EKONOMİ - 15 Eylül 2022 Perşembe 18:00

Elazığ’da 20 bin dönümlük alanda badem hasadı başladı

A
A
A
Elazığ’da 20 bin dönümlük alanda badem hasadı başladı

Elazığ’da kent genelinde toplamda 20 bin dönüm alan üzerinde ekili olan badem hasadına başlandı.

Elazığ’da kent genelinde toplamda 20 bin dönüm alan üzerinde ekili olan badem hasadına başlandı.


Elazığ’da 20 bin dönüm alan üzerine ekili olan badem de hasat başladı. İl genelinde bazı bölgelerde hasat biterken bazı bölgelerde ise yeni başladı. İşçiler tarafından toplanan bademlerin önce kabukları soyuluyor ve dinlendiriyor. Daha sonra kabukları kırılan bademler temizlenip ambalajlanarak iç pazara satılıyor. Bu çerçevede Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarafından bademi ile ünlü olan Ağın ilçesinde badem hasat ekinliği gerçekleştirildi. Etkinliğe, Vali Dr. Ömer Toraman, AK Parti Elazığ Milletvekili Serin Balık, Ağın Kaymakamı Burak Yılmaz, Ağın Belediye Başkanı Ali Uslu, Tarım ve Orman İl Müdürü Ali Kılıç, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Ali Şiş, DSİ Bölge Müdürü Kenan Akyürek, üreticiler ve ilçe sakinleri katıldı.


Elazığ genelinde ciddi bir badem üretimi olduğunu belirten Vali Dr. Ömer Toraman, "Maden, Karakoçan ve Baskil ilçelerimizde de badem üretimi var ama en fazla miktarı olan Ağın ilçemiz. Elazığ geneline baktığımızda yaklaşık 20 bin dönümlük badem bahçesine sahip olduğumuzu görüyoruz. Bu alandaki toplam badem ağacı miktarı 450 bine yakındır. Bu rakam da çok ciddi bir rakamdır. Bütün bu sahadan elde edilen üretim yaklaşık 4 bin ton civarında. Bu da 77 milyonluk girdi sağlıyor” dedi.


Ağın ilçesinde yabancı meşeli ve yerli badem çeşitleri olmak üzere toplamda 7 bin dekar alanda badem bulunduğunu aktaran Ağın Kaymakamı Burak Yılmaz, “Bu 7 bin dekarın yaklaşık 2 bin dekarında yerli badem üretim çeşidi yapılmaktadır. 5 bin dekarında ise yabancı meşeli farklı adlarla isimlendirilen badem üretimi yapılmaktadır. İlçe kaymakamlığımız bünyesinde de 220 dekar alanda 7 bin kök badem ağacıyla badem üretimini desteklemekteyiz. Halen badem üretimi açısından ilçemizde badem bahçeleri tahsis edilmektedir” ifadelerini kullandı.


10 yıllık bir serüvenin bugün semeresini aldıklarını dile getiren Tarım ve Orman İl Müdürü Ali Kılıç, “Her geçen gün artan badem ağaçlarımız ve badem ekili alanlarımızla birlikte devam ediyoruz. Badem ekimi ve dikimi ve hasadı yapılmazken bugün artık bu ilde 3 bin 200 tona yakın bir badem üretimi gerçekleştiriyoruz. İlimizin güzide ilçelerinden bir tanesi olan Ağın ilçemiz sadece badem ile değil aynı zamanda Ağın leblebisi ile de ünlü bir ilçemizdir. İlimizde çok önemli bir katma değer oluşturan badem yetiştiriciliği Ağın leblebisi ve kerevit avcılığı ilimiz ve ilçemiz için ekonomisine ciddi derecede katkı sağlamaktadır” diye konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kayseri Başkan Çolakbayrakdar: "Sofralarımızdan bereket, gönüllerimizden muhabbet eksik olmasın" Kocasinan Belediye Başkanı Ahmet Çolakbayrakdar, bu kez Kocasinan İlçe Milli Eğitim Müdürü Erkan Çiçek ile birlikte Gazioğlu Ortaokulu öğrencileri ve aileleriyle iftar sofralarının bereketini paylaştı. İftar öncesi bir konuşma yapan Başkan Çolakbayrakdar; "Rabbim evlatlarımızın yolunu ve bahtını açık etsin; sofralarımızdan bereketi, gönüllerimizden muhabbeti eksik etmesin" dileğinde bulundu. Argıncık Mahallesi’nde bulunan Gazioğlu Ortaokulu’nda yaklaşık 300 öğrenci ve ailesiyle iftar sofrasında bir araya gelen Kocasinan Belediye Başkanı Ahmet Çolakbayrakdar, öğrenciler ile sohbet ederek, onlarla yakından ilgilendi. Ramazan ayının paylaşmak ve birlikte olma zamanı olduğunu belirten Başkan Çolakbayrakdar, "Öncelikle Allah tutmuş olduğumuz oruçları kabul eylesin. İnşallah Mevlam sağlık ve sıhhatle Bayrama ve ardından da nice nice Ramazan ve Bayramlara huzur iklimi içerisinde yetişmeyi nasip eylesin. Ramazan demek paylaşmak demektir. Biz de bugün burada iftar sofrasında iftarımızı paylaşıyoruz. Yalnız burada oturan hanım kızlarımızın hepsi futbolcuymuş. Hanım kızlarımızdan alışık olmadığımız bir branş futbol. Genellikle tekvando, boks gibi başka branşları duyuyoruz ama burada özel bir durum var; futbolcu kızlarımız var. Ayrıca milli sporcumuz Nisa ve Damla da bu okuldan mezun olmuş ve şu an yanımızda. Milli takımımızın kalecisi Damla’yı ve tüm sporcu kızlarımızı tebrik ediyorum. Bütün çocuklarımıza ve gençlerimize sağlıklı, güzel günler diliyorum" ifadelerini kullandı. Başkan Çolakbayrakdar, belediye olarak her zaman gençlerin daha iyi şartlarda yaşayabilmesi için çalışmalarını sürdürdüklerini vurgulayarak, "Bütün çalışmalarımız evlatlarımız içindir. Biz her zaman bu ülkenin istikbali, geleceği evlatları için daha iyi şartlarda yaşayabilmeleri için, gerek eğitim alanında gerekse sosyal alanda, farklı alanlarda daha iyi imkânlarla buluşturabilmek için gayret ediyoruz" şeklinde konuştu. Kocasinan İlçe Milli Eğitim Müdürü Erkan Çiçek ise Kocasinan Belediyesi’ne her zaman verdikleri destek için teşekkür ederek, "İftar demek, soframızı, muhabbetimizi ve değerlerimizi paylaşmak demektir. Bu değerleri paylaşmak demektir. Bu değerleri de hep birlikte yaşatmaya gayret ediyoruz. Sayın Başkanımıza çok teşekkür ediyorum. Her zaman eğitimin, eğitimcilerin ve tüm vatandaşlarımızın yanında olduğu için şükranlarımı sunuyorum" diye konuştu. İftar programı, öğrenciler ve aileleriyle yapılan samimi sohbetlerle sona erdi.