ÇEVRE - 27 Mart 2025 Perşembe 05:36

Ağaçlara bahar bakımı

A
A
A
Ağaçlara bahar bakımı

Erzincan İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından üreticilere, meyve ağaçlarının budanmasıyla ilgili bilgilendirmede bulunuldu.


İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nden yapılan bilgilendirmede şu ifadeler kullanıldı:


"Budama yapılmayan ağaçlarda; fazla verim nedeniyle dallar kırılır, sık dallanma sonucu iç kısımdaki dallar ışık almaz, periyodisite (ürün bir yıl var ve bir yıl yok) görülür.


Meyve ağaçlarında budama, dal kesme, dal eğme, dal seyreltme, uç alma ve dalların açılarının genişletilmesi veya daraltılması gibi işlemlere denir. Bu işlemler genel olarak şunlar için yapılır; Ağaçlara istenilen şekli vermek, ağaçlarda meyve verimi ile sürgün oluşumunu dengelemek, periyodisitenin (ürün bir yıl var ve bir yıl yok) etkisini azaltmak, dal kırılma ve sarkmalarını azaltmak.


Ne zaman budama yapılmalıdır?


Kışları çok soğuk geçen bölgelerde ise budama yerlerinin soğuktan zarar görmemeleri için budamayı soğuklar geçtikten sonra; fakat ağaçlar uyanmadan önce yapmalıdır.


Meyve ağaçlarının budanma şekli, meyve tür ve çeşidine, ağaçların yaşına, toprak ve iklim şartlarına, budamadan beklenen amaca ve ağacın gelişme gücüne göre değişir. Bu nedenle her meyve tür ve çeşidinin değişik iklim ve toprak şartlarındaki gelişme gücünün ve bunların budamaya karşı gösterdiği tepkilerin iyi bilinmesi gerekir. Ayrıca dalların kesilmesi, bırakılacak ve kesilecek dalların iyi seçilmesi konusundaki genel kuralların da bilinmesi zorunludur. Bazı kurallar şu şekilde sıralanmıştır; Kuvvetli gelişen ağaçlarda veya dallarda az kesim yapılmalı, zayıf gelişenlerde ise fazla kesim yapmalıdır, zayıf gelişen dalların gelişmesini artırmak için açıları daraltılmalı, kuvvetli gelişen dalların gelişmesini azaltmak için ise dallar eğilerek açıları genişletilmelidir, şekil oluşturma amacıyla ana dalların açılarının düzenlenmesinde ana dalların gövde ile açıları 45-60 olmalıdır, bu işlem yaz aylarında da yapılabilir, budanan yerlerde tırnak veya budak bırakılmamalıdır, kalın dal kesimlerinde mutlaka yük alma işlemi yapılmalıdır. Bu sayede kabuk veya dal yarılmaları önlenmiş olur. Yara yerleri aşı macunu veya kara boya ile kapatılmalıdır, dal kesimleri bir yan dalın veya gözün hemen üzerinden gözün veya dalın aksi yönüne doğru hafif meyilli olarak yapılmalıdır.


Budama şekilleri nelerdir?


Şekil budaması;


Bir meyve ağacından en yüksek verimi alabilmek için ana dalların iyi oluşturulması yanında yardımcı dalların da düzenli seçilmesi gerekir. Genellikle genç ağaçlar kuvvetli ve uzun sürgünler meydana getirirler. Ana dalı oluşturacak bu sürgünler üzerinde yardımcı (tali) dalların meydana gelmesi için dalların uçları kesilmelidir. Bilhassa yan dal vermeyen meyve tür ve çeşitlerinde bu çok önemlidir. 80-100 cm ve daha uzun sürgün veren genç ağaçlarda dalların uçları alınmadığında istenilen yönde ve sayıda tali dallar oluşmayacağı için ilerde ana dallar üzerinde boşluklar meydana gelir. Bu da ağaçtan genelde daha az meyve alınmasına neden olur.


Mahsul budaması;


Budama sonucunda ağaçta bırakılacak en uç dallar veya gözler daha öncede belirtildiği gibi tacın dışına doğru bakmalı, diğer dallar ise ağacın boşluklarını doldurmalı ve güneş görebilmelidir. Kalın dallar üzerinde bulunan küçük meyve dalları çok sık değillerse kesilmemelidir. Böylece ağaç tacının maksimum hacminden yararlanılarak verim artırılabilir.


Mahsul budamasında meyve dallarının uzunluğu iri meyveli şeftali, elma ve armut gibi meyve türlerinde en fazla 40 cm kadar olmalıdır. Zayıf dallar daha kısa, kuvvetli dallar daha uzun bırakılmalıdır. Bir yıllık uzun bir dalın ucu kesilmeden bırakılırsa, üzerinde meydana gelen fazla sayıdaki meyve, dalın kırılmasına neden olabilir. Ayrıca böyle dallar yeterli uzunlukta yeni sürgün veremezler. Bilhassa şeftali ağaçlarında daha sonraki yıllar verimde azalma ve ağacın gelişmesinde zayıflama görülür. Mahsul budaması sonucunda ağaç hem o yıl yeterli ürün vermeli, hem de daha sonraki yıllarda verim verecek yeni sürgünler oluşturmalıdır. Bir dalın hem meyve vermesi ve hem de yeni sürgün oluşturması o dalın ortalama üçte birini (1/3’ünü) kesmekle sağlanabilir. Daha fazla kesim meyvenin az olmasına, fakat sürgünlerin kuvvetli gelişmesine, az kesim ise meyvenin çok olmasına ve sürgünlerin zayıf gelişmesine neden olur. Ortalama 30 cm’den kısa olan meyve dallarında genellikle uç alma işlemi yapılmamalıdır.


Meyve ağaçları yaşlandıkça genellikle verimi fazlalaşır ve sürgün gelişmesi zayıflar. Bu tür bir gelişmenin uzun süre devam etmesi, zamanla verimin de azalmasına neden olur. İyi, kaliteli ve her yıl düzenli meyve elde etmek, ancak ağaç fizyolojik dengede olduğu zaman mümkündür. Yaşlı ağaçlarda diğer bakım tedbirleri yanında, ağaçta yapılacak kalın dal kesimleri yani gençleştirme budaması da ağacın verimini ve sürgün gelişmesini dengeler. Bazı meyve türleri çok kalın dal keserek ağacı gençleştirmeye karşı zamk çıkarma, kuruma gibi olumsuz tepki gösterirler. Bu gruba giren erik, kiraz, vişne, kayısı, şeftali ve badem gibi meyve türlerinde gençleştirme budaması, daha genç ve ince dalları keserek yapılmalıdır. Elma, armut, zeytin, ayva ve turunçgiller gibi meyve türlerinde gençleştirme budaması başarıyla uygulanır.


Budayıcı budama sırasında şu konulara dikkat etmelidir;


Ağacın gelişme gücünü, meyve dallarındaki çiçek tomurcuğunun miktarını budamaya etkili olabilecek diğer faktörleri, başka bir ifade ile budayıcı ağacı iyi tanımalı ve onun kesime karşı göstereceği tepkiyi, dolayısıyla kesimin verime ve meyve kalitesine etkilerini iyi tahmin edebilmelidir.


Budama sonunda çıkan budama artıkları ve bahçe kenarlarındaki çalılıklar, kuru bitki parçaları hastalık ve zararlıların en iyi barınak yeridir. Meyve ağaçlarına ve ürünlerine zarar veren bu hastalık ve zararlıların çoğalmaması için bu artıklar yakılmalı veya bahçeden uzaklaştırılmalıdır. Budama sonunda meyve ağaçlarında kış ilaçlamalarının da yapılması zorunludur."



Ağaçlara bahar bakımı

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Muğla Karaova bölgesinde asfalt çalışması Bodrum Belediyesi ekipleri, Karaova bölgesinde kapsamlı asfalt çalışması gerçekleştirdi. Bodrum Belediyesi Fen İşleri Müdürlüğü ekipleri, Karaova bölgesi genelinde hem yeni sokak ve caddelerde hem de farklı kurumlarca gerçekleştirilen altyapı ve arıza bakım onarım çalışmaları sonrasında bozulan cadde ve sokaklarda asfalt çalışması gerçekleştirdi. Hafta başından bu yana gerçekleştirilen çalışmalar kapsamında Mumcular Mahallesi Çevre Yolu Caddesi ile caddeye bağlanan 8238 ve 8240 sokaklarda finişer ile sıcak asfalt çalışması yaptı. Karaova Mahallesi Ankara Caddesinde ise greyder ile asfaltlama yapıldı. Ekipler, asfalt yama robot aracı ile Mumcular, Karaova, Gölbaşı ve Çiftlik mahallelerinde kırk noktada, farklı kurumlarca gerçekleştirilen altyapı ve arıza bakım onarım çalışmaları sonrasında bozulan cadde ve sokaklarda asfalt asfalt yama çalışması yaptı. Çalışmaları yerinde takip eden Mumcular Mahalle Muhtarı Muhammet Işık ile Çiftlik Mahalle Muhtarı Hasan Kocaman, mahallelerinde gerçekleşen çalışmalardan memnuniyet duyduklarını dile getirirken Bodrum Belediye Başkanı Tamer Mandalinci ve belediye ekiplerine teşekkür etti. Bodrum Belediye Başkanı Tamer Mandalinci, Karaova bölgesinde yapılan çalışmaların hızla devam edeceğini ileterek, "Farklı kurumlarca gerçekleştirilen altyapı ve arıza bakım onarım çalışmaları sonrasında bozulan cadde ve sokaklar ile bazı yeni cadde ve sokaklarda gerçekleştirdiğimiz asfalt çalışmaları ile halkımızın daha rahat ve konforlu seyahat etmelerini sağlamak istiyoruz. Çalışmalarımızı, programa dahil edilecek yeni yerlerde de ihtiyaç dahilinde sürdüreceğiz" dedi. Yollar bisiklet yarışına hazırlanıyor Fen İşleri Müdürlüğüne bağlı ekipler ayrıca 5-6 Nisan tarihlerinde düzenlenecek Bodrum Granfondo Yarışı öncesi yarış parkurlarının yer aldığı Pınarlıbelen Mahallesi Karanlık Mevkii ile Etrim Mevkii, Pınarlıbelen Mahallesi ile Çiftlik Mahallesi ve Çiftlik Mahallesi ile Çocuk Mezarlığı Mevkii arasında hem düzenleme hem de asfalt yama çalışmalarına devam ediyor. Bodrum Belediyesi Fen İşleri Müdürlüğü ekiplerinin asfalt çalışmaları, planlı olarak Bodrum genelinde devam edecek.
İstanbul Cankurtarma, olimpik spor branşı oldu Türkiye Sualtı Sporları Federasyonu (TSSF) spor branşları arasında yer alan cankurtarma branşı, 2032 yılındaki Yaz Olimpiyat Oyunları’na dahil edilerek olimpik spor branşları arasında yerini aldı. TSSF Başkanı Kadir Sağlam, "Birçok uluslararası şampiyonluklara sahip federasyonumuzun ve sualtı camiamızın cankurtarma spor branşıyla ülkemizi 2032 Yaz Olimpiyat Oyunları’nda temsil edecek olmasının sevincini ve heyecanını yaşıyoruz" dedi. Avrupa Uluslararası Cankurtarma Federasyonu (ILSE)’nin uzun yıllar sonra yüz yüze gerçekleştirdiği komisyon toplantıları 27-30 Mart’ta İtalya’nın başkenti Roma’da yapıldı. TSSF Başkanı Kadir Sağlam’ın göreve geldikten sonra ILSE ile yaptığı yoğun ikili görüşmelerin ardından Türkiye, ILSE toplantı ve çalışma süreçlerine federasyon tarihinde ilk kez davet edildi. Komisyon toplantılarına özel olarak davet edilen ILSE üyesi Türkiye Sualtı Sporları Federasyonu üç kişilik heyetiyle, 4 ayrı komisyon çalışmasını yakından takip etti. Komisyonlarda TSSF ilk kez temsilcilerle aktif olarak yer aldı ve katkı sundu. Türkiye’yi temsil eden heyetteki TSSF Başkan Danışmanı ve Genel Direktörü İrfan Kara Yönetim ve İdare Komisyonu’nda, TSSF Cankurtarma Teknik Kurul Başkanı Adnan Büyük Kurtarma Komisyonu’nda ve TSSF Merkez Hakem Kurul Üyesi Ersin Coşar da Spor Komisyonu’nda çalışmalara katıldı. Ayrıca Boğulmayı Önleme Komisyonu çalışmalarını da Türk heyeti yakından takip etti. TSSF 2032 Yaz Olimpiyatları içi cankurtama branşında çalışmalara başladı Bayramdan sonra ilk kez tam üyelik sürecinin tamamlanmasıyla ILSE’nin Avrupa politikalarının belirlenmesinde aktif olarak Tütkiye’nin de söz sahibi olacağını ifade eden TSSF Başkanı Kadir Sağlam, "Daha da önemlisi, federasyon heyetimiz sualtı camiamız ve ülkemize çok önemli haberle dönüyorlar. 11 sualtı spor branşında faaliyet gösteriyoruz. Birçok branşımızda uluslararası şampiyonlukları her yıl ülkemize armağan eden Türkiye’nin en büyük spor federasyonlarındanız. Branşlarımızdan cankurtarma spor dalının artık olimpik bir spor branşı olarak kabul edilmesi muhteşem bir haber. Çok heyecanlıyız. 2032’de yapılacak Yaz Olimpiyat Oyunları’nda federasyonumuz ülkemizi temsil edecek. Önümüzdeki süreçte cankurtarma branşımızla ilgili ulusal yarışmalar düzenleyeceğiz. Eğitim programlarımızla cankurtarma yarışma hakemleri ve sporcu antrenörleri yetiştireceğiz. Başka ülkelerin federasyonlarıyla tecrübe ve bilgi alanında işbirliklerimiz olacak. 2032’ye kadar uluslararası yarışmalarda madalyalar kazanan olimpik sporcular yetiştireceğiz ve ilk olimpik yarışlarda madalya için yarışacağız" diye konuştu. Türk cankurtaranlar, ILSE nezdinde ve uluslararası alanda tanınacak TSSF Başkanı Kadir Sağlam, Türkiye’deki cankurtaranların ve cankurtarma merkezlerinin eğitim ve hizmet kalitelerini, işleyişlerini maksimum düzeye çıkarmak için etkin bir süreç başlattıklarını söyleyerek, "Ocak ayında donanımlı dalış branşımızla birlikte yoğun bir katılımla cankurtaran çalıştayı gerçekleştirdik ve hayata geçirmek için önemli kararları cankurtarma merkezlerimizle birlikte imza altına aldık. Aldığımız kararlardan biri de uluslararası ISO kalite standartları sertifikalarına akredite olmak, böylece cankurtaranlarımızın belgelerine uluslararası geçerlilik kazandırmak, ILSE başta olmak üzere uluslararası tanınırlığa sahip olmalarını sağlamaktı. Bu sözümüzü 1 ay sonra gerçekleştirdik. Federasyonumuz ciddi bir akreditasyon süreci sonunda gerekli kalite belgelerini aldı. Şu anda faal olan ve yetki belgesi verdiğimiz 35 cankurtaran, 165 donanımlı dalış ve 3 engelli donanımlı dalış merkezimizi, tüm cankurtaran ve dalıcılarımızın her türlü eğitimlerini ve sonrasında aldıkları sertifikaları bu uluslararası standartlara göre düzenleyeceğiz. Böylece bu iki branşımızda verdiğimiz tüm eğitim sertifikası ve belgeler, cankurtaranlarımızın ILSE nezdinde, dalıcılarımızın CMAS nezdinde yurt dışında uluslararası tecrübe ve donanıma sahip olduğunu gösterecek. Cankurtaran ve dalış merkezlerimizin uluslararası kabul görmesi, saygınlığı artık resmi belgelerle onaylanacak" ifadelerini kullandı.