GENEL - 16 Mart 2012 Cuma 11:53

ÇANAKKALE ŞEHİTLERİ ANISINA MEHTER KONSERİ

A
A
A
ÇANAKKALE ŞEHİTLERİ ANISINA MEHTER KONSERİ

Rus Kızıl Ordu Korosu ile verdikleri konserle hafızalara kazınan, İstanbul Tarihi Türk Müziği Topluluğu Mehter Takımı, Mehterbaşı Kürşat Tuncay yönetiminde 17 Mart Cumartesi akşamı (yarın) saat 20.00’de Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nda sahne alacak.
Çanakkale Zaferi’nin yıldönümü münasebetiyle, kahraman şehitlerimiz türküler, marşlar, ilâhiler ve şiirlerle anılacak. Bu bağlamda, İstanbul Tarihi Türk Müziği Topluluğu Mehter Takımı, Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nda Cumartesi günü (yarın) saat 20.00’de sahne alacak.
KONSERVATUARLI MEHTERANLAR
İstanbul Tarihi Türk Müziği Topluluğu Mehter Takımı, 32 kişiden oluşuyor. Üyelerin tamamı konservatuar mezunu olup aralarında doktorasını tamamlamış ve yüksek lisansını yapmış pek çok müzisyen bulunuyor.
TROMBONCU MEHTERBAŞI
63 yaşındaki Kürşat Tuncay, 1967 yılından beri 45 yıldır mehter takımında görev yapıyor. Toplulukta Nakkarezen olarak göreve başlayan Tuncay’ın asıl enstrümanı ise trombon.
EN ÇOK JAPONLAR SEVİYOR
Dünyanın hemen her yerinde senfoni orkestralarıyla, caz orkestralarıyla birlikte konser veren, önemli müzik festivallerinde sahne alan İstanbul Tarihi Türk Müziği Topluluğu Mehter Takımı’nın yurtdışı seyahatleri en sık, mehterin çok sevildiği Japonya’ya oluyor. Topluluk, Moskova’da Kızıl Ordu’yla beraber verdikleri konserle, mehterin sadece "Ceddin Deden Neslin Baban"dan ibaret olmadığını göstermiş oldu.
MEHTERE İLK KEZ ORHUN KİTABELERİ’NDE RASTLANDI
Dünyanın en eski askerî bandosu olarak bilinen mehtere ilk olarak Orhun Kitabeleri’nde rastlanmış. Hunlardan beri Türk savaş tekniğinin vazgeçilmez unsuru olan askerî müziğin amacı, çok uzaklardan duyulan ve gitgide yaklaşan gök gürültüsüne benzer bir sesle düşmanın moralini bozup, karşı tarafta psikolojik olarak savaşacak güç bırakmamak. Böylece savaşı en kısa zamanda bitirip, asker kaybını önlemek.
Osmanlı’ya mehter, Anadolu Selçukluları’ndan geçmiş. Osman Bey’in Selçuklu Hükümdarına bağlılığını göstermek için savaş ganimetleri yollaması üzerine Selçuklu hükümdarı bunun karşılığında Osman Bey’e mehter takımını hediye etmiş. O tarihten sonra Osmanlı padişahları, hâkimiyetlerine giren küçük beyliklere, mehter göndermiş.
Osmanlı’da mehter takımı, kapatıldığı 1826 tarihine kadar gelişmesini sürdürdü. 1914 yılında Askeri Müze bünyesinde yeniden kurulmasıyla yeniden hayata döndü. 1. Dünya Savaşı, Kurtuluş Savaşı ve cumhuriyetin ilk yıllarında askeri müzede varlığını sürdüren mehter, 1935 yılında tekrar kaldırıldı. 1952 yılında ise askeri müze bünyesinde yeniden kuruldu.
Fiyatları 25.00 - 20.00 - 15.00 ve 10.00 TL olan konser biletlerinin CRR Konser Salonu Gişesi ve Biletix’ten temin edilebileceği ifade edildi.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Manisa Manisalı esnafın duyarlılığı bir kediyi hayata bağladı Manisalı bir esnaf dükkanına gelen kedinin trafik kazası geçirdiğini zannederek götürdüğü veterinerde kedinin tümörü olduğunu öğrenince hem tedavisini yaptırdı hem de sahiplendi. ’Tekir’ ismi verilen kedi sağlığına kavuşurken, dükkanın da maskotu oldu. Manisa’nın Alaşehir ilçesinde motosiklet tamirciliği yapan İbrahim Aydın, iş yerine giren yaralı kediyi görünce vakit kaybetmeden veterinere götürdü. İlk bakışta trafik kazası geçirdiği düşünülen kedinin karın bölgesinde dışa çıkan dokular olduğu görüldü. Veteriner hekimin yaptığı muayene sonucunda kedinin kaza geçirmediği, karın bölgesinde tümör oluştuğu tespit edildi. Hemen ameliyata alınan kedi sağlığına kavuştu. Tedavisini yaptırdığı kediyi sahiplenerek iş yerinde bakan esnaf İbrahim Aydın, "İş yerimde çalışıyordum, bir anda içeriye kedi girdi. Karın bölgesinde bağırsakları dışarıdaydı. Hemen kafese koyup Albatros Veteriner Kliniği Veteriner Hekim Taner Çelik’e götürdüm. Trafik kazası sandım ama meğerse tümörmüş. Veteriner hekim tümörü aldı, kedimiz sağlığına kavuştu. Çok mutluyum. Sokak hayvanlarına sahip çıkmalıyız. Onların dili yok, derdini anlatamıyorlar. Onlara ilgi ve destek verelim" dedi. Kedinin tedavisini gerçekleştiren Veteriner Hekim Taner Çelik ise, "Kedi, trafik kazası geçirdiği düşünülerek getirildi. Yaptığımız muayenede yüzeysel bir deri tümörü olduğunu tespit ettik. Operasyonla tümörü alarak kedinin tedavisini tamamladık. Şu an durumu iyi" diye konuştu. Motosiklet tamircisi İbrahim Aydın, ’Tekir’ ismini verdiği kedisiyle yakından ilgilenirken, iş yerinden bir an olsun ayrılmayan Tekir ise dükkanın da maskotu oldu.