BDP Grup Başkanvekili Hasip Kaplan, yeni anayasa sürecinde Romanların sözcüsü olacaklarını ve taleplerini dillendireceklerini söyledi.
Anayasa Uzlaşma Alt Komisyonu, Roman dernekleri temsilcilerini dinledi. İzmir Romanlar Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Abdullah Cıstır başkanlığındaki heyet, BDP Grup Başkanvekili Hasip Kaplan`ı da ziyaret etti. Kaplan, Romanların sorunlarıyla ilgili Meclis`te araştırma önergeleri veren bir parti olduklarını, Türkiye`deki her türlü ayrımcılığa ve eşitsizliğe karşı en net tavır koyan parti olduklarını söyledi. Kaplan, "Biz bu ülkede yaşayan 75 milyon insanımızın eşit, özgür yurttaş olarak
görmek istiyoruz. Ne birinin birinden zerre kadar üstünlüğü vardır, ne birisi de birinden zerre kadar aşağıdadır. Bizim ülkemizin bütün insanlarını eşit ve özgür birer yurttaş olarak, onurlu bir yaşam düzeyinde, her türlü ayrımcılıktan ve baskıdan uzak yaşamasını sağlamak gibi çok ciddi projelerimiz var. Anayasa yazılma sürecinde de sizlerin sözcüsü olacağımızı, taleplerinizi seslendireceğimizi burada ifade etmek istiyorum" diye konuştu.
"BİZ, ASLINDA ÇİNGENEYİZ"
İzmir Romanlar Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Abdullah Cıstır, gazetecilerin, `Siz Roman mısınız yoksa Çingene misiniz?` sorusu üzerine, "Aslında özünde Çingeneyiz, Roman kılıfı bize sonradan giydirildi. Bizim vatandaşımız kendisini nasıl ifade ediyorsa öyle anlaşılsın istiyoruz. Ama sadece Roman`a da indirgemesin. Bu ülkede kendisini `gurbet`, `aşık`, `paşa`, `mıtrip` olarak ifade eden Çingeneler de var. Dolayısıyla 6-8 milyon arasındaki Çingeneleri de yok saymamak adına bizim
taleplerimizi Roman ve Çingene bütününde algılanması beklentimizi ifade ettik" dedi.
Romanes diye bir dil olduğunu belirten Cıstır, ama ırk olarak Çingene toplumu olduğunu söyledi. Cıstır, "Vatandaşımız bunu bilmediği için Çingene sözcüğünün olumsuz bir anlam yüklendiği için, ondan devamlı kaçmıştır. O yüzden bazen kendi vatandaşımız bile `Biz Romanız, Romanca konuşuyoruz` derler. Oysa Romanes bir dildir" şeklinde konuştu.
Anayasa Uzlaşma Komisyonu`ndan neleri talep ettiklerinin sorulması üzerine Cıstır, eşit vatandaşlık ve pozitif ayrımcılık istediklerini söyledi. Cıstır, "Geri kalmışlın telafisi için eşit vatandaş olmak istediğimizi ifade ettik. Koruyucu tedbirler ön şartıyla" diye konuştu.