YEREL HABERLER - 10 Nisan 2012 Salı 13:00

TAŞ FABRİKASI İÇİN İLK ÇALIŞMA BAŞLATILDI

A
A
A
TAŞ FABRİKASI İÇİN İLK ÇALIŞMA BAŞLATILDI

Bayburt`ta Taş Fabrikası için ilk çalışma başlatıldı. ``Doğaltaş Sektöründe Bilgi ve Teknolojiye Dayalı Üretim Modeli`` projesinin ilk fiili çalışması olarak Bayburt Organize Sanayi Bölgesinde bulunan 13 dönümlük bir alanda hafriyat çalışmalarına başlandı.
Çalışmaları yerinde incelemek üzere OSB`ne giden vali Hasan İpek çalışmaları yerinde inceledi ve çalışmalar hakkında şunları söyledi.
``Sizlerinde bildiği gibi geçtiğimiz günlerde Samsun`da Sanayi Ticaret Bakanlığı Avrupa Birliği ve Bayburt İl Özel İdaresi tarafından, Bayburt İçin çok önemli olan Taş işleme tesisi ile ilgili bir projeyi imzalamıştık.
Fabrikanın kurulabilmesi için 13 dönümlük düz bir araziye ihtiyacımız vardı. Bugün burada bu fabrikanın kurulabilmesi için arazinin hafriyat çalışmalarına başladık. Eş zamanlı olarak da Sanayi Ticaret Bakanlığı tarafından da bizim ihale şartnamelerimiz inceleniyor. İhale şart namelerimizin tümünü Sanayi ve Ticaret Bakanlığına verdik. Projenin bedeli olan 9,5 milyon Euro`nun yüzde 85`i Avrupa Birliği tarafından hibe olarak karşılanıyor. Yüzde 15`lik kısmı da yine Sanayi ve Ticaret Bakanlığımız tarafından karşılanıyor. Sanayi Bakanlığı Bayburt İl Özel İdaresine hibe etmiş oluyor. Bu fabrikanın kurulmasından sonra Bayburt`ta çok meşhur olan taş ve taş işçiliği çok daha profesyonel yapılacak. Herkes istediği taşları istediği ebatta getirip burada kestirecek ve götürüp monta ettirecektir. Daha basit bir örnek vermek gerekirse Bayburtlu ustalar yaptıkları camileri, minareleri, saat kuleleri Mostar köprüsü ve tüm restorasyon işleri gibi projeleri fabrikaya getirecekler, diyecekler ki biz şöyle bir proje yapacağız, bunun taşlarını bize kesin verin. Bizde o taşları keseceğiz onlara sadece monta etmek kalacak. Şu anda daha el emeğine dayalı yoğun bir çabayla bu işi yapıyorlar. Fabrika kurulduktan sonra bu işi daha profesyonel bir şekilde yapabileceklerdir. Bayburt`un ustaları ve Bayburt`un taşı hem Türkiye`de hem de dünyada adı meşhur olacaktır. Bugün bismillah diyip hafriyat çalışmalarını başlattık. İnşallah şartnamelerimizin kontrolü birkaç ay içerisinde tamamlanır ve bu yazında ihaleye başlarız. İhale bittikten ve onaylandıktan sonra 2,5 yıllık bir zaman içerisinde fabrikanın faaliyete geçmesini öngörüyoruz. Bizde bu 2,5 yılı uzatmamak için Özel İdare olarak hafriyatlarını yapalım yerlerini hazırlayalım diye bir çalışmaya girdik. Bu ilk fiili çalışmamız böylece başlamış oluyor. Bayburt için hayırlı uğurlu olmasını diliyorum.`` dedi.
``Doğaltaş Sektöründe Bilgi ve Teknolojiye Dayalı Üretim Modeli`` projesi hedef bölgede doğaltaş atölye ve ocak işletmelerinin verimliliğini attırmak ve bilgiye dayalı dinamik bir ekonominin oluşturulması için Ar-Ge, İnovasyon, teknoloji kullanımı ve bilgi transferinin teşvik edilmesi amacıyla hazırlanarak IPA (Mali Yardım Aracı) BROP (Bölgesel Rekabet Edebilirlik Operasyonel Programı) kapsamında Bilim, Sanayi ve Ticaret Bakanlığına sunulmuş ve 29.07.2009 tarihinde yaklaşık 550 proje içerisine girerek kabul edilmişti.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Antalya Falezlerden denize düşen araç için ekipler arama çalışması yaptı Antalya’da bir otomobilin falezlerden denize düştüğü ihbarı ekipleri alarma geçirdi. Karadan, denizden ve termal kameralı dron ile de havadan yapılan uzun arama çalışmalarında aracın sadece plaka ve tampon kısmına rastlanırken, hava şartlarının elverişsiz olması dolayısıyla çalışmalara sabah devam etmek üzere ara verildi. Olay, saat 19.30 sıralarında Antalya’nın Muratpaşa ilçesi Şirinyalı Mahallesi Eski Lara Caddesi’nden bulunan Mobil Halk Plajı yakınlarında meydana geldi. Edinilen bilgiye göre, bir aracın süratli bir şekilde falezlerden denize uçtuğu ihbarı üzerine olay yerine çok sayıda itfaiye, polis, AFAD, sahil güvenlik ve sağlık ekibi sevk edildi. Ekipler ismi öğrenilemeyen görgü tanığının ifadeleri doğrultusunda bölgede arama başlattı. Falezler didik didik arandı İtfaiye ve AFAD ekipleri görgü tanıdığının gösterdiği noktada oluşturdukları ip düzeneği ile falezleri didik didik aradı. Aracın denize düştüğü ihtimaline karşı deniz polisi ve sahil güvenlik ekipleri de bölgedeki aramalara katıldı. İl Emniyet Müdürü İlker Arslan da bölgeye gelerek çalışmalar hakkında bilgi aldı. Uzun süren aramalar sonucunda dalgalar arasında tespit edilen bir nesne üzerinde yoğunlaşan ekipler 34 CHK 531 plakalı otomobilin plakasına ulaştı. Yapılan plaka sorgulamasında araçtaki şahsın E. Ş. (27) olabileceği üzerinde duruluyor. Termal kameralı dron ile arama yapıldı E. Ş.’nin araçta olup olmadığı yönünde gece geç saatlere kadar süren çalışmalarda şiddetli rüzgar ve dalgalar nedeniyle ekipler arama yapmakta zorlandı. Bu sırada olayı haber alarak bölgeye gelen E. Ş.’nin yakınları endişeli gözlerle ekiplerin arama çalışmasını izledi. AFAD tarafından getirilen termal kameralı dron ile de bölgede detaylı arama yapıldı. Sert dalgalar nedeniyle dalgıçların arama yapamaması ve can güvenliklerini korumaları gerektiği için aramalara sabah erken saatlerde yeniden başlanmak üzere ara verildi.