YEREL HABERLER - 06 Mart 2012 Salı 10:05

NEÜ REKTÖRÜ PROF. DR. FİLİZ KILIÇ;

A
A
A
NEÜ REKTÖRÜ PROF. DR. FİLİZ KILIÇ;

İstanbul Nevşehirliler Kültür Yardımlaşma ve Dayanışma Derneğinin kuruluşunun 50’inci yıl dönümü dolayısıyla Nevşehir’de düzenlenen kaynaşma gecesinde konuşan Nevşehir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Filiz Kılıç, Nevşehir’in geleceğinin üniversitede olduğunu söyledi.
Avanos Belediyesinin ev sahipliğinde Avanos Han Restaurant’ta gerçekleştirilen kaynaşma gecesine Nevşehir Valisi Abdurrahman Savaş, Nevşehir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Filiz Kılıç, Genel Sekreter V. Doç. Dr. Erdoğan Çiçek, Rektör Danışmanı Yrd. Doç. Dr. Özden Taşğın, Nevşehir Belediye Başkan Yardımcısı Oktay Şaşırmaz, Nevşehir İl Emniyet Müdürü Dr. Ömer Gurulkan, Nevşehir Eski Milletvekili ve TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyon Başkanı Mehmet Elkatmış, İstanbul Nevşehirliler Kültür Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Aşiret Dalcı ve yönetim kurulu üyeleri, İlçe ve belde belediye başkanları, siyasi parti il başkanları, sivil toplum kuruluşu başkanları ve üyeleri, Nevşehir ve İstanbul’da yaşayan Nevşehirli iş adamlarının yanı sıra yoğun bir katılım oldu.
İstanbul Nevşehirliler Kültür Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği tarafından ’50. Yılda Birlik Bizim, Güç Bizim, Nevşehir Kaynaşma Yemeği’ adı altında düzenlenen gecede birlik ve beraberlik mesajları verildi.
İstanbul’da yaşayan Nevşehirli iş adamlarının Nevşehir’e yatırımlar yapmalarına yönelik bir çok projelerinin olduğunu belirten, birlik ve beraberlik çağrısında bulunarak en büyük yatırımın insana yapılan yatırım olduğunu söyleyen İstanbul Nevşehirliler Kültür Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Aşiret Dalcı "Bu gönül yolunda bizlerle birlikte olan sizlerle birlikte 1962’de kurulan derneğimizin bugün 50. yılını kutluyoruz. Kuruluşundan bugüne kadar bize göre Nevşehir’e damga vuran, Nevşehir Üniversitesinin hayatiyet kazanmasında çok büyük emekler veren İstanbul Nevşehirliler Kültür Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği olarak bizler sosyal, kültürel, ekonomik yapılanma adına, birlik ve beraberlik adına bir takım çalışmalar yapıyoruz. Bunların en önemlisi de Türkiye’de başarılı olmuş, dereceler elde etmiş öğrencilerimize burs veriyoruz. Bunun yanında İstanbul’da kaybolmaya yüz tutmuş değerlerin bir araya getirilmesi, ortak paydada susamışlığın, özlemlerin giderilmesi adına biz, Nevşehirli hemşerilerimizin bir araya gelmesinde bir takım etkinlikler yaparak buluşmaları gayretleri içerisindeyiz. Nevşehir İstanbullular Derneği bugün 50’inci yılını idrak ediyor. Ne mutlu ki kuruluşundan bugüne kadar belirli evreleri aşarak, sosyal, kültürel, ekonomik yaptırımları ortaya koyarak devamlığını sağlamış bir derneğin bugünkü bireyleriyiz. Bizler de bu bayrağı aldıktan sonra, kendi yönetim anlayışımızla, yeni bir sloganla ’Birlik bizim, güç bizim’ anlayışıyla, paylaşmak ve sevmek misyonuyla bu açılımı İstanbul -Nevşehir, İstanbul tüm Türkiye, İstanbul tüm Osmanlı Coğrafyası ve Türk dünyasıyla pekiştirmek, olgunlaştırmak amacıyla bir takım çalışmalara girdik. Nevşehir derneği İstanbul’da yaptıklarının yanında, Nevşehir’de de bir takım çalışmalar yapmak üzere, siyasi partiler, sivil toplum örgütleri, valilik, belediyeler, rektörlük ve diğerleriyle birlikte bir takım çalışmalar yapmak için birlik ve beraberlik içerisinde birlik ve beraberliğimizin gücünü ortaya koyacağız. Nevşehir’in geleceğiyle ilgili birçok projelerimiz var. İstanbul’dan göç eden iş adamlarımızın Nevşehir’e yatırım yapmaları, burada yaşayan insanlarımızın refah düzeyini arttırmak için, hep birlikte kucaklaşarak, birbirimizi severek hayırlı işler yapmak için yola çıktık. En büyük yatırım insana yapılan yatırımdır. İnşallah hep birlikte büyük şeyler yapacağız." dedi.
Gerek ekonomik açıdan, gerekse kültürel ve sosyal açıdan Nevşehir Üniversitesinin daha güçlü olması halinde, Nevşehir’in de bir o kadar güçlü olacağının ve Nevşehir’in geleceğinin üniversitede olduğunun altını çizen Rektör Prof. Dr. Filiz Kılıç ise, "Nevşehir Üniversitesi 2007 yılında kuruldu ve o döneme kadar da büyük emekler verildi. Bu nedenle emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Üniversitemiz kurulduktan sonra bu bayrağı bizler devralarak, oluşturduğumuz ekiple, arkadaşlarımızla bu bayrağı en iyi seviyelere çıkarmak için çalışıyoruz. 2008 yılında 2010 öğrenci varken bu sayı dört katına çıkarak bugün üniversitemizde 8 bin öğrencimiz oldu. Bunun yanında hoca sayımız ve personel sayımızda da büyük artışlar oldu. Bizler değişik kültür yapısıyla birlikte büyük bir aileliyiz. Bu öğrencilerimizden İstanbul, Ankara, İzmir ve birçok yerden gelen öğrencimiz var. Bizim bu büyük aileyle birlikte Nevşehir ekonomisine büyük katkılarımız olduğu gibi, bizim için en önemlisi Nevşehir’in hayatına sosyal ve kültürel olarak da sağladığımız katkılardır. Sizlerin sayesinde ve desteğiyle Üniversitemiz şu anda çok iyi gelişme gösteriyor. Ama geçen hafta itibariyle Türkiye’de 172’nci üniversite kurulmuş durumda ve üniversitenin olmadığı yer kalmadı. Hemen yakın vilayetlerimize baktığımızda üniversite olarak çok güçlü rakiplerimiz var. Benim en büyük arzum ve gönlümden geçen çok kısa sürede bu hızlı gelişimimizi sizlerinde desteğiyle daha hızlı bir şekilde gerçekleştirerek bu 172 üniversite içinde çok daha iyi yerlere gelebilmek. Nevşehir’in geleceği tarımda ve turizmde olduğu gibi, Nevşehir’in geleceği üniversitede. Gerek ekonomik açıdan, gerekse kültürel ve sosyal açıdan üniversitemiz ne kadar güçlü olursa Nevşehir o kadar güçlü olur. Biz üniversite olarak turizm sektörüne de ara elemanlar yetiştirmek, eğitimciler yetiştirmek için çok ciddi çalışmalar yapıyoruz. Biz Nevşehir’in geleceğinin bacasız sanayi olarak nitelendirdiğimiz tarımda, turizmde ve üniversite de olduğunu görüyoruz." diye konuştu.
Nevşehir’in her alanda gelişebilmesi için birlik ve beraberliğin önemine değinen Vali Abdurrahman Savaş,"Nevşehir Derneği gibi bütün sivil toplum örgütleri bir bütün olarak değerlendirilmeli. Birlik ve bütünlük ancak bu şekilde sağlanabilir. Nevşehir için de İstanbul, Ankara gibi birçok ilde bulunan hemşerilerimizin ve sivil toplum örgütlerinin birliktelik içinde olması gerekir. Memnuniyetle söyleyebilirim ki, Nevşehir’in çıkarı için bugüne kadar bu birlikteliği bozacak kişi ve kurum görmedim. Ekonomik faaliyetler, sanat, kültür gibi konularda Aksaray, Kayseri, Niğde gibi kendimize yakın illerle yarışırken biz aslında pastayı büyüterek yarışıyoruz. Aslında biz onların pastasını almak yerine tarımda, ihracatta ve diğer konuda hesaplarımızı ortaya koyuyoruz. Bizler il olarak uzlaşma halinde veya çoğunluğun uzlaştığı alanda diğerlerinin de onlara uyarak demokratik bir anlayışla arayış içerisinde olmalıyız. Şu anda sizin buradaki varlığınız, burada bir araya gelmeniz büyük bir adım" diye kaydetti.
Sivil toplum kuruluşu temsilcileri ile iş adamlarının da söz aldığı ve toplu halde hatıra fotoğraflarının çekildiği kaynaşma gecesinin sonunda İstanbul’dan gelen Nevşehirli iş adamları ve beraberindekiler Rektör Prof. Dr. Filiz Kılıç tarafından üniversite Sebahat ve Erol Toksöz Uygulama Oteli’nde misafir edilerek kendilerine sabah kahvaltısı verildi. Kahvaltıya Nevşehir Valisi Abdurrahman Savaş, Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Filiz Kılıç, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Çetin Pekacar, Rektör Danışmanı Özden Taşğın, iş adamı Musa Ertaş ve Nevşehir Özel Organize Sanayi Başkanı İlhan Kahraman katıldı.
İstanbul’dan gelen Nevşehirli iş adamları ve beraberindekiler daha sonra Nevşehir Valisi Abdurrahman Savaş tarafından Topuzlu Han’da verilen öğle yemeğine katıldıktan sonra Nevşehir’den ayrıldı.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bursa Bursa’yı tiyatro coşkusu sardı Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin Bursa Kültür Sanat ve Turizm Vakfı iş birliği ve Uluslararası Çocuk ve Gençlik Tiyatroları Birliği’nin (ASSİTEJ) sanatsal desteği ile düzenlediği 28. Uluslararası Bursa Çocuk ve Gençlik Tiyatroları Festivali, Bursa’nın dört bir yanında gösteri ve atölyelerle devam ediyor. Türkiye’nin tiyatro alanında uluslararası takvimde yer alan etkinliklerinden Uluslararası Bursa Çocuk ve Gençlik Tiyatroları Festivali’nin coşkusu 2. gününde de devam etti. Antalya Şehir Tiyatrosu’nun ‘Kuş Adımları’ oyunu Tayyare Kültür Merkezi’nde, Denizli Şehir Tiyatrosu’nun ‘Kral Cıbıldak’ gösterimi Yıldırım Adile Naşit Kültür Merkezi’nde izleyicileriyle buluştu. Eskişehir Şehir Tiyatrosu’nun da ‘Ponpenpa’ adlı oyunu Ekim Sanat’ta sahne aldı. 2 seans halinde izleyici ile buluşan oyunlar gösteri sonunda ayakta alkışlandı. Atölyelerde yetenek kazandılar Festivalde oyunların yanı sıra tiyatroya ilgi duyan çocuklara ve gençlere yönelik düzenlenen atölyeler de büyük ilgi gördü. Tayyare Kültür Merkezi’nde Çıplak Ayaklar Kumpanyası’nın ‘Doğaçlama Dans Atölyesi’ne katılan katılımcılar Maral Ceranoğlu, Büşra Firidin, ve Mihran Tomasyan eşliğinde hem eğlendiler hem öğrendiler. Bir otelde yapılan diğer atölyede ise Doç. Dr. Tülay Akgül ve Bahar Çuhadar’ın liderliğini yaptığı etkinlikte, katılımcılar sahnelenen oyunlarda eleştirel bakış açıları hakkında bilgi sahibi oldular. Katılımcıların, soru sorma teknikleri, analiz yöntemleri, yorumlama ve değerlendirme süreçleri üzerine çalışarak eleştirinin sanatsal üretimdeki rolünü keşfettikleri atölye 5 gün boyunca devam edecek. 16 sahnede 59 oyun 25 bin izleyiciyle buluşacak BKSTV Genel Sekreteri Emre Feza Soysal, Bursa’nın 16 sahnesinde gösterime girecek 59 oyunun yaklaşık 25 bin çocuk ve gençle buluşacağını belirterek, özellikle kırsal alanda ilk defa tiyatro ile buluşacak çocuklara yönelik gösterimlerinin de olduğuna dikkat çekti. İspanya, Norveç Polonya, Bulgaristan, Özbekistan, İran, Estonya ile Brezilya, Uruguay ve Arjantin ortak yapımı 8 yabancı ekibin yanı sıra 12 yerli topluluğun festivale katıldığını ifade eden Soysal, "19 Nisan’a kadar devam edecek festivale katılmak isteyenler Bursa Büyükşehir Belediyesi ve BKSTV sosyal medya hesaplarından bilgi alabilirler, rezervasyonlarını www.seans.com.tr web sitesi üzerinden de yaptırabilirler" dedi.