POLİTİKA - 27 Şubat 2012 Pazartesi 18:30

KAZAN`DAN "YENİ ANAYASA YAPILAMAYACAĞI" İDDİASI

A
A
A
KAZAN`DAN "YENİ ANAYASA YAPILAMAYACAĞI" İDDİASI

Eski Adalet Bakanı Şevket Kazan, "Bu parlamento, Anayasa’nın 175. Maddesi’nin bugünkü hali ortada iken yeni bir anayasa yapamaz" dedi.
Milli Görüş Lideri eski Başbakanlardan Prof. Dr. Necmettin Erbakan, ölümünün birinci yıldönümü dolayısı ile Tokat’ta düzenlenen programla anıldı. Programa katılan eski Adalet Bakanı Şevket Kazan, basın mensuplarının karşına geçti. Liva Restaurant’ta SP İl Başkanı Bilal Aydın, Eski Tokat Belediye Başkanı Nizamettin Aydın ve partililerin katıldığı programda açıklamalarda bulunan Kazan, anma programlarına erken başladıklarını söyledi. Erbakan’ın vefatından sonra daha çok sevilmeye ve aranmaya başladığını
ifade eden Kazan, "Sağlığında da aranıyordu ama demek ki bir şey kaybedilince çok daha kıymet kazanıyor. Ama yolla bellidir, yolu çizmişte gitmiştir. Her şeyi tamamlamışta gitmiştir. O nedenle Allah ondan razı olsun. Eninin de sonunda Türkiye Erbakan hocanın milli görüşü ile huzur ve saadet erecektir" diye konuştu.
Türkiye’nin yeni anayasaya ihtiyacı olduğunu ama bu yeni anayasayı yapacak olanlar hazırlık yaparken gerekeli eksiklikleri süratle giderilmesi gerektiğini dikkat çeken Kazan, "Bu parlamento, Anayasa’nın 175. Maddesi’nin bugünkü hali ortada iken yeni bir anayasa yapamaz. Anayasa değiştirebilir. Niye yapamaz? Çünkü anayasa Meclis’e kanun yapma ve aynı zamanda anayasa değişikliği yapma yetkisi vermiştir. Kanun yapma yetkisini veren maddeye baktığınız zaman kanunu koyar, değiştir, kaldırır. Bu kadar net ve
açıktır. Ama anayasa hususunda 175. madde düzenlenmiştir. O maddeye baktığınız zaman orada sadece anayasa değişikliği yapacağından bahsediyor. Yeni bir anayasa yapmaktan bahsetmiyor. O nedenledir ki biz parlamentodaki arkadaşlara başkan vekilleri, meclis başkanı, cumhurbaşkanı ve anayasaya mahkemesi başkanını da söyledik. Yapılacak olan iş önce Anayasa’nın 175. Maddesi’nde anayasaya değişikliği artı yeni bir anayasa yapmak. Bu şekilde bir düzenleme yapılır, bu düzenleme halkın oylamasına sunulur.
Kurucu meclis mahiyeti verilir bir bakıma yeni anayasa yapmak için bunun neticesinde meclis yeni bir anayasa yapabilir. Yoksa başlangıçta bu yapılmadan, tezgah kurulmadan sağdan soldan gelen tekliflerle anayasa değişiklikleri çalışmaları sonunda sadece anayasa değişikliği ile neticelenir. Yeni bir anayasa olmaz o. Bunu biz şimdi parlamento içinde olsak şimdiye kadar çoktan karşımızdakilere anlatırdık. Ama ne yapalım parlamento dışındayız" diye konuştu.
Bir gazetecinin "Özel yetkili mahkemelerin durumunu nasıl değerlendiriyorsunuz" şeklindeki sorusuna Kazan, özel yetkili mahkemelerin önemine değinerek, "Bu mahkemelerin böyle bir süreç içerisinde yetkilerle donatılması lazımdı. O yetkiler kendilerine verilmiş, çalışıyorlar. Ancak mahkemelerin, tutukluluk hallerinin sürelerinin uzun sürdüğü konusunda bir eleştiri yapmak gerekebilir. Biran önce bitirilmeli ve herkes mahkumiyet söz konusu ile çekmeye başlamalı" şeklinde cevap verdi.
"28 ŞUBAT SÜRECİ"
Gazetecilerin sorusu üzerine 28 Şubat’ta Adalet Bakanı olan Şevket Kazan, emekli Orgeneral Çevik Bir ile D-8 toplantısının yıl dönümünde Ankara’dan uçakla İstanbul’a giderken 45 dakikalık görüşmesini ve yaşananları dile getirerek, "Konuştuğumuz 5-6 konundan bir tanesi 11 Ocak tarihinde başbakanlık köşkünde verilen iftardı. ’Gel bu iftarı konuşalım’ dedi. Biz tarikat şeylerine iftar vermişiz. Biz tarikat şeylerine iftar vermedik. Ama bu iftar daha verilmeden gazetelerde tarikat şeylerinin resmi ve
listesi. Böyle tezgah kuruluyor. Akşam bizim iftarımıza sarıklı kimse gelmedi. Bir tek Çarşambalı Mahmut Efendi. Eski Konya Valisi Oktay Başar, Milli Gazete’nin başında. Erbakan Hoca onunda iftara gelmesini istemiş. O da Çarşambalı Mahmut Efendi’ye mürit olmuş. Kendisi gelirken Mahmut Efendi’yi de almış. Bir tek o geldi. Girer girmez içeriye sağını çıkardı Kur’an-ı Kerim okunacak takkesini giydi. Bunun dışında başka şey mey yok. Başka kimse yok. Köşkün yoluna çıkan arabayı defalarda gösteriliyor. Farklı
araba değil, aynı. Bu dahil birçok konuyu konuştuk. Her konun sonunda ’diyalog eksikliği bakanım’ diye İstanbul’a vardık. Bu görüşmeden kimseye bahsetmedim. Ama yerin kulağı var gazeteciler duymuş. Çok ısrar ettiler konuşmam için. Üçüncü defa geldiklerinde hepsini anlattım" diye konuştu.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kahramanmaraş Onikişubat Belediye Meclisi, vefat eden Menderes Akıllı’yı unutmadı Kahramanmaraş Onikişubat Belediye Başkanı Hanifi Toptaş, kalp krizi sonucu hayatını kaybeden meclis üyesi Menderes Akıllı’yı anarak başlattı. Akıllı’nın masasına fotoğrafı ve karanfil bırakıldı, dua edildi. Onikişubat Belediyesi’nin Nisan Ayı Olağan Meclis Toplantısı, Belediye Başkanı Hanifi Toptaş başkanlığında Belediye Meclis Salonu’nda gerçekleştirildi.Meclis üyelerinin yoğun katılım sağladığı toplantının açılışında konuşan Başkan Toptaş, sözlerine geçtiğimiz günlerde geçirdiği kalp krizi sonucu vefat eden Menderes Akıllı’yı anarak başladı. Toptaş ve meclis üyelerinin duasının ardından, oturduğu masadaki fotoğrafının önüne karanfil bırakıldı. İstiklal Marşı ve saygı duruşunun ardından yoklama yapıldı ve gündem maddelerinin görüşülmesine geçildi. Gündemin ilk sırasında yer alan encümen üyelerinin seçimiyle birlikte, İmar, Plan ve Bütçe, Çevre ve Sağlık, Kültür Sanat ve Kadın, Hukuk, Tarım ve Gıda komisyonlarına üye seçimleri yapıldı. Meclis üyeleri, her bir komisyona görev yapacak üyeleri oy birliğiyle belirledi. Başkan Toptaş, Denetim Komisyonu Raporu ve Faaliyet Raporu’nun onaylanması amacıyla Meclis Başkanlığı’nı Meclis Başkanvekili Ayşe Cesur’a devretti. Cesur’un başkanlığında Denetim Komisyonu Raporu ve Faaliyet Raporu’nun görüşülerek meclis üyelerine sunulduğu toplantıda, belediye hizmetlerinin şeffaflık ve hesap verebilirlik ilkesi çerçevesinde yürütüldüğü vurgulandı. Ayrıca çeşitli konularda idareye yetki verilmesi, kadro ihdası, park alanlarının belirlenmesi ve belediyeye devri gibi konular da meclis gündeminde yer aldı. Toplantının ilerleyen saatlerinde encümene yetki verilmesi ve imar plan tadilat teklifleri görüşülerek karara bağlandı. Özellikle imarla ilgili düzenlemeler ve şehrin gelişimine katkı sağlayacak projeler hakkında değerlendirmelerde bulunuldu. Başkan Hanifi Toptaş, toplantının sonunda yaptığı konuşmada, "Meclisimizin alacağı her karar, Onikişubat’ın daha yaşanabilir, daha modern bir şehir olması adına büyük önem taşıyor. Tüm meclis üyelerimize katkılarından dolayı teşekkür ediyorum" ifadelerini kullandı. Nisan ayı olağan meclis toplantısı, gündemdeki tüm maddelerin değerlendirilmesi ve karar altına alınmasıyla sona erdi.
Ağrı Tarihi İshak Paşa Sarayı, bayramda 17 bin yerli ve yabancı ziyaretçiyi ağırladı Osmanlı döneminin Doğu Anadolu’daki en görkemli yapılarından biri olan İshak Paşa Sarayı, Ramazan Bayramı tatilinde ziyaretçi akınına uğradı. Dokuz günlük tatil süresince saray ve çevresindeki tarihi alanlar, 17 bini aşkın yerli ve yabancı turisti ağırladı. Doğubayazıt ilçesinde yer alan ve yaklaşık 99 yıl süren inşa süreciyle dikkat çeken İshak Paşa Sarayı, sadece mimari büyüklüğüyle değil, barındırdığı sanat anlayışlarıyla da öne çıkıyor. Osmanlı ve Selçuklu mimarisinin izlerini taşıyan yapı, aynı zamanda Barok ve Rokoko tarzı Avrupa sanatının da etkilerini yansıtıyor. Yıl boyunca 250 binden fazla ziyaretçiyi ağırlayan saray, özellikle bayram tatillerinde yoğun ilgi görüyor. Bu yıl Ramazan Bayramı’nda Ahmedi Hani Türbesi ile birlikte toplam ziyaretçi sayısı 17 binin üzerine çıktı. "Yılda 250 bini aşkın misafirimizi burada ağırlıyoruz" Ağrı Kültür ve Turizm İl Müdürü Fehim Altun, Ramazan Bayramı tatilinde artan ziyaretçi yoğunluğu hakkında açıklamalarda bulundu. Altun, Osmanlı’nın en önemli mimari yapılarından biri olan İshak Paşa Sarayı’na olan ilginin her geçen yıl arttığını belirterek, "Bugün Osmanlı’nın şaheseri olan İshak Paşa Sarayı’ndayız. Sarayın yapımına 1685 yılında Çolak Abdi Paşa tarafından başlanmış ve yaklaşık 99 yıl süren inşaat süreci sonunda, 1784 yılında tamamlanmıştır. Bu muazzam yapı, Selçuklu ve Osmanlı sanatının izlerini taşımakla birlikte Avrupa etkisiyle Barok ve Rokoko sanat tarzlarının da birleştiği nadide bir eserdir, Sarayımız, Osmanlı döneminde kalorifer sisteminin uygulandığı ilk yapıdır. Kompleks bir yapıya sahip olan sarayda cami, imaret ve aşevi gibi bölümler de yer almakta. Topkapı Sarayı’ndan sonra Doğu Anadolu’daki en görkemli saraylardan biridir. Ziyaretçi sayımız her yıl artarak devam ediyor. Yılda 250 bini aşkın misafirimizi burada ağırlıyoruz" dedi. "Türkiye’nin yedi bölgesinden geliyorlar" Bayram tatilinde de yoğun ilgi gördüklerini vurgulayan Altun, "9 günlük bayram tatilinde Ahmedi Hani Türbesi ile birlikte 17 bini aşkın ziyaretçiyi ağırladık. Misafirlerimiz sadece Doğu ve Güneydoğu Anadolu’dan değil, Türkiye’nin yedi bölgesinden geliyor. Karadeniz, Akdeniz, Ege, Marmara ve İç Anadolu bölgelerinden de yoğun bir ziyaretçi akışı var. Ziyaretçilerimiz tarihle iç içe bir deneyim yaşıyor," dedi. Son olarak Altun, "İshak Paşa Sarayı, tarihimizin ve kültürümüzün canlı bir şahididir. Amacımız bu mirası en güzel şekilde tanıtmak ve gelecek nesillere aktarmaktır. Ziyaretçi sayısının artarak devam edeceğine inanıyoruz ve herkesi bu eşsiz sarayı görmeye davet ediyoruz" diyerek sözlerini tamamladı.