AK Parti Kadın Kolları tarafından İnegöl’de 20 mahallede 508 kadınla yapılan ankette, kadınların yüzde 70’inin şiddet gördüğü ortaya çıktı.
AK Parti ilçe binasında 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla düzenlenen basın toplantısında konuşan AK Çözüm Komisyonu Başkanı Nilgün Kender, "İnegöl AK Parti teşkilatı olarak 28 Kasım 2011 tarihinde ’Biz de varız’ bildirgesi erkeklerin imzalarına sunulmuş, yazılı ve görsel basınla paylaşılmıştır. Milletvekili Hüseyin Şahin ve AK Parti Kadın Kolları Başkanımız Tülay Amuk’un teklifiyle ’Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele’ projesi kapsamında İnegöl’de Ak Çözüm Komisyonu kurulmuş ve çalışmalara başlanmıştır" dedi.
Komisyon olarak ilçe de bulunan kurum ve kuruluşları gezerek bilgi aldıklarını ifade eden Nilgün Kender, "İlk olarak Emniyet Müdürlüğü ziyaret edilmiş, polise intikal eden aile içi şiddetle ilgili vakalar hakkında bilgi istenmiştir. 2010 yılında 67, 2011 yılında ise 103 vakanın emniyete intikal ettiği gözlemlenmiştir. Sosyal Hizmetler İlçe Müdürlüğü ziyaret edilmiş ve bu konuda destek istenilmiştir. İlçe Jandarma Komutanlığı ziyaret edilmiş, belde ve köyler bazında, aile içi şiddet konusunda intikal eden vakalar istenmiştir. 2011 yılında 17 vakanın tespit edildiği görülmüştür. İnegöl Müftülüğü ziyarete dilmiş, cuma hutbelerinde ve ilçemizde faaliyet gösteren Kuran Kurslarında bu konuya değinileceği sözü alınmıştır. Adliye ziyaretinde mahkemeye intikal eden olayların çizelgeleri alınmıştır. 2011 yılında boşanmaların yüzde 40-50 oranında arttığı, evlilik sürelerinin 1-2 yıla kadar düştüğü bilgisi alınmıştır. 17 yaş altı hamilelik dolayısıyla zorunlu evliliklerin söz konusu olduğu beyan edilmiştir. İnegöl Devlet Hastanesi ziyaret edilmiş, hastaneye intikal eden aile içi şiddet vakalarında da artış olduğu tespit edilmiştir. Belediye Başkanı Alinur Aktaş ziyaret edilmiş, ilçede bir anket yapılması konusunda bize yardımcı olmuştur" diye konuştu.
İnegöl’de kadına yönelik şiddetin yüzde 70 oranında olduğunu belirten Kender, "11-14 Aralık tarihleri arasında İnegöl’de 20 mahallede 508 kadınla yüz yüze yapılan ankette, demografik veriler, aile içi ilişkiler ve şiddet ile ilgili algılara yönelik sorular sorulmuştur. Anket sonuçlarına göre gelir düzeyinin düşük olduğu aileler kadına yönelik şiddetin en fazla görüldüğü ailelerdir. Devletin aldığı önlemleri yeterli bulanların oranı yüzde 30’dur. Kadınların yüzde 70’i İnegöl’de kadına karşı şiddetin var olduğunu belirtmiştir. Kadınların yüzde 68’i fiziki, yüzde 15’i psikolojik ve yüzde 10’u ekonomik şiddete maruz kalmaktadır" diye bilgi verdi.