımı yapılması gerekiyor" Vatandaşlardan kombi bakımlarının yetkili servislere yaptırmalarını isteyen Soylu, şunları kaydetti: “Kesinlikle her sene kombilerine bakımlarını yaptırmaları lazım ve bu bakımı da sadece elini yüzünü silmekle değil, yetkili servise yaptırmaları lazım. Bazı görüyoruz gelmiş adam kapağını sökmüş elini yüzünün silmiş ‘kombinizin bakımı yapıldı’ diye. O bana biraz ters geliyor. Kombinin elini yüzünü silmek o kadar önemli değil. Bizim için önemli olan sirkülasyon yapacağı o pompanın yollarının temiz olması. 3 yollu vana dediğimiz parçanın yaz-kış konumuna yani sıcak sudan kalorifere geçişi için o parçaların temizlenmesi. Sürekli atmosferden havayı çeken o fanın temizlenmesi ve içine genleşme tankı dediğimiz suyun dengesini sağlayan denge kabıdır Türkçesi onun havasının sürekli kontrol edilmesi." "Kombi bakımı ehil kişiler tarafından yapılmalı" Kombi bakımının ehil kişiler tarafından yapılmasının önemine değinen Soylu, bilmeden tamir etmeye çalışan kişilerin kombiye daha çok zarar verebildiğini ifade ederek, “Özellikle dikkat edilmesi hususlarından birisi kombilerin ehil kişiler tarafından bakımının yapılması. Biz bunu yetkili kişiler, yetkili servislerin yapmasını uygun görüyoruz. Şimdi özellikle günümüzde kombinin yapısını öğrenen kişiler eline de herhangi bir mekanik alet alarak biz bakım yapabiliyoruz diye kombileri açabilmekte ve uygun olmayan yerleri, kombinin belki de hiç ellenmeyecek yerlerini oynayarak kombide arızaya sebep olabiliyorlar. Bundan dolayı da bunun en iyisi ehil yetkili kişiler tarafından bakımın yapılmasıdır” diye konuştu.
Hatay İnternette gördüğü burs ilanına başvuran öğrenciye dolandırıcılar 10 TL gönderip, 5 TL geri istediler Hatay’da internette gördüğü kurumsal bir kuruluşa ait burs ilanına başvuran üniversite öğrencisinin hesap ve kişisel bilgilerini ele geçirmek isteyen dolandırıcılar, 10 TL gönderip, 5 TL’yi geri istediler. Kurumla görüşen ve internette araştırma yapan üniversite öğrencisi, dolandırıcıların taktiğini kısa sürede çözdü. Hatay’ın Antakya ilçesinde yaşayan yüksek lisans öğrencisi Nazime Avcıoğlu, üniversite eğitimi için internet üzerinden bursları araştırırken kurumsal bir kuruluşa ait ilanı görüp başvuruda bulundu. Bir süre sonra kimlik bilgilerinin olduğu ve hesabına gönderilen 10 TL’nin 5 TL’sinin geri istendiği bir mesaj aldı. Durumdan şüphelenen Avcıoğlu, internette araştırma yaptı ve firmayla iletişime geçti. Daha önce benzer dolandırıcılık olaylarının yaşandığını öğrenince kendisine mesaj gönderen numaraya şikayette bulunacağını söyleyen Avcıoğlu, numara tarafından engellendi. Nazime Avcıoğlu’nun annesi Cebrail Mahallesi Muhtarı Gülay Avcıoğlu, çikolata parası gönderildiğini ve sakız parası istendiğini dile getirerek, öğrencileri sahte burs ilanlarına karşı uyardı. “Kuruluşu defalarca aradık ve mesajlar attık ama cevap vermediler” Gülay Avcıoğlu, dolandırıcıların oyununu anlatarak, “Kızım internetteki ilana başvurduktan 2 gün sonra geri dönüş yapıldı. Sahte kuruluş tarafından 10 TL yatırıldıktan sonra 10 TL’nin 5 TL’sini geri göndermemizi istediler. Bu durum bizde bir şüpheye neden oldu. Kuruluşun internetten yorumlarına baktık. Kuruluşu defalarca aradık ve mesajlar attık ama cevap vermediler. Polise şikayette bulunduk. 10 TL verip tekrardan 5 TL’sini geri istemesine şaşırdık. İnternetteki yorumlara baktığımızda birçok öğrencimizin başına gelmiş. Öğrencilerin çok dikkatli olmaları gerekiyor. Burs başvurusu yaptıkları kuruluşları iyi incelemeleri ve yorumları okumaları gerekiyor. Dolandırıcı olan bu kuruluşlara başvuru yapmasınlar ve mağduriyetleri olmasın. Gönderdikleri 10 TL resmen çikolata parası gibi ve onun da 5 TL’sini geri istiyorlar. Şaka gibi ve inanılmaz bir şey. Kuruluş başvurusunda tüm hesap bilgilerini içeren bilgileri içeriyor. Bu mağduriyete kesinlikle düşmeyin ve dikkatli olun. Burs başvurusu yapacağınız kuruluşları iyice araştırın ve inceleyin” dedi.
Trabzon 93 yaşındaki Dursun Dede’nin ilginç vasiyeti Trabzon’un Sürmene ilçesinde yaşayan 93 yaşındaki Dursun Hakkı Sofuoğlu, 1954 model kamyonetinin öldükten sonra mezarının yanına konulmasını vasiyet etti. Sürmene ilçesinin Aksu mahallesinde yaşayan Dursun Hakkı Sofuoğlu, küçük yaşlarda muavinlik ile başladığı yük taşımacılığını kamyon şoförlüğü olarak yıllar boyunca sürdürdü. İran, Irak, Suriye, Almanya ve İngiltere gibi ülkelere yük taşıyan Sofuoğlu, 15 yıl önce emekliye ayrıldı. Bir süre Zonguldak’ta yaşadıktan sonra memleketindeki evine geri dönen Sofuoğlu, 6 yıl önce ise eşini kaybetti. Evinin hemen yanındaki mezarlıkta eşini toprağa veren Sofuoğlu’nun o saatten sonra tek arkadaşı emektarı olan 1954 model Willys marka kamyoneti oldu. 50 yıldır kamyonetinden kopamıyor 50 yıl önce aldığı kamyoneti ile Salı ve Cuma günleri şehir merkezine inen Sofuoğlu, bunun dışında evinden ayrılmıyor. Klasik kamyonetini tekliflere rağmen satmayı düşünmeyen Sofuoğlu’nun vasiyeti ise duyanları şaşırtıyor. Vasiyetinde öldükten sonra eşinin yanına gömülmek isteyen Sofuoğlu, kamyonetinin ise hemen yanına konulmasını vasiyet etti. Hayatının yollarda geçtiğini belirten Dursun Hakkı Sofuoğlu, “Çeşit çeşit kamyonum vardı. İran, Irak, Suriye su yolumdu. Avrupa tarafında Almanya’ya gittim. İngiltere’ye de gemiyle gittim. Yaklaşık 15 yıl önce kamyonculuğu bitirdim. 50 yıl önce bu arabayı aldım. Salı ve Cuma günleri ilçe merkezine iniyorum. Bazen de yaylaya gidiyorum" dedi. Yeni Zigana Tüneli’ni merak etti, emektar kamyoneti ile geçti Geçen sene yeni Zigana Tüneli yapıldıktan sonra emektar kamyoneti ile tünelden de geçtiğini belirten Sofuoğlu "Yeni Zigana Tüneli’ni görmek için kamyonete binerek o tünelden geçtim. Kamyonetimin bugüne kadar bakımlarını hiç aksatmadım. Muayenesini de yaptırıyorum. Muayeneden sonra teşekkür bile ettiler. Birisi yeni araba ile geldi muayeneden geçemedi. Bu 1954 model araba sorunsuz geçti. Herhangi bir arızası çıktığı zaman kendim yapıyorum. Motorunu aldığım yıllarda kendim evin önünde değiştirmiştim. Esasında benzinli bir motoru vardı ben onu dizele çevirdim. Kamyonetimi kullanmaya halen daha devam ediyorum, kopamıyorum. Artık yük taşımıyorum” ifadelerini kullandı. "Ben mezara o da mezarın üstüne" 93 yaşına ve yaşıtlarına rağmen zinde ve sağlıklı görüntüsünü "Allah’ın takdiri" diyerek özetleyen Dursun Hakkı Sofuoğlu, vasiyetini de hazırladığını söyledi. Sofuoğlu, vasiyetinde kamyonun hemen mezarın yanında olmasını istediğini belirterek “Bu kamyoneti çok kişi istedi, satmadım, satmam. Ben mezara o da onun üstü. Vasiyetim öyledir. Orada kalacak. Gençlik yıllarımda farklı araçlarım oldu. Bu arazili olduğu için hoşuma gitti. Birde köyümüzün yolları kötüydü. Adamın çıkamayacağı patika yol için bu aracı tercih etmiştim. Evime çıkmak için bunu aldım. Orijinal boyası halen daha üzerinde” şeklinde konuştu.
Hakkari MEB Personel Genel Müdürü Bülent Çiftci: “Birinci önceliğimiz Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli’nin sağlıklı bir şekilde hayata geçirilmesidir” Milli Eğitim Bakanlığı Personel Genel Müdür Bülent Çiftci, akademik başarıyı artırırken milli ve manevi değerlerine bağlı, bilgili, donanımlı bir nesil inşa edeceklerini söyledi. Eğitim Kurumları Yönetici Görevlendirme Daire Başkanı Dilaver Dörtok, Öğretmen Atama Daire Başkanı Mehmet Gürsoy ve Mesleki Gelişim ve Eğitim Daire Başkanı Kadir Kaplan ile birlikte çeşitli ziyaretlerde bulunmak üzere Hakkâri’ye gelen Bülent Çiftci, ilk olarak Vali Ali Çelik’i ziyaret ederek eğitime dair istişarelerde bulundu. Hakkâri Fen Lisesi ve Vali İdris Akbıyık İlk ve Ortaokulunu da ziyaret ederek öğretmenlerle bir araya gelerek hasbihal eden Genel Müdür Çiftci, Hakkâri’nin genç ve dinamik öğretmenlere sahip olduğunu ve öğrencilerin spordan sanata, edebiyattan matematiğe yüksek başarı potansiyeli olduğunu ifade etti. Bu genç ve dinamik yapının, yüksek öğrenci potansiyelinin eğitim adına umut verici olduğunu ve Hakkâri eğitim ailesinin önemli başarılara imza atacağına yürekten inandığını ifade eden Personel Genel Müdürü Bülent Çiftci, “Millî Eğitim Bakanlığı olarak çok önemli çalışmalar yürütüyoruz. Ancak birinci önceliğimiz Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli’nin sağlıklı bir şekilde hayata geçirilmesidir. Bu noktada tüm öğretmenlerimizin, idarecilerimizin hassasiyetle hareket etmesini istiyoruz. Hem ders kitaplarımız, hem de EBA platformumuz üzerinden öğrenci ve öğretmenlerimizin istifadesine sunulan dijital içeriklerin etkin bir şekilde kullanılmasını istiyoruz. Çocuklarımızın ve ülkemizin geleceği için büyük önem verdiğimiz tüm bu çalışmalarımızı sizlerin gayret ve desteği ile başarıya ulaştıracağız. Akademik başarılarımızı artırırken milli ve manevi değerlerine bağlı, bilgili, donanımlı bir nesil inşa edeceğiz. Bu noktada velilerimizle kuracağınız yakın diyalog ve okul-aile işbirliğinin sağlanmasını da çok önemsiyoruz" dedi. Genel Müdür Bülent Çiftci, Hakkâri Fen Lisesi ziyaretinde akıl ve zekâ oyunları atölyesini gezerek öğrenciler ile oyun oynadı. Daha sonra Hakkari Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğünün konferans salonunda okul yöneticileri ile bir araya gelerek Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli uygulama süreçleri ve Milli Eğitim Bakanlığının bu konudaki çalışmaları üzerine açıklamalarda bulunan Personel Genel Müdürü Bülent Çiftci, ardından İl Milli Eğitim Müdürlüğü bünyesinde faaliyetlerini sürdüren İlk Yardım Eğitim Merkezi tarafından düzenlenen sertifika törenine katıldı. Hakkâri’deki ziyaretlerini tamamlayan Genel Müdür Çiftci, beraberindekilerle Yüksekova ilçesine geçti.
Mersin Kilikya bölgesinin en büyük Nekropolü temizlendi, adım adım turizme hazırlanıyor Mersin Erdemli’de tarihi Roma yolu üzerinde bulunan geçmişi 2 bin 200 yıl öncesine uzanan Elaiussa Sebaste Antik Kenti’nde yer alan birçok mezarın bulunduğu Nekropol’ün turizme açılaması için genel temizlik çalışması gerçekleştirildi. Yapılan çalışma ile bir birinden farklı mezarlar tekrar gün yüzüne çıkartıldı. Erdemli ilçesi Ayaş Mahallesi’nde, Mersin-Antalya D400 karayolunun yanında 29 dönemdir devam eden kazı çalışmaları ile ortaya çıkarılmaya başlanan, Roma ve Bizans döneminde büyük bir liman kenti olan Elaiussa Sebaste Antik Kenti turizme hazırlanıyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü’nün izni ile Kastamonu Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Arkeoloji Bölüm Başkanı Dr. Asena Kızılarslanoğlu’nun Kazı Başkanlığındaki 16 kişilik ekip 2024 kazı sezonu çalışmalarını gerçekleştirdi. Ekibin bu sene ki çalışmaları çerçevesinde geçmişi 2 bin 200 yıl öncesine dayanan, dönemin önemli kişilerinin ve aile bireylerinin mezarlarının da yer aldığı Antik Roma yolunda bulunan Kilikya bölgesinin en büyük Nekropolünde genel temizlik çalışması gerçekleştirildi. Çalı ve otlardan temizlenen çok sayıda tarihi mezar tekrar gün yüzüne çıkartıldı. Ziyaretçilerin gezebileceği tarihi mezarların hemen önünden geçen Antik Roma yolunun da yürüyüş rotası olması için çalışmalar başlatıldı. Cumhurbaşkanlığı kararı ile Kazı Başkanı olan Dr. Kızılarslanoğlu, antik kentinin ören yeri statüsü kazanması ve turizme açılması için çalışmaların hız kazanacağını kaydetti. "Kentin Nekropol’ünü turizme açmak için ön hazırlık yaptık" Yapılan çalışma ile ilgili bilgi veren Kazı Başkanı Dr. Asena Kızılarslanoğlu, "Elaiussa Sebaste 2024 çalışmalarında Kuzey Nekropolünde yoğunlaştık. Genel temizlik çalışması yaptık. Bu çalışma sonrasında mezarların içinde ve ön kısımlarında daha detaylı temizlik çalışmaları yürüttük. Kentin Nekropol’ünü turizme açmak için ön hazırlık çalışmaları yaptık" dedi. Kentin çok büyük bir Nekropolü olduğuna dikkat çeken Dr. Kızılarslanoğlu, "Nekropol, farklı tipolojideki pek çok mezarı barındırıyor. Bölgenin turizme açılması ziyaretçiler içinde keyifli olacak. Bu nedenle mezarların içinde ve çevresinde detaylı çalışmalarımızı yürüttük. Özellikle Kuzey Nekropolü temizlik çalışmasından sonra gezilebilir hale geldi. Ziyaretçiler artık daha rahat görebilirler. Ancak asıl ziyarete açılma süreci, ileriki sezonlarda yapılacak olan restorasyon çalışmaları, bilgilendirme tabelaları ve patika şeklinde oluşturulacak yürüyüş rotalarından sonra gerçekleşebilecektir. Şu anda ziyaretçiler geldiğinde görsel olarak Nekropolü gezebilir" diye konuştu. "Ölü gömme gelenekleri açısından da bilgiler sunacak" Kentin Nekropolünde çok farlı tipte mezarlar olduğunun altını çizen Kızılarslanoğlu, "Nekropol de tapınak tipli, oda, kaya, ev tipi, kamasorium ve lahit mezarlar var. Tapınak tipli mezarlar özellikle Kilikya bölgesinin mezar mimarisi örneklerinden. Bu nedenle kentin Nekropolünün turizme açılması, ziyaretçilere bölgenin ölü gömme geleneklerini sunması açısından da önemli. Roma döneminde inşa edilmiş, Bizans döneminde de tekrar kullanım görmüş mezarların hemen hemen hepsi ayakta. İlerleyen süreçte restorasyon çalışmalarına da ihtiyaç duyulacak" şeklinde konuştu. "Antik Roma yolu yürüyüş rotası olacak" Mezarların bulunduğu alanda Antik Roma yolunun da geçtiğine vurgu yapan Kızılarslanoğlu, "Antik dönemde de Roma yolu buradan geçiyormuş. Hatta bu yol Kızkalesi’ne kadar da devam ediyor. Projelerimiz arasında bu yolu aktif hale getirmek de var. Bu yol güzel bir trekking rotası haline getirilebilir. Kızkalesi’ne kadar giden bu yol ana yola paralel daha güvenli bir güzergahta devam ediyor. Yolun üzerinde iki kilise ile birlikte Elaiussa Sebaste ve Kızkalesi’nin mezar mimarisi bulunuyor. Onun için de çok güzel ve keyifli bir yürüyüş rotası olacak diye planlıyoruz"ifadelerini kullandı.