Adana’da Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı’nın (KOSGEB) İşbirliği-Güç Birliği Destek Programı kapsamında sağladığı 250 bin TL hibe desteğiyle bir araya gelen 5 tekstil firması, kurdukları ortak şirketle istihdam yaratmakla kalmayıp, yaptıkları üretimi "Adkon" markasıyla taçlandırdı.
Proje Koordinatörü Cevdet Şeker yaptığı açıklamada, Şekeroğlu, Atılım, Buyuran, Gürbüz Nakış ve İrfan Tuhafiye’den oluşan 5 şirketin bir araya gelip kurdukları şirkete KOSGEB’in 250 bin TL hibe desteği sağladığını, bunun Adana’da ilk ve şu ana kadar da tek örnek olduğunu hatırlattı. Şeker, söz konusu şirketlerin mevcudiyetini korumanın yanında yeni bir şirkete de ortak olduklarını belirterek, "Buradaki ana amaç üretim ve istihdam. Çünkü Adana, Türkiye’de işsizlik rekorları kıran bir kent. Tekstil ise en
fazla istihdam sağlayan sektör. Bazı fabrikalar vardır milyonlarca TL’lik yatırıma rağmen teknoloji sayesinde 5-10 kişi istihdam eder. Tekstil ise daha az yatırım bedeliyle kat kat daha fazla istihdam sağlar. Bunun örneğini burada yaşıyoruz" dedi.
Kentin yoğun göç alan bölgelerinden Yüreğir’in Koza Mahallesi’nde kurdukları hazır giyim üretim atölye bünyesinde tasarım, kesimhane, üretim, ütü ve kalite kontrol bölümlerinin bulunduğunu belirten Şeker, "Yaptığımız hazır giyim üretiminde Adana’da çok fazla görülmeyen penye grubuna da yer veriyoruz. Üretimimizin önemli bir bölümünü de ihraç etmeyi hedefliyoruz" diye konuştu.
Şeker, teknolojik imkanlara sahip makinelerle kaliteli, hızlı, verimli üretim yapmakla kalmayıp "Adkon" adıyla da markalaştıklarını, bu markanın tescilini de yaptırdıklarını söyledi. Cevdet Şeker, "Bu marka, Adana’nın tekstildeki marka değerine de katkı sunacak" dedi.
Çalışan elemanların önemli bir bölümünün kadınlardan oluştuğuna dikkati çeken Şeker, şöyle devam etti:
"Üretimi kalifiye elemanlarla yapmak için İş-Kur aracılığıyla 25 işsizimizi eğitme tabi tuttuk. Bunlardan 15’ine istihdam sağladık. Toplamda ise atölyede 25 kişi çalışıyor. İleriye dönük hedefimiz bu sayıyı ilk etapta 100’e tamamlamak."
KOSGEB’den Adana’da bu kadar fazla hibe desteği alabilen tek projeyi gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşadıklarını ifade eden Şeker, "Biz yolu açtık. Dileğimiz, daha çok firmanın bu destekten faydalanarak üretim ve istihdama katkı sunmasıdır" şeklinde konuştu.
Cevdet Şeker, Avrupa’nın tekstil üretiminden uzaklaştığını, Uzakdoğu’nun kalitesiz üretimiyle gözden düştüğünü, bu nedenle Türkiye’nin genç nüfusuyla bu sektörde öncü ülke konumuna geleceğine inandıklarını sözlerine ekledi.