YEREL HABERLER - 18 Mart 2012 Pazar 10:55

GKV`LİLER SOSYAL PAYLAŞIM SİTELERİNİ MERCEK ALTINA ALDI

A
A
A
GKV`LİLER SOSYAL PAYLAŞIM SİTELERİNİ MERCEK ALTINA ALDI

Bilimsel çalışmalarıyla dikkat çeken Gaziantep Kolej Vakfı (GKV) öğrencileri, son projeleriyle internet üzerinden sosyal paylaşım sitelerini mercek altına aldı.
Gaziantep Kolej Vakfı Özel Okulları öğrencilerinden oluşan bir grup TÜBİTAK için hazırladıkları projede Sosyal Paylaşım Ağı olarak bilinen siteleri mercek altına aldı. Yapılan çalışmalar GKV Özel Okulları Rehberlik Öğretmeni İpek Kundak’ın gözetiminde, GKV Anadolu Lisesi öğrencilerinden 10 A öğrencisi Onur Mumbuç ve 11D öğrencisi İrem Oral tarafından yürütüldü. “Lise Öğrencilerinin Sosyal Paylaşım Ağlarını Kullanma Alışkanlıkları Gaziantep Örneği” adlı proje TÜBİTAK ön incelemesi sonrasında yarı finale kalarak önümüzdeki hafta Adana’da sergilenmeye değer buludu. Projenin finale kalacağı ifade edilirken konuyla ilgili araştırmaları yürüten öğrenciler proje hakkında bilgi verirken gençliğin bilinçsiz bir şekilde internet üzerinden sosyal paylaşım ağlarına girdiğini ve burada fuzuli zaman geçirdiklerini de belirlemiş. GKV Özel Anadolu Lisesi öğrencilerinden Onur Mumbuç ve İrem Oral proje hakkında bilgi vererek bu alanda kullanıcıların eğitime ihtiyacı olduğunu da ifade ediyor.
Mumbuç ve Oral yaptıkları açıklamada, “Sosyal Paylaşım Ağları (SPA) gittikçe popüler hale gelmekte, yüz-yüze iletişimin yarattığı etkinin bir benzeri sanal ortamda oluşmaktadır. Bu araştırmada lise öğrencilerinin SPA kullanma alışkanlıkları sorgulanmakta ve bu alışkanlıkların iletişimlerine olan alternatif etkileri analiz edilmektedir. Hipotezlerimizi test etmek maksadıyla 29 sorudan oluşan anket formu Gaziantep ilinde okuyan 500 lise öğrencisine uygulanmıştır. Bulgular, öğrencilerin SPA kullanımlarına ilişkin kendi farkındalıklarının yeterli olmadığını ortaya koymuş ve konuyla ilgili olarak gençliğin eğitilmesi, bilinçlendirilmesi ve yönlendirilmesi gereğinin ne kadar önemli olduğunu göstermiştir. Günümüzde kaçınılmaz hale gelen SPA kullanımının daha bilinçli yapılması, yeni neslin ruhsal ve zihinsel anlamda sağlıklı gelişim süreçlerini destekleyecektir” dediler.
Öğrenciler başarılarını ve projelerini makamında ziyaret ettikleri GKV Mütevelli Kurulu Başkanı Nüket Ersoy’la paylaştı. Ziyarete GKV öğrencilerinin bilimsel çalışmalara yönlendirilmesinde büyük rol üstlenen Genel Müdür Yard.Doç.Dr Atanur Vergili ve GKV Liseleri Müdürü Fevzi Beşe hazır bulundu. Öğrencilerin sosyalleşmelerinin önemli bir olgu olduğuna dikkat çeken GKV Mütevelli Kurulu Başkanı Nüket Ersoy, “Yapılan etkinlikler ve alışkanlıklar bilinçsiz bir şekilde gerçekleştiriliyorsa bireye ve topluma faydadan çok zarar getirir. Görüyorum ki öğrencilerimiz tarafından hazırlanan ve 21.yüzyılın vazgeçilmezleri arasına giren internet üzerindeki sosyal paylaşım ağları ülkemizde ve Gaziantep’te bilinçsiz bir şekilde kullanılıyor. Konuyla ilgili önlemlerin alınması, bu gençlerimizin önce eğitime tabi tutulması zorunludur. Hazırladıkları projeleriyle TUBİTAK tarafından düzenlenen 43. Ortaöğretim Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışmasında yarı finale kalan GKV Özel Okulları Rehber Öğretmeni İpek Kundak’ı projenin mimarı öğrencilerimiz Onur Mumbuç ve İrem Oral’ı yürekten kutluyor, okullarımızdaki bilimsel çalışmaları koordine ederek öğrencilerimizin birer bilim adamı gibi yetişmesini sağlayan Genel Müdürümüz Yard. Doç.Dr. Atanur Vergili, Liseler Müdürümüz Fevzi Beşe ve İlköğretim Müdürümüz Ali Bozgeyik’in şahıslarında bütün GKV’li idareci ve öğretmenlere teşekkür ediyorum” dedi.
TUBİTAK tarafından düzenlenen 43. Ortaöğretim Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışmasına katılarak yarı finale kalan GKV Özel Okulları Sosyoloji Projesi Lise Öğrencilerinin Sosyal Paylaşım Ağlarını Kullanma Alışkanlıkları projesinin yanı sıra GKV’liler biyoloji projelerinden kozmetik ve güneş kremlerinde kullanılan organik fotoprotektif maddelere alternatif olarak Pistacia meyvelerinin araştırılması Mikroorganizma Solüsyonu Uygulanmış Toprakta Yetiştirilen Buğdaylarda Ağır Metal Etkinliği ve Gaziantep’teki Fıstık İşletme Tesislerinde Oluşan Fıstık Kabuklarının Kombucha Mantarı ile Fermantasyonu Projeleriyle de bu hafta Adana’da düzenlenecek organizasyonla final için yarışacak.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Adana Küçükbaş hayvanların kırkım mesaisi başladı Türkiye’de tarım ve hayvancılıkta önemli bir yere sahip Adana’da, baharın gelmesiyle birlikte üreticilerin de hayvan kırkma mesaisi başladı. Nisan ayında etkili olan yağışların ardından soğuk hava bölgeyi terk etmeye başladı. Adana’nın Kozan ilçesinde de baharla birlikte güneşin kendini göstermeye başlamasıyla özellikle küçükbaş hayvan sahibi üreticiler, kırkıma başladı. Ilıca Mahallesi’nde üretici Emrah Doğan da aile üyeleriyle birlikte keçilerin kırkımlarını yaparken, kırkım yapmanın berberlikten daha zor olduğunu söyledi. "Hayvanların sağlıklı kalması için bakımlı olması gerekir" 250 küçükbaş ile 50 büyükbaşı bulunan üretici Emrah Doğan, keçi ve koyunların baharın gelmesi ile birlikte bakımlarına başladıklarını belirterek, "Her yıl sıcak havalar başlamadan hayvanların serin ve sağlıklı kalabilmesi, Kurban Bayramı öncesi de bakımlı olması gerekir. Keçi ve koyunları damat gibi hem bahar hem Kurban Bayramı için hazırlıyoruz. Kırkımın zorluğu tutması zor. Hayvanlar alışkın olmaz ise bu daha da zor hale geliyor" dedi. Kurban Bayramı hareketliliğinin de başladığına değinen Doğan, zorlu mesailerinin bayram bitince biteceğini kaydetti. "Baharla kırkım başladı" Hayvancılık yapanlardan Canan Karalı ise, "Bize göre zorluğu olmayan bir mesai. Bu işi sevdiğimiz için yapıyoruz. Bahar ile birlikte kırkım başladı. Bu yıl iklim değiştiği için kış yaza kaldı. Normalde yaylalara göç başlamıştı. Şu an serin olunca yaylaya göç etmeden kırkım başladı. Bu da bizler için güzel oldu diyebiliriz. Burada kırkımlarımızı tamamlayacağız. Günlük ortalama 25 hayvanın bakımını yapıyoruz" şeklinde konuştu.