Gezgin arıcılık faaliyetlerini düzenlemek amacıyla, 55996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu ve Arıcılık Yönetmeliği gereğince uyulması gereken hususlarla ilgili Trabzon İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından bazı tedbirlerin alındığı açıklandı.
2012 yılında Gezginci Arıcılık faaliyetlerini düzenlemek amacıyla, Arıcılık Yönetmeliği ve 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu gereğince alınan tedbirler şu şekilde sıralandı:
``Konaklayacağı yeri anlaşarak belirleyen arıcı, çıkış yapacağı ilin İl/İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü`ne gideceği adresi sözlü ya da yazılı beyan ederek Hayvan Sevklerine Mahsus Yurtiçi Veteriner Sağlık Raporu alır ve arılarını sevk eder. Rapordaki sevk adresi ile konaklayacağı adres aynı olmalıdır. Beş gün içerisinde konakladığı ilin İl/İlçe Müdürlüğüne, veteriner sağlık raporu ile başvurarak Arı Konaklama Belgesi`ni (AKB) alır. AKB`si olmayan arıcının veteriner sağlık raporu vize edilmez. Gezginci arıcılık yapan, kayıtlı olduğu adrese ve/veya kendi arazisine dönen arıcının da arı hareketlerinin kontrolü ve takibi için AKB alması gerekir.
Belirlenmiş bölgede konaklayacak gezginci arıcı, konaklayacağı yer gerçek kişiye ait ise şahısla, köy arazisi ise köy muhtarlığıyla, diğer tüzel kişiliklere ait arazi ise yetkililerle, Devlet ormanlarında konaklayacak arıcılar da Orman ve Su İşleri Bakanlığı`nın ilgili birimlerinden izin alacaklardır.
Alınacak hayvan sevklerine mahsus yurtiçi veteriner sağlık raporunda belirtilen adresten farklı bir adreste usule aykırı yerleşen arıcının arıları, İl/İlçe Müdürlüğü`nün talebi ile mülki amirlikçe güvenlik güçleri marifetiyle bulunduğu yerden kaldırılır. İl/İlçe müdürlüğü, işgal edenler hakkında 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu`nun 154. maddesine göre işlem yapılmak üzere, Cumhuriyet Savcılığı`na suç duyurusunda bulunacaklardır. Kaldırma sürecinde meydana gelen zarardan ve bununla ilgili nakliye masraflarından ilgili arıcı sorumlu olacaktır.
Arılıklar, trafiğin yoğun olduğu bölgelerde yoldan en az 200 metre, stabilize ara yollarda ise en az 30 metre uzaklığa yerleştirilecektir. Gezginci arıcılık yapan arıcılarımız, arılarını çevreye rahatsızlık vermeyecek şekilde meskun mahal dışında bir yere yerleştirecektir.``