Milas Gıda Tarım ve Hayvancılık Fuarı’nda 4 günde 300 zeytin silkme makinesi satıldı. İlçe tarımının modernize olmasında yüzde 88’lik bir geçiş sağlandığı açıklandı.
113 bin 200 kişinin katıldığı fuar önümüzdeki yıl 10 bin metrekare alanda gerçekleşecek.
Milas’ta 1-4 Mart tarihleri arasında bu yıl üçüncüsü yapılan Güney Ege Gıda, Tarım ve Hayvancılık Fuarı Milas Fuar Alanında, bu yıl fuara katılmayı düşünen bazı firmaların yoğun talebine karşılık verilemediği belirtildi. Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat önümüzdeki yıl fuar alanının 10 bin metre kareye çıkarılacağını kaydetti. İlki 2009 yılında gerçekleşen Güney Ege Gıda Tarım ve Hayvancılık Fuarı sayesinde modern tarıma geçişte yüzde 88’lik bir artışın sağlandığını açıklayan Expolink Fuarcılık Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Erdoğan, bu yıl 113 bin 200 kişinin fuara katıldığını bunların bir kısmının da yurtdışından geldiğini söyledi.
Önümüzdeki sezon için çalışmaların şimdiden başladığını kaydeden Erdoğan, "Fuar sayesinde sadece 4 günde devlet destekli 300’ün üzerinde zeytin silkme makinesi satıldı. Fuar sayesinde zeytine yapılan şiddeti önlemiş olduk. Bu yıl yer darlığı yüzünden çok sayıda firmamızın talebine karşılayamadık. İlçe Kaymakamı M. Bahattin Atçı, Belediye Başkanı Muhammet Tokat’la çalışma yaparak fuar alanının 10 bin metrekareye çıkarılmasını sağlıyoruz. Bu yıl fuara katılan firmaların yüzde 80’i ile rezervasyon sözleşmesi imzaladık. Fuar ilçede ekonomik ve sosyal bir hareketlenme sağlamakla birlikte özellikle yurtdışından ve yurt içinden çok sayıda firma ile ilçede üretilen zeytinyağı, bal ve balıkçılık sektörlerinde bayilik sözleşmeleri gerçekleştirildi. Özellikle yurtdışından gelen yabancı yatırımcılar, bölgedeki kamu kurum ve kuruluşlarıyla doğrudan temas kurarak bölgenin tarım potansiyeline yatırım yapacaklarını söyleyip ciddi taahhütler bulundular. Biz Expolink Fuarcılık olarak, ikisi Ziraat Yüksek Mühendisi olmak üzere bünyemiz dahilinde beş Ziraat Mühendisi ile çalışıyoruz. Ülkemizin modern tarıma geçmesi için üreticilerimizle sık sık bir araya gelerek uzman arkadaşlarımızın desteği ile üretime katkı sağlamak için büyük çabalar sarf ediyoruz.
Milas’ta ilk gerçekleştirdiğimiz fuara kadar 5 beldesi 114 köyü ve 140 bine yakın nüfusu ile tarıma dayalı ekonomisi bulunan ve Balıkesir, Aydın’dan sonra en çok zeytin ağacına sahip ilçede sadece 15 üreticinin makine ile zeytin hasadı yaptığını tespit ettik, bu sayı şimdi binli rakamlara dayanıyor. Bu da çiftçimizin bilinçlenmesini sağlayarak veriminde artırmasını sağlıyor. Bu gelişmeleri görmek bizlerin ne kadar faydalı bir iş yaptığımızı gösteriyor."
Yöre çiftçisinin fuar sayesinde bilgi ve görgüsünün arttığını kaydeden Expolink Fuarcılık Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Erdoğan, "Fuar süresince çeşitli üretime teşvik edecek aktiviteler gerçekleştirdik. Düzenlediğimiz en iyi kadın çiftçi yarışmamıza Muğla ve ilçelerinden finale kalan 12 yarışmacı katıldı. Zeytinyağı yarışmaları düzenledik.
Üç yıl içinde markalaşmada büyük atılımlar gerçekleştirdiğimizi görüyoruz. Ankara’daki İstanbul’daki büyük alış veriş mağazalar zincirinin bilbortlarında markalaşan Milas’ın zeytinini, balını, balığını görüyoruz." dedi.
MİLAS FUARI AMACINA ULAŞTI
01-04 Mart 2012 tarihleri arasında düzenlenen organizasyonun, başta Türk Tarım sektörünün ilerlemesi adına yeni teknolojilerinin tanıtılmasını, ürünsel bazda yeni alıcılarla buluşturulmasını, teknik ekipman ve makine konusunda yeniliklerin sektör temsilcileri ile bir araya getirilmesini amaçladığını ve bu amacın fazlasıyla gerçekleştiğini belirten Expo Link Fuarcılık Organizasyon ve Tanıtım Ltd. Şti. Yönetim Kurulu Başkanı Erdoğan, tarım planlamaları ile Türkiye’de öne çıkan bölgelerinden biri olması, bölgenin farklı iklim özelliklerine sahip olması nedeniyle birçok tarımsal ürünün yetiştirilebiliyor olması, bölge
ekolojisi ürün çeşitliliğine ve ikinci ürün yetiştiriciliğine uygun olması, zeytin, bal ve kültür balıkçılığı üretimi konusunda ülkemizde ciddi bir potansiyele sahip olması, başlıca ürünleri ile dünyada ismini duyurmuş olduğundan, yurt dışı pazarlarda da adından söz ettiriyor olması, özellikle su ürünleri, bal, narenciye, turfanda sebze gibi ürünlerin ihracatının her yıl artıyor olması, bölge faal nüfusunun % 80’ninin tarım ve hayvancılık ile uğraşıyor olması, yeniliklere, teknolojik gelişmelere açık ve alt yapıya önem veren bir il olması, özellikle tarım, gıda, hayvancılık sektörlerindeki özel yatırımlarla hızla büyüyen bir ekonomiye sahip olması, doğada yetişen tıbbi ve aromatik bitkilerin ihraç şansının olması, tarımsal anlamda üretim çeşitliliği, farklı üretim şekilleri ve ufku geniş anlayışıyla ülkemizde gelecekte çok daha önemli bir konuma sahip olması nedenleriyle Milas’ta Gıda, Tarım ve Hayvancılık Fuarı’nı her geçen yıl artan başarıyla gerçekleştirdiklerini belirtti.