YEREL HABERLER - 12 Nisan 2012 Perşembe 21:39

ÇEKÜD SAKARYA`DA 1990 FİDAN DİKTİ

A
A
A
ÇEKÜD SAKARYA`DA 1990 FİDAN DİKTİ

ÇEKÜD Sakarya`da, Sakarya Sosyal Gelişim Derneği ile birlikte Sakarya Üniversitesi kampüsünde ve Sakarya`daki 36 ilköğretim okulunda ağaçlandırma çalışması yaptı.
Sakarya Üniversitesi kampüsünde yapılan ağaç dikme etkinliğine yüzlerce çevre gönüllüsü katıldı. ÇEKÜD İl Temsilcisi ve Sakarya Sosyal Gelişim Derneği Çevre Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Ahmet Alp açılış konuşmasında, ``Bugün başta Sakarya Üniversitemizde 430 adet olmak üzere, Sakarya`daki 36 ilköğretim okuluna binlerce fidan kazandırıldı. Burada dikeceğimiz Çınarlar bu eylemin daha çok finali, vitrini niteliğinde. İstedik ki Sakarya Üniversitesinin bu güzel ortamı daha güzel bir hale gelsin, Üniversitemiz köklü Çınarlar gibi yüzlerce sene giderek güçlenerek yaşasın, torunlarımız altında gölgelensin, rüzgarlara göğüs geren çınarlarımız da geleceğimize tanıklık etsin`` dedi.
Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Fatih Üstel ise konuşmasında Sakarya üniversitesinin ağaçlandırmaya çok önem verdiğini, bu yıl Sakarya üniversitesine ÇEKÜD`ün diktiği 430 ağacın dışında Üniversitenin kendi imkânlarıyla da 855 adet ağaç diktiğini söyledi. Üstel Üniversitenin şu haliyle Türkiye`deki kampus alanları içersinde birim alana düşen ağaç sayısı açısından en başlarda geldiğini belirterek, bu tür faaliyetleri önemsedikleri ve desteklediklerini ifade etti.
Prof. Dr. Fatih Üstel, organizasyon için ÇEKÜD`e, Sakarya Sosyal Gelişim Derneğine ve Prof.Dr. Ahmet Alp`e teşekkür etti. Açılış konuşmasının ardından Sakarya Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Fatih Üstel tarafından ÇEKÜD Başkanı Süleyman Yorulmaz ve Sakarya Sosyal Gelişim Derneği Başkanı Av. Ali Kasım Aksoy`a teşekkür belgeleri verildi. ÇEKÜD Başkanı da Rektör Yardımcısı Üstel`e bir çini pano hediye etti.
Sakarya Sosyal Gelişim Derneği Başkanı Av. Ali Kasım Aksoy projede emeği geçen tüm çevre gönüllülerine ve özellikle Serdivan`da 14 ilköğretim okulunun 400`ün üzerinde fidanla buluşturulmasında emeği geçen AK Parti Serdivan İlçe Başkanı Osman Çelik`e, fidanların temini konusunda yardımcı olan ve fidanları yetiştiren Sapanca Meslek Yüksek Okuluna ve MYO Müdürü Aydın Yılmazer`e ve İlçe Milli Eğitim Müdürü Ali Dere`ye teşekkür etti. ÇEKÜD Genel Koordinatörü Çevre Yüksek Mühendisi Halil İbrahim Uzun`un fidan dikimi konusundaki bilgilendirmesinden sonra tüm katılımcılar ile birlikte çınar fidanları toprakla buluşturuldu. İkramlar eşliğinde yapılan çevre sohbetleri ile program sona erdi.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ağrı Kar eksikliği Küpkıran Kayak Merkezi’nde sezonu erteledi Ağrı’da kış sporlarının önemli merkezlerinden biri olan Küpkıran Kayak Merkezi, bu yıl kar yağışının yetersiz olması nedeniyle kayak sezonuna başlayamadı. Kent merkezine 2 kilometre uzaklıkta yer alan tesis, hem Ağrı’dan hem de çevre illerden gelen kayak severlerin uğrak noktasıyken, iklim değişikliğinin etkisiyle yaşanan kar eksikliği kayak tutkunlarını hayal kırıklığına uğrattı. Geçtiğimiz yıl da sadece 9 gün hizmet verebilen tesiste, bu durumu aşmak için Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü ile iş birliği yapılarak suni karlama sistemi kurulması planlanıyor. “İklim değişikliği kayak turizmini etkiliyor” Küpkıran Kayak Merkezi işletmecisi Ali Yılmaz, sezonun açılamamasından duyduğu üzüntüyü dile getirerek, “2024-2025 kış sezonunu maalesef açamadık. Normalde kar yağması gerekiyordu ancak iklim değişikliği nedeniyle kar yağmıyor. Erzurum’daki kayak merkezleri suni karlama sistemi sayesinde açık ve insanlar orada kayak yapabiliyor. Artık orijinal kar bulmak çok zor. Yeni gelen Gençlik ve Spor İl Müdürümüz bu konuda tecrübeli. Kendisiyle görüştük ve seneye suni karlama sistemi kurarak kayak sezonunu garanti altına alacağımız müjdesini aldık” dedi. “Sadece 9 gün kayak yapılması tesis için büyük zarar” Yılmaz, geçen yıl yalnızca 9 gün kayak yapılabildiğini ve bunun işletmeye ciddi zarar verdiğini vurgulayarak şunları ekledi: “Böylesine büyük bir tesisin sadece 9 gün hizmet verebilmesi işletmenin ayakta kalmasını imkânsız hale getiriyor. Şu an bungalov evler ve diğer projelerle yatırımlarımızı geliştirdik ama yeterli kar yağışı olmadığı için mağduruz. Tesisimizde 25 kişi çalışıyor, bunların 7’si profesyonel kayak odasında görev yapıyor. Ancak kar olmayınca gelen talepleri karşılayamıyoruz. Özellikle çevre illerden ve ilçelerden büyük bir ilgi var. İnsanlar bize Erzurum’daki suni karlama sistemini soruyor, biz de seneye bu sistemi kuracağız yanıtını veriyoruz.” “Kayak sporu ve sporcular etkileniyor” Yılmaz, kar eksikliğinin yalnızca turizm açısından değil, sporcular için de olumsuz etkiler doğurduğunu belirterek, “Milli sporcularımız ve olimpik sporcularımız burada yeterince eğitim alamıyor. Geçen yıl yalnızca 9 gün kayak yapabildik ve bu sürede tesisimiz ana baba günüydü. Gece kayağı gibi özel hizmetlerimiz var ama kar olmadığından bunları sunamıyoruz. Ağrı’da çok ciddi bir potansiyel var. Üniversiteler, fakülteler, çevre il ve ilçelerden yoğun talep alıyoruz. Ancak kar eksikliği nedeniyle bu talebi karşılamakta zorlanıyoruz.” İfadelerine yer verdi. “Suni kar ile sezonu 120 güne çıkarmayı hedefliyoruz” Suni karlama sisteminin devreye girmesiyle sezonda 120-150 gün hizmet vermeyi planladıklarını ifade İşletme Sahibi Ali Yılmaz, “Ağrı kar bölgesi olmasına rağmen kar yağışında yaşanan eksiklik nedeniyle tesisimizi aktif kullanamıyoruz. Ancak suni karlama sistemiyle bu sorunları aşacağımıza inanıyoruz. Yeni yıla karla girmeyi umut ediyoruz” diye konuştu.