Zonguldak İş Adamları Derneği (ZONİAD) iş dünyası ile bölgenin ileri gelen insanlarını bir araya getirmeye devam ediyor.
ZONİAD tarafından düzenlenen ve her toplantıda Zonguldak protokolünden bir kişinin davet edildiği toplantıya Kozlu Belediye Başkanı Ali Bektaş katıldı. Yurt içi ve yurt dışı ticaret gezileriyle bölgedeki işadamlarının ufkunu açmaya çalıştıklarını belirten ZONİAD Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Gülay, “Bu tür toplantılarla Zonguldaklı işadamlarımızı derneğimizde bir araya getirerek, sinerji almalarını, yeni iş kollarına yelken açmalarını, bir birleri ile istişarelerinin sonucunda daha iyi işler yapabilme kapasitesine sahip olunabileceğini düşünüyoruz. Bunun yolu da iletişimden geçiyor. Bu iletişimin sonucunda inanıyorum ki Zonguldak’ımıza mutlaka bir katkısı olacaktır. Bu kişisel anlamda olurken, aynı zamanda ticari ve sosyal anlamda da olabilir. Dolayısıyla bu tür toplantılarımıza devam edeceğiz.” dedi.
Kozlu Belde Belediye Başkanı Bektaş da, Zonguldak’ta yatırım yapmanın zorluğuna dikkati çekerek, “İnsanlarımızın yatırım yapmaya, yatırımı çok daha genişletmeye pek cesaret edemediklerini, cesaret etseler bile onlarca kişinin aynı işi yapmaya çalıştığı bir yerde iş yapmak çok zor olduğunu ifade etti.. Zonguldak’taki insanların falancı kişi bu işi çok iyi yaptı bundan para kazandı biz de bu işi yapalım dediği andan itibaren on tane aynı işi yapan insanlar ortaya çıkıyor ve işin dengesi bozuluyor. Bu sebepten dolayı burada iş yapmak gerçekten çok zor. Ayrıca arazi koşullarımız açısından yatırım yapmak zor ama buna rağmen yatırım yapan işadamlarını takdir ediyoruz” diye konuştu.
“DEVLETTE OLABİLECEK HERŞEY ZONGULDAK’TA VAR”
Zonguldak’ın bağrındaki karaelmas madeniyle bir devlette olabilecek temel unsurların bulunduğunu, ancak güvensizlik nedeniyle bu potansiyelin değerlendirilemediğini ifade eden Bektaş şöyle konuştu:
“Bu şehirde bir taşkömürü gerçeği var. Madeni düşündüğünüz zaman, ekonomiye katkı anlamında aslında bir ülkeyi oluşturabilecek bütün kaynaklar var. Yer altı zenginliği, yer üstü zenginliği, liman, doğa, deniz, hava yolu, demir yolu, kara yolu, bir düşünün bir devlette olabilecek her şey Zonguldak’ta var ama sinerji yok. Çünkü güvensizlik var. Zonguldak’ta yaklaşık 150 senedir yerin altından kömür çıkarılıp, memleketin bütün sanayisini kurmuşuz. Türkiye’nin her yerinden insanlar gelmiş burada çalışmış, madende ölmüşler. Türkiye’nin her yerine ekmek yollamışız. Türkiye’nin Almanya sı olmuşuz. Türkiye’ye bu kadar emek veren bir şehirde bu şehrin kalkınması için madencilik sektörünün dışında parlayan iki yıldız var, biri enerji sektörü, diğeri inşaat sektörü. Ben ekonomist değilim ama dışarıdan buraya para gelmesi lazım.”
“TURİZM KARTINI OYNAMALIYIZ”
Kentte turizm işletmeciliğinin aktif hale getirilmesi gerektiğini kaydeden Ali Bektaş, “Mesela Susurluk’ta ayran satılıyor ve bir sürü insan ayrandan para kazanıyor. Basit bir turizm ama bu şehirde 150 yıldır madencilik yapılıyor biz madenci heykelini bile hediye olarak yolluyoruz. Satma satamıyoruz dışarıdan birileri gelsin de alsın istiyoruz. Zonguldak’a turizme bağlı yatırımlar yapılması gerekiyor. Dışarıdan para gelmesi lazım. Zonguldak’a madencilik dışında para gelmezse hepimizin ticareti batacak. Anlatmaya çalıştığım belli bir süre sonra madencilik sektörü özele geçtiğinde işçilik maliyetleri düşeceği için ticari faaliyetler de düşmüş olacak. O yüzden alternatif yatırımların yapılması gerekiyor” dedi.
Toplantıya katılmaktan gurur duyduğunu belirten BEktaş, “Çok faydalı bir buluşma oldu. Bu masanın etrafında bir enerji var bu açık görülüyor. Bu enerjini,ve bu birlikteliğin bütün şehre ulaşması gerek. Geleceğimiz işte bu birlikteliklerde” diye konuştu.