Ekonomik alandaki rekabetin şartları her geçen gün zorlaşırken, günümüzde ihracat yapan firmaların dış ticaret alanındaki eksikliklerini gidermeleri de büyük önem taşıyor.
Dış ticaret alanında daha nitelikli çalışan ihtiyacının her geçen gün arttığı günümüzde, bu alanda kaliteli personele sahip firmalar da, rekabette bir adım öne çıkıyor. Bu noktada üyesi olan ihracatçı firmaların eksikliklerini gidermeleri için çalışmalarını yoğunlaştıran Uludağ İhracatçı Birlikleri (UİB), ``Dış Ticarette KDV İadesi ve Risk Analizi`` konulu eğitim semineri düzenledi. UİB Genel Sekreterlik Konferans Salonu`nda gerçekleştirilen seminere, Uludağ Üniversitesi Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu Öğretim Görevlisi Yaser Gürsoy konuşmacı olarak katıldı. Özellikle tekstil alanında faaliyet gösteren firma temsilcilerinin katıldığı seminerde, ihracatta KDV şekilleri, KDV tebliğleri, KDV`den istisnalar ve KDV riskleri gibi konular ele alındı.
KDV iadesinde ve iadenin tahsilinde nelere dikkat edilmesi gerektiğini anlatan Yaser Gürsoy, ``İhracat yapan firmaların KDV iadesinde daha cesur olabilmesi için risk analizi sürecini bu tür eğitim seminerleriyle yaşaması gerekir`` dedi.
Gürsoy sözlerine şöyle devam etti:
``İhracatta KDV uygulamaları sektör çalışanları için bir mükellefiyet. Bu mükellefiyeti doğru yönetebilmek için muhasebe altyapısının çok güçlü olması gerekiyor. İşletmelerin ihraç edecekleri malın bünyesine giren KDV`lerin toplamı olan yüklenilen KDV, ihracatta çok önemli bir yer alıyor. KDV ihmal edilmemeli. Yüklenilen KDV`yi devletten iade alma hakkımız var.``
İhracatta KDV istisnalarına da değinen Gürsoy, ``İhracat yapıldığı zaman satılan malın ülkeye girmiş olması gerekiyor. Serbest ihracatta ise malın serbest bölgedeki ihracatçıya teslim edilmesi şartı var. Bursa şuanda bu konuda şanssız. Bursa iç gümrük olduğu için malların muhasebe kaydı fiili ihracata göre yapılıyor. Fiili ihracat tarihine göre kayıt yapıldığı için de KDV`si de o tarihte alınmak zorunda`` diye konuştu.