YEREL HABERLER - 29 Mart 2012 Perşembe 15:20

KANADI KIRIK ŞAHİNE BELEDİYE SAHİP ÇIKTI

A
A
A
KANADI KIRIK ŞAHİNE BELEDİYE SAHİP ÇIKTI

Adana`nın Ceyhan ilçesinde bilinçsiz bir şekilde avlanmak istenirken kanadına isabet eden saçma ile yaralanan kızıl şahine Ceyhan Belediyesi sahip çıktı.
Ceyhan`a bağlı Çatalhöyük Köyü`nde arazide duyarlı vatandaşlar tarafından bulunarak Ceyhan Belediyesi Veteriner hekimliğine getirilen sağ kanadı kırık kızıl şahin tedavi altına alındı.
Belediye Hayvan Barınağı ve Mezbahana Şefi Yüksel Zorba, "Bu şahin türü Türkiye`de yaklaşık 10 bin civarında. Bunların yaklaşık bin 500 kadarı da bölgemizde bulunuyor. Duyarsız bazı avcılar tarafından sağ kanadında vurulmuş. Gerçi bunlar avcı olamaz. Kırık olan kanadının tedavisi yaklaşık bir ay sürecek. Beslenmesini ve tedavisini tamamladıktan sonra doğaya bırakacağız" diye konuştu.
Ceyhan Belediyesi olarak daha önce de bu şekilde vurularak yaralı halde bulunan pelikan, şahin, kartal ve atmaca türünde kuşları tedavi ettikten sonra doğaya bıraktıklarını belirten Zorba, "İnsanlarımızı daha duyarlı davranmaya davet ediyorum" dedi.
Daha sonra beslenmesi ve tedavisi yapılan kızıl şahin, dinlenmek üzere kafese konuldu.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Yapay zekâ tabanlı akademisyen, dünya bilim tarihine geçti Yapay zekâ tabanlı eğitmen Ai. Prof. DUX, Antalya’da düzenlenen ‘41. Türk Mikrobiyoloji Kongresinde’ ilk kez sunum yaptı. Katılımcıların sorularını da anlık olarak cevaplayan Ai. Prof. DUX, bir kongrede bilimsel sunum yapan ilk yapay zekâ olarak dünya bilim tarihine geçti. Dünyanın birçok ülkesinden bilim insanının katıldığı 41. Türk Mikrobiyoloji Kongresi’nde; yapılan sunumlar ve multidisipliner çalışmalar büyük ilgi görürken Yakın Doğu Üniversitesinin geliştirdiği yapay zekâ tabanlı akademisyeni Ai. Prof. DUX ise ilk kez bir kongrede sunum yaptı. Yakın Doğu Üniversitesi DESAM Araştırma Enstitüsü, Yapay Zekâ ve Nesnelerin İnterneti Uluslararası Araştırma Merkezi ve Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi araştırmacılarının iş birliği ile geliştirilen ‘Kene türlerinin hızlı ve doğru tanımlanmasını sağlayan yapay zekâ tabanlı uygulaması’ ilgi gördü. Doç. Dr. Cenk Serhan Özverel, Prof. Dr. Fadi Al-Turjman, Dr. Erdal Şanlıdağ, Yrd. Doç. Dr. Ayşe Şeyer Çağatan, Dr. İbrahim Ame ve Prof. Dr. Tamer Şanlıdağ’ın yürüttüğü çalışmada, Hyalomma ve Rhipicephalus cinsi kenelerin tanımlanmasında VGG16, ResNet50 ve özel bir CNN modeli olmak üzere üç farklı yapay zekâ modeli kullanıldı. Çalışmada en yüksek doğruluk oranı yüzde 99,57 ile VGG16 modelinde tespit edildi. Bu model insan hatasını en aza indirerek kene tanımlamada en başarılı sonuçları elde etti. Kullanıcı dostu bir arayüzle desteklenen bu sistem, uzmanlık gerektirmeden herkesin kolaylıkla kene tanımlaması için bir uygulamaya dönüştürüldü. Bu yenilikçi çalışma, yapay zekâ tabanlı akademisyen Ai. Prof. DUX tarafından sunuldu. Sunum sırasında, jüri üyeleri ve diğer katılımcılar çalışmaya büyük ilgi gösterdi ve yöneltilen sorular Ai. Prof. DUX tarafından detaylı bir şekilde yanıtlandı. Çalışmanın ve sunumun bir yapay zekâ profesörü tarafından gerçekleştirilmesi, bu çalışmayı alanda bir ilk haline getirdi ve vektör kaynaklı hastalıklarla mücadelede önemli bir adım olarak değerlendirildi. Enfeksiyon hastalıkları ve yapay zekâ destekli çalışmalar ortaya kondu Kongrede ayrıca Yakın Doğu Üniversitesi araştırmacılarından Prof. Dr. Emrah Ruh, ‘Mikroorganizmalar ve İklim Değişiklikleri’ oturumunda, iklim değişikliklerinin eklem bacaklılarla bulaşan hastalıklar üzerindeki etkilerini ele alan bir sunum gerçekleştirdi. Doç. Dr. Nazife Sultanoğlu ise ‘Göç ve Seyahat Enfeksiyonları’ oturumunda, göç ve seyahatle ilişkili enfeksiyonların matematiksel modellerle incelendiği çalışmasını paylaştı. Doç. Dr. Cenk Serhan Özverel, yapay zekâ uygulamalarıyla Mpox virüsünün hızlı, kolay ve doğru teşhisini sağlayan modelini tanıtırken, Dr. Çağlar Özketen ise yeni bir kedi koronavirüs varyantının (FCoV-23) insana bulaş riskinin ‘in silico’ modelleme yöntemiyle değerlendirildiği araştırmasını sundu.
Kocaeli İskoliye Sanat Akademisi’ne ödül Darıca Belediye Başkanı Muzaffer Bıyık, İskoliye Sanat Akademisi projesi ile Tarihi Kentler Birliği’nden ödül aldı. Darıca Belediyesi, Türkiye’nin dört bir yanından 456 belediyenin üye olduğu Tarihi Kentler Birliği tarafından 6 kategoride düzenlenen Tarihi ve Kültürel Mirası Koruma Proje ve Uygulamalarını Özendirme Yarışmasında İskoliye Sanat Akademisi projesi ile ödüle layık görüldü. Marmaris’te düzenlenen törene katılan Darıca Belediye Başkanı Muzaffer Bıyık’a ödülü takdim edildi. Ödülü tüm vatandaşların adına aldığını ifade eden Başkan Muzaffer Bıyık, Darıca için canla başla çalışmaya devam edeceklerini söyledi. Darıca’nın tarihi ve kültürel mirasına sahip çıkmak istediklerini ifade eden Başkan Muzaffer Bıyık, "Tarihi Kentler Birliği tarafından düzenlenen bu anlamlı yarışmada ödül almak bizleri hem gururlandırdı hem de doğru yolda olduğumuzu bir kez daha gösterdi. Tarihi Tekel Binası ve İskoliye Mektebimizi restore ederek eğitime kazandırmıştık. Komutanın Evi projemizin de restore çalışmaları tüm hızıyla sürüyor. Aynı şekilde tarihi Darıca Kalesi ve yaklaşık 15 tane daha tarihi evin restoresi için proje çalışmalarımız sürüyor. Tarihi ve kültürel mirasımıza sahip çıkmaya ve geçmişimizi tekrar canlandıracak çalışmalara devam edeceğiz. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde geçmişini bilerek tarihine sahip çıkan belediyecilik anlayışıyla şehrimizi ihya ve inşa etmeye devam edeceğiz" dedi. Tarihi Osmanlı dönemine kadar dayanan ve 1875’te yapımına karar verilen İskoliye Mektebi’nin 1999 yılında meydana gelen Marmara Depremi’nde gördüğü hasarın onarılması için başlatılan çalışmada bina, aslına uygun şekilde restore edildi. İskoliye Sanat Akademisi’ne dönüştürülen yapı, sanat sergileri, eğitim atölyeleri, ve toplum etkinlikleri gibi çeşitli faaliyetlerle Darıca’nın kültürel yaşamını zenginleştiriyor.