ÇEVRE - 15 Ekim 2024 Salı 11:22

Van-akustik 2024 araştırma seferi başarıyla tamamlandı

A
A
A
Van-akustik 2024 araştırma seferi başarıyla tamamlandı

Elazığ Su Ürünleri Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü tarafından Van gölünde hidro-akustik araştırma seferi gerçekleştirildi.


Van gölünde hidro-akustik araştırma seferi gerçekleştirildi. Seferde birbirine paralel 28 hat boyunca toplam bin kilometre akustik veri toplandı ayrıca gölün tamamını temsil eden 15 istasyonda 0-50 metre derinlik aralığında fiziksel ve kimyasal ölçümler ile birlikte çeşitli derinlik katmanlarından 45 adet plankton örneği alındı. Yoğun geçen seferin tamamlanmasının ardından verilerin ve örneklerin analiz edilmesine başlandı.


Elazığ Su Ürünleri Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada, ’’Proje yürütücüsü kurum Elazığ Su Ürünleri Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü olarak çalışmaya teknik yönden büyük katkılar sağlayan proje ortaklarımız ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsünden Prof. Dr. Ali Cemal Gücü’ye, teknik ve lojistik yönden katkı sağlayan Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesinden Prof. Dr. Fazıl Şen ve Doç. Dr. Ataman Altuğ Atıcı’ya teşekkürlerimizi sunuyoruz’’ denildi.



Van-akustik 2024 araştırma seferi başarıyla tamamlandı

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kayseri Kayserililer Devlet Tiyatrosu’nu sevdi Kayseri Devlet Tiyatrosu Müdürü Betül Feyizoğlu Gökçer; Kayserililerin tiyatroya ilgili olduğunu söyleyerek; "Geçen seneki seyirci sayısını en az 2 katına çıkarmaya çalışıyoruz" dedi. Kayseri Devlet Tiyatrosu’nun geçen sene 25 Ekim’de açıldığını hatırlatan Kayseri Devlet Tiyatrosu Müdürü Betül Feyizoğlu Gökçer; "Kayseri Devlet Tiyatrosu, Devlet Tiyatrolarının 13’üncü yerleşik bölge tiyatrosu olarak kendi kadrosuyla geçen sezon 25 Ekim’de William Shakespeare’in Bir Yaz Gecesi Rüyası’ndan uyarlanan Bahar Noktası adlı oyunla perdelerini açtı. Daha sonra Ramses, Kral Üşümesi ve On Kişiydiler oyunlarıyla sezona devam ettik ve seyircimizle buluştuk. Çocuk seyircilerimiz içinde Deniz Kızı ve Sevimli Korsanlar adlı oyunumuzu sergiledik. Sezon sonunda Devlet Tiyatrolarının bir projesi olan Filozof Çocuklara Hikayeler Projesi kapsamında Kırmızı Kanatlı Baykuş adlı kukla oyunumuzu fuayede sergiledik. Daha çok kreş çocuklarımıza uygun bir oyun ama büyüklerde çok keyif alıyor. Bu sezonda bu oyunların hepsi yeni oyunlarımızla birlikte devam edecek" dedi. Tiyatroya gelmemiş seyircilere ulaşmaya çalıştıklarını kaydeden Gökçer: "Hiç tiyatroya gelmemiş seyircilere ulaşmaya çalışıyoruz. Bizim hedefimiz bu. Kayseri’nin tiyatroya gelen daimi seyircisi var. Bizim amacımız hiç gitmeyen ve özellikle çocuklarımızı ve gençlerimizi tiyatroya kazandırabilmek. O yüzden Milli Eğitim Bakanlığı ile bir protokol imzaladık. Okullarımızı hedef alıyoruz. Geçen sene 65 bin seyirciye hitap ettiysek bunu en az 2 katına çıkarmaya çalışıyoruz" ifadelerini kullandı.
Mersin Yenişehir Belediyesi Şehir Tiyatrosu Maltepe’de sahne aldı Mersin’in merkez ilçe Yenişehir Belediyesi tarafından kurulan ve sanatseverlerin beğenisini kazanan Yenişehir Şehir Tiyatrosu, Maltepe Belediyesinin 6. Uluslararası Tiyatro Festivali’nde, ’Çok Tuhaf Soruşturma’ adlı oyunu sahneledi. Yenişehir Belediyesinin sanata ve kültüre verdiği önemin bir yansıması olarak kurulan Yenişehir Şehir Tiyatrosu, başarılarına bir yenisini daha ekledi. Maltepe Belediyesinin geleneksel hale getirdiği ve bu yıl 6.’cısı düzenlenen Uluslararası Tiyatro Festivali’ne Yenişehir Belediyesinin tiyatro ekibi de davet edildi. İstanbul’da gerçekleşen festivalde sahne alan Yenişehir Şehir Tiyatrosu, salonu dolduran sanatseverler tarafından ayakta alkışlandı. Yenişehir Şehir Tiyatrosu, Ortaoyuncular adlı tiyatro topluluğunun kurucusu ve Türk tiyatrosunun önemli isimlerinden Ferhan Şensoy’un yazdığı ’Çok Tuhaf Soruşturma’ adlı oyunu sahneledi. Yenişehir Belediye Başkanı Abdullah Özyiğit, tiyatro ekibini başarılarından dolayı tebrik ederek, “Göreve geldikten sonra kurduğumuz Yenişehir Şehir Tiyatrosu, Maltepe’de sahne alarak Yenişehir’imizi ulusal bir platformda temsil etti. Çok prestijli bir festivale davet aldı. Tüm ekibimizi yürekten kutluyorum. Gelecekte de tiyatromuzun büyük başarılar elde edeceğine inanıyorum. Yenişehir Belediyesi olarak sanatın her dalını desteklemeye devam edeceğiz" dedi.
Yalova Tek tekerle şehirlerarası yollarda onu görenler gözlerine inanamıyor Tek teker elektrikli aracıyla şehirlerarası yollarda seyahat yapan Resul Bağcı’nın, 95 kilometre hıza ulaşabildiği aracıyla paylaştığı görüntüler sosyal medyada büyük ilgi görüyor. Yalova’da yaşayan Resul Bağcı, özelikle Yalova - Bursa kara yolunda tek teker aracıyla yaptığı yolculuklarla sosyal medyanın dikkatini çekti. Genellikle şehir içinde sürücülerin kullandığı araçla uzun yola çıkan Bağcı, genellikle doğa gezileri için tek tekerle seyahat yaptığını söyledi. Sosyal medyada görüntülerinin çokça izlenmesinin ardından kendisine olan ilginin arttığını ifade eden Bağcı, sadece Bursa’ya değil daha uzun mesafelere de yolculuk yaptığını belirterek, “Halbuki ben Şile’ye, Sakarya’ya, Kütahya’ya, Bilecik’e gidip geldim. Şehirlerarası kullanıyorum. Maksimum hızı saate 95 kilometre ama 95 kilometre yapmıyorum. Ara denemelerde yapıyorum ya da rampa çıkarken hız yapıyorum arabalar yavaş gittiği için arabaları geçebiliyorum. Onun dışında 50’yi geçmeyecek şekilde yolun kenarında ayrılmış bölümden gidiyorum. Uzun yolda gidip gelişlerimde hızlı gitmiyorum” dedi. Trafikte büyük ilgiyle karşılaştığını söyleyen Bağcı, güzel tepkiler aldığını ifade etti. Meraklı araç sürücülerinin kendisini trafikte takip ettiğini de anlatan Bağcı, Türkiye’de tek teker sürücüsünün çok olmadığını ifade ederek, “Tabi kullananlar var çok az sayıda olsa bile ama benim gibi uzun yol yapan yok. Çok ciddi bir profesyonellik, deneyim ve tecrübe gerekiyor. Her tek teker kullanan uzun yol yapabilir diye de bir şey yok. Öyle çok kolay bir şey değil” ifadesini kullandı. En üst düzey tek teker cihazının fiyatının 220 bin lira civarında olduğunu anlatan Bağcı, tek teker sürmenin öğrenme aşamasının da çok zor olduğunu kaydetti. 4 yıldır tek teker sürücüsü olduğunu sözlerine ekleyen Bağcı, “Öğrenmesi zaman alıyor ama öğrendikten sonra sürmesi çok kolay, basit. Tabi profesyonel olduktan sonra, siz nasıl yürüyerek rahat edebiliyorsanız ben de bununla giderken hiçbir zorluk yaşamıyorum” diye konuştu.
Nevşehir Dünyanın en büyük yamaç yerleşkesine ziyaretçi akını Dünyanın en büyük yamaç yerleşim merkezi ve Nevşehir Kalesi Kapadokya bölgesinin önemli turizm destinasyonları arasında yerini almaya başladı. Nevşehir Belediyesi tarafından “Kayaşehir” isminin verildiği dünyanın en büyük yamaç yerleşim merkezini yılın ilk 9 ayında 1 milyona yakın yerli ve yabancı turist ziyaret ederken özellikle fotoğraf tutkunlarının yeni mekanı oldu. Nevşehir’de, 2014’teki kentsel dönüşüm çalışmaları sırasında tesadüfen ortaya çıkarılan kayadan oyma tarihi "Kayaşehir" bölgedeki eski yerleşim alanlarının temizlenmesi sırasında ortaya çıkan arkeolojik kazılarda, dünyanın en büyük yer üstü yerleşim alanı bulunmuştu. Birinci etap olarak belirlenen 120 bin metrekarelik alanda gerçekleştirilen temizlik çalışmalarında, 6’ncı yüzyıla tarihlenen Manastır ve 12’nci yüzyılda yapılan Bizans Kilisesi, suyolları, kaya oyma mezarlar, tüneller, barınma mekânları gibi askeri, dini ve sosyal yaşam alanları ortaya çıkarıldı. Nevşehir Belediye Başkanı Rasim Arı, daha önce Kale olarak bilinen, yeni ismiyle Kayaşehir’in hem Nevşehir’de hem de Türkiye’de turizmin önemli destinasyon noktalarından bir tanesi olduğunu söyledi. Başkan Arı, “Bu şehrin makus tarihini değiştireceğine inandığımız bölgedeyiz. 5 farklı medeniyete ev sahipliği yapan, beraberinde şehrin turizm açısından en önemli noktalardan birisi olacak kale bölgesiydi. Kale bölgesindeki çalışmaları 2019 yılından itibaren başlatmıştık. Hedefimiz 1 milyon turisti bu şehre getireceğiz demiştik. O gün hayal olarak görünenin bu gün gerçekleşmiş olmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Onlarca turist otobüsü şehir merkezine gelerek Kayaşehir’i görme fırsatı buluyorlar. İnşallah bundan sonraki adımımız ile birlikte bu bölgede konaklamaları oluşturduğumuz andan itibaren şehrin ekonomisine katkı sağlayacak bir merkez” ifadelerini kullandı.