Renault`un Bursa`da üretme kararı aldığı Fluence`in elektrikli versiyonu, Enerji Verimliliği Derneği tarafından test edildi.
ENVER Derneği Bursa Şubesi Başkanı Dr. Müh. Mustafa Uysal, şehirler büyüdükçe oluşabilecek çevre problemlerine dikkat çekerek, "Şehirlerin artan trafik yükü beraberinde zehirli gaz salımlarını da artırmakta. Özellikle şehir merkezlerinin bu yoğunluk içerisinde önemli bir hava kirliliği ile karşılaşacağı görülmekte. Elektrikli araçların şehir merkezlerinde kullanımının yaygınlaştırılması yerel yönetimlerin öncelikli ele alması gereken konu olmalı" dedi.
Renault Fluence`in Türkiye`nin ilk seri imalatı yapılacak elektrikli otomobili olarak açıklandığını hatırlatan Uysal, aracın bilinen bir yüz ile çıkması ve otomotiv endüstrisinin merkezi Bursa`da üretilmesinin bir şans olduğunu söyledi. Yakıt-performans ilişkisi açısından bu araçların önemli kazançlar sağladığını söyleyen Uysal, araçta herhangi bir yakma işlemi olmadığından egzozun ve dolayısıyla da zehirli gaz salımının olmadığını bildirdi.
Kullanılan elektrik li-ion pillere depolandığından aracın şu an sadece şehir içinde tavsiye edildiğine dikkat çeken Mustafa Uysal, "Elektrikli araçlar birçok alışkanlığı değiştirecek gibi görülüyor. Örneğin artık motor sesi duymayacaksınız, egzozunuzdan gaz sesi çıkmayacak. Bu araçların en önemli özeliği sessiz oluşları, park halinde aracın çalıştığını sadece kadrandan görüyorsunuz. Üstelik mevcut araçlardaki gibi aracı sürekli rölantide tutmak zorunda da değilsiniz. Tak çalıştır tabir edilen uygulamadan
burada da söz edebiliriz. Kırmızı ışıkta durduğunuzda mevcut araçlarda 1,5 litre/saat enerji sarf ederken burada sıfır tüketim var. Kırmızı ışıkta bekleyen 100 aracın 4 dakika içerisinde tükettiği yakıt 10 litre olduğunda ne kadar büyük bir tasarruf sağlanacağını bu hesapla anlayabiliriz" diye konuştu.
VİTES DEĞİŞTİRMEK TARİHE KARIŞIYOR
Diğer bir özelliğin de aracın ani hızlanma kabiliyeti olduğunu kaydeden Uysal, içten yanmalı motorlar gibi aracı 0 dan 100 kilometreye çıkarmak için belli bir performans eğrisi izlemek durumunda kalınmadığını aktardı. Bu araçlarla vites değiştirmenin de tarihe karışacağını anlatan Enver Derneği Bursa Şube Başkanı Dr. Müh. Uysal, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Motordan aktarma organlarına bir dişli sistemi ile değişim yapmaya gerek kalmadığında çok önemli kayıpların da önüne geçilmekte. Bu araçlar ile 100-150 kilometre şehir içinde rahatlıkla yapılabilir. Böyle olunca şehir içi kullanımında daha az yakıt sarfiyatı ile ihtiyaçları görebiliriz."
Araçlarla ilgili en önemli sorunun şarj süreleri ile akü kapasiteleri olarak göze çarptığını belirten Mustafa Uysal, araçların şehir içerisinde kullanıldığında değişik noktalarda şarj istasyonlarına ihtiyaç duyulacağını, bunun için belediyelerin çalışmalara başladığını bildirdi.
Bursa Büyükşehir Belediyesi`nin sabit otoparklarında bu çalışmaları başlattığını aktaran Uysal, "Geleceğin elektrikli araçları için yapılacak altyapı çalışmaları şimdiden planlanmalı. Öyle görülüyor ki gelişmiş ülkelerde çevre endişeleri ile tercih edilen araçlar artık ekonomik maliyetlere çekilmiş durumda, bu yüzden tüketiciler bu araçları yakıt ekonomisi açısından da tercih edecekler. Mesela ekonomik bir otomobil 100 kilometreyi ortalama 5 litre (25 TL) ile kat ederken, elektrikli araçlar bu mesafeyi 400
kilovatsaat (5 TL) ile katetmekte" ifadelerini kullandı.