GÜNDEM - 28 Kasım 2024 Perşembe 11:49

Elazığ’da ‘yenilikçi mahalli hizmet içi eğitim programı’ düzenlendi

A
A
A
Elazığ’da ‘yenilikçi mahalli hizmet içi eğitim programı’ düzenlendi

Elazığ’da Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü tarafından yenilikçi mahalli hizmet içi eğitim programı’ düzenlendi.


Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Eğitim ve Yayın Dairesi Başkanlığı tarafından düzenlenen Elazığ Yenilikçi Mahalli Hizmet İçi Eğitim Programı, Bakanlık başmüfettişi Remzi Yılmaz ve İl Müdürü Ömer Faruk Ergün’ün açış konuşmaları ile başladı. Aile ve toplum, engelli ve yaşlı, çocuk ve kadın alanlarında görev yapan meslek elemanlarına yönelik düzenlenen eğitim 5 gün sürecek ve 4 ayrı salonda aynı anda gerçekleştirilecek. Eğitime 154 meslek elemanı katılacak.


Konu ile ilgili bilgi veren Elazığ Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Ömer Faruk Ergün, hizmet içi eğitimlerin düzenli yapılmasının, değişen ve küreselleşen dünyada günümüz şartlarına uygun değişik sorunlara yönelik uygun sosyal hizmetler üretilmesinde ve dezavantajlı gruplara hizmet veren, zaman zaman duygusal açıdan tükenmişlik yaşayanların moral ve motivasyonunun artmasında önem arz ettiğini söyledi.



Elazığ’da ‘yenilikçi mahalli hizmet içi eğitim programı’ düzenlendi

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara ASO Yetkinlik ve Dijital Dönüşüm Merkezi’nin lansmanı yapıldı Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ve Ankara Sanayi Odası (ASO) işbirliğinde kurulan ‘ASO Yetkinlik ve Dijital Dönüşüm Merkezi’nin (ASO Model Fabrika) lansmanı gerçekleştirildi. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ve ASO işbirliğiyle sanayide verimliliği artırmak ve dijital dönüşümü hızlandırmak için kurulan ‘ASO Yetkinlik ve Dijital Dönüşüm Merkezi’nin lansmanında, 17. ve 18. Öğren Dönüş Programı’na katılan sanayi işletmesinin yalın disiplin saha çalışmalarında elde edilen sonuçlar açıklandı. Türkiye’de yapmış oldukları ürünleri satmaya çalıştıklarını belirten ASO Yönetim Kurulu Üyesi Serdar Tütek, “Biz ne yaparsak yapalım, neye mal edersek edelim, market fiyatının daha üzerinde ürünleri satma şansımız yok. Bu ürünleri satıp, üretirken satın almış olduğumuz ham maddelerin de yine bir market fiyatı var. Bunun da altında ham madde alamıyoruz. Eğer ki biz yurt dışına ihracatımızı arttırmak istiyorsak maliyetlerimizi düşürmemiz gerekiyor. Maliyet düşürmek için elimizdeki tek ekipman proseslerimizi hızlandırabilmek. Proseslerimizi hızlandırırken de elimizdeki en önemli şey yalın üretim. Yalın üretim bize ne sağlıyor? Yalın üretim, bize üretim yaparken o üretim içerisinde katma değeri olmayan prosesleri onun içerisinden çekip, israfı önlememizi sağlıyor. Eğer ki biz proseslerimize bakacak olursak, yani nereden bakacağız proseslerimize; teklif verme aşamasından tahsil aşamasına kadarki bütün sürece bakacak olursak bu süreç içerisinde firmalarımızın katma değer kattıkları işler esasında yüzde 15, belki yüzde 20. Yani yaklaşık yüzde 80’i bizim katma değer katmadığımız işlem. Ancak bunları bilip içinden çıkaramadığımız için bu sarmal içerisinde devam ediyoruz. Yalın üretim, bu yüzde 80’lik katma değeri olmayan işlerimizi onun arasından çıkarmamızı sağlıyor” açıklamasında bulundu. “Sanayicilerimize bir şeyleri öğretmek değil, üretirkenki yalın kültürünü anlatmaya çalışıyoruz” Ankara sanayisinde yalın üretimin önemine değinen Tütek, "Esasen sanayicilerimize bir şeyleri öğretmek değil, üretirkenki yalın kültürünü anlatmaya çalışıyoruz. Bizim model fabrikamız 2018 yılının Aralık ayında faaliyete başladı. Modern fabrika Sanayi Bakanlığımızın bir projesi. Sanayi Bakanlığı, arka saha dışı, birinci organ saha bölgesi ve UNDP ortaklığında bir proje ve tek bir hedefi var; Ankara’daki sanayi şirketlerinin hepsinin verimliliğini arttırabilmek. Bu verimliği arttırırken de esasında kalite dolayısıyla artmış oluyor. Biz 2018’den bu yana 26. Öğren Dönüş Programımıza başladık ve her Öğren Dönüş Programı’nda yaklaşık 6 ile 8 arası firmamızın 4 ve 6 ay arasında süren bir eğitim süreci var. Ve biz eğitim sürecinde esasen sanayicilerimize bir şeyleri öğretmek değil, üretirkenki yalın kültürünü anlatmaya çalışıyoruz. Bundan sonra da bu firmalarımız bu yalın kültürü devam ettirmeye çalışıyorlar” ifadelerini kullandı.
Isparta Gelendost, 504 tonluk mantar üretimiyle rekora gidiyor Isparta’nın Gelendost ilçesinde, 6 bin metrekarelik alanda yıllık 504 ton kültür mantarı üretiliyor. Tarım ve Orman Bakanlığı desteğiyle 2021’de kurulan tesisler, üretimi artırırken, İlçe Tarım Müdürlüğü bilgilendirme çalışmalarıyla destek sağlıyor. Isparta’nın Gelendost ilçesi, kültür mantarı üretiminde dikkat çekiyor. İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü teknik personelleri tarafından gerçekleştirilen son saha ziyareti, ilçedeki mantar üretim potansiyelini ortaya koydu. 98 metrekarelik alanda 4 bin 500 kilogram kültür mantarı yetişiyor Gelendost ilçe merkezindeki bir mantar üreticisi, modern üretim tesisleriyle dikkat çekiyor. Toplamda 8 çadırdan oluşan mantarhanede her bir çadırda 12 adet ranza bulunuyor. Bu sistem sayesinde 98 metrekarelik her bir çadırdan üretim dönemlerinde 4.500 kilogram kültür mantarı elde ediliyor. Yerel ekonomiye büyük katkı sağlıyor Üreticinin bu başarılı girişimi, 2021 yılında Tarım ve Orman Bakanlığı’nın "Çiftlik Faaliyetlerinin Çeşitlendirilmesi ve İş Geliştirme" alt tedbiri kapsamında sağlanan destekle hayata geçirildi. İlçede mantar üretiminin hızla artmasını sağlayan bu destekler, yerel ekonomiye de büyük katkı sağlıyor. 6 bin metrekarelik alanda 504 ton mantar üretimi Gelendost genelinde Yaka, Merkez, Yeşilköy ve Hacılar köylerinde toplam 6 bin metrekare alanda kültür mantarı yetiştiriciliği yapılıyor. Yıllık 504 tonluk üretim kapasitesine sahip olan bu tesisler, Gelendost’u kültür mantarı üretiminde bölgenin lideri haline getiriyor. Bilgilendirme çalışmaları devam ediyor İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü yetkilileri, üreticilere yönelik hastalık ve zararlılarla mücadele konusunda bilgilendirme çalışmalarını sürdürüyor. Bu çalışmalar sayesinde bölgedeki üretimin kalitesi ve verimi her geçen gün daha da arttığı belirtiliyor. Gelendost’ta hızla büyüyen kültür mantarı üretimi, tarımsal çeşitliliğin artırılması ve kırsal kalkınmanın güçlenmesi adına önemli bir örnek teşkil ediyor.
İstanbul Polisi arayarak ‘Annem evde hareketsiz yatıyor’ dedi, gerçek bambaşka çıktı Beyoğlu’nda bir kişi polisi arayarak ‘Annem evde hareketsiz yatıyor’ ihbarında bulundu. Olay yerinde yapılan incelemelerde gerçek ortaya çıkarken, şahsın 79 yaşındaki annesini darpederek öldürdüğü ortaya çıktı. Polis tarafından gözaltına alınan şüpheli sevk edildiği adliyede çıkarıldığı mahkemece tutuklanarak cezaevine gönderildi. Olay, 24 Kasım 2024 tarihinde Beyoğlu Çatma Mescit Mahallesi Tepebaşı Caddesi üzerinde meydana geldi. Edinilen bilgiye göre 57 yaşındaki E.İ., polis ekiplerini arayarak annesinin evde hareketsiz bir şekilde yattığını ihbar etti. İhbar üzerine olay yerine polis ve sağlık ekipleri sevk edildi. Sağlık ekipleri tarafından olay yerinde yapılan ilk incelemelerde sırt üstü bir şekilde yerde hareketsiz halde yatan 79 yaşındaki anne M.S.’nin hayatını kaybettiğini belirledi. Polis ekipleri tespit etti, gerçek bambaşka çıktı Polis ekipleri tarafından olay yerinde yapılan detaylı incelemelerde E.İ. nin ellerinde şişkinlik olduğunu tespit etti. Bunun üzerine oğul E.İ., akşam annesiyle kısa bir süre tartışma yaşadığını ve daha sonra uyuduğunu, sabah kalktığında ise annesinin hareketsiz bir şekilde yattığını ifade etti. Şüphelinin annesiyle tartıştığı, bir süre sonra bu tartışmanın kavgaya dönüştüğü E.İ. tarafından darpedilen kadının daha sonra hayatını kaybettiği öğrenildi. Şüpheli E.İ., daha sonra gözaltına alınarak emniyete götürüldü. Şüpheli emniyetteki işlemlerinin ardından ‘Kasten öldürme’ suçundan sevk edildiği mahkemede tutuklanarak cezaevine gönderildi.
Mersin Atıl durumdaki ilkokul binası Akıl ve Zeka Oyunları Köyü’ne dönüştürüldü Mersin’in Silifke ilçesinde atıl durumdaki ilkokul binasında kurulan Akıl ve Zeka Oyunları Köyü hizmete açıldı. Vali Ali Hamza Pehlivan, yapay zekayı yönlendirecek kapasitede zihinler yetiştirmek gerektiğini belirterek, "Akıl ve zeka oyunları bu manada bir yöntemdir" dedi. Silifke Kaymakamlığı, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünün koordinasyonunda, bir şirketin destekleriyle Gülümpaşalı Mahallesi’nde atıl durumda olan ilkokul binası ve bahçesini, her yaştan vatandaşın zeka ve strateji yeteneklerini geliştirebileceği Medcem Akıl ve Zeka Oyunları Köyü’ne dönüştürdü. Proje kapsamında yenilenen Gülümpaşalı İlkokuluna gerekli donanım malzemeleri ve eğitim materyalleri temin edilerek eğitime hazır hale getirildi. Vali Ali Hamza Pehlivan, açılışını yapacakları Akıl ve Zeka Oyunları Köyü’nün hayırlı ve uğurlu olmasını dileyerek başladığı konuşmasında, merkezden her yaştan vatandaşın faydalanabileceğini söyledi. Türkiye’de de ilk defa böyle bir merkez kurulduğunu belirten Pehlivan, "Akıl ve zeka oyunları sınıfları olmakla birlikte bütüncül bir merkez olması itibariyle de bu proje ayrı bir önem ifade ediyor. Akıl ve zeka oyunları deyip geçmemek lazım. Akıl ve zeka oyunlarının onlarca, yüzlerce çeşidi var. Bu oyunlar sayesinde çocuklarımız zihinsel ve muhakeme kapasitelerini, problem çözme ve işlemleri zihinlerinden yapma yeteneklerini geliştiriyorlar. Akıl oyunları; birlikte hareket etmek, tahammül gücünü arttırmak, zorluklar karşısında sabretmek, mücadele etmek, yılmamak, vazgeçmemek gibi birçok yeteneğin gelişmesine, pekişmesine sebep oluyor" diye konuştu. "Yapay zekayı yönlendirecek kapasitede zihinler yetiştirmek gerekir" Dünyada artık yapay zekadan bahsedildiğini ifade eden Pehlivan, şöyle devam etti: "Yapay zeka elbette bir insan ürünü, ancak insan zihni tarafından gerektiği şekilde kontrol altında tutulamazsa insanı bile alt edecek noktaya gelebilir. Peki bunun için ne yapmak gerekir? Yapay zekayı yönlendirecek kapasitede zihinler yetiştirmek gerekir. Akıl ve zeka oyunları bu manada bir yöntemdir. Çocuklarımız, gençlerimiz zekalarını zorlayacak ve geliştirecek meşgalelerle iştigal ederlerse yapay zekayla ilgili yönlendirmeyi ve bu konudaki çalışmaları da kontrol altında tutabileceklerdir. Yapay zekanın insanları yönlendirmesi söz konusu olmayacak ve insanların yapay zekayı yönlendirmesi veya yapay zeka ile hedeflenen noktalara erişilmesine katkı sağlayacaktır." "Bilgiyi uygulayabilen ve geliştirebilen nesiller yetiştirmemiz gerekiyor" Akıl ve Zeka Oyunları Köyü’nün, Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli ile Mesleki ve Teknik Eğitim Politika Belgesi açısından önemine işaret eden Pehlivan, "’Herkesin bir mesleği olmalı’ temasından hareketle bunu yapmak için bilgiye sahip olmak, bununla da kalmayıp bilgiyi uygulayabilen ve geliştirebilen nesiller yetiştirmemiz gerekiyor. Bir yönüyle de gençlerimizin teknolojiyi kullanması, iş ve işlemlerini yaparken daha çabuk, hızlı mesafe almak adına sağlanan çağın gerektirdiği teknik donanımı, bilgisayar kapasitelerini, dijital kapasiteleri, yöntemleri, yolları, imkanları kullansın. Ama bunu sadece kullanan değil yapan, üreten olsun istiyoruz. İlimizde de çok şükür bunun somut örneklerini yaşıyoruz. Son 3 yıldır teknoloji projelerinde en çok proje üreten il Mersin’dir. TEKNOFEST 2024 kapsamında öğrencilerimiz 164 bin 276 proje üretti" dedi. Resmi açılışını yaptıkları köyün ekim ayında faaliyete başladığını vurgulayan Pehlivan, ilk etapta bini aşkın öğrenciyle etkinlik gerçekleştirildiğini kaydetti. Son olarak kasım ayındaki ara tatilde 50’nin üzerinde öğretmeninin de merkezde eğitim aldığını belirten Pehlivan, "Öğretmenlerimizin de buradan faydalanması önemlidir" diye konuştu. Konuşmaların ardından Silifke Yöresi Halk Oyunları ekibi gösteri sundu. Vali Pehlivan, beraberindekiler ile açılış kurdelesini kestiği Akıl ve Zeka Oyunları Köyü sınıflarını gezdi, sınıfta bulunan öğrenciler ile sohbet etti, yürütülen çalışmalar hakkında bilgi aldı. Açılışa Silifke Kaymakamı Abdullah Aslaner, Belediye Başkanı Mustafa Turgut, İl Milli Eğitim Müdürü Fazilet Durmuş, AK Parti Silifke İlçe Başkanı Mehmet Emin Kurt, ilçe protokolü, öğretmen ve öğrenciler katıldı.