Kocaeli Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığının gerçekleştirdiği itfaiye eğitim programında ilk grup sertifikasını aldı.
Türkiye Belediyeler Birliği (TBB) ve Kocaeli Büyükşehir Belediyesi işbirliği ile gerçekleştirilen temel itfaiyecilik eğitim programları 2012 yılında da devam ediyor. Eğitimleri gerçekleşen 30 kişilik ilk grup sertifikalarını aldı. İtfaiye erlerine sertifikanın yanı sıra 1000 TL değerinde teçhizatlı itfaiye giysisi verildi.
Özsar’da düzenlenen sertifika programına Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, İtfaiye Daire Başkanı Doğan Kara, şube müdürleri, birim amirleri ve sertifika almaya hak kazanan 30 itfaiye eri katıldı.
Programda konuşan İtfaiye Daire Başkanı Doğan Kara, itfaiyecilik mesleğinin kutsal bir iş olduğunu söyledi. Daire Başkanı Kara, “İnsanlar sevdiklerini ateşin içinde bırakırken siz tanımadığınız insanlar için kendinizi ateşin için atıyorsunuz” dedi. Daire Başkanı Doğan Kara, Kocaeli İtfaiyesi’nin oldukça tecrübeli bir teşkilat olduğunu ve bu tecrübelerini diğer itfaiye teşkilatlarıyla paylaştıklarını ifade etti. İtfaiyecileri temsilen konuşan Ankara Şereflikoçhisar İtfaiyesi’nden Erdal Işılak, bu gibi eğitim programlarının sürekli olması temennisinde bulundu.
İlki 2010 yılının Temmuz ayında başlayan eğitimlerde aynı yıl 240 itfaiyeci, 2011 yılında ise 451 itfaiyeci olmak üzere toplam 691 kişi eğitim görerek sertifika aldı. Bugüne kadar 16gruba verilen eğitimler 3 hafta süreyle uygulanıyor.
Eğitimler Kocaeli Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Eğitim Merkezi’nin (KOBİTEM) Uluslararası Fuar Merkezi’ndeki uygulama platformunda gerçekleştirildi. Gruba İtfaiye Daire Başkanlığı’nın uzman personeli tarafından tam teçhizatla, yüksek ısı yayan alevler içinde eğitim verildi. Ekip, flashover simülatörü ve duman simülatöründe yangınla mücadele etti.
Flashover konteynırında oluşturulan yüksek ve yarım yanma özelliği gösteren yoğun dumanın, oksijenin kontrollü bir şekilde verilmesiyle ani parlama ile tutuşturulması sağlandı. İtfaiyeciler, konteynırda oluşturulan 750 derece ısıda gerçek bir yangın ortamını gördü.
Duman simülatörüne giren ekip, parfin sıvısı yakılarak elde edilen suni duman içinde eğitime katıldı. Görüş açısının sıfıra indirildiği simülatörde müdahale ekibine kapalı ve yoğun duman barındıran ortamlarda ilerleme teknikleri gösterildi. Dumanlı simülatörde yaralı arama kurtarma çalışmaları ile dar alanda çalışma yöntemleri öğretildi.