YEREL HABERLER - 07 Nisan 2012 Cumartesi 12:45

ÇOCUK SERVİSİ HİZMETE GİRDİ

A
A
A
ÇOCUK SERVİSİ HİZMETE GİRDİ

MUОLA (İHA) Fiziki şartları yetersiz olan Muğla Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Servisi tamamen yenilendi. Yaklaşık bir yıldır tadilatta olan Çocuk Servisi, Çocuk Cerrahisi ve Çocuk Yeni Doğan Servisi için 330 bin TL harcama yapıldı.
Muğla Devlet Hastanesi adı altında çalışmaların yürütüldüğü sırada Üniversite Eğitim ve Araştırma Hastanesi adını aldıktan sonra Çocuk Servisi Tıp Fakültesi doktorlarının da gelmesinin ardından yetersiz kalmıştı. Bir yıl önce tamamen yıkılan Çocuk Servisi bölümü yeniden tadilat yapılarak Muğla Valisi Fatih Şahin, AK Parti Muğla Milletvekilleri Prof. Dr. Yüksel Özden, Ali Boğa, İl Sağlık Müdürü Dr. Cihan Tekin, Muğla Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İhsan Altuntaş ve Hastane Başhekimi Dr. Fahri Tuna tarafından açıldı.
Açılışta servis ile ilgili bilgi veren Muğla Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Dr. Fahri Tuna, bir yıldır tadilatta olan çocuk servisini modern bir servis haline getirdiklerini söyledi. Tuna, ``2010 Mayıs ayında Muğla Üniversitesi Tıp Fakültesi ile yapılan protokol sonrası servisimiz yetersiz kaldı. Tamamen kendi imkânlarımız ile servisi bir yıl içinde tamamen yeniledik. Çocuk Servisi, Çocuk Cerrahisi ve Çocuk Yeni Doğan Servisi için toplam 330 bin TL harcama yapıldı. Çocuk servisinde 16 yatak, yoğun bakım ünitesinde ise 10 kuvöz bulunuyor. Hastanemiz artık A sınıfı ameliyatları da yapmaya başladı. Bundan sonra özellikle çocuk hastalıkları ile ilgili olarak hastalarımızın çevre illere gitmesine gerek kalmadı`` dedi.
Açılışının ardından Vali Fatih Şahin, milletvekilleri, tadilatı yapılan servisleri gezdi.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Kök hücre tedavi yöntemleri Samsun’da konuşulacak Liv Hospital Rejeneratif Tıp Kök Hücre Üretim Merkezi Direktörü Prof. Dr. Erdal Karaöz, 17 Nisan’da Samsun’da kök hücre alanındaki bilimsel gelişmeleri paylaşmak üzere bölge doktorlarıyla bir araya gelecek. Parkinson, alzheimer, spinal kord yaralanması, serebnal palsi, ataksi ve huntington hastalığı. İlk duyulduğunda her ne kadar çok ürkütücü gelse de son yıllarda kök hücre tabanlı hücresel tedavilerle bu hastalıklar tedavi edilebiliyor. Liv Hospital Rejeneratif Tıp Kök Hücre Üretim Merkezi Direktörü Prof. Dr. Erdal Karaöz, 17 Nisan’da Samsun’da kök hücre alanındaki bilimsel gelişmeleri paylaşmak üzere bölge doktorlarıyla bir araya gelecek. Kök hücre tedavisi ve hangi hastalıklarda uygulanabileceğini anlatan Karaöz, Sağlık Bakanlığı onayı olmayan standart dışı uygulamalara dikkat çekti. Kök hücre tedavisi hakkında bilgi veren Prof. Dr. Erdal Karaöz, ’’Son yıllarda kök hücre tabanlı hücresel tedaviler konusu tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de oldukça gündemde. Özelikle merkezi sinir sistemi organları dediğimiz beyin, beyincik, beyin sapı ve omuriliği ilgilendiren genetik tabanlı ya da travmaya bağlı olarak gelişebilen parkinson, alzheimer, spinal kord yaralanması, serebral palsi, ataksi ve huntington hastalığı gibi hastalıkların ortak özelliği bu organlarda işlev gören hücrelerin bir nedenden dolayı ölmesi esasına dayanmaktadır. Kök hücre tedavisinin hedefi de bu ölmüş hücrelerin yerine yeni sağlıklı hücreleri koyabilmek ve hastalığın patolojisi sonucunda ortaya çıkan immünolojik etkileri ve inflamatuar süreci (yangıyı) ortadan kaldırmaktır’’ dedi. ’’Kök hücre konusunda bilim insanları arasında konsensüs oluştu’’ Prof. Dr. Karaöz, sözlerine şöyle devam etti: ’’Başta nörodejeneratif hastalıklar olmak üzere bazı sağlık sorunlarını tıp yüzde yüz tedavi edememektedir. Bu hastalıkların ortak noktası ilgili oldukları doku ve organlardaki işlev gören hücrelerin bir nedenden dolayı işlevini yitirmesidir. Örneğin parkinson hastalığında beyindeki dopamin üreten hücreler bir nedenden dolayı öldükleri için o hastalığın belirtileri ortaya çıkmaktadır. Ya da Alzheimer hastalığında da bir hücresel kayıp ya da ölüm olduğu için o kişiler hastalığın belirtilerini gösterir. İşte bu ölmüş hücrelerin yerine koyabilecek ya da bu ölüm sürecini engelleyebilecek yegane çözüm olarak kök hücre replasmanı olduğu konusunda giderek artan düzeyde bilim insanları arasında konsensüs oluşmuştur.’’