YEREL HABERLER - 07 Nisan 2012 Cumartesi 11:42

AMERİKALI ÖОRENCİLERDEN ``˜EL ZİLLERİ` KONSERİ

A
A
A
AMERİKALI ÖОRENCİLERDEN ``˜EL ZİLLERİ` KONSERİ

Amerika`dan Bursa`ya gelen Clearwater Christian College El Zilleri Topluluğu (Hand Bell Choir), Bursa Kent Konseyi ve Uludağ Üniversitesi ortaklığında verdiği konserle izleyenlere keyifli anlar yaşattı.
Hababam Sınıfı`ndaki Hafize Ana (Adile Naşit) karakteriyle özdeşleşen nostaljik zillerle bir topluluk oluşturan Clearwater Christian College`in konseri Atatürk Kongre Kültür Merkezi (Merinos AKKM) Hüdavendigar Salonu`nda düzenlendi. Amerikalı koro şefi Dr. Pattye Casarow, konser öncesi zillerin nasıl kullanıldığı ve seslere nasıl yön verildiği hakkında bilgi verdi. Zilleri masalara vurarak farklı ses çıkardıklarını anlatan Dr. Casarow, yanlarında getirdikleri özel masaların kalın bir köpük tabakasıyla kaplı olduğunu ifade etti. Farklı boyutlardaki zillerle ilginç bir konser veren 12 kişilik topluluk, dinleyenlere unutulmaz anlar yaşattı. Clearwater Christian College öğretmeni Dr. Phil Golson ise ``tuba`` ile çaldığı melodilerle büyük alkış aldı.
Büyük ilgi gören konserde topluluk tarafından zil çalması öğretilen Bursa Büyükşehir Belediyesi Çocuk Merkezi üyesi çocuklar da mini gösterileriyle geceye renk kattı. Koro şefi Casarow, dinleyiciler arasından seçilen 6 kişiye de zillerin nasıl çalındığını öğretti. Daha sonra sahne alan Dünya Müzik Dostları (DMD) Çoksesli Çocuk Korosu, El Zilleri Topluluğu ile birlikte ``˜Tin tin tinimin hanım`, ``˜Ali Babanın Çiftliği` parçasını ve Türk melodilerini seslendirdi. Konserin sonunda topluluk, izleyiciler tarafından uzun süre alkışlandı.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Edirne Selimiye’nin 150 yıllık minber örtüsü yenileniyor Edirne’de Olgunlaşma Enstitüsü usta öğreticileri tarafından sim sırma tekniği kullanılarak ’Selimiye Camii’nin Minber Örtüsü aslına uygun şekilde yeniden üretiliyor. Edirne Olgulaşma Enstitüsü’nde ’Selimiye Camii’nden yansımalar’ teması çerçevesinde sim sırma tekniği kullanılarak caminin minber örtüsünü aslına uygun şekilde yenileniyor. UNESCO Kültür Mirası Listesinde yer alan Selimiye Camii her yönüyle yenileniyor. Büyük ölçüde tamamlanan restorasyon çalışmalarında ince ayrıntılara geçildi. Mimar Sinan’ın ustalık eserim olarak adlandırdığı Selimiye’nin minber kapı örtüsü de yenilenenler arasında yer alıyor. Devam eden restorasyon sadece beden duvarlarında ya da işlemelerde gerçekleşmiyor. Bunun yanında caminin tüm tarihi değerleri yenileniyor. Onlardan bir tanesi olan 150 yıllık minber örtüsü. Olgunlaşma Enstitüsü usta öğreticileri Selimiye Cami’nin minber örtüsü üzerinde 4 aydır çalışıyor. Her nakış 4 kat iplikle tek tek elle işleniyor. Örtü üzerinde Rumi motifler ve Kelime-i Tevhid yer alıyor. Nakış atölyesinde Selimiye Camii’nden yansımalar teması çerçevesinde Selimiye Camii’nin minber örtüsünün üretiminin yapıldığını söyleyen Edirne Olgunlaşma Enstitüsü Müdür Vekili Elif Cevher, "İşlemeler sim sırma tekniği kullanılarak yapılmaktadır. Selimiye Camii’nin restorasyon çalışmaları bittikten sonra açılışına yetiştirmek üzere çalışmalarımız devam ediyor" dedi. Edirne Olgunlaşma Enstitüsü Usta Öğreticilerinden Şerife Koç, "Osmanlı dönemine başkentlik yapmış sultanlar şehri Edirne’ye Yavuz Sultan Selim tarafından Mimar Sinan’a yaptırılan Selimiye Camii’nin 19’uncu yüzyıl minber kapı örtüsünü işliyoruz. Birebir orijinaline sadık kalınarak hiçbir değişiklik yapmadan hazırlıyoruz. Selimiye Camii’nin restorasyonu sonrası açılışına yetiştirmek amacıyla gururla ve heyecanla çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Minber kapı örtüsü caminin görkemine uygun bir şekilde hazırlanmaktadır" ifadelerine yer verdi. Selimiye Camii Minber Örtüsünü yeşil kadife kumaş üzerine sim sırma ile yarma tekniklerini kullanarak işlediklerini söyleyen Usta Öğretici Nermin Bayrak, "Çok mutluyum gurur verici. Rabbim böyle bir çalışmayı bize nasip ettiği için şükürler olsun" dedi. Kadife kumaş üzerine sim sırma tekniği ile ilmek ilmek işlenen Selimiye Camii’nin minber örtüsünün restorasyon bitimine yetiştirilerek açılışta takılması hedefleniyor.