EKONOMİ - 28 Kasım 2024 Perşembe 13:36

ASO Yetkinlik ve Dijital Dönüşüm Merkezi’nin lansmanı yapıldı

A
A
A
ASO Yetkinlik ve Dijital Dönüşüm Merkezi’nin lansmanı yapıldı

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ve Ankara Sanayi Odası (ASO) işbirliğinde kurulan ‘ASO Yetkinlik ve Dijital Dönüşüm Merkezi’nin (ASO Model Fabrika) lansmanı gerçekleştirildi.


Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ve ASO işbirliğiyle sanayide verimliliği artırmak ve dijital dönüşümü hızlandırmak için kurulan ‘ASO Yetkinlik ve Dijital Dönüşüm Merkezi’nin lansmanında, 17. ve 18. Öğren Dönüş Programı’na katılan sanayi işletmesinin yalın disiplin saha çalışmalarında elde edilen sonuçlar açıklandı. Türkiye’de yapmış oldukları ürünleri satmaya çalıştıklarını belirten ASO Yönetim Kurulu Üyesi Serdar Tütek, “Biz ne yaparsak yapalım, neye mal edersek edelim, market fiyatının daha üzerinde ürünleri satma şansımız yok. Bu ürünleri satıp, üretirken satın almış olduğumuz ham maddelerin de yine bir market fiyatı var. Bunun da altında ham madde alamıyoruz. Eğer ki biz yurt dışına ihracatımızı arttırmak istiyorsak maliyetlerimizi düşürmemiz gerekiyor. Maliyet düşürmek için elimizdeki tek ekipman proseslerimizi hızlandırabilmek. Proseslerimizi hızlandırırken de elimizdeki en önemli şey yalın üretim. Yalın üretim bize ne sağlıyor? Yalın üretim, bize üretim yaparken o üretim içerisinde katma değeri olmayan prosesleri onun içerisinden çekip, israfı önlememizi sağlıyor. Eğer ki biz proseslerimize bakacak olursak, yani nereden bakacağız proseslerimize; teklif verme aşamasından tahsil aşamasına kadarki bütün sürece bakacak olursak bu süreç içerisinde firmalarımızın katma değer kattıkları işler esasında yüzde 15, belki yüzde 20. Yani yaklaşık yüzde 80’i bizim katma değer katmadığımız işlem. Ancak bunları bilip içinden çıkaramadığımız için bu sarmal içerisinde devam ediyoruz. Yalın üretim, bu yüzde 80’lik katma değeri olmayan işlerimizi onun arasından çıkarmamızı sağlıyor” açıklamasında bulundu.



“Sanayicilerimize bir şeyleri öğretmek değil, üretirkenki yalın kültürünü anlatmaya çalışıyoruz”


Ankara sanayisinde yalın üretimin önemine değinen Tütek, "Esasen sanayicilerimize bir şeyleri öğretmek değil, üretirkenki yalın kültürünü anlatmaya çalışıyoruz. Bizim model fabrikamız 2018 yılının Aralık ayında faaliyete başladı. Modern fabrika Sanayi Bakanlığımızın bir projesi. Sanayi Bakanlığı, arka saha dışı, birinci organ saha bölgesi ve UNDP ortaklığında bir proje ve tek bir hedefi var; Ankara’daki sanayi şirketlerinin hepsinin verimliliğini arttırabilmek. Bu verimliği arttırırken de esasında kalite dolayısıyla artmış oluyor. Biz 2018’den bu yana 26. Öğren Dönüş Programımıza başladık ve her Öğren Dönüş Programı’nda yaklaşık 6 ile 8 arası firmamızın 4 ve 6 ay arasında süren bir eğitim süreci var. Ve biz eğitim sürecinde esasen sanayicilerimize bir şeyleri öğretmek değil, üretirkenki yalın kültürünü anlatmaya çalışıyoruz. Bundan sonra da bu firmalarımız bu yalın kültürü devam ettirmeye çalışıyorlar” ifadelerini kullandı.


Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kayseri Kar balığa yaradı Kayseri’de Su Ürünleri Mühendisi Ali Akçakaya, kar yağışının balığı olumlu etkilediğini söyleyerek, “Mevsim normalleşince balıklar da normalleşti” dedi. Su Ürünleri Mühendisi Ali Akçakaya, kar yağışının balığı olumlu yönde etkilediğini söyledi. Soğuk havanın balığın kalitesini artırdığını belirten Akçakaya, “Uzun zamandan beri böyle beklenmedik bir yağış vardı. Buna da tabii ki mevsim normalleri diyebiliriz. Mevsim normalleşince balıklar da normalleşti. Bu sene güzel keyifli bir balık sezonu geçiyor. Palamut bolluğu hala devam ediyor. Palamutta keyifli zamanlar yaşandı. Hala da yaşanmaya devam ediyor. Güzel, lezzetli ve fiyatları makul. Diğer ürünlere, diğer gıda ürünlerine bakacak olursak şu anda fiyatlar normal seyrinde. Kışın kendini göstermesiyle beraber balıklar tabii ki biraz daha etkilendi. İyi bir şekilde etkilendi. Balığın lezzetini, yağlılığını etkiledi. Boylarıyla, her şeyiyle kıvamına geldi. Ülkemizde genellikle çıkan balıklardan hamsi, istavrit, çinekop, sarıkanat, palamut, barbun ve mezgit balığı gibi balıklar kış dönemlerinde çok daha yoğun bir şekilde çıkıyor. Şu anda da en lezzetli zamanı. Mevsim şartları da balığın lezzetini etkiliyor. Havaların soğuk olması balığın kalitesini artırıyor” ifadelerini kullandı. Diğer ülkelere göre Türkiye’de daha az balık tüketildiğini belirten Akçakaya, “Hala 9 buçuk, 10 kilo arasında bir tüketimimiz var. Yani başka ülkelerdeki tüketime baktığımız zaman biz hiç balık yemiyoruz diyebilirim. Fiyatlar günlük değişiklik gösteriyor. Bazen yükselebiliyor, bazen de düşebiliyor. Bunun sebebi de balıkların çok yoğun olarak tutulması ile az tutulması, arz-talep dengesine göre değişiyor. Vatandaşlarımız balığın fiyatının artması ya da düşmesinin satıcılardan kaynaklandığını düşünüyorlar ancak bu durum ondan kaynaklanmıyor. Bugün 100 kilo balık çıktığı gibi bin, 2 bin kasa balık çıktığı da oluyor. Tabii buna göre de fiyatlar değişiyor. Hamsi 150 TL ile 250 TL arasında değişiklik gösteriyor. Tam bir rakam söyleyemiyorum, çünkü balığın boyu, kalitesi fiyatını etkiliyor. Palamut balığında da boyuna göre fiyatlar değişiyor. 90 TL’den başlayan palamut balıkları 175 TL’ye kadar çıkabiliyor. Vatandaşlara tavsiyem doğru balık, kaliteli balık, mevsiminde balık en lezzetli balık” şeklinde konuştu.
İstanbul Beyoğlu’nda emekliler Tavla Turnuvası’nda yarıştı Beyoğlu Belediyesi tarafından Kasımpaşa Emekli Evi’nde düzenlenen Tavla Turnuvası renkli görüntülere sahne oldu. Emekliler, dostluk ve keyifli rekabetin yaşandığı turnuva ile eğlenip stres attı. Beyoğlu Belediyesi, emeklilere yönelik düzenlediği etkinliklere bir yenisini daha ekleyerek Kasımpaşa Emekli Evi’nde heyecan dolu bir tavla turnuvası düzenledi. Emekliler arasında dostluk ve keyifli rekabetin yaşandığı turnuva, yoğun ilgi gördü. Dünyanın en eski oyunlarından biri olan tavla, modern kurallarla eleme usulü oynandı. Emekliler, hem eğlenip stres attı hem de turnuvanın sonunda dereceye girerek ödüller kazandı. Beyoğlu Belediye Başkanı İnan Güney, turnuvaya katılan tüm emeklilere teşekkür ederek, emeklilerin hayatına değer katan bu gibi etkinliklere devam edeceklerini söyledi. Başkan İnan Güney daha sonra turnuvaya katılan oyuncu Vural Ceylan ile tavla oynadı. Emekliler Tavla Turnuvası’nda keyifli bir gün geçirdi Tüm yarışmacıların keyifli bir gün geçirmenin mutluluğunu yaşadığı turnuvada birinci, ikinci ve üçüncü olan emeklilere plaket ve alışveriş çeki verildi. Ayrıca turnuvaya katılan tüm emeklilere de Emekli Evi’nde kullanabilecekleri ikram kartları hediye edildi. Beyoğlu Belediyesi tarafından Haziran 2024’te açılan Kasımpaşa Emekli Evi, ilçede yaşayan emekli vatandaşların bir araya gelerek sosyalleşmesine imkan sunarken aynı zamanda fiziksel ve zihinsel sağlıklarını korumalarına da katkı sağlıyor. Açıldığı ilk günden itibaren yoğun ilgi gören merkezde sağlık taramaları, dijital okuryazarlık eğitimleri, egzersiz çalışmaları ve kültürel etkinliklerle de emeklilere destek veriliyor. “Burada emekliler sosyalleşiyor” Turnuvayı birincilikle bitiren İdris İncirkuş, “Turnuva güzel. Böyle turnuvaların olmasını isterim. Burada emekliler sosyalleşiyor. Herkes heyecanlı. Yanımda arkadaşlar birikti. Arkanda onları görünce mutlu oluyorsun. Aferin diyorlar, o insana keyif veriyor” dedi. “Böyle aktivitelerin daha da çoğalması insanları bir nebze de olsa dertlerinden uzaklaştırıyor” Oyuncu Vural Ceylan, “Bu aktivite çok güzel. Böyle aktivitelerin daha da çoğalması insanları bir nebze de olsa dertlerinden uzaklaştırıyor. Sosyalleşmeye daha yakın bir durum olduğu için hepimizin avantajına oluyor” şeklinde konuştu. “Sosyal bir ortam var” Turnuvada yarışan Sedat Tekoğlu, “Şuanda yeni gelen belediye başkanıyla birlikte buralar aktif hale geldi. Gayet güzel, gelinmesi gereken bir yer. Sosyal bir ortam var” ifadelerini kullandı.