Nobel Barış Ödülü sahibi yazar Tevekkül Karman "Arap Baharı"nın uzun ve kısa dönemde etkileri olacağını belirterek, "Kısa dönemde tüm dikta rejimleri ortadan kalkacaktır. Uzun dönemde ise yeni bir kimlik oluşacak ve bu küresel kimlikle birlikte dünyayı yeniden barış için inşa edeceğiz" dedi.
Nobel Barış Ödülü sahibi yazar Tevekkül Karman, Boğaziçi Üniversitesi’nde "Arap Baharı" konulu konferans verdi. Birçok öğrencinin katıldığı konferansta öğrenciler, Nobel Barış Ödülü sahibi yazar Tevekkül Karman’a yoğun ilgi gösterdi.
Yazar Karman, Esad’ın bütün mal varlığına el konulması gerektiğini ifade ederek, "Bu da devrimin başarılı olmasında etkili olacaktır. Suriyeliler korunmalıdır, oları korumak aynı zamanda benim ikinci vatanım Türkiye’yi ve Türkleri korumaktır. Hizbullah, Suriye’yi ve Esad’ı desteklemesinden utanç duymalı. Nasıl olur da çocukları ve masumları öldüren bir rejimi destekliyor. Arap Baharı’nın uzun ve kısa dönemde etkileri olacaktır. Kısa dönemde tüm dikta rejimleri ortadan kalkacaktır. Uzun dönemde ise yeni
bir kimlik oluşacak ve bu küresel kimlikle birlikte dünyayı yeniden barış için inşa edeceğiz. İfade özgürlüğü demokrasilerin vazgeçilmezidir" dedi.
Tutuklu gazeteciler konusuna da değinen Nobel Barış Ödülü sahibi yazar Tevekkül Karman, "Türkiye’de tutuklu gazetecilerin olduğunu bilmiyordum. Böyle bir şey var ise hep birlikte cezaevi önüne gidip eylem yapalım. Bu konuyu ben bizzat Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a taşırım" diye konuştu. Bu sırada Yazar Karman’ın "Belki bu söylemimle kırmızı çizgiyi aşmış olabilirim, bunun sonucunda da benden vatandaşlığı tekrar alabilirler" demesi üzerinde salonda gülüşmelere neden oldu.
Türkiye’de hükümetin çok güçlü olduğuna da dikkat çeken Nobel Barış Ödülü sahibi yazar Tevekkül Karman, "Hükümetin demokrasiden sapacaklarını zannetmiyorum, mutlaka bunları çözecektir. Yemen’de halk fakir, internet ve bilgisayar olmadığı gibi sosyal medya etkili değil. Biz SMS yoluyla örgütlenebiliyorduk. Toplu gösterilerde vatandaşlar internet kullanmayı ve sosyal medyayı öğrenme şansı yakaladı" şeklinde konuştu.
DİKTATÖRLER İNSANLARIN UYANMASINDAN KORKUYOR
Nobel Barış Ödülü sahibi yazar Tevekkül Karman, diktatörlüklerin insanlardan korktuğunu ifade ederek, "Özgürlük ve haysiyetimiz için biz acı çekiyoruz. Meydanlarda ve çadırlarda kalıyoruz ama yeni dünya ve gelecek bizim. Diktatörlükler bizden korkuyor çünkü bizim insanlarımız artık uyanıyor. Bizim insanlarımızın aydınlanmasından ve uyanmasından korkuyorlar. Ama hiç bir şey bu insanların uyanış hareketi karşısında duramayacak ve sonunda biz kazanacağız" dedi.
Suriye konusu hakkında da bilgi veren Yazar Karman, "Bu olayda en sorumlu olan ülke Türkiye’dir. Türkiye Suriye’nin komşusudur ve olaylar karşısında kayıtsız kalmamalıdır. Türkiye her zaman Suriye konusunda müdahil olmalıdır. Çünkü burada Türkiye’nin tarihi bir sorumluluğu vardır" diye konuştu.
Konuşmaları sırasında sosyal medyanın önemine de değinen Nobel Barış Ödülü sahibi yazar Tevekkül Karman, "Sosyal medya bizim ne yaptığımızı ve olanı biteni duyurdu. Sosyal medya aynı zamanda kendi aramızda da bizim iletişim aracımızdı. O yüzden sosyal medyanın Arap Baharı’ndaki rolünü kimse küçümseyemez. Türkiye bizim için rol modeldir. Başbakan Erdoğan ile Yemen’in geleceği ile ilgili ve Arap Baharı ile ilgili birçok konuda konuştuk, bana çok iyi davrandılar. Yemen’de 3 tane hastane yapılacak. Bu yeni
Yemen’in inşaatı için çok önemli" dedi.