GENEL - 29 Şubat 2012 Çarşamba 09:48

ARAMA KURTARMA EKİBİ AĞAÇ DALLARINI KAR YIĞINLARINDAN KURTARDI

A
A
A
ARAMA KURTARMA EKİBİ AĞAÇ DALLARINI KAR YIĞINLARINDAN KURTARDI

Zonguldak’ta, bir ağacın devrildiği ihbarını alan ekipler, sarkan dallardaki karları temizledi.
Zonguldak’ın Kozlu beldesinde, belediyeye bağlı itfaiye amirliği bünyesindeki arama kurtarma ekipleri, Kılıç Mahallesinde bir ağacın yola devrildiği ve araçların geçemediği ihbarını aldı. Ağır kış koşullarında mahsur kalan hastalardan donan tünellerin buz sarkıtlarını temizlemeye kadar her yere yetişen ekipler, ihbarda adı geçen bölgeye geldi. Ekipler, bölgede devrilen bir ağaç bulamadı. Karların doldurması nedeniyle sarkan ağaçların devrilmiş sanılabileceği ihtimali üzerine ekipler, ağaçlarda kar
temizleme çalışması başlattı. Kimi zaman ağaca tırmanan ekipler dalları silkeleyerek üzerindeki karların dökülmesini sağladı.
Kar yağışının devam ettiği esnada yapılan silkelemede, dökülen karlar şiddetli bir tipi görüntüsü oluşturdu.
Kozlu Belediyesi İtfaiye Amiri Ali Öztürk, "Bize her yer Kozlu. İnsanların tüm ihtiyaçlarında yanlarında olmaya çalışıyoruz. Hasta taşımadan devrilen ağaçları kesip temizlemeye kadar her ihtiyaç duyduğunda yardıma koşuyoruz. Bugün de ağaç devrildi ihbarını almıştık ama devrilen ağaç olmadığını gördük. Bu sarkan dalların, geçen araçlara zarar vermemesi için dallarını temizliyoruz" dedi.
Ekipler, yaklaşık 1 saat süren çalışmanın ardından bölgeden ayrıldı.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Niğde Niğde’de meyve bahçeleri zirai dondan etkilendi Niğde genelinde 10-15 Nisan tarihleri arasında etkili olan ani sıcaklık düşüşleri, kar yağışı ve don olayları, tarım alanlarında ciddi zarara yol açtı. Meyve ağaçlarını zirai dondan korumak için ateş yakan, spring su uygulaması ile meyve gözlerini korunmaya çalışan çiftçilerin tüm çabası etkili olan soğuğun ardından sonuçsuz kaldı. Hava sıcaklığının bazı bölgelerde -14 dereceye kadar düştüğü kentte yaşanan olumsuz hava şartlarının ardından elma üretimin yoğun yapıldığı Niğde’nin Dündarlı, Hacıbeyli köyleri ile Kayseri’nin Yeşilhisar ilçesine bağlı bazı beldelerdeki üreticiler bir araya gelerek bahçelerindeki hasarları inceledi. Üretici Muzaffer Dinçer ve Nuh Demirkazık ise meyve bahçelerinin masraflarının büyük ölçüde yapıldığını sadece sulaması ve meyvenin toplanmasını kaldığını söylediler. Üretici Ramazan Yartunç ise "Bahçelerimiz kundaktaki çocuk gibi. Bu ağaçlara bakmamız lazım, ayağa kaldırmamız lazım. Tahıl değil ki biz bunu sökelim tekrar dikelim. Bu don nedeniyle 4 sene geriye attık" şeklinde konuştu. Niğde Valiliği koordinesinde, Tarım İl Müdürlüğü ekipleri inceleme başlattı Öte yandan, yaşanan olumsuz hava şartlarının ardından Niğde Valiliği, çiftçilerin mağduriyetinin giderilmesi adına çalışmaların titizlikle sürdüğünü açıkladı. Valilikten yapılan açıklamada, "İlimiz genelinde etkili olan olumsuz hava şartları, başta üzüm, elma ve kiraz olmak üzere pek çok meyve dikim alanında don olayına yol açmış bu durum bitkisel üretimi olumsuz yönde etkilemiştir. Üreticilerimizin büyük emek ve özveriyle elde ettiği ürünlerin zarar görmesi hepimizi derinden üzmüştür. Niğde Valiliği koordinasyonunda, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ekipleri sahada gerekli tespit çalışmalarını yürütmekte olup süreç titizlikle takip edilmektedir. Zarar gören tüm üreticilerimize geçmiş olsun dileklerimizi iletiyor; bu zor süreçte her zaman yanlarında olduğumuzu bir kez daha önemle vurguluyoruz" ifadelerine yer verildi.
Kayseri Başkan Büyükkılıç, kırsalda her mahalleye hizmet götürdü Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç, göreve geldiği 6 yılda kırsal mahallelere yapılan yatırımlarla fark oluşturdu. 674 milyon TL’yi aşan yatırımla, kırsalda adeta hizmet seferberliği yaşanırken, Başkan Büyükkılıç, neredeyse hizmet götürülmeyen mahalle bırakmadı, kırsalı baştan aşağı yeniledi. Kayseri Büyükşehir Belediyesi, Başkan Dr. Memduh Büyükkılıç’ın liderliğinde 2019-2025 döneminde kırsal mahallelere yönelik yaptığı yatırımlarla adından söz ettiriyor. Kırsal Hizmetler Şube Müdürlüğü koordinasyonunda hayata geçirilen projeler, yerel yönetimlerde örnek gösterilen bir başarı hikâyesine dönüştü. Kilitli parke, çocuk oyun grupları, mezarlık duvarları, hazır mezarlar, halı sahalar, sosyal tesis ve okul onarımları ile masa, sandalye, bank gibi temel ihtiyaçlara yönelik yatırımlar toplamda 674 milyon 366 bin TL’yi aştı. Her mahalleye hizmet götürüldü Kırsala yönelik yatırımlar kapsamında, 344 mahallede ihale ile kilitli parke yapımı, 361 mahalleye üretimden parke verilmesiyle toplam 3 milyon 979 bin 632 metrekare kilitli parke döşendi. Bu hizmet için 349 milyon TL harcandı. 448 mahalleye çocuk oyun grubu kazandırılarak, kırsalda yaşayan çocuklar için modern oyun alanları oluşturuldu. 279 mahallede mezarlık duvarı, 193 mahallede hazır mezar, 135 mahallede halı saha yapılırken, her biri mahallelerin sosyal dokusuna önemli katkı sundu. 459 mahallede bina, sosyal tesis, cami, okul yapım ve onarımı gerçekleştirilerek eğitim ve ibadet ortamları modernleştirilirken, ayrıca 16 ilçe ve mahalleye toplam 37 bin 218 adet masa, sandalye, bank ve kamelya gibi sosyal donatılar temin edildi. Başkan Büyükkılıç, konu ile ilgili yaptığı açıklamada, "Biz kırsalı, şehrin asli bir parçası olarak görüyor, merkeze ne yapıyorsak kırsala da onu yapıyoruz," diyerek hizmet anlayışını özetliyor. Göreve geldiği günden bu yana yatırım lideri olarak anılan Büyükkılıç, ‘ulaşılmadık mahalle, el atılmadık ihtiyaç kalmayacak’ ilkesiyle Kayseri’nin dört bir yanına hizmet ulaştırdı. Kırsalda yaşam kalitesi yükseliyor Kayseri Büyükşehir Belediyesi Kırsal Hizmetler Şube Müdürlüğü’nce 2019-2025 yılları arasında 674 milyon 366 bin TL’lik yapılan yatırımlar yalnızca fiziki yapıları değil, aynı zamanda kırsalda yaşayan vatandaşların yaşam kalitesini de arttırdı. Oyun parklarından spor alanlarına, camilerden okullara kadar uzanan geniş yelpazede yürütülen çalışmalar, kırsalda sosyal ve kültürel hayatı canlandırıyor.
Kayseri 30 yılın en büyük zirai don felaketi Develi’yi de vurdu Resmi kayıtlarda 10,11 ve 12 Nisan günlerinde bazı bölgelerde son 30 yılın en düşük sıcaklık değerlerinin kaydedildiği sıcaklıklardan Kayseri’nin Develi ilçesi de olumsuz etkilendi. 1994-2004-2014 yıllarında ve yaklaşık her on yılda bir yaşanan zirai don nedeniyle bir kısım meyve üreticileri ve tüketiciler etkileniyordu. Ancak 2025 yılındaki yaşanan zirai don son 30 yılda görülen ve 36 ili kapsayan doğa olayı oldu. Resmi makamların don tehlikesine karşı uyarılarını göz önünde bulunduran üreticiler meyve ağaçlarına spring sistemi ile su tozu püskürtme suretiyle çiçekleri ve meyveyi koruma altına alma dahil bir çok yöntemi bahçelerinde uyguladı. Meyve bahçelerinde sabaha kadar üreticilerin diğer üreticilerle diyalog halinde çareler üretmeye çalışarak, bahçelerde pervaneler çalıştırmak, lastik ve saman balyası yakmak, sulama yapmak gibi yollara başvuran üreticiler ellerinden geldiği kadar önlemler almaya çalıştı. Üreticilerin yeterli olmayan çözümlerinin yanında 12 Nisan 2025 gecesi yaşanan don olayı nedeniyle; Develi ilçesinde de başta elma, kayısı, ceviz, erik, kiraz, ayva, badem, vişne ağaçları olmak üzere birçok meyve ağacının meyvelerini ve çiçeklerinin yüzde 100’e yakınını olumsuz yönde etkilediği sabahın ilk ışıkları ile birlikte ortaya çıktı. Develi İlçe Tarım Müdürlüğü ekipleri de sabah erken saatlerde başlattıkları arazi tetkikleri sonrasında Develi, Tombak, Sarıca, Zile, Gaziköy, Karacaviran, Sindelhöyük ve Soysallı mahalleleri dahil olmak üzere öncelikle meyve bahçelerinde sonra da hububat ekili alanlarda teknik inceleme başlattı. Son zirai don olayından sonra ilçede 6 bin dekar elma kapama bahçesi ve 4 bin dekar kayısı, kiraz, ceviz, ayva, erik, badem ağaçları gibi toplam 10 bin dekar arazideki meyve bahçelerinin etkilendiği görüldü.