Kazım Karabekir Paşa’nın kızı Timsal Karabekir Yıldıran, soykırım iddialarının soytarılık olduğunu iddia ederek, “Babam hep vatanını düşünürdü. Bizleri de bu şuurla büyüttü” dedi.
Kazım Karabekir Paşa’nın kızı Timsal Karabekir Yıldıran, Adnan Menderes Üniversitesi’nde (ADÜ) “Çanakkale’den Cumhuriyete Dünü Unutma, Yarına Hakkın Olsun” konulu konferans verdi. ADÜ Miletos Konferans Salonu’nda yapılan konferansa Aydın Valisi Kerem Al, İl Emniyet Müdürü Ahmet Turan Temel, ADÜ Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Ali Belge, Prof. Dr. Asuman Seda Saracaloğlu, Sultanhisar Kaymakamı Cevdet Ertürkmen, eski Aydın Milletvekili Recep Taner, ADÜ Rektör Yardımcısı Seda Saracaloğlu, ADÜ Öğretim görevlileri ve öğrenciler katıldı.
Kurtuluş Savaşı yıllarını ve Doğu Cephesi Komutanı Kazım Karabekir Paşa’nın o yıllarda gösterdiği vatanseverliği anlatmak için Aydın’a gelen Timsal Karabekir Yıldıran, savaş yıllarına ait arşivdeki fotoğrafları Aydınlılarla paylaştı.
Kazım Karabekir Paşa’nın vatansever olmasının yanı sıra sanatçı ve yardımsever yönleri bulunan çok yönlü bir kişiliği olduğunu belirten Timsal Karabekir Yıldıran, “Sarıkamış’ta yetim kalmış 4 bin erkek ve 2 bin kız çocuğunu himayesine alarak eğitimlerini üstlenen babam Kazım Karabekir, ‘yetimler babası’ olarak anılır. Babam hep vatanını ve onun menfaatlerini düşünürdü. Bizleri de hep bu şuurla yetiştirdi. Atatürk’ü çok sever ve onunla yaşadıklarından hep övgüyle söz ederdi. Onlar bu vatanın kurtuluşu için hiçbir şeyden çekinmediler” diye konuştu.
Yıldıran, babasının himaye ettiği yetim çocukların jimnastik yaparken, tiyatro oynarken, müzik öğrenirken, asker kaputu ve potunu dikerken, şimendifer başında ilaç hazırlarken ve sedye taşırken çekilmiş fotoğrafları gösterirken duygulu anlar yaşarken salondakiler de gözyaşlarını tutamadı.
Gençlerin tarihlerini çok iyi bilmesi gerektiğinin altını çizen Yıldıran, şunları söyledi: “Atatürk’ün de söylediği gibi; ‘Eğer geçmişimizi bilemezsek, gelecekte söz söylemeye hakkımız olamaz.’ Bu ülkü ve millet üzerinde yüzyıllardır oyunlar oynandı. Biz tarihimizi iyi bilir ve ondan dersler alırsak, yabancı güçlerin dün olduğu gibi bugün de oyunlarını boşa çıkartırız. Bu millet Çanakkale’de muhteşem bir kurtuluş mücadelesi verdi.”
"SOYKIRIM İDDİALARI SOYTARILIKTIR"
Fransa’nın siyasi nedenlerden dolayı sözde Ermeni soykırımı iddialarını kendi meclisinde kabul ettiğini kaydeden Yıldıran, “Kazım Karabekir yaklaşık yüzyıl önce Ermenilerin özellikle doğuda yaptığı zulümlerden bahsetmişti. Bunların belgelerini İstanbul’a yollayarak bu belgelerin saklanması gerektiğini belirtmişti. Ancak o belgeleri o zamanın şartlarından dolayı ortadan kayboldu. Fransa’da siyasilerin oy almak için yaptıkları ‘soytarılıktan’ başka bir şey değil. Tarihçilerin arşivleri açarak gerçekleri ortaya koymasının zamanı gelmiştir. Ermenilere ilişkin kimse ‘ihanet’ lafını dile getirmiyor. Bir grup Ermeni ihanet etmeseydi zorunlu göçe tabi olmayacaklardı” diye konuştu. Yıldıran ayrıca, şuan Türkiye’de geçmişten kalan Türklere ait 189 toplu mezar bulunduğunu, buna karşın Ermenilere ait bir tane bile toplu mezar olmadığını kaydetti.
Konferansın sonunda Yıldıran, babasının İstiklal Marşı olması için bestelediği “Türk Yılmaz” adlı marşın taş plak kaydını salondakilere dinletti.
Kazım Karabekir Paşa’nın kızı Timsal Karabekir Yıldıran’ın sunumunun ardından gerçekleşen soru-cevap bölümünden sonra Vali Kerem Al ve Rektör Vekili Prof. Dr. Cavit Bircan katılımlarından dolayı Yıldıran’a teşekkür plaketi takdim etti.