YEREL HABERLER - 09 Mart 2012 Cuma 18:18

İNSAN HAKLARI KURULU`NDAN KADIN SIĞINMA EVİ`NE ZİYARET

A
A
A
İNSAN HAKLARI KURULU`NDAN KADIN SIĞINMA EVİ`NE ZİYARET

Çankaya Kaymakamlığı İlçe İnsan Hakları Kurulu’ndan bir heyet, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü dolayısıyla Çankaya Belediyesi Sosyal Yardım İşleri Müdürlüğü’ne bağlı Kadın Sığınma Evi’ni ziyaret etti.
Sığınma evinde kalan kadınların sorunlarını, ihtiyaçlarını ve beklentilerini dinleyen Çankaya Kaymakamlığı İlçe İnsan Hakları Kurulu heyeti, şiddete maruz kalmış çaresiz kadınların sığınacakları bir yer olmasının kendileri açısından çok önemli olduğunu, bu tür yerlerin toplumu bir nebze olsun rahatlattığını ancak sorunların çözümüne kesinlik kazandıracak uygulamaların en başta eğitimin ve bilinçlenmenin gerekli olduğuna dikkat çektiler. Sıcak ve samimi bir ev ortamına misafir olan heyete, çalışanların ve
sığınma evinde yaşayan kadınların hazırladıkları yemekler ikram edildi. İnsan Hakları Kurulu heyeti ve sığınma evi yetkililerinin sohbetine sığınma evinde kalan kadınlar da eşlik ettiler. Çankaya Belediyesi’ne toplumun kanayan yarası haline gelen kadına yönelik şiddet ve istismarı giderme konusunda duyarlılık gösterdiği için teşekkür eden heyet, kadınların sorunlarını dinledi. Heyet ve sığınma evi yetkilileri, özellikle hukuksal problemlerinin çözülmesi konusunda yapılması gerekenleri tartışarak ortak bir
zemin oluşturmak gerektiği görüşüne vardılar.
Kadınların hukuki açıdan mağduriyetlerinin giderilmesi konusunda çalışma yapacaklarını belirten Avukat Bahadır Korkmaz, belirli dönemler içerisinde sığınma evinde kalan kadınların bazılarının bugüne kadar hiç 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nü kutlamadıklarının söylenmesi üzerine tüm kadınların gününü tek tek kutlayarak karanfil verdi.
Çankaya Belediyesi Kadın Sığınma Evi’ne kimi eşinin şiddetinden, kimi ailesinin ilgisizliğinden kaçıp gelen kadınların zorunlu ve sosyal ihtiyaçlarını gidermenin yerel yönetimler açısından sosyal ve toplumsal bir sorumluluk olduğunu belirten sığınma evi yetkilileri, bunun sadece belediyelerin değil aynı zamanda toplumun bütününü ilgilendiren bir sorun olduğunu ve çözümleri için ortak hareket edilmesi gerektiğini vurguladılar. Kadın Sığınma Evi’nde kalan kadınların sosyal hayata kazandırılmasında çeşitli
kurslara yönlendirilmeleri ve iş bulmaları konusunda yardımcı olduklarını, ayrıca bakıma muhtaç çocuklarına bakım hizmeti verdiklerini ve okul çağındaki çocukların okula gitmelerini sağladıklarına dikkat çeken yetkililer, toplumun ve yerel yönetimlerin bu konuda duyarlılık göstermeleri gerektiğini ve ne yazık ki ihtiyaç haline gelen sığınma evlerinin sayısının artırılmasının önemine açıklık getirdiler.
8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü vesilesiyle sığınma evini ziyaret eden heyet, bugüne özel olarak sığınma evindeki 28 kadına zarf içinde 150 TL tutarında nakdi yardımda bulundu. Kadınlar, böyle bir gün için heyete ve sığınma evi yetkililerine teşekkür ettiler.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Eskişehir Özel eğitim programları Anadolu Üniversitesi koordinatörlüğünde maarif modeline uyarlanıyor Millî Eğitim Bakanlığına bağlı özel eğitim anaokulları ve anasınıflarında uygulanan Türkiye’nin ilk ve tek Erken Çocukluk (0-36 ay) ve Okul Öncesi (37-78 ay) Özel Eğitim Programları ve Ders Kitapları Anadolu Üniversitesi Engelliler Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. İbrahim H. Diken ve Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Veysel Aksoy’un koordinatörlüğünde Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli’ne uyarlanıyor. Bu kapsamda toplamda 8 çalıştayın yapılacağı uyarlama çalışmaları programında 3. çalıştay Eskişehir Öğretmenevinde gerçekleştirildi. "Koordinatörlüğümüzde hazırladığımız programlar 7 yıldır alanda uygulanıyor" Düzenlenen Maarif Modeli hakkında bilgi veren Prof. Dr. İbrahim H. Diken şunları söyledi: "2018 yılında koordinatörlüğümüzde hazırladığımız programlar 7 yıldır alanda uygulanıyor. Öğretmenlerimizden gelen geri dönüşler temelinde programlarımızı daha pragmatik ve uygulanabilir olma yönünde Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli’ne uyarlıyoruz. Yeni programın başta özel çocuklarımız olmak üzere ailelere, öğretmenlerimize ve ülkemize hayırlı olmasını diliyorum." "2025-2026 Eğitim ve Öğretim yılına yeni programlar ile gireceğiz" Doç. Dr. Veysel Aksoy ise "Çalışmalarımız son hızıyla ve uyumlu bir şekilde ilerliyor. Ekipte ülkenin dört bir tarafından öğretmenlerimiz ve alan uzmanlarımız yer alıyor. 2025-2026 eğitim ve öğretim yılına yeni programlar ile gireceğiz." dedi. Anadolu Üniversitesi Engelliler Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. İbrahim H. Diken ve Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Veysel Aksoy’un koordinatörlüğünde yürütülen çalışmanın ekibinde program geliştirme alanında Anadolu Üniversitesi Dr. Öğr. Üyesi Derya Atik Kara, ölçme ve değerlendirme alanında Anadolu Üniversitesi Dr. Öğr. Üyesi Başak Erdem Kara, motor gelişim alanında Gazi Üniversitesi Öğretim Üyeleri Prof. Dr. Bülent Elbasan, Doç. Dr. Kamile Uzun Akkaya ve Anadolu Üniversitesi Öğretim Elemanı Arş. Gör. Tezcan Çavuşoğlu, zihinsel gelişim alanında Anadolu Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Seçil Çelik Demirtaş ve Arş. Gör. Uğur Onur Günden, uyumsal beceriler alanında Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Gözde Tomris ve Kayseri Erciyes Üniversitesi Öğretim Elemanı Arş. Gör. Zekai Alper Alp, sosyal-duygusal gelişim alanında Bursa Uludağ Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Özlem Toper ve Malatya İnönü Üniversitesi Dr. Öğr. Üyesi Ahmet İlkhan Yetkin, dil gelişimi alanında Ankara Medipol Üniversitesi Dr. Öğr. Üyesi Özge Sultan Balıkçı ve Maltepe Üniversitesi Öğretim Elemanı Arş. Gör. Yeşim Güneri ile birlikte Türkiye’nin farklı bölgelerinde özel eğitim anaokullarında çalışan öğretmenler yer alıyor.