YEREL HABERLER - 16 Nisan 2012 Pazartesi 13:51

KIRKPINAR İLKÖОRETİM OKULU FİNALDE

A
A
A
KIRKPINAR İLKÖОRETİM OKULU FİNALDE

Milli Eğitim Bakanlığı ve TÜBİTAK işbirliğiyle gerçekleştirilen `Bu Benim Eserim Proje` yarışmasının bölge finali Kayseri`de gerçekleşti.
Kayseri, Aksaray, Kırşehir, Nevşehir, Niğde, Sivas ve Yozgat`tan ilköğretim 6, 7 ve 8. sınıf öğrencilerinin 3 bin 140 projeyle başvurduğu yarışmada dereceye giren projeler, Kadir Has Kongre ve Spor Merkezi`nde düzenlenen törende açıklandı. Niğde merkeze bağlı Kırkpınar Köyü Hacı Süleyman Filibeli İlköğretim Okulu`nun `Güvenlik için asansör sistemi` adlı projesi bölgede birinci olarak ilimizi Ankara`da temsil etmeye hak kazandı.
Niğde`den Ankara`da yapılacak olan finale gitmeye hak kazanan Kırkpınar Hacı Süleyman Filibeli İlköğretim Okulu öğrencileri ödüllerini İl Milli Eğitim Müdürü Celalettin Ekinci`nin elinden aldı. `Bu Benim Eserim Projesi` kapsamında yapılan çalışmalara önem verdiklerini belirten Milli Eğitim Müdürü Ekinci, önümüzdeki yıl daha çok çalışma ile daha çok projeyi finallere göndermeyi hedeflediklerini söyledi.
Milli Eğitim Bakanlığı tarafından düzenlenen TÜBİTAK`ın da destek verdiği ``˜Bu Benim Eserim` adlı proje yarışmasında çeşitli illerden katılan öğrenciler ödüllerini aldı. Kadir Has Kongre Merkezi`nde düzenlenen ödül törenine Vali Yardımcısı İbrahim Halil Çomaktekin, Melikşah Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Reşit Özkanca, Niğde İl Milli Eğitim Müdürü Celalettin Ekinci ile TÜBİTAK Bölge Koordinatörü Prof. Dr. Tankut Yalçın ile çok sayıda öğrenci ve aileleri katıldı.
Kayseri`nin bölge merkezi olduğu yarışmada Sivas, Kırşehir, Niğde, Aksaray, Nevşehir ve Yozgat illerinden çok sayıda proje katılımı oldu. Kayseri bölgesinden Ankara`da yapılacak olan Türkiye Geneli Finali`ne, 9 tane proje gitmeye hak kazandı. Bilim Kurulu`nun değerlendirmesi sonucu kimya, fizik, biyoloji ve matematik dallarında Sivas`tan 3, Kayseri ve Kırşehir`den 2`şer, Niğde ve Yozgat`tan birer proje, Ankara`daki final sergisine katılmaya hak kazandı.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Antalya Antalya’da Ekim ayında domates miktarı geçen aya göre arttı Antalya Ticaret Borsası, Antalya hallerinde işlem gören domates, sebze ve meyvelerin işlem miktar ve fiyatlarıyla ilgili endeks değerlerini açıkladı. Antalya hallerinde işlem gören domates, sebze ve meyvelerin işlem miktar ve fiyatlarıyla ilgili endeks değerleri, 2024 Ekim ayında bir önceki aya göre ve geçen yılın aynı ayına göre tabloda değişikler oluştu. Ekim ayında miktar endeksleri, domates 20, sebze 24 ve meyvede 48, fiyat endeksleri ise domateste 2 bin 866, sebzede 2 bin 481 ve meyvede 2 bin 258 olarak gerçekleşti. Ekim ayı endeksleri miktarda bir önceki aya göre (aylık) domateste yüzde 70.54, sebzede yüzde 64.33 ve meyvede ise yüzde 25.70 artarken, miktar endeksleri geçen yılın aynı ayına göre (yıllık) domateste yüzde -6.5, sebzede yüzde -31.49 ve meyvede ise yüzde -10.96 azaldı. Ekim ayında endekslerdeki yıllık değişimler, miktarda domates için ortalama, sebze ve meyve için ise 9 yıllık ortalama altında kaldı. Yıllık fiyat endekslerindeki değişimler ise domates, sebze ve meyve için ortalama üstünde gerçekleşti. Ekim ayında domates fiyat endeksi yıllık yüzde 98.85 artarken, miktardaki yüzde -6.5’luk düşüş bu yükselişte etkili oldu. Sebze fiyat endeksi yıllık yüzde 114.48 artarken, sebzenin yıllık miktar endeksindeki yüzde -31.49’luk düşüş fiyat endeksi artışını etkiledi. Meyve fiyat endeksi yıllık yüzde 61.05 artarken meyvenin yıllık işlem miktarındaki yüzde -10.96’lık düşüş fiyat endeksi artışında etkili oldu. Ekim ayında miktar ve fiyat endekslerindeki aylık değişimler, domates için son 6 yılın 2019 yılından sonraki rekor miktar artışı, fiyatta ise 2020 yılından sonraki en yüksek artış olarak gerçekleşti. Bir önceki aya göre (aylık) domates işlem miktar endeksi, Ekim ayında yüzde 70.54 artarken, işlem fiyat endeksi de aylık yüzde 65.72 artış gösterdi. Bir önceki aya göre (aylık) sebze işlem miktar endeksi, Ekim ayında yüzde 64.33 artış göstermesine karşılık işlem fiyat endeksi aylık yüzde 24.81’lik artış gösterdi. Son 6 yılın Ekim ayları dikkate alındığında sebze miktar endeksinde 2019 yılından sonraki rekor artış, fiyat endeksinde ise rekor artış oldu. Bir önceki aya göre (aylık) meyve işlem miktar endeksi, Ekim ayında yüzde 25.70 artarken, işlem fiyat endeksi yüzde 14.36 arttı. Son 6 yılın Ekim ayları dikkate alındığında aylık değişimler, meyve miktar endeksinde 2021 yılı ile birlikte en yüksek artış, fiyat endeksinde ise ortalama artış olarak gerçekleşti.
Sivas 63 model antika otomobili ile yolda kalanların yardımına koşuyor Sivas’ta yaşayan Kaya Yavaşer, 61 yıllık antika otomobiliyle yolda kalan yeni model otomobillerin yardımına gidiyor. Sivas’ta çocukluğunda başladığı sanayide bir ömür geçiren 70 yaşındaki otomobil ustası Kaya Yavaşer, 40 yıl önce aldığı 1963 model Chevrolet Impala otomobiliyle yolda kalan yeni model otomobillerin yardımına koşuyor. Onlarca yıllık meslek deneyimini klasik arabasına da yansıtan Yavaşer, yeni otomobillere kıyasla antika aracının sağlamlığıyla dikkat çekiyor. Artık yeni model araçların hemen hemen hepsinin yolda kaldığını belirten Yavaşer, “Her ne kadar ustada olsam yeni model araçlara müdahale edemiyorum. Benim kendi otomobilim beni bir gün bile yarı yolda bırakmadı” şeklinde konuştu. 61 yıllık antika otomobiliyle insanlara yardım edebilmek için Türkiye’de gitmedik yer bırakmayan Yavaşer, “Görenler şaşırıyor, çok talibi var. Yolda bana selektör yapıyorlar. Bir şey oldu diye duruyorum ağabey arabayı bize sat diyorlar. Canım sağ olduğu sürece ben satmam” dedi. “Yeni otomobiller çekicilerin sırtında geziyor” Otomobilinin kendisine kardeş olduğunu vurgulayan Yavaşer, “Çocukluğumdan itibaren bu mesleğin içerisindeyim. Halen de devam ediyorum. Benim aracım 1963 model Chevrolet Impala. Yaklaşık 40 yıl önce aldım. Bu otomobil artık bana kardeş oldu. Değiştirmeyi hiç düşünmedim. Yeni otomobillerin halini gördükçe bunu daha da sevdim. Yeni otomobiller çekicilerin sırtında geziyor. Ben usta olmama rağmen yolda kalan yeni model bir otomobile müdahalede bulunamıyorum fakat kendi otomobilimi her halükarda yürütürüm. Bugüne dek hiç yolda kalmadım. Benim bu otomobille gitmediğim hiçbir yerde kalmadım. Kalan otomobilleri de kendi aracımla karda çektiğim oldu. Görenler illa ki şaşırıyor. Yolda bana selektör yapıyorlar. Bir şey oldu diye duruyorum ağabey arabayı bize sat diyorlar. Canım sağ olduğu sürece ben satmam. Ben öldükten sonra da çocuklarım satar mı bilemem. Şimdiki otomobiller partiküllü otomobiller. Biraz sıkıntılı. Yeni model araçların hemen hemen hepsi arıza veriyor. Tabii şoförün kullanımı da çok önemli” ifadelerine yer verdi.
Uşak Uşak’ta "Türk Düğümlü Halılar Atlası" projesi semineri gerçekleşti İçişleri Bakanlığı Sivil Toplumla İlişkiler Genel Müdürlüğü ile ortak yürütülen, Türk Düğümlü Halılar Atlası ve Motiflerinin Hikayeleri projesi semineri Uşak’ta gerçekleştirildi. Kaybolmaya yüz tutmuş geleneksel el dokuma düğümlü halıların kültür içinde korunması, yaşatılması ve bu zengin kültürel birikimin gelecek nesillere aktarılması amaçlandığı, İçişleri Bakanlığı Sivil Toplumla İlişkiler Genel Müdürlüğü ile birlikte yürütülen ‘Türk Düğümlü Halılar Atlası ve Motiflerin Hikayeleri’ projesi kapsamında Uşak’ta seminer düzenlendi. Uşak Müzesi konferans salonunda gerçekleşen seminere Uşak Vali Yardımcısı Önder Can, Uşak İl Jandarma Komutanı Kıdemli Albay Fahri Semiz, Uşak Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Lütfi Özav, Uşak İl Milli Eğitim Müdürü Halil Yücel, öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı. Seminer, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Açılış konuşmasını gerçekleştiren Uşak İletişim Derneği Başkanı Utku Demiröz, "Kaybolmaya yüz tutan geleneksel el dokuma el düğümlü halılarımızın kültürümüzün korunarak yaşatılması ve zengin kültürel birikimin gelecek nesillere aktarılmasıdır. Küreselleşen dünyada, yerel kültürlerin korunarak yaşatılması ve evrensel kültürle buluşturulması büyük öneme sahiptir. Tarih boyunca köklü bir mirasa sahip olan Türk El Düğümlü Halı Kültürü, son yıllarda geleneksel değerlerini hızla kaybetmekte ve çeşitli nedenlerle modernize edilerek aslından uzaklaşmaktadır. Proje ile öncelikle tarihte Avrupa saraylarını süsleyen Uşak el dokuma halılarının ve Türklere özgü olan el düğümü tekniklerinin dünyanın birçok bölgesindeki halı kültürümüzün ve desenlere ait öykülerin araştırılarak verilerin tek bir kaynakta toplanmasıdır" dedi. Açılış konuşmasının ardından geçmişten günümüze Türk düğümlü halıların tarihsel önemini Tarih Profesörü Prof. Dr. Muhittin Tuş, çalışmaları hakkında bilgi veren Sanat Tarihçisi Dokuyan Eller Halı Kilim Evi Sorumlusu Mesut Kaya, Halı ve kilim motifleri hakkında bilgileri Osman Ünal, Uşak’ta halı sektörün mevcut durumu ve ulusal, uluslararası satış süreçleri hakkında Sümeyra Günay ve Türk düğümlü halıların koleksiyonerler ve ekspertizler nezdindeki önemini ise Umut İbrahim Demiröz tarafından söyleyişi gerçekleştirildi. Seminer söyleyişlerin ardından serginin gezilmesiyle son buldu.