YEREL HABERLER - 14 Nisan 2012 Cumartesi 12:24

DÜZCE İGM KAPLICALARI MERCEK ALTINA ALDI

A
A
A
DÜZCE İGM KAPLICALARI MERCEK ALTINA ALDI

Düzce`nin Efteni kaplıcasının romatizma, sinir iltihabı, cilt ve kadın hastalıklarına iyi geldiği belirtildi.
Düzce İl Genel Meclisi Çevre ve Sağlık Komisyonu ve Eğitim Kültür ve Sosyal Hizmetler Komisyonu Düzce`deki Derdin ve Efteni`deki termal kaynakları ve termal turizmine ilişkine araştırma yaptı.
Düzce`deki termal suların varlığı ve termal turizm hakkındaki çalışmaların ne durumda olduğunun araştırılarak meclise bilgi verildi.
Komisyonun yaptığı araştırmada sonuç ve öneriler şu şekilde paylaşıldı:
``Derdin sıcak suyu katyon ve anyon miktarlarına göre Na-HCO3 tipli sulardır. Belirleyici katyon NA ve belirleyici anyon HCO3`dır. Kondüktif olarak ısı kaybetmiş (yüksek TDS ve düşük sıcaklık) bir jeotermal su olarak değerlendirilebilir. Kaynak üst Kretase yaşlı Akveren formasyonu içindeki rezervuar seviyeleri oluşturan kireçtaşı içinden çıkmaktadır. Kaynağın dere kenarından çıkıyor olması çıkış esnasında bir miktar karışım olabileceğini düşündürmektedir. Ancak pH`ın yüksek olması CO3 ve HCO3 bakımından zengin olan bu tip sularda sıcaklığın artması çok beklenen bir durum değildir. Bu nedenle eldeki veriler ışığında sahada sondajlı bir çalışmayla daha yüksek sıcaklıkta akışkan elde edilmesi fazla mümkün görülmemektedir. Sahanın bu sıcaklık ve debi değerleri ile yüzme havuzu vb. gibi tesisler yapılarak yada mevcut sıcak suyun güneş enerjisi kolektörü yada benzeri ısıtma sistemi ile vücut ısısı olan 37-38 C kadar ısıtılarak kaplıca amaçlı kullanıma sunulması önerilmektedir.
Efteni sıcak suyu katyon ve anyon miktarlarına göre NA-HCO3 tipli sulardır. Belirleyici katyon NA ve belirleyici anyon HCO3`dır. Alana amorf silis jeotermometresi uygulandığında 45-50 C rezervuar sıcaklığı hesaplanmıştır. Sıcak su Alt Orta Eosen yaşlı volkanosedimanter ve sedimanter (kırıntılı) kayaçlardan oluşan Çaycuma formasyonu içinden yüzeye çıkmaktadır. Sahada bu formasyonların detritiklerden oluşan seviyeleri ile volkanik kesimlerdeki kırık zonlarıyla kazanılan ikincil permeabilitelizonları rezervuarı oluşturduğu önceki çalışmalarda ifade edilmiştir. Sahada daha önce yapılan çalışmalar yeniden değerlendirilmiş olup 325 m derinlikte bir araştırma sondajının yapılması önerilmektedir. Efteni kaplıcasının romatizma, nevrit (sinir iltihabı), cilt ve kadın hastalıklarına iyi geldiği belirtilmiştir. Şuan mevcut bulunan bu iki kaplıcanın kapalı durumda olduğu komisyon tarafından görülmüştür.`` Komisyonun hazırladığı rapor, mecliste oy birliği ile kabul edildi.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Manisa Açılan tapu davası 71 yıl sonra sonuçlandı Manisa’nın Alaşehir ilçesinde 71 yıl önce açılan ve Türkiye’nin en uzun süren davalarından biri olan tapu davası sonuçlandı. Davayı açan mağdur ve avukatın öldüğü, 30’dan fazla hakimin değiştiği dava Türkiye’nin en uzun süren davalarından biri oldu. Manisa’nın Alaşehir ilçesinde 1953 yılında 1953/316 dava esas numarasıyla 1998 yılında vefat eden Hüseyin Uzan tarafından açılan dava, yaklaşık 300 dönüm araziyi kapsıyor. Hüseyin Uzan gibi toplamda 99 davacı ve 221 davalının bulunduğu dava, yıllar boyunca yaklaşık 30 hâkimin değişmesine neden oldu. Alaşehir’in Killik, Çakırcaali ve Ilgınköy mahallelerindeki parsellerle ilgili davada, Salihli Kadastro Mahkemesi 27 Kasım 2024 tarihinde kararını verdi. Mahkeme, Hüseyin Uzan’ın dava konusu olan 22 dönüm araziyi Hüseyin Uzan’ın mirasçıları adına tescil etti. "Arazimiz emanet gibi duruyordu" Davanın tarafları, yıllar boyunca arazilerinde tasarruf yapamadıklarını ve belirsizliğin kendilerini zor durumda bıraktığını ifade etti. Konuyla ilgili konuşan davacı aile üyeleri, "71 yıl boyunca kredi kullanamadık, teminat veremedik. Arazimizi istediğimiz gibi kullanamıyor, ileriye dönük yatırım yapamıyorduk. Şimdi nihayet rahat bir nefes aldık. Babamız, annemiz öldü. Bu dava 1953 yılında açılmış, avukatımız öldü. Dava bize kaldı, çok şükür aldık" dedi. İlk davayı açan avukat öldü 1953 yılında davayı açan avukat Mustafa Yıldırım, 55 yıl boyunca bu davayı takip etti. Ancak 9 Eylül 2021’de hayatını kaybetti. Yıldırım’ın yanında yetişen ve davayı devralan avukat Rasim Buğra Çetin, meslektaşının "Bu davayı bitirmeye benim ömrüm yetmedi, umarım senin ömrün yeter" diyerek espri yaptığını hatırlatarak şunları söyledi: "Bu dava, 1953 yılında Alaşehir Çakırcaali Mahallesi’nde kadastro çalışmaları sırasında yapılan bir hatadan dolayı açılmış. Kadastro tespitine itiraz eden Hüseyin Uzan, dedesinin hakkını korumak için dava başlatmış. Ancak davanın bu kadar uzun sürmesinin sebebi, arazi büyüklüğü, taraf sayısının fazlalığı ve dava açan kişilerin vefatıyla çok sayıda mirasçının devreye girmesi. Yaklaşık 30 hâkim değişti. Bizden önce bu davayı takip eden avukat Mustafa Yıldırım, 55 yıl boyunca büyük bir özveriyle çalıştı. Kendisi mesleği bırakırken bu davanın sonuçlanmasını görememişti. Allah rahmet eylesin. Bana bu davayı devrederken ’bitirmeye benim ömrüm yetmedi, umarım senin ömrün yeter’ demişti. Davayı sonuçlandırmak bize nasip oldu. 71 yıl sonra müvekkillerim adına olumlu bir karar çıktı."