Aydın Sanayici ve İşadamları Derneği (ASİAD) Yapı ve İnşaat Komisyonu aylık olağan toplantısı yapıldı. Komisyon toplantısının bu ay ki konuğu ise Aydın Çevre ve Şehircilik Müdürü Selahattin Varan ile şube müdürleri oldu. Aydın’ın geleceğinin de değerlendirildiği komisyon toplantısında konuşan Aydın Çevre ve Şehircilik Müdürü Selahattin Varan, Aydın’ın hızlı bir gelişim içinde olduğunu belirterek buna paralel olarak da şu anda 999 bin 163 olan nüfusun 2025 yılında 2.5 milyona ulaşacağının tahmin edildiğini söyledi.
Aydın Muğla karayolu üzerinde bulunan bir otelde gerçekleştirilen Yapı ve İnşaat Komisyonu Toplantısı’na Komisyon Başkanı Adana Pilge, Aydın Sanayi Odası Meclis Başkanı Yalçın Pekgüzel, Mimarlar Odası Başkanı Tuncer Saray, komisyon üyeleri ve davetliler katıldı.
Toplantı ASİAD’ın bağlı olduğu konfederasyonların çalışmalarının slayt eşliğinde katılımcılara sunumu ile başladı. Yemekli toplantıda Aydın Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Selahattin Varan ve şube müdürleri üyelere ve davetlilere “Aydın’ın mevcut kentsel durumu ve geleceğe yönelik kentsel anlayışının ne olması gerektiği. Aydın ilinin yapı güvenliğinin standartları, Aydın’ın Türkiye standartlarına göre büyüme seviyesi ve ilin bu büyüme seviyesine hazır olup olmadığı. Aydın’ın kent, tarım ve sanayi üçgenine uyumu. Aydın’ın çevresel sorunları ve çözüm önerileri” konularında sunum yapıp soruları cevaplandırdılar.
2006 yılında başlatılan çalışma ile Aydın’ın planlamadan yoksun halinden kurtarıldığını ve şu anda 8 bin 7 kilometre kare alana sahip Aydın’ın her metrekaresinin planlandığını belirten Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Selahattin Varan, Aydın’ın çok hızlı bir gelişim sürecinde olduğunu ve bu gelişimin daha da artarak devam edeceğini söyledi.
“2014’TEN İTİBAREN İNŞAAT İŞÇİLERİ DE EHLİYETLİ OLACAK”
Aynı zamanda 1. derece deprem bölgesi olan Aydın’ın bu riskli durumun yapıların sağlamlığı bakımından avantaja dönüştürüldüğünü belirten Selahattin Varan, ülke genelinde pek çok ilde eski sistem elle beton dökme işinin henüz yeni sona erdiğini, ancak Aydın’da 2000 yılından bu yana elle beton dökmenin yasak olduğunu hatırlattı. Deprem kuşağında yer almanın tedbirler alındığı takdirde bir sorun olmadığını, depremin depreme dayanıksız yapılar nedeniyle felakete dönüştüğünü kaydeden Varan, “Deprem gerçeği ülkemizin ve ilimiz Aydın’ın hiç bir zaman unutmaması gereken bir olgu. Bakanlığımızın da bu konuda ciddi tedbirleri var. Şu anda Aydın’daki tüm müteahhitler kayıt altında. Bunun yanında inşaat işçilerini de kayıt altına alıyoruz. Ve sertifikasız işçi çalıştırılmaması konusunda çalışmalar devam ediyor. Şu anda uyum sürecindeyiz ama 2014’ten inşaatlarda sertifikasız işçi çalıştırılmayacak” dedi.
“AYDIN NÜFUSUNUN 13 YILDA YÜZDE 150 ARTMASI BEKLENİYOR”
İklimi, verimli tarım arazileri ve sahip olduğu doğal değerler nedeniyle Aydın’ın hızla gelişen bir il olduğunu ifade eden Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Selahattin Varan, şu anda il genelindeki nüfusun yüzde 60’ının şehirlerde yüzde 40’ının ise köylerde ikamet ettiğini belirtti. Hızla artan nüfusa karşın yeni yapılaşma ve şehirleşmenin hızla büyüyeceğini kaydeden Varan “Buna karşın önlem almalıyız. Aydın çevre düzeni planı çok hassas olarak işlendi. Tarım, turizm ve sanayi bölgeleri detaylı olarak ele alındı ve verimli tarım arazilerinin korunmasına yönelik hassas davranıldı. Şu anda 999 bin 63 olan Aydın nüfusunun 2025 yılında yaklaşık 2.5 milyon olması hedefleniyor. Elbette bunun çok büyük bir kısmı göç ile gerçekleşecek. Ulaşım konusunda demir yoluna ağırlık verilecek. Bu kapsamda Aydın Çine-Güllük Demiryolu projesi ile Söke Ovası’na havaalanı kurulmasına kadar her türlü plan hazır” ifadelerine yer verdi.
Üyelerin sorularının da cevaplandırıldığı toplantı sonunda ASİAD tarafından Çevre ve Şehircilik Müdürü Selahattin Varan’a teşekkür plaketi sunuldu.