YEREL HABERLER - 16 Nisan 2012 Pazartesi 15:03

MERSİN`DE `KENTSEL DÖNÜŞÜM` PANELİ

A
A
A
MERSİN`DE `KENTSEL DÖNÜŞÜM` PANELİ

Mersin`in merkez ilçe Akdeniz Belediye Başkanı Fazıl Türk, gelişmiş ülkelerde kentsel dönüşümlerin vatandaş eksenli olduğunu, ancak ülkemizde müteahhit bir zihniyetle ve emrivaki yapılarak konuya yaklaştığını savundu.
Mersin`in merkez Akdeniz ilçesi sınırları içerisinde yer alan Çay, Çilek ve Özgürlük mahallelerinde Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ) tarafından yapılmak istenen kentsel dönüşümle ilgili olarak Akdeniz Belediyesi tarafından `Kentsel Dönüşüme Alternatif Yaklaşımlar-Sağlıklaştırma ve Sosyal Politikalar` paneli düzenlendi.
Panelde konuşan Akdeniz Belediye Başkanı Fazıl Türk, dünyadaki değişim ve dönüşümlerin, yaşamın her alanında kendisini hissettirdiğini, ancak bu değişimin insan odaklı bir bakış açısıyla geliştirmesi gerektiğini belirtti. Geleceği kurgularken yine insani ve ekolojik dengeyi göz ardı etmeden çözümler üretmenin, en doğru seçenek olduğunu vurgulayan Türk, "Türkiye`de ve Mersin`de kentsel dönüşüm konusu, iletişim eksikliğinden yeterince anlaşılamıyor. Akdeniz Belediyesi olarak konunun uzmanlarının da katkılarıyla bu konuyu tartışmaya ve doğru mecrada yol almaya çalışıyoruz. Bugünkü panelimizde kentimizi şekillendirirken nasıl bir yol almamız gerektiğini tartışacağız" dedi.
TOKİ`nin emrivaki uygulamalarının halka güven vermediğini ileri süren Türk, "Kentin ilgili sivil toplum kuruluşlarına, halka, yerel yönetimlere sorulmadan başlatılan bu uygulamalar, sorunu tıkanma noktasına getirdi. Çay, Çilek, Özgürlük mahallelerinde yaşayan vatandaşlarımızın sosyal ve ekonomik durumları göz ardı edilmiştir. Kentsel dönüşüm, sağlıklı bir çalışma yapmadan ve masa başında alınan kararlarla oldu bittiye getirilmeye çalışılmaktadır. Kentimizin merkezinde çok daha yıpranmış alanlar dururken söz konusu mahallelerin dönüşüm programına alınması düşündürücüdür. Kentsel dönüşüme karşı değiliz. Ancak bazı yaklaşımlar bizleri tatmin etmemiştir. Halkımız nasıl istiyorsa bizler de o doğrultuda hareket edeceğiz" diye konuştu.
Şehir Plancıları Odası Genel Sekreteri Dr. Ümit Özcan da panelde `Kentsel sorun alanlarının iyileştirilmesi için geliştirilmiş olan farklı çözümler ve Türkiye`deki uygulamaların karşılaştırılması` başlıklı sunum yaptı. Şehir Plancıları Odası olarak yanlış uygulamalara karşı mücadele ettiğini dile getiren Özcan, "Hükümet gecekonduları yıkıyor, yeni gecekondu yaptırmıyor ama Boğaz`da, orman alanlarında yapılan gecekondu niteliğindeki havuzlu villalara af çıkarıyor. Burada da Çay, Çilek ve Özgürlük mahallelerinin bulunduğu konum, iştah kabartıyor" şeklinde konuştu.
Mimar Sinan GSÜ Mimarlık Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Murat Cemal Yalçıntan ise `Yoksul mahalleler, sağlıklaştırma ve sosyal politika` başlıklı sunumunda, kentsel dönüşümün getirilmesinin birinci nedeninin ekonomik olduğunu ifade etti.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Gaziantep Hem öğrenci, hem anne, hem de afetzede Nurdağı’nda yaşayan depremzede Sultan Hilal Şahin, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin’in uzattığı destek eliyle gelir elde ederek, hayal ettiği mesleğe kavuşmak için eğitimini tamamlayabilecek. Kadın girişimci, afetzede, öğrenci ve bir anne olan Sultan Hilal Şahin, 6 Şubat depremlerine yakalandığı Nurdağı’nda, komşuları ve bölge halkı gibi yaralarını sarmaya devam ediyor. Doğaya olan sevgisi ve bu alanda uzmanlaşma isteğiyle yola çıkan Sultan’a destek ise Başkan Fatma Şahin’den geldi. Bölgenin genç kadın girişimcilerinden olan Sultan, Gaziantep Büyükşehir ile GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı iş birliğinde Nurdağı ve İslahiye’de 200 çiftçiye dağıtımı yapılan; çilek fidesi, gübre, ilaç ve malç temini ile damlama sulama sistemi projesinden faydalanan isimlerden biri oldu. Nurdağı’nda yaşayan Sultan Hilal Şahin, 27 yaşında bir anne olarak Abdullah adında bir oğlu olduğunu belirterek, Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi’nde mobilya ve dekorasyon üzerine eğitim aldığını söyledi. "Projeyi duyunca heyecanlandım" Ailesinin 1970 yılından bu yana çiftçilikle uğraştığını belirten Hilal Şahin, “Onların desteği ile ben de çiftçiliğe heves ettim. Çilek üretimiyle uğraşan bir arkadaşım var, onun başarılarını gördükçe seviniyordum. Bu anlamda Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Daire Başkanlığı ile GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı iş birliğinde çilek üretimine ilişkin yeni destek projesini öğrenince heyecanlandım” dedi. “Bazen imkanlar el vermiyor bir şeyler yapmaya, başarmaya” Destek projesini çiftçi bir ağabeyinden öğrendiğini hatırlatan Şahin, “Projeye başvurdum ve dönüş yapıldığında çok sevindim. Büyükşehir Belediyesi’nin bu desteği aslında çok şey ifade ediyor. Bazen imkanlar el vermiyor bir şeyler yapmaya, başarmaya. Fikirler her zaman icraata geçirilemeyebiliyor. Bu desteği alabildiğim için çok mutluyum, Büyükşehir Belediyesi’ne çok teşekkür ediyorum” diye konuştu. “Ağaç doktoru olmak istiyorum” Eğitim sürecine devam edeceğini ve uzmanlaşma sürecini dört yıla yaymayı planladığını belirten Şahin, “Orman mühendisliği alanında eğitimimi tamamlamayı hedefliyorum. Doğayı çok seviyorum ve ‘ağaç doktoru’ olmak istiyorum. Hem çilek üreterek geçimimi sağlamak hem de okuyarak kariyerimi ilerletmek istiyorum” ifadelerini kullandı. Her meyve ve her ağaç hakkında bilgi sahibi olmayı hedeflediğini dile getiren Şahin, “Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin’in benim gibi birçok genç girişimci kadına destek vermesi çok önemli bir örnek teşkil ediyor. Bu yüzden kendisine de çok teşekkür ederim” diye konuştu.
Antalya ALKÜ’de Orta Doğu konuşuldu Cumhurbaşkanlığı Uluslararası İlişkiler Uzmanı Doç. Dr. Orhan Karaoğlu, Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesinde (ALKÜ) düzenlenen "Orta Doğu’da Neler Oluyor?" konulu konferansta Orta Doğu’da yaşanan önemli olayları ve Türk dış politikasını detaylarıyla anlattı. Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesinde (ALKÜ) sosyal ve kültürel etkinliklerin yanında toplumu bilgilendiren konferanslar da düzenlenmeye devam ediyor. Cumhurbaşkanlığı Uluslararası İlişkiler Uzmanı Doç. Dr. Orhan Karaoğlu, tarih boyunca savaşlar ve önemli olayların yaşandığı Orta Doğu coğrafyasını ve Türkiye’nin dış politikasını “Orta Doğu’da Neler Oluyor” isimli konferansta anlattı. ALKÜ Eğitim Fakültesi Başöğretmen Atatürk Konferans Salonu’nda düzenlenen etkinliğe, Alanya Belediye Başkan Yardımcısı Abdullah Akbaş, ALKÜ Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Mehmet Akın, Prof. Dr. Mehmet Kılıç, Alanya İlçe Emniyet Müdürü Murat Kenan Patat, Alanya Gençlik ve Spor İlçe Müdürü Emre Kıldırgıcı, Alanya Yabancılar Meclisi Başkanı Abdullah Karaoğlu, ALKÜ Genel Sekreteri Onur Ocaktan, dekanlar, MYO Müdürleri, akademisyenler, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı. Selamlama konuşmasının ardından Doç. Dr. Orhan Karaoğlu, Orta Doğu’yu harita üzerinde anlattı. Ülkelerin birbirleri ile jeopolitik konumlarına değinen Karaoğlu, bölgedeki birçok ilişkinin jeopolitik konum üzerinden yapıldığının altını çizdi. Avrupa ve ABD’nin Orta Doğu’yu yakından takip ettiğini söyleyen Doç. Dr. Karaoğlu, Yahudilerin neden Filistin’de devlet kurduklarını da detaylarıyla anlattı. Orta Doğu tarihindeki Sümerliler, Babilliler, Mısırlılar gibi uygarlıklar zamanında Yahudilerle yaşanan sorunların bugün halen devam ettiğini söyleyen Doç. Dr. Karaoğlu, “Tarihte yaşanan sorunlar, İsrail-İran-Filistin gerginliğinin çıkış noktasıdır. Bunları iyi anlamamız için tarihi iyi bilmemiz gerekiyor. Çünkü tarihte tarımdan yazıya kadar dünyayı değiştiren tüm özellikler Orta Doğu’da ortaya çıkıyor. Yahudiler de burada doğduklarını iddia ederek ikinci dünya savaşı sonrası Kenan Ülkesi denilen Filistin-Kudüs çevresinde ülke kurmak istiyorlar. Bunu da Avrupa ve ABD’nin desteğiyle elde ediyorlar” dedi. Doç. Dr. Karaoğlu, konuşmasının devamında Türkiye’nin tarihi süre boyunca dış politikasını anlatarak Mısır, Libya, Suriye, Irak, İran gibi Orta Doğu’nun jeopolitik konumunun önemli olduğu ülkelerle arasındaki ilişkilerini ele aldı. Konferansın ardından Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Kılıç, Doç. Dr. Karaoğlu’na teşekkür belgesi ve hediye takdim etti. Program hatıra fotoğrafı çekimiyle sona erdi.