YEREL HABERLER - 02 Mart 2012 Cuma 12:58

HAKKARİ İL İNSAN HAKLARI KURULU, YILIN İLK TOPLANTISINI YAPTI

A
A
A
HAKKARİ İL İNSAN HAKLARI KURULU, YILIN İLK TOPLANTISINI YAPTI

Hakkari Valiliği İl İnsan Hakları Kurulu, 2012 yılının ilk toplantısını yaptı. Vali Yardımcısı Muhammed Önder’in başkanlığında yapılan toplantıda, ilde yaşanan güvenlik sorunları başta olmak üzere sağlık ve çevre konularında yaşanan insan hakları ihlalleri masaya yatırıldı.
Belediye Başkan Yardımcısı Cemil Karanfil, Hakkari Üniversitesi Öğretim Görevlisi Ceyda Türkaslan, Hakkari İl Genel Meclis üyesi Ahmet Korkmaz, Doğan Haber Ajansı Hakkari Temsilcisi Behçet Dalmaz, İnsan Hakları Derneği Hakkari Şube Sekreteri Sait Çağlayan, BDP Hakkari İl Başkan Yardımcısı Rahmi Kurt, avukat Güler Dağ, Baro Temsilcisi Av. Mustafa Miras Çallı, Hakkari Devlet Hastanesi’nden nöroloji uzmanı Dr. Hasan Hüseyin Kaderli, Merkez Bulak Mahallesi Muhtarı Eyüp Bor, Mazlum-Der Hakkari Şube Başkanı
Cengiz Şen ve Hakkari Genç Girişimciler Derneği Başkanı Veli Kaya’nın katıldığı toplantıda, özellikle son zamanlarda ev baskınlarında yaşandığı belirtilen insan hakları ihlalleri başta olmak üzere, sağlık alanında yaşanan sıkıntılar, çevre kirliliği ile basın mensuplarına haber alma konusunda bazı kurumlar tarafından kısıtlama getirilmesi gibi konular ele alındı.
Vali Yardımcısı Muhammed Önder ise, Hakkari İl İnsan Hakları Kurulu’na şu ana kadar sadece bir şikayet dilekçesinin geldiğini, onun da önümüzdeki toplantıda ele alınacağını belirtti. Önder, "Hakkari İl İnsan Hakları Kurulu olarak 2012 yılının ilk toplantısını yapıyoruz. İnsan Hakları Kurulu; toplumda ve kamu görevlerinde insan hakları bilincini geliştirmek, insan haklarını korumak, ihlal iddialarını incelemek ve araştırmak, insan hak ve özgürlüklerinin kullanılmasının önündeki engellerin hak ihlallerine
yol açan sosyal, siyasi, hukuki ve idari nedenleri incelemek, araştırmak ve bunların çözümüne ilişkin önerilerde bulunmak üzere oluşturulmuş. Hakkari İl İnsan Hakları Kurulu üyelerimizle de ilk toplantımızı yaptık. İnsan hakları ihlalleri ile ilgili bize şikayet dilekçesi gelirse onu kurul üyeleri ile gündemimize alacağız" dedi.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Muğla Muğla Büyükşehir ekiplerinden su baskınlarına anında müdahale Muğla Büyükşehir Belediyesi Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün uyarısını yaptığı yoğun yağış ve su baskınlarına karşı aldığı önlemler doğrultusunda il genelinde meydana gelen su baskınlarına anında müdahale etti. Köyceğiz, Ortaca, Dalaman, Fethiye ilçelerinde metrekareye ortalama 50-143 kg yağış düştü. 382 cadde ve sokakta çalışma yapıldı Muğla Büyükşehir Belediyesi ekipleri il genelinde 150 personel ile cadde ve sokaklarda yoğun yağış sonucunda çalışmalarını aralıksız sürdürdü. MUSKİ Genel Müdürlüğü, il genelinde 382 cadde ve sokak üzerinde bulunan toplam 773 adet yağmursuyu mazgalı, 447 yağmursuyu ve atık su bacası, 27 dere deşarj noktası 4 bin 750 metre hat temizliği gerçekleştirdi. Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanlığı Fethiye ve Ortaca ilçelerinde 3 konut, 3 iş yeri, 3 açık alan, 11 bodrum kat, depo ve su baskınına müdahale etti. Büyükşehir ekipleri yolları temizledi Yoğun yağış sonucu yollarda oluşan olumsuzluklara Büyükşehir Belediyesi Yol Bakım ve Onarım Dairesi Başkanlığı ekipleri müdahale etti. Ekipler, Köyceğiz ilçesi Zeytinalanı, Otmanlar, Karaçam, Ekincik, Sultaniye ve Çandır Mahallelerinde yağmur nedeni ile yollara düşen taş ve dalları temizledi. Ekipler ayrıca Ortaca’nın Tepearası, Dalaman’ın Taşbaşı, Fethiye’nin Faralya, Karaağaç, Ovacık ve Ölüdeniz Mahallelerinde de yol temizliği gerçekleştirdi.
Ankara Göç İdaresi Başkanlığı’ndan Suriyelilerin sayısıyla ilgili iddialar hakkında açıklama Göç İdaresi Başkanlığı, Türkiye’de geçici koruma altında bulunan Suriyeli sayısıyla ilgili iddiaların gerçeği yansıtmadığını belirterek, ülkedeki yabancı sayısının şeffaf bir şekilde internet sitesinden paylaşıldığını bildirdi. Göç İdaresi Başkanlığı tarafından geçici koruma altındaki Suriyeli sayısıyla ilgili iddialara ilişkin yapılan açıklamada, “Ülkemizde geçici koruma altında bulunan Suriyeli sayısıyla ilgili ortaya atılan gerçek dışı iddialar hakkında açıklama yapma ihtiyacı ortaya çıkmıştır. Göç İdaresi Başkanlığımızca yürütülen tüm iş ve işlemler 6458 sayılı Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu ve ilgili diğer mevzuatlara uygun olarak yapılmaktadır. Geçici koruma kapsamındaki yabancıların kayıt işlemleri de Geçici Koruma Yönetmeliği’nin 21. maddesi kapsamında gerçekleştirilmektedir. Bahse konu maddede geçici korumadan yararlananların Türkiye’de doğan çocuklarının geçici koruma kayıtlarının en kısa sürede yapılması hüküm altına alınmaktadır. Bu kapsamda İl Göç İdaresi Müdürlükleri tarafından hastaneden alınan doğum bildirim formu ve ilgili diğer evraklar ile birlikte yeni doğan çocuğun kaydı, tüm bilgileri içerecek şekilde GöçNet veri tabanı sistemine işlenmekte ve söz konusu çocuklara yabancı kimlik numarasını içeren Geçici Koruma Kimlik Belgesi düzenlenmektedir. Yukarıdaki açıklamadan anlaşılacağı üzere ülkemizdeki geçici koruma altında bulunan 2 milyon 935 bin 742 Suriyeli sayısının içerisinde geçici koruma kapsamındaki Suriyelilerin Türkiye’de doğan çocukları da yer almaktadır. Başkanlığımız tarafından şeffaf bir şekilde internet sitesinden paylaşılan ve her hafta düzenli olarak güncellenen ülkemizdeki yabancı sayılarının dışında kamuoyu ile paylaşılan sayıların tamamı gerçek dışıdır ve hiçbir dayanağı yoktur” ifadeleri yer aldı.