Atatürk Havalimanında gelen ve giden bagajlar dünyanın en gelişmiş sistemi ile kontrol ediliyor. Sistem bagajları 7 aşamalı bir aramaya tabii tutarak en küçük riskleri bile gideriyor. Atatürk Havalimanında bagajlarla yurda sokulmak istenen patlayıcı uyuşturucu madde ve kaçak elektronik eşyalar Bagaj Handling Sistemi (BHS) ile sıfır hata ile tespit ediliyor.
Her gün yüz binlerce bagajın giriş - çıkış yaptığı İstanbul Atatürk Havalimanı`nda, 7 gün 24 saat boyunca çalışan Bagaj Handling Sistemi (BHS), bagajların içerisindeki meydana gelebilecek risk faktörlerini "sıfır" hata ile kontrol ederek olası bir tehlikeyi yetkililere denklere ediyor. Bagajlarda bulunabilecek her türlü patlayıcı ve kaçak eşya sıfır hata ile tesbit ediliyor.
Türkiye`nin Dünya`ya açılan en büyük kapılarından biri olan ve her gün yüzlerce seferin gerçekleştirildiği Atatürk Havalimanı`nda, günlük olarak giriş - çıkış yapan yüz binlerce bagaj, apronda bulunan "şut altı" olarak adlandırılan bagaj taşıma bölümünde, son teknoloji sistemleri ile kontrol ediliyor. Bagajlardan doğabilecek olan, terör olayları, bomba, kimyasal ve biyolojik tehditler, ağır metal barındıran maddeler, uyuşturucu vs gibi maddeler ve olaylar şut altında çalışan 87 personel tarafından
makineler yardımıyla tomografi makineleri, lazer tarayıcı sistemleri vs ile kontrol edilerek olası bir olumsuz durum önleniyor.
BAGAJLAR YÜZDE 95 ORANINDA EL DEĞMEDEN TAŞINIYOR
Konu ile ilgili olarak İHA mikrofonlarına konuşan Atatürk Havalimanı Bagaj Handling Sistemleri Müdürü Emin Çolpan, son yılların teknolojisi olan makineleri kullanarak, bagajların geliş gidişlerinde operasyonları sağladıklarını belirterek, "Sistemin adı Bagaj Operasyon Sistemleri olarak adlandırabileceğimiz, genellikle ileri teknoloji ürünleri olan makineler ile izlenen bir sistemdir. Örneğin Atatürk Havalimanı`nda gelen giden bagajların yüzde 95 mertebesi el değmeden şutuna gönderiliyor" dedi.
HERGÜN 90 BİNDEN FAZLA BAGAJ SIFIR HATA İLE ŞUTLARINA AKTARILIYOR
Havacılıkta mevsimlere göre bir değişkenlik göstermesine rağmen İstanbul`da bugünlerde günlük 90 bin bagaja işlem yaptıklarını ifade eden Çolpan, "Bu sayılar genelde yazları yüzde 30 mertebesinde artarak 120 - 125 binleri bulacaktır. Makinelerimiz check - in esnasında bagajlara takılan barkotlara göre ayrım yapmaktadır. Tamamen otomatiktir. Bunlar lazer okuyucularla okunarak ait olduğu şuta gönderilir. Herhangi bir karışma olması mümkün değildir. Ta ki makine hata yapmadığı sürece. Bunların yüzde 95
mertebesinde el değmeden yapılıyor. Gerisi ise barkotların özelliğine göre insan gücüyle aktarılır" diye konuştu.
TERÖR VE PATLAYICI NİTELİKTE BAGAJLARA GENİŞ ÖNLEM
Bagajları geliş ve gidiş esasına göre önemlerinin değiştiğini ifade eden Çolpan, "Bagajların terör mahiyetli olabileceği gibi ülkeye girmemesi gereken uyuşturucu esrar ve benzeri nitelik taşıyan bagajlarda olabilir. Hemen her ülke ve havalimanı bu konuda kendi tecrübeleri içerisinde olan bu bilgilerle bu destinasyonlardan gelen veya giden bagajları elerler. Örneğin son dönemde havacılık sektöründe bilhassa terör ve patlayıcı nitelikte bagajları geniş önlemler alınmıştır. Atatürk Havalimanı`nda da yedi
veya altı adımda da bunları eleyecek "EDS" denilen sistemler konulmuş ve gelen - giden her bagaj bu sistemler ile kontrol edilmektedir" şeklinde konuştu.
Atatürk Havalimanı`nda bagaj taşıma sistemlerinde yaklaşık 87 personel ile çalıştıklarını ifade eden Çolpan, "Bunun yarısını makineleri çalıştıran operatörler olarak görün, diğer yarısı ise bu makinelerin sürekli çalışmasını sağlayan bakım gurubumuzdur" ifadelerini kullandı.