SAĞLIK - 04 Eylül 2024 Çarşamba 10:09

Prof. Dr. Açık: ’’Sosyal mesafe, hijyen ve koruyucu sağlık önlemleri hayatımızın bir parçası olmalı”

A
A
A
Prof. Dr. Açık: ’’Sosyal mesafe, hijyen ve koruyucu sağlık önlemleri hayatımızın bir parçası olmalı”

Halk Sağlığı Uzmanı Prof. Dr. Yasemin Açık, 3-9 Eylül Halk Sağlığı Haftası dolayısıyla yaptığı açıklamada, bulaşıcı hastalıklar konusunda uyarıda bulundu.


Halk Sağlığı Uzmanı Prof. Dr. Yasemin Açık, 3-9 Eylül Halk Sağlığı Haftası dolayısıyla yaptığı açıklamada, özellikle son çeyrek asırda giderek artan bulaşıcı hastalıklara dikkat çekerken alınması gereken önlemleri de sıraladı. Covid-19, maymun çiçeği gibi dünya geneline yayılan bulaşıcı hastalıkların yanı sıra grip, parazit enfeksiyonu gibi özellikle sonbaharın gelmesi ve okulların açılmasıyla birlikte artan hastalıklara da dikkat çeken Prof. Dr. Açık, “Bu hastalıklardan korunmak için sosyal mesafe korunarak fazla temastan kaçınmalı, koruyucu sağlık hizmetleri kapsamında bebekler ve çocuklar için rutin aşılama takvimine ve tarama testlerine uyulmalı, hijyen kurallarına ve sağlıklı beslenmeye dikkat etmeli, sigaradan uzak durulmalı” dedi.



’’Seyahatler ve göçler arttıkça bulaşıcı hastalıklar da yayılıyor’’


Dünya genelinde bulaşıcı hastalıkların artmasında göçlerin ve seyahatlerin önemli bir etkisinin olduğunu aktaran Prof. Dr. Yasemin Açık, “Dünya genelinde artan kentleşme ile birlikte büyük şehirlerde sağlıklı altyapısı bulunmayan bölgelere yapılan iç göçler, savaşlar nedeniyle alınan dış göçler ve deprem, sel gibi afetler nedeniyle yapılan zorunlu şehir değişiklikleri, ciddi bir şekilde insan ve dolayısıyla mikroorganizma hareketliliğine neden oluyor. Bunun yanı sıra uluslararası seyahatler de giderek artıyor. Öyle ki 1950 yılında dünya çapındaki turist sayısı 25 milyonken 2002’de bu sayı 700 milyona, geçtiğimiz yıl itibarıyla ise 1,3 milyara ulaştı. Tüm bu gelişmelerin neticesinde de bulaşıcı hastalıklar çok daha hızlı yayılıyor. Göçlerin ve seyahatlerin devam edeceğini göz önünde bulundurursak, ilgili kamu kurum ve kuruluşlarından özel sektöre, sivil toplum örgütlerinden bireylere kadar herkese bulaşıcı hastalıkların yayılımının önlemesi adına önemli görevler düşüyor” diye konuştu.



’’Fazla temastan kaçınmalıyız’’


Covid-19 pandemisi döneminde herkesin dikkat ettiği sosyal mesafe ve hijyen kurallarını hatırlatan Prof. Dr. Açık, “Hiç kuşkusuz tüm hayatımızı maskeyle geçiremeyiz ancak o dönemde uyguladığımız sosyal mesafe, fazla temastan kaçış ve hijyen önlemlerini hayatımızın bir rutini haline getirmeli, grip gibi hızla yayılan hastalıklarda da mümkün olduğunca istirahat etmeli, toplum içinde olacaksak maske takarak önlem almalıyız. Hastalıklardan korunmada beslenmenin de önemli bir payı bulunuyor. Hijyen şartlarına uygun olmayan yiyecekleri tüketmemeli, böyle bir durum tespit ettiğimizde yetkilileri bilgilendirmeli, bunun yanı sıra çocuklarımızı paketli gıdalardan mümkün oldukça uzak tutmalıyız” diye konuştu.



’’Bilime güvenelim, koruyucu sağlık hizmetlerinden yararlanalım’’


Bulaşıcı hastalıklardan korunmanın öncelikli ve en etkili yöntemlerinden birinin de koruyucu sağlık hizmetleri olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Yasemin Açık, şöyle devam etti:


‘’Koruyucu sağlık hizmetleri, hastalıkların önlenmesi veya erken teşhis ve tedavisi için hayati bir öneme sahip. Bu kapsamda bebeklerin ve çocukların aşı takvimlerinin zamanında uygulanması, doğumdan itibaren farklı yaş gruplarına yönelik taramaların yapılması gerekiyor. Bu konudaki çalışmaların eksiksiz bir şekilde yürütülmesinde ve toplumdaki farkındalığın artmasında devletin rolü çok önemli. Çünkü son yıllarda artan bir oranda aşı karşıtlığı oluştuğunu, buna bağlı olarak da çocukluk çağı aşı ile önlenebilir bulaşıcı hastalıklarında artış olduğunu görüyoruz. Halbuki her zaman bilime güvenerek hareket etmeli, bilim dışında bir yol aramadan koruyucu sağlık hizmetlerinden yararlanmalı, bu önlemlere yönelik bilgi eksikliği olan kişileri ilgili kurumlara yönlendirerek sağlık iletişimi ve eğitimi desteği almalarına katkı sağlamalıyız.”


Prof. Dr. Açık, hastalıklardan korunmada bağışıklık sisteminin önemini belirterek, düzenli uykunun, yeterli ve dengeli beslenmenin ve stresle başa çıkma yöntemlerini kullanmanın bağışıklığı artırdığını ifade etti. Bu yıl Sağlık Bakanlığı tarafından açıklanan Halk Sağlığı Haftası ana temasının ‘Sağlığını erteleme, harekete geç’ olduğunu ifade eden Açık, fiziksel aktivitenin gerekliliğine değindi. Açık ayrıca sigara, diğer tütün mamulleri ve elektronik sigaradan uzak durulması gerektiğinin de altını çizdi.


Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Ataşehir’de bir şahıs sokak ortasında bir kadına 3 el ateş etti Ataşehir’de yabancı uyruklu şahıs, sokak ortasında bir kadına 3 el ateş etti. Olayda ağır yaralanan kadın hastaneye kaldırılırken, şüpheli ise silahını bir aracın altına atarak olay yerinden kaçtı. Olay, dün İstanbul’un Ataşehir İlçesi, Atatürk Mahallesi, Dicle Caddesi üzerinde saat 15.30 sıralarında yaşandı. İddiaya göre, yabacı uyruklu bir erkek şahıs sokak üzerinde erkek kardeşi ile yürüyen ve eşi olduğu öne sürülen bir kadına yaklaşarak 3 el ateş etti. Sıkılan mermiler kadına denk geldi. Vurulan kadın kanlar içerisinde yere düştü. Yabancı uyruklu şahıs silahı cadde üzerindeki bir aracın altına atarak olay yerinden kaçtı. Kadının erkek kardeşi tarafından sağlık ekiplerine haber verildi. Durumun bildirilmesi üzerine olay yerine çok sayıda polis ve sağlık ekipleri sevk edildi. Olay yerine gelen sağlık ekipleri ağır yaralanan kadını hastaneye kaldırdı. Vurulan kadının erkek kardeşi elleri kan içerisinde olay yerinde ağladı. Polis ekipleri olayın yaşandığı yerde emniyet şeridiyle önlem aldı. Olay yeri inceleme ekipleri ise aracın altına atılan silahı inceledi. Kadının erkek kardeşi ifadesi alınmak üzere karakola götürüldü. Polis ekipleri olayla ilgili detaylı inceleme başlattı. Kıyafetlerini değiştirip izini kaybettirmek istedi Ayrıca, yabancı uyruklu şüpheli şahsın kadını vurup olay yerinden kaçtıktan sonra kıyafetlerini değiştirerek izini kaybettirmek istediği öğrenildi. Polis ekipleri kaçan şahsı yakalamak için çalışma başlattı.
Kütahya Altı Nokta Körler Derneği Başkanı Barış: “39 yıldır Kütahya’da hizmet veriyoruz” 1985 yılında Kütahya’da kurulan ilk Görme Engelli Derneği olan Altı Nokta Körler Derneği Kütahya Şubesi, kuruluş yıl dönümünü dernek binası önünde üyelerine yönelik düzenlediği kahvaltı programı ile kutladı. Gerçekleşen programda konuşan Dernek Başkanı İsmail Barış, kuruluşlarından bugüne Kütahya’da tüzüklerinde yer alan maddeler doğrultusunda Görme Engellilere yönelik hizmet vermeye ve onların sesi olmaya çalıştıklarını söyledi. Başta görme engellilerin topluma kazandırılmasında, onların eğitim, istihdam, kültürel açıdan gelişimlerine katkı sağlamada ve en önemlisi hak temelli mücadele açısından çalışmalarını sürdürmeye devam ettiklerine vurgu yapan Başkan İsmail Barış, "Görme engelli arkadaşlarımızın hayatını kolaylaştıracak araç ve gereçleri bağışçılarımızın da vermiş olduğu desteklerle ücretsiz bir şekilde onlara temin ediyoruz. Bu derneği kuran büyüklerimizle yapmış olduğumuz konuşmalarda deneğin kuruluş safhasında birçok zorluklarla karşılaştık. Bizlere, “ Körün derneği mi olur? Kuracaksınız da ne olacak? Nasıl yapacaksınız? Neyi başaracaksınız? “denildi. Ama bugün gelmiş olduğumuz noktada yürütmüş olduğumuz çalışmalarla, vermiş olduğumuz mücadeleler sonucu birçok görme engelli arkadaşımızın hayatına pozitif anlamda dokunarak onları hayatın içerisinde kalmasına vesile olduk. Bundan sonraki süreçte de 39 yıldır olduğu gibi mücadeleye devam edecek çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Bugüne kadar bizlere katkı veren, destek olan herkese teşekkür ediyorum” dedi.
Bayburt Bayburt’ta araç sayısı 18 bin 545 oldu Bayburt’ta trafiğe kayıtlı araç sayısı ağustos ayı sonu itibarıyla 18 bin 545 oldu. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), ağustos ayı motorlu kara taşıtları verisini açıkladı. Türkiye’de ağustos ayında 211 bin 389 adet taşıtın trafiğe kaydı yapıldı. Ağustos ayında trafiğe kaydı yapılan taşıtların %54,7’sini motosiklet, %31,3’ünü otomobil, %8,4’ünü kamyonet, %2,8’ini traktör, %1,6’sını kamyon, %0,7’sini minibüs, %0,4’ünü otobüs ve %0,1’ini özel amaçlı taşıtlar oluşturdu. Trafiğe kaydı yapılan taşıt sayısı bir önceki aya göre %23,6 azaldı Ağustos ayında trafiğe kaydı yapılan taşıt sayısı bir önceki aya göre otobüste %27,5, özel amaçlı taşıtta %20,0 artarken otomobilde %39,2, kamyonda %27,9, kamyonette %24,6, traktörde %18,9, minibüste %10,9 ve motosiklette %10,9 azaldı. Trafiğe kaydı yapılan taşıt sayısı geçen yılın aynı ayına göre %10,2 azaldı Ağustos ayında geçen yılın aynı ayına göre trafiğe kaydı yapılan taşıt sayısı özel amaçlı taşıtta %55,6, otobüste %32,4, minibüste %28,7, motosiklette %5,7 artarken otomobilde %26,2, kamyonette %26,2, traktörde %13,1 ve kamyonda %3,5 azaldı. Trafiğe kayıtlı toplam taşıt sayısı Ağustos ayı sonu itibarıyla 30 milyon 469 bin 319 oldu Ağustos ayı sonu itibarıyla trafiğe kayıtlı taşıtların %52,2’sini otomobil, %19,3’ünü motosiklet, %15,2’sini kamyonet, %7,4’ünü traktör, %3,2’sini kamyon, %1,7’sini minibüs, %0,7’sini otobüs ve %0,3’ünü özel amaçlı taşıtlar oluşturdu. Ağustos ayında 935 bin 945 adet taşıtın devri yapıldı Ağustos ayında devri(1) yapılan taşıtların %65,6’sını otomobil, %14,6’sını kamyonet, %12,7’sini motosiklet, %2,7’sini traktör, %1,9’unu kamyon, %1,8’ini minibüs, %0,5’ini otobüs ve %0,2’sini özel amaçlı taşıtlar oluşturdu. Ocak-Ağustos döneminde 1 milyon 749 bin 5 adet taşıtın trafiğe kaydı yapıldı Ocak-Ağustos döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre trafiğe kaydı yapılan taşıt sayısı %14,7 artarak 1 milyon 749 bin 5 adet olurken, trafikten kaydı silinen taşıt sayısı %2,0 azalarak 19 bin 624 adet oldu. Böylece Ocak-Ağustos döneminde trafikteki toplam taşıt sayısında 1 milyon 729 bin 381 adet artış gerçekleşti. Ocak-Ağustos döneminde trafiğe kaydı yapılan otomobillerin %64,1’i benzin yakıtlıdır Ocak-Ağustos döneminde trafiğe kaydı yapılan 683 bin 918 adet otomobilin %64,1’i benzin, %13,9’u hibrit, %12,6’sı dizel, %8,3’ü elektrikli ve %1,1’i LPG yakıtlıdır. Ağustos ayı sonu itibarıyla trafiğe kayıtlı 15 milyon 901 bin 404 adet otomobilin ise %34,7’si dizel, %32,4’ü LPG, %29,9’u benzin, %2,0’ı hibrit ve %0,9’u elektriklidir. Yakıt türü bilinmeyen(3) otomobillerin oranı ise %0,2’dir. Ocak-Ağustos döneminde en fazla 1300 ve altı silindir hacimli otomobil kaydı yapıldı Ocak-Ağustos döneminde trafiğe kaydı yapılan 683 bin 918 adet otomobilin %32,6’sı 1300 ve altı, %22,2’si 1401-1500, %17,1’i 1301-1400, %13,0’ı 1501-1600, %6,1’i 1601-2000, %0,7’si 2001 ve üstü motor silindir hacmine sahiptir. Ocak-Ağustos döneminde kaydı yapılan otomobillerin 264 bin 742’si gri renklidir Ocak-Ağustos döneminde trafiğe kaydı yapılan 683 bin 918 adet otomobilin %38,7’si gri, %25,8’i beyaz, %13,0’ı siyah, %11,2’si mavi, %6,1’i kırmızı, %2,8’i yeşil, %0,9’u turuncu, %0,7’si sarı, %0,5’i kahverengi ve %0,4’ü diğer renklidir.