YEREL HABERLER - 27 Şubat 2012 Pazartesi 13:41

MERSİN DÖNÜŞÜYOR PROJESİ MERSİN’İ DEĞİŞTİRECEK

A
A
A
MERSİN DÖNÜŞÜYOR PROJESİ MERSİN’İ DEĞİŞTİRECEK

Mersin Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, Mersin’in Akdeniz çanağında en ilgi çekici tarihi ve arkeolojik miras örneklerini barındırdığını belirterek, bu zenginliği hem korumak ve gelecek kuşaklara aktarmak hem de turizmle uluslararası ortamda tanıtmak için kent merkezini ‘Mersin Dönüşüyor’ adıyla yeniden canlandıracaklarını söyledi.
Mersin’in tarihsel ve kültürel zenginliklerinin ortaya çıkarılması ve turizme de hizmet etmesi için tarihi bir adım atıldı. Kent merkezinde İstasyon Meydanı’ndan başlayarak Uray Caddesi’ni içine alan ve Kültür Merkezi’ne kadar olan bölümde bir dönüşüm gerçekleştirilecek. Çalışmaların başladığını ve bugün itibariyle yürürlüğe girdiğini bildiren Mersin Valisi Güzeloğlu, ‘Tarihe Gülümseyen Mersin’ sloganıyla gerçekleştirilecek bu dönüşümü, düzenlediği toplantıyla açıkladı. HiltonSA Oteli’nde yapılan toplantıya, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanvekili Erol Ertan, Akdeniz Bölge ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Hayrettin İmren, Mersin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Suha Aydın, Toros Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Tayyar Şen, Çağ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Çetin Bedestenci, oda başkanları, kamu kurumları ve sivil toplum örgütlerinin temsilcileri ile çok sayıda davetli katıldı.
Vali Güzeloğlu, sinevizyon gösteri ile yaptığı açıklamada, Mersin’in, Türkiye’nin ve Akdeniz çanağının sahip olduğu zenginlikleri ve güzellikleriyle nadide ve çok özel bir kent olduğunun altını çizdi. Mersin’in, tarihi geçmişinden bugüne, kuruluş öyküsünden geleceğe hem tarih hem de zenginlik olarak birçok büyük birikimi sınırlarında bulundurduğuna işaret eden Güzeloğlu, bu zenginliklerin geleceğe taşınması ve sahip olduğu değerlerin bu ortak amaçla buluşturulmasının kamu ve yerel yönetimlerin, sivil toplum örgütlerinin hem hedefi hem de önceliği olması gerektiğini kaydetti. Güzeloğlu, “Sorumluluğumuz, önce sahip olduğumuz bu zenginlikleri tanımlayıp anlamak, sonra bu bütün içinde geleceği daha iyi nasıl gerçekleştirebileceğimizi ve daha iyi nasıl bir sonuç elde edebileceğimizi kararlaştırmak olmalı. Sahip olduğu eşsiz doğal ve kültürel zenginliklerin korunması, gelecek nesillere aktarılması ve giderek gelişen turizmi ile bu değerlerin uluslararası ortamda tanıtılması ilkesinden hareketle, ilimizin en eski yerleşim alanlarından biri olan kent merkezini yeniden canlandırma amacındayız. Birçok açıdan artık söylemin eyleme, düşüncenin projeye, isteğin de şüphesiz işbirliğine dönüştüğünü görmekten mutluluk duyuyorum. Yapılması gereken, beklentilerden yola çıkarak artık bu süreci ve beklentileri karşılamaktır. Bunu yapmanın ve bu hazırlık sürecini bu boyutta, bu aşamada tamamlamanın mutluluğunu yaşıyoruz” dedi.
Bu çerçevede, kent merkezinde bulunan atıl durumdaki korunmasız tarihi mirasa, çağa uygun yeni fonksiyonlar vererek restorasyonlarının yapılması ve halkın kullanımına açılması için Mersin Valiliği’nin projeler hazırladığını anlatan Güzeloğlu, yakın ve orta vadede Mersin’e geleceğe hazırlayacaklarını dile getirdi. Yakın hedefin 2013 yılı olduğunu belirten Güzeloğlu, kenti 2013 Akdeniz Oyunları çerçevesinde tüm boyutlarıyla yeniden kısa dönemde ele alma, hazırlama ve eksikliklerini tamamlamaya dönük bir hedefleri olduğunun altını çizdi. Sonraki hedefin de 2023 yılı olduğuna vurgu yapan Güzeloğlu, “Bu iki hedeflemenin yakın tarihi olan hedefine dönük başlatılan birçok çalışma var. Öncelik tarihi kimliğinin, kültürel değerlerinin ve buna ilişkin zenginliklerin Mersin’de bir bütünlük içinde ele alınması, kurtarılması ve kazandırılarak fonksiyonel bir katkıyla kentle buluşturulmasıdır. Sahille bütünleşik Anamur’dan Tarsus’a, antik yerleşim yerlerinden kültür varlıklarına, arkeolojik sit ve yerleşim merkezlerinden dünya kültür mirasına geçen alanlara ve yapılara kadar tüm bu geçmişten bugüne taşınacak zenginlikler tek boyutlu ve tek aşamalı turizm politikasıyla ele alınamaz. Bir bütünlüğün ayrımlaştırılmış alt başlıklarıyla ve doğru politikalarla ele alınma zamanı geldi. Herkesin beklentisi bunların kazandırılması. Turizm ve Kültür Bakanı Ertuğrul Günay, halen inanç ve kararlılıkla Türkiye’nin turizm geleceğinde Mersin’in en önemli turizm markası olacağını söylüyor. Bize düşen bu aşamada yerel tüm dinamikler ve tüm temsilcilerle bunun hazırlanması ve proje boyutunda uygulanmaya başlanması” diye konuştu.
“BÜYÜK BİR DÖNÜŞÜM BAŞLATTIK”
Kentsel Sit Alanı Tasarım Projesi kapsamında yapılacak çalışmaları ayrıntılarıyla aktaran Güzeloğlu, Mersin Garı ile Kültür Merkezi arasında bulunan bölgedeki tescilli binaların, fonksiyon verilerek, imar planında gerekli değişiklikler yapılarak Valilik öncülüğünde 10 yıllık planlama çerçevesinde, ilgili kurum ve kuruluşlarla büyük bir dönüşüm başlattıkları bilgisini verdi. “Trafiği, imar ada ve yapılarını, ticaret ve sosyal altyapıları bir kentsel sit alanı ve planlaması şeklinde her bir alanını, sokağını hazırlayarak bir bütünlük içinde ele alıyoruz. Projelendirmeyi üniversitemizden bu alanda çalışmış bilim insanlarımızın katkısıyla ortak bir bakış açısıyla yoğurmaya başlıyoruz” diyen Vali Güzeloğlu, proje maliyeti ve uygulama sürecinin başladığını ifade ederek, şöyle devam etti: “Büyükşehir Belediyesi ve Akdeniz Belediyesi’nin çalışmaları ile projeye ilişkin süreç bugün devreye girdi. Bu ada Türkiye’de örneği görülmemiş, yaşayan bir büyük şehir içinde bütünlüğüyle korunmuş, denizle buluşmuş yürüyüş alanlarından trafiğinin düzenlenmesine, Atatürk Evi’nden Kültür Merkezi’ne, Uray Caddesi’nden Atatürk Caddesi’ne, parkın meydanla buluşması düşüncesine trafiğin tek ve çift yönlü, yer altından akışını planlayan, fonksiyonel bir katkıyla tasarlanan bir zenginlik alanı olacak. Bu konudaki kararlığımız ve inancımız tamdır. Bunu yapınca Mersin’in apayrı bir zenginliği ve örnek güzelliği öne çıkacaktır. Bu büyük alan planlaması çalışmaları başlatılmıştır.”
Proje kapsamında kesinleşen çalışmaları da anlatan Güzeloğlu, bu kapsamda yakın zamana kadar İl Sağlık Müdürlüğü’nün kullandığı tarihi Valilik binasının boşaltıldığını, yer teslimi ve ihalesinin yapıldığını ve yeni Valilik binası olarak düzenleneceğini kaydetti. Çalışmaları en geç Şubat 2013 tarihinde tamamlamayı hedeflediklerini aktaran Güzeloğlu, çalışması başlayan diğer binanın da Uray Caddesi’ndeki 8 parsel olarak adlandırılan bine olduğunu ve ihalesi sürecinin başladığını dile getirdi. Binanın kafe ve restoranlarla günübirlik dinlenme, buluşma ve kültür turizmi açısından katkı sağlayacak bir yapıya dönüştürüleceğine işaret eden Güzeloğlu, Kültür Müdürlüğü olarak kullanılan binayı ise yatırımcılara bilgi aktarılan bir merkez, sektörlere ait çalışma birimleri bulunan bir yapıya dönüştüreceklerini, bunun da ihale sürecinin başladığını söyledi. Uray Caddesi üzerindeki eski Ziraat Bankası binasının sanat galerisi, konser ve konferans salonlarının yer aldığı bir yapıya dönüşeceğini anlatan Güzeloğlu, tüm bu binaların projesi, ihalesi ve finansmanının tamamlandığını, bitirme hedefinin de 2013 yılı başları olduğunu bildirdi.
Bunlar dışında, her birer tarihi değer olan 3 Ocak İlköğretim Okulu binasının butik otel, ek binasının kent müzesi, Kasaplar Çarşısı’nın yeme-içme, alışveriş merkezi, İl Halk Kütüphanesi’nin butik otel olarak planlandığını, binaların sahipleri ile görüşmelerin devam ettiğini anlatan Güzeloğlu, İçel Sanat Kulübü binasının restorasyonunun ise tamamlandığını ifade etti. “Akdeniz çanağının en önemli uluslararası limanı ve ticaret kenti Mersin, 21. yüzyıldaki büyük gelişimi ile tarihsel geçmişini bütünleştirmeyi amaçlayan ve Valiliğimizce söylemden eyleme, düşünceden projeye, beklentiden gerçeğe dönüşmeye başlayan bu süreçte kentin tüm dinamiklerinin katkı ve katılımını bekliyoruz” diyen Güzeloğlu, sırada ören yerlerine yönelik çalışmalar olduğu bilgisini verdi.
Mersin’in Akdeniz çanağındaki 50 milyar dolarlık kruvaziyer turizminden pay alabilmesi için de yoğun bir çalışma sürecine girdiklerini söyleyen Güzeloğlu, sözlerini: “Peki kruvaziyer turizmle gelen turisti nasıl bir ortamla buluşturacağız diyorsanız. Burada, bütünleşik bir turizm politikası içinde bu tarihi alan çalışması önemli. Yeni dönemde ortaya çıkacak sonuçlar hepimizi mutlu edecek” diyerek bitirdi.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kocaeli Öğretmenlerin günü kutlandı Darıca Belediye Başkanı Muzaffer Bıyık ve ekibi, yaklaşık 4 bin öğretmeni ziyaret ederek Öğretmenler Günü’nü kutladı. Darıca Belediyesi, her yıl olduğu gibi bu yıl da 24 Kasım Öğretmenler Günü’nde öğretmenlerin mutluluğuna ortak oldu. Belediye Başkanı Muzaffer Bıyık’ın talimatıyla ilçe genelindeki bütün okullar tek tek ziyaret edildi. Başkan Muzaffer Bıyık’ın yanı sıra başkan yardımcıları ile birlikte bütün birim müdürleri ayrı gruplar halinde bütün mahallelerde tek tek okulları ziyaret etti. Ekipler, tek tek bütün öğretmenleri ziyaret ederek çiçek hediye edip Öğretmenler Günü’nü kutladı. Öğretmenlerin büyük bir fedakarlık ve özveriyle çalıştıklarını belirten Başkan Muzaffer Bıyık, "Geleceğimizin teminatı gençlerimizin yetiştirilmesinde mihenk taşı olan tüm öğretmenlerimizin 24 Kasım Öğretmenler Günü’nü en içten dileklerimle kutluyorum. Geleceğimizin teminatı olan çocuklarımızı ve gençlerimizi yetiştiren öğretmenlik mesleği, en kutsal mesleklerdendir. Büyük bir özveriyle ve fedakarlıkla ülkemizin dört bir yanında canla başla çalışan öğretmenlerimizin hakkını ödeyemeyiz. Bizler her yıl olduğu gibi bu yıl da bütün ekibimizle birlikte Darıca’mızdaki okullarda eğitim veren her bir öğretmenimizi ziyaret ederek mutluluklarına ortak olmak istedik. Bu duygu ve düşüncelerle 24 Kasım Öğretmenler Günü’nün, tüm öğretmenlerimize sağlık, huzur ve mutluluk getirmesini diliyor, Başöğretmen Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere tüm kıymetli öğretmenlerimizin 24 Kasım Öğretmenler Günü’nü tebrik ediyor, çalışmalarında kolaylıklar diliyorum" dedi.
İstanbul İstanbul İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. Güner: "Ağız ve diş sağlığı hizmetleri sağlık turizminde çok büyük yer tutmakta" İstanbul İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. Abdullah Emre Güner, 22 Kasım Diş Hekimliği Günü dolayısıyla katıldığı etkinlikte, “Türkiye olarak tüm dünyaya örnek olan bir sağlık sistemimiz, dünyaya ihraç ettiğimiz bir diş hekimliği hizmetimiz var. Sağlık turizminde de ağız ve diş sağlığı hizmetleri çok büyük bir yer tutmakta. Tüm dünyadan, Avrupa’dan insanlar ağız ve diş sağlığı hizmeti alabilmek için kendilerini diş hekimlerimize emanet ediyorlar. İstanbul’da son 10 aylık veriye baktığımızda 3 milyon 300 bin hastaya hizmet vermiş durumdayız. Ağız ve diş sağlığımıza dikkat etmemiz, çocuklarımıza örnek olmamız lazım” dedi. İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü tarafından 22 Kasım Diş Hekimliği Günü dolayısıyla Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi Konferans Salonu’nda "Koruyucu ve Geliştirici Diş Hekimliği Yaklaşımları" temalı panel düzenlendi. Panele İstanbul Vali Yardımcısı Nail Anlar, İstanbul İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. Abdullah Emre Güner, İstanbul Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanı Dr. Burhan Küçükoğlu, Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi Koordinatör Başhekimi Prof. Dr. Özgür Yiğit, megakentin birçok noktasında görev yapan diş hekimleri ile çok sayıda sağlık çalışanı katıldı. Panelde ağız ve diş sağlığı alanında yapılan çalışmalara dikkat çekilirken panelistler, çeşitli yaş gruplarında diş problemleri, ortodontik tedaviler gibi birçok konuda bilgi verildi. Programda konuşan İstanbul Vali Yardımcısı Anlar, Türkiye’nin tüm noktalarında ağız ve diş sağlığı alanında önemli hizmetler sunulduğunu aktardı. İstanbul İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. Güner ise İstanbul’daki hizmetlere ilişkin bilgi verdi. “Tüm dünyaya ihraç ettiğimiz bir diş hekimliği hizmetimiz var” Tüm diş hekimlerinin gününü kutlayarak sözlerine başlayan İstanbul İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. Abdullah Emre Güner, “Türkiye olarak tüm dünyaya örnek olan bir sağlık sistemimiz var, 2002 yılından itibaren sayın Cumhurbaşkanımızın önderliğinde Sağlıkta Dönüşüm projesiyle tüm dünyaya örnek ve artık sadece hizmet vermek değil, hizmetini ihraç eden bir sağlık hizmetine sahibiz. Tüm dünyaya ihraç ettiğimiz bir diş hekimliği hizmetimiz var. Bu üstün akademik hizmeti de sunmak için büyük bir çaba sarf ediyoruz. İstanbul’dan tüm Türkiye’de toplam yapılan hizmetin yaklaşık yüzde 40’ını sunan bir ilden bahsediyoruz. Ebeveynlerimize, kendi çocuklarımıza örnek olabilmek, süt dişlerimizi korumamız için beslenmemize, ağız ve diş sağlığımıza dikkat etmemiz lazım. Çocuklarımıza örnek olmamız lazım” dedi. “Bu yıl 10 ayda 3 milyon 300 bin hastaya hizmet vermiş durumdayız” Ağız ve diş sağlığı hizmetiyle ilgili sözlerini sürdüren Doç. Dr. Güner, "İstanbul’da 10 aylık veriye baktığımızda 3 milyon 300 bin hastaya hizmet vermiş durumdayız. Bununla beraber farklı hizmetlerimiz de var. Evinde, dışarı çıkamayan, yatağa bağımlı ve ağız ve diş sağlığı hizmetine ihtiyaç duyan kişilerin evine gidip, protez, ağız ve diş sağlığı hizmetlerini bizzat veriyoruz, bu bütün dünyaya örnek bir nokta. Örnek olduğunu nereden anlıyoruz; sağlık turizminde de ağız ve diş sağlığı hizmetleri çok büyük bir yer tutmakta. Tüm dünyadan bilhassa Avrupa’dan insanlar ağız ve diş sağlığı hizmeti alabilmek için bizim diş hekimlerimize kendilerini emanet ediyorlar. Sadece kamu değil, özelde çalışan, muayenehanede, üniversitelerimizde çalışan ve bu hizmete emek veren herkese ben şükranlarımı sunuyorum” şeklinde konuştu. Konuşmaların ardından İstanbul Vali Yardımcısı Anlar ve İstanbul İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. Güner tarafından meslekte 40. yılını tamamlayan diş hekimlerine ve panelistlere plaket verildi. Program, toplu fotoğraf çekimiyle sona erdi.
İstanbul Döner, iskender ve hamburger ürünü satan işletmelere denetim yapıldı Ticaret Bakanlığı, yiyecek ve içecek sektöründe döner, iskender ve hamburger ürünlerinde menüde gramaj bilgisi verme zorunluluğu getirdi. Beyoğlu’nda bu uygulamaya uymayan işletmelere denetim yapıldı. İstanbul Ticaret İl Müdürü İsmail Menteşe, “Biz bugün İstanbul’da 47 ekiple 27 ilçede denetimlerimizi yapıyoruz. Bunların içerisinde gramaj bilgisi olan da vardı, olmayan da vardı. Olmayanlara tutanaklarımızı tuttuk” dedi. Ticaret Bakanlığı, döner, iskender ve yaygın olarak tercih edilen hamburger ürünü özelinde, tüketicilerin ekonomik çıkarlarının korunması, doğru ve eksiksiz olarak bilgilendirilmesi ile tüketici mağduriyetlerinin önüne geçilmesi amacı ile işletmelerin tarife ve fiyat listelerinde ürünlerin gramaj bilgilerine yer verilmesi zorunluğu getirdi. Bu kapsamda 81 ilde eş zamanlı denetim gerçekleştiren Ticaret Bakanlığı, İstanbul’da 47 ekiple 27 ilçede denetime çıktı. Denetimlerin 27 ilçede başlandığını belirten İstanbul Ticaret İl Müdürü İsmail Menteşe, “Bugün İstanbul’da gramaj denetimleri yapıyoruz. Bu konuya ait perakende olarak satışa sunulan mal ve hizmetlere ait fiyat etiketi ve fiyat listeleri ile ilgili bakanlığımızın 6502 sayılı kanunu ve yönetmeliği kapsamında bu denetimleri gerçekleştiriyoruz. İstanbul’da 47 ekiple 27 ilçede denetimlere başladık. Fiyat etiketi yönetmeliği ile ilgili en son 19 Aralık 2023’te, yiyecek içecek sektörüne hizmet verdikleri ve sattıkları ürünlerin menüsünü işletmelerinin dışına da koymaları, ayrıca içeride bulunan masalarda da menülerin bulunması zorunluluğu getirilmişti. Burada amaç, tüketicilerimizin ticari çıkarlarını en üst seviyede korumak ve bilinçlendirmek. Bu kanun 1 Ocak’ta geçerli olmuştu. O günden bugüne kadar İstanbul’da yaklaşık 38 bin restoranı bu konuda denetledik. Eksik gördüğümüz durumlarda idari yaptırım uyguladık” şeklinde konuştu. ’’Uygulamada eksik bulduğumuz işletmelere tutanaklarımızı tuttuk’’ Menteşe, sözlerini şöyle tamamladı: ’’20 Kasım itibariyle yani 2 gün öncesinden bakanlığımızın uygulamaya koyduğu, vatandaşlarımız tarafından en çok tüketilen ürünlerin başında gelen döner, hamburger ve İskender kebabı gibi ürünlerde isim değişikliği oluyordu. Bu isim değişikliklerine göre gramajda değişiyor. Bu nedenle de fiyatları farklılık gösteriyordu. Bunu açığa kavuşturmak için bu ürünlerle ilgili hizmet veren firmaları bu gün denetledik. Gramajların menülerde belirtilmesi zorunluluğu vardı. Bu gün burada bu kanuna göre 10 işletmeyi denetledik. Eksik olanlara uyarılarımızı yaptık ve tutanaklarımızı hazırladık. Son günlerde yine su fiyatlarıyla ilgili bir konu vardı. Yüksek fiyata su satıldığı belirtilmişti. Gittiğimiz bu firmalarda su fiyatlarına da dikkat ettik. Denetimlerimiz bu kapsamda devam edecektir.”