KÜLTÜR SANAT - 27 Ekim 2022 Perşembe 17:53

Elazığ’da bağ bozumu etkinliği

A
A
A
Elazığ’da bağ bozumu etkinliği

Elazığ’ın Hoş köyünde düzenlenen bağ bozumu etkinliğinde dereceye giren üzüm yetiştiricilerine hediyeler verildi.

Elazığ’ın Hoş köyünde düzenlenen bağ bozumu etkinliğinde dereceye giren üzüm yetiştiricilerine hediyeler verildi.


Elazığ Valiliği himayesinde Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarafından bağ bozumu etkinliği merkeze bağlı Hoş köyünde gerçekleştirildi. İl protokolü tarafından toplanan üzümler, jüri üyeleri tarafından yarışmaya alındı. Yarışmada birinci, ikinci ve üçüncülere il protokolü tarafından plaket taktim edildi. Protokol konuşmalarının ardından katılımcılar tarafından orcik yapımı gerçekleştirildi.


Elazığ’ın her bir köşesinde öne çıkan ürünlerin olduğunu aktaran Elazığ Valisi Ömer Toraman, "Bu ürünlerin hasat zamanları üreticilerimizle bir araya geldiğimizde bizde onlar kadar mutlu oluyoruz. Ağın’da badem hasadına Baskil’de önce kayısı arkasından ceviz hasadına Keban’da ise alabalık üreticilerimizle bir araya geldik. Bugün de bağ bozumu etkinliği sebebiyle üzüm üreticilerimizle beraberiz. Çalışıldığı zaman üretildiği zaman muhakkak emeklerin zayi olmayacağına inanıyoruz. Bir de tarım üretiminin her geçen gün daha da önem kazandığını hep beraber görüyoruz. Ütün dünya gıdaya erişim korkusu yaşıyor çok şükür bizim memleketimiz bolluk ve bereket memleketi çalışkan insanlarımızla da bir araya gelince salgın ve arkasından gelen savaş dönemini en az etkiyle atlatarak bugünlere geldik" dedi.


Daha sonra konuşan İl Tarım ve Orman Müdürü Ali Kılıç, "Dünyada tarımsal üretimde üzümün çok önemli bir değeri var. Hem içerdiği mineral bakımından hem de insan sağlığı için çok önemli bir üründen bahsediyoruz. Bu ürünü bu kadar kıymetli kılan asma bitkisinin birçok farklı alanda kullanılmasından kaynaklıdır. Bizim insanımız farklı şekillerde değerlendirebiliyor. Bundan orcik, pestil ve mamul paketlerine dönüştürüyor ve daha iyisi asma bitkisinin yaprağını dahi soframıza salamura yaparak kullanabiliyoruz. Elimizdeki bu bağcılık alanları ilimizin tarımsal ticaretini ve tarımsal ekonomisine önemli derecede katkı sağlayacaktır. Biz üzümde kesinlikle ihracatçı bir ülkeyiz. 2020 yılı verilerine baktığın zaman kuru üzüm ihracatında 260 bin ton kuru üzüm ihraç etmişiz ve bunun karşılığında 514 milyon dolarlık bir gelir elde etmişiz. Hakikaten dünya üzerinde etkili olan ülkelere ihracat gerçekleştirmişiz. İngiltere, Hollanda, Almanya ve Fransa bu ülkelerin başında geliyor. Yaş üzüm olarak da ülkemiz hakikaten ihracatta net bir ülke konumunda olurken yaş üzüm ihracatında dünya 13’üncüsü olarak yer almıştır. Burada 2020 yılı verilerine göre, 212 bin ton üzüm ihracatı gerçekleştirilmiş bunun karşılığında da 157 milyon dolarlık bir gelir elde etmiştir. O zaman biz ülke olarak üzüm sektöründe çok ciddi bir şekilde gelir elde eden bir ülkeyiz” diye konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bilecik ‘Devlet Destekli Tarım Sigortaları’nda önemli yenilikler ve değişiklikler Bilecik Tarım ve Orman İl Müdürü Necmettin Yoldaş, 2025 yılı için açıklanan ‘Devlet Destekli Tarım Sigortaları’ kapsamında önemli yenilikler ve değişiklikler olduğunu belirtti. Yoldaş, 2025 yılı tarım sigortalarındaki yenilikleri planlamasına konu olan ürünlerde yüzde 10 oranında prim indirimi sağlanacağını söyledi. İl Müdürü Necmettin Yoldaş, "Yeni sigorta düzenlemelerinin, üreticilere maliyet avantajı sağlamanın yanı sıra, tarımsal üretimin sürdürülebilirliğini desteklemeyi hedefledik. Üreticilerin, bu sigorta imkânları sayesinde muhtemel risklere karşı daha güçlü bir teminat altına alınmış olacağız. Bu kapsamda 2025 yılı tarım sigortalarındaki yenilikleri üretim planlamasına konu olan ürünlerde yüzde 10 oranında prim indirimi sağlanacak. Sözleşmeli üretim yapan çiftçilere yönelik yüzde 10 ile 15 arasında prim indirimi yapıldı. Su kaynaklarının sınırlı olduğu bölgelerde su kısıtı olan ürünler için ekstra yüzde 10 prim indirimi uygulanacak” dedi. "Köy bazlı verim sigortası devlet destek oranı artırıldı" Açıklamasına devam eden Yoldaş; “Köy Bazlı Verim Sigortası’nın devlet destek oranı, yüzde 60’tan yüzde 70’e çıkarıldı 2025 yılında ayçiçeği (yağlık) ürünü de tarım sigortalarının teminat kapsamına alındı. Gelir Koruma Sigortası kapsamında, arpa teminatı da dahil edildi. Arpa üreticilerinin gelir kayıplarına karşı daha fazla güvence sunacağı belirtildi. Risk kategorisindeki seralar için ‘fırtına’ teminatı eklenerek, muhtemel, doğal afetlerden kaynaklanacak zararlar sigorta kapsamında yer alacak” dedi. "Büyükbaş hayvan hayat sigortasına yeni teminatlar" Yoldaş, açıklamasının sonunda “Büyükbaş hayvan hayat sigortalarında, 20 ay ve üzeri dişi süt sığırlarının sigortasına, gebelikte yavru kaybı teminatı eklendi. Ayrıca, devlet prim desteği oranı yüzde 50’den yüzde 60’a çıkarıldı. Birinci derece ’Tarımsal Örgüt Belgesi’ almaya hak kazanmış tarımsal amaçlı birlik ve kooperatiflere üye üreticilere, yüzde 5 oranında üyelik indirimi sağlanacak. İpekböceği, geyik zararı ve mantar ürünü de tarım sigortaları kapsamına alındığını” ifadelerine yer verdi.