GÜNDEM - 03 Ocak 2025 Cuma 10:12

Eskiden çekinerek söyledikleri meslek, şimdilerin gündeminde

A
A
A
Eskiden çekinerek söyledikleri meslek, şimdilerin gündeminde

Türkiye’de dijital platformda yayınlanan diziyle gündem olan gassallar, yıllardır işlerini fedakarlıkla yaparak ölü yıkıyor. Bazen yakınlarının bile yaklaşamadığı ölüleri son yolculuklarına hazırlayan gassallar, yaşadıkları zorlukları anlattı.


Türkiye’de dijital bir platformda yayınlanan diziyle yazılı ve görsel basında gündem olan gassallık, son zamanlarda en çok merak edilen meslekler arasında yer aldı. Dizinin yayınlandığı TRT Tabii dijital platformu ise en çok tıklanan ve izlenen platform olarak zirveye yerleşti. Yayınlanan dizi ile gündem olan gassallar, bazen yakınlarının bile yaklaşamadığı cenazeleri son yolculuklarına hazırlarken işlerini fedakarlıkla yapmaya devam ediyor. Yıllardır aynı hassasiyetle Elazığ Belediyesi Mezarlıklar Müdürlüğünde hayatını kaybeden insanları son yolculuklarına hazırlayan gassallar, yaptıkları işin manevi sorumluluğunu ve zorluklarını anlattı.



“Covid’li cenazeleri de yıkadım ve kefenledim. Bunları yaparken tutanak dahi yedim”


Gassallık görevine 10 yıl önce amcalarını görerek başlayan Yavuz Kayadurmuş, “Bir amcam Malatya’da diğer amcam Adana’da gassallık yapıyor. Bunlardan bu mesleği gördüğümden itibaren devam ettirmeye çalışıyorum. Amcalarımın bıraktığı mesleği tekrardan canlandırmaya çalışıyorum. Biz de bu görevimizi layıkıyla yerine getirmek için gayret gösteriyoruz. Düne kadar cenaze imamı ve imam diye tanınmaya çalışırken dizinin sayesinde ben gassalım demeye başladık. Mesleğimden de gurur duyuyorum. Biz elimizden geldiğinde buraya gelen cenazeleri, sanki bir yakınımızmış gibi İslam’a uygun usulde gassallık vazifesini yerine getirmeye gayret ediyoruz. Pandemi sürecinde bile gassallık vazifesini yerine getirmeye gayret gösterdim. Dayım covid-19 olduğunda dahi buradan Adana’ya giderek dayımı yıkadım ve kefenledim. Burada Covid’li cenazeleri de yıkadım ve kefenledim. Bunları yaparken tutanak dahi yedim” dedi.



“Şehitlerin kanının aktığını ve durmadığını bizzat gördüm”


Mesleğinde yaşadığı ilginç anları anlatan Kayadurmuş, “Yıkarken çok zorlandığım olaylardan bir tanesi, şehit cenazesidir. Şehit cenazesini normalde burada yıkadıktan sonra kefenleyip ve bayrağa sarıp memleketlerine uğurluyoruz. Fakat 15 Temmuz hain darbe girişiminde Ankara’nın Gölbaşı ilçesinde şehit olan Hüseyin Göral’ın cenazesini yıkama ve kefenleme işiyle şereflendim. O esnada cenaze gelirken torbanın içerisinin kan olduğunu gördüm. Bir insanda kaç litre kan var ki akıp durmaz, şehitlerinin kanının aktığını ve durmadığını bizzat gördüm. Gözyaşlarım eşliğinde şehidimizin yıkama ve kefenlemesini yaptım” diye konuştu.



“Rüyalarımız cenazelerle doluyor”


Kayadurmuş, “Kişi gündelik hayatında nasıl ki yaşadığı olaylar rüyasına tekabül ediyorsa bizim de rüyalarımız cenazelerle doluyor. Mesleğimizin zaafı olması gerekiyor. Bundan dolayı bizde cenazeleri yıkarken olabildiğinde rahmetlilerin yüz kısmına bakmamaya gayret gösteriyoruz. Çünkü vücutta unutulmayan bölgelerden birisi de yüzdür. Bundan dolayı cenazenin yüz kısmına bakmamaya özen gösteriyoruz. Ben öldükten sonra beni kim yıkayacak diye kendime soruyorum. İslam’a uygun bir şekilde veya benim burada cenazeleri yıkadığım gibi beni yıkayacakları mı diye düşünüyorum. Ben de gassal filminin beyaz perdeye geçmesinin ardından filmde oynamak isterim” şeklinde konuştu.



“Cenazelerin bazıları gece uyurken rüyalarımıza dahi girebiliyor”


Gassallık görevine 6 yıl önce babasının teşvik etmesiyle başladığını aktaran Muhammet Mücahit Ergen, “Babam emekli din görevlisi. İlk başlarda endişe ve korku oldu. Daha sonrasında ise alıştık. İlk süreçlerde korktuğumuz anlar çok oluyordu. Özellikle deprem sürecinde vücudunun bazı uzuvlarının olmadığı cenazelerle karşılaştım ve onlardan korktum. Daha sonrasında insanoğlu her şeye alıştığı için biz de mesleğimize alıştık. Unutamadığımız cenazeler genelde, genç ölümler ve intihar vakaları oluyor. Bu cenazelerin bazıları gece uyurken rüyalarımıza dahi girebiliyor. 6 yıllık gassal olmama rağmen, birinci derece akrabamız geldiğinde nasıl olacak diye düşünüyorum” ifadelerini kullandı.



“Rahmetli sıcak suyu severdi diyenler oluyor fakat su ılık olmalı”


5 yıldır gassal olduğunu dile getiren Serap Coşkun Budak ise “Korkularım ilk başlarda üzüntü halinde oluyordu onun dışında hiçbir zaman korkmadım. Kendimi onların yerine bırakıp empati yaparak daha çok severek mesleğimi yapmaya başladım. Mesleğe ilk başladığımda yıkadıklarım değil de kimleri yıkayacaklarımı düşünüyordum. Yakınlarımdan bir cenaze gelirse aynı şekilde yıkamaya devam ederim. Cenazelerin hepsi benim için eşittir. Cenazeleri çok sıcak su ile yıkayamayız. Aile yakınları, bazen su soğuk veya rahmetli sıcak suyu severdi diyenler oluyor fakat suyun sıcaklığı ılık olmak zorundadır. Onun bir derecesi var. Cenazelerimiz ılık suyla yıkıyoruz. Başka iş sektörleri, iş yerine gittiğinde günaydın diyor fakat biz kapıyı açtığımız andan itibaren acılı aileleri ve tabutları görüyoruz” ifadelerini kullandı.



Eskiden çekinerek söyledikleri meslek, şimdilerin gündeminde

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bilecik Bilecik’te gençlerin geleceğine yönelik önemli bir çalıştay düzenlendi Bilecik’te gençlerin sesini duyurmak ve geleceğe yönelik politikaların şekillenmesine katkı sağlamak amacıyla çalıştay düzenlendi. Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın 81 ilde başlattığı ‘Gençlik Politika Belgesi Vizyon Çalıştayları’ çerçevesinde Bilecik’te Gençlik ve Spor İl Müdürü Yasin Özdemir’in koordinasyonunda geniş katılımlı bir etkinlik gerçekleştirildi. Çalıştaya, gençlik alanında çalışan kamu kurum ve kuruluşları, sivil toplum kuruluşları, yerel yönetimler, akademisyenler, öğrenciler ve gençler yoğun ilgi gösterdi. Çalıştayda, gençlerin karşılaştığı sorunlar ve çözüm önerileri masaya yatırıldı. Çalıştayda, eğitim ve hayat boyu öğrenme, istihdam ve girişimcilik, sosyal kapsayıcılık, kültür ve sanat, spor, teknoloji, çevre ve iklim değişikliği, sağlık, afet yönetimi ve dayanıklılık, değerler eğitimi, uluslararası gençlik çalışmaları gibi 11 farklı alan detaylı bir şekilde ele alındı. Çalıştayda gençlerin ortaya koyduğu fikirler, Türkiye’nin gelecekteki gençlik politikalarının belirlenmesinde önemli bir rol oynayacak. Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü tarafından hazırlanacak raporla, gençlerin görüşleri Gençlik ve Spor Bakanlığına sunulacak ve geleceğin Türkiye’sini bu fikirler şekillendirecek. Vali Yardımcısı Vedat Yılmaz yaptığı açıklamada, gençlerin fikirlerine büyük önem verdiklerini ve bu çalıştayın gençlik politikalarında yeni bir dönemin başlangıcı olduğunu belirtti. Bilecik Gençlik ve Spor İl Müdürü Yasin Özdemir ise, gençlerin enerjisi ve heyecanıyla dolu geçen çalıştayda ortaya çıkan fikirlerin hayata geçirilmesi için çalışacaklarını ifade etti. Özdemir, “Çalıştay sonrasında ortaya çıkacak belge doğrultusunda atılacak adımlarla bugünün ve geleceğin bedenen, ruhen ve fikren güçlü nesillerini yetiştirmeye önemli katkıda bulunacağız” diyerek konuşmasını sürdürdü. Yapılan açıklamada, “Protokol konuşmaları, istişare oturumları ve raporlama süreciyle tamamlanan Gençlik Politika Belgesi Vizyon Çalıştayı, Bilecik’te gençlerin sesinin duyulduğunu ve geleceğe dair umutlarının artığını gösteriyor. Çalıştay sonucunda oluşturulan raporların, gençlik politikalarının oluşturulmasında referans niteliği taşıması bekleniyor” İfadelerine yer verildi.
Bursa BURULAŞ’tan otobüs şoförlerine özel eğitim Bursa Büyükşehir Belediyesi iştiraklerinden BURULAŞ, hayata geçirdiği ‘Gezici şoför eğitim programı’ ile kentte görev yapan yaklaşık 4 bin 500 otobüs şoförüne stres yönetimi ve öfke kontrolünden güvenli sürüş tekniklerine kadar pek çok konuda eğitimler veriyor. Bursa’da daha güvenli, erişilebilir ve daha konforlu bir ulaşım ağı kurma hedefiyle projeler geliştiren Bursa Büyükşehir Belediyesi, BURULAŞ aracılığıyla geçtiğimiz günlerde ‘Gezici Şoför Eğitim Programı’na start verdi. Özel halk otobüsleri de dahil olmak üzere Bursa’da görev yapan yaklaşık 4 bin 500 otobüs şoförüne görev yerlerinde, mobil sınıf ortamı içerisinde eğitimler veriliyor. Eğitimler, BURULAŞ’ın uzman eğitmen kadrosu ve yöneticileri, Büyükşehir Belediyesi’nin ilgili başkanlıklarının temsilcileri ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri tarafından veriliyor. Program kapsamında şoförler, ayrıcalıklı ve dezavantajlı yolculara davranış, stres yönetimi ve öfke kontrolü, müşteri odaklı hizmet, temel ilk yardım, iş sağlığı ve güvenliği, çevre koruma, güvenli sürüş teknikleri, bağımlılıkla mücadele ve farkındalık, kent tarihi ve tanıtımı gibi konularda bilgilendiriliyor. Ayrıca mobil eğitim aracında hazırlanan ayrı bir odada şoförlerin psikologlarla birebir görüşmesi de sağlanıyor. Bursa’daki tüm otobüs şoförlerine ulaştırılacak olan eğitimlerle, sürücülerin hem bilinçli araç kullanmaları hem de vatandaşlarla daha sağlıklı diyalog kurmaları hedefleniyor.