EĞİTİM
18 Mayıs 2024 Cumartesi - 22:17 Kütahya Dumlupınar Üniversitesi’nde mezunlar buluşması Kütahya Dumlupınar Üniversitesi (DPÜ) mezunları, bu yıl ikinci kez bir araya geldi. DPÜ İİBF Amfi-2’de bu yıl 2. kez düzenlenen buluşmaya DPÜ mezunu olan Kütahya Belediye Başkanı Eyüp Kahveci, Rektör Prof. Dr. Süleyman Kızıltoprak, Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İsmail Boz, Bursa Uludağ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ferudun Yılmaz ve DPÜ mezunları katıldı. Saygı duruşu İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından başlayan etkinliğin açılış konuşmasını yapan Rektör Prof. Dr. Süleyman Kızıltoprak, "Biz Dumlupınar gibi tarihi bir adı taşıyan genç bir üniversiteyiz. Sizler de bu genç üniversitenin genç mezunlarısınız. Hepinize hoş geldiniz diyorum.Mayıs ayı Türkler için zafer ve kutlama ayıdır. Bizler 6 Mayıs’ta Hıdırellez’i kutlarız. 13 Mayıs bizim için Dil Bayramı’dır. 14 Mayıs günü, 1877 yılında başlayan demokratik bir toplum olma yolculuğumuzda bir Demokrasi Bayramı’dır. 29 Mayıs çağ açıp çağ kapatan tarihi bir dönüm noktası olan Fatih Sultan Mehmet’in komutanlığında İstanbul’un fethinin yaşandığı ve her yıl coşkuyla kutladığımız tarihtir. 19 Mayıs ise Mustafa Kemal Atatürk’ün, Samsun’a ayak bastığı ve Dumlupınar Zaferi’ne giden yolu açtığı tarihtir" dedi. DPÜ mezunu Kütahya Belediye Başkanı Eyüp Kahveci, "Hayat boyu öğrenmenin kıymetini bilmeli ve kendimize daima yatırım yapmalıyız. Üniversiteler gerek sahip olduğu fiziki imkanlar gerekse insan gücü olarak çok önemli kurumlar. Ama insanın kendine yatırım yapmayı bilmesi çok daha önemli bir konu. Öğrenme konusundaki tutkunuz adeta içten yanmalı bir motor gibi olsun ve kendi motivasyonunuzu kendiniz oluşturun. O yatırımı kendinize yaparsanız bir yere varırsınız. Bunun için 4 yıllık bir üniversite eğitimi yetmez. Başarmanın ’inanmak’ olduğunu unutmamalıyız. Bizler görevde olduğumuz sürece vatana, millete ve bayrağa hizmet yolunda elimizden gelen her şeyi yapmaya devam edeceğiz" diye konuştu. Protokol konuşmalarının ardından mezunlar yerleşke turuna katıldılar. Çok sayıda fotoğrafın çekildiği ve hatıralar yâd edildiği turun ardından mezunlar bir araya geldikleri öğrencilere deneyimlerini aktardılar ve kendilerine yöneltilen soruları yanıtladılar. DPÜ Mezunlar Buluşması, Barış Manço heykeli önünde düzenlenen müzik konserinin ardından mezunlar öğrenim gördükleri fakülteleri ziyaret etmesinin ardından sona erdi.
18 Mayıs 2024 Cumartesi - 22:12 Bakan Tekin ‘Orijinal Atatürk Portresi Sergisi’nin açılışını gerçekleştirdi Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, ‘Orijinal Atatürk Portresi Sergisi’nin açılışını gerçekleştirdi ve ardından Milli Eğitim Bakanlığınca hazırlanan ‘Cumhuriyet’e Doğru’ adlı tiyatro oyununu izledi. Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, Milli Eğitim Bakanlığı’nın ders kitapları ve okul duvarlarında görülen Atatürk portresinin orijinalini ve 1990 yılından 2002 yılına kadarki ders kitaplarında yayınlanan halini gösteriminin yapıldığı sergiye katıldı. Bakan Tekin, burada sergiyi dolaşarak resimleri inceledi. Bakan Tekin, ardından Bakanlığın ‘Cumhuriyetin 100’üncü Yıl Projeleri’ kapsamında hazırlanan ‘Cumhuriyete Doğru’ adlı tiyatro gösterimine de katıldı. Burada bir konuşma yapan Bakan Tekin, sergi ve tiyatro gösterimine bütün vatandaşların izlemesi gerektiğini ifade etti. “Portrenin kamuoyuyla da paylaşılmasını istedik” Bakan Tekin, Mustafa Kemal Atatürk’ün mevcut portresinin milli eğitimle ilgili okul ders kitabı veya bu benzeri tüm etkinliklerde Milli Eğitim Bakanlığı’yla özdeşlemiş bir resim olduğunu belirterek, "Biz bu portreyi arşivlerimizde bulunca bunun kamuoyuyla paylaşılmasını da istedik. 1932 yılında Atatürk’ün Bursa’da çekindiği bir fotoğrafında, Ressam Şeref Soner’in sulu boyayla yaptığı bir tablo. Daha sonra da bizim ders kitaplarımız başta olmak üzere tüm materyallerimizde yerini almış durumda. Burada ilgili bilim kurulunun raporu da var. Oradaki ifadelerde de ‘buna en iyi sahip çıkacak yere vermek gerekiyor’ deniyor. Buna en iyi sahip çıkacak yer de Milli Eğitim Bakanlığı. Biz bu vesileyle tablonun kamuoyuyla paylaşılmasını istedik” açıklamasında bulundu. “Cumhuriyetin 100’üncü yılında bu oyunu vatandaşlarımıza buluşturma imkanı nasip oldu” ‘Cumhuriyete Doğru’ oyunu hakkında da konuşan Tekin, TBMM’nin açılışının 100’üncü yılı sebebiyle de böyle bir oyun organize ettiklerini fakat pandemi nedeniyle yarım kaldığını ifade etti. Bakan Tekin, Milli Eğitim Bakanlığı sürecinde aynı ekibi tekrar topladıklarını söyleyerek, "Tekrar sıfırdan başladık. Bu kez de Cumhuriyet’in 100’üncü yılında bu oyunu tiyatro severler, sanat severler ve bütün öğrencilerimize, gençlerimize, vatandaşlarımıza buluşturma imkanı nasip oldu. Oyunun özüne baktığımızda milli mücadeleye Cumhuriyete, Cumhuriyetin değerlerine ve Kurtuluş Savaşımızın kahramanlarına sahip çıkmak, onları hak ettiği şekilde anlamak ve bunu gelecek kuşaklara öğretmek bizim bakanlığımızın işi. Bu vesileyle çok anlamlı bir etkinlik oldu” ifadelerini kullandı.
Avrasya Üniversitesi’nde 19 Mayıs kutlamaları Kostak Ali Zeybeği, horon ve kolbastı ile başladı
17 Mayıs 2024 Cuma - 22:25 Avrasya Üniversitesi’nde 19 Mayıs kutlamaları Kostak Ali Zeybeği, horon ve kolbastı ile başladı Avrasya Üniversitesi’nde, 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı etkinlikleri Kostak Ali Zeybeği, horon ve kolbastı gösterileri ile başladı. Üniversitenin Ömer Yıldız Yerleşkesinde gerçekleşen programın açılışında Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Yavuz Özoran, 19 Mayıs’ın Türk Ulusu’nu aydınlığa kavuşturan, Cumhuriyet ile buluşturan bir dönüm noktası olduğunu söyledi. 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı etkinlikleri çerçevesinde yapılan etkinlikte konuşan Özoran, "Ulusunun yurt sevgisi, bağımsızlığı ve onuru için neler yapabileceğini, parlak geçmişini çok iyi bilen Gazi Mustafa Kemal Atatürk, tüm gücünü ve desteğini ulusundan alarak, 19 Mayıs 1919’da kurtuluş sürecini başlatmıştır. Sevgili öğrencilerimiz; ulusumuz sizlere inanmakta ve güvenmekte, üretkenliğiniz, enerjiniz, coşkunuz nedeniyle yarınlara umutla bakmakta, Türk gençliğiyle haklı olarak övünmekte ve gurur duymaktadır” dedi. Özoran, yüzme alanında onlarca madalya kazanan üniversitenin Spor Bilimleri Fakültesi öğrencisi Ceyda Düşkün’ü sahneye çağırarak ayakta alkışlattı. Etkinlik, Spor Yönetimi Programı Başkanı Öğr. Gör. Mustafa Hurüz ve İlk ve Acil Yardım Programı son sınıf öğrencisi Berkay Çor tarafından hazırlanan Avrasya Üniversitesi halk oyunları topluluğunun gösterileri ile devam etti. Öğrencilerin Kostak Ali Zeybeği, horon ve kolbastı oyunu ve sonunda Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün sözlerinin bulunduğu afişlerin açılması katılımcılar tarafından dakikalarca ayakta alkışlandı.
Selçuk Üniversitesi, 14. Asistan Okuluna ev sahipliği yapıyor
17 Mayıs 2024 Cuma - 18:18 Selçuk Üniversitesi, 14. Asistan Okuluna ev sahipliği yapıyor Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı Başkanlığı ile Türk Anesteziyoloji ve Reanimasyon Derneği tarafından düzenlenen 14. Asistan Okulu başladı. Organizasyon çerçevesindeki eğitimler, 19 Mayıs’ta sona erecek. Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Rumi Amfisi’nde gerçekleştirilen 14. Asistan Okulu’nun açılış konuşmasını yapan Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İnci Kara, “Katılımcıların çok güzel hatıralar, dostluklar, iş birlikleri kurarak buradan ayrılmalarını temenni ediyorum” dedi. Ülkemizin asistan eğitimindeki ihtiyaçlarının çok değiştiğine ve arttığına dikkat çeken Türk Anesteziyoloji ve Reanimasyon Derneği Asistan Okulları Koordinatörü Prof. Dr. Karamehmet Yıldız ise, “Birçok eğitim kurumu açıldı, kontenjanlar artırıldı. Her eğitim kurumuna asistan alındı. Ne yazık asistanlarımız eşit eğitim imkanlarını sahip olamadı. 1956 yılında kurulan Derneğimiz eğitimi önceliyor ve önemsiyor. Bunun en güzel örneklerinden biri de ilk kez 2014’te yapılan Asistan Okulları. Şu anda 275 asistanımız ve 62 eğiticimiz var” diye konuştu. Türk Anesteziyoloji ve Reanimasyon Derneği Başkanı Prof. Dr. Ali Fuat Erdem, “Asistan Okulları ile eğitimin ötesinde sizleri hocalarla bir araya getirmeyi, kaynaştırabilmeyi amaçlıyoruz. Bizim en önemli amacımız, asistanlarımıza mümkün olduğu kadar eğitim imkanı sunabilmek” şeklinde konuştu. 16. yüzyıl felsefesinin ana konularından bir tanesinin “Bilgi, güçtür” felsefesi üzerine kurulduğunu hatırlatan Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yavuz Selvi de, ”Bilgiye sahip olanların insan hayatını, haritaları, nesli değiştirdiklerini biliyoruz. Bilginin nasıl kullanılacağını bilmeden bilgiye sahip olmak yalnızca zihinsel bir yük haline geliyor. Artık ‘Bilgelik, büyük güçtür’ felsefesine dönmüş bulunuyoruz" ifadelerini kullandı. Türk Anesteziyoloji ve Reanimasyon Derneği Onursal Başkanı Prof. Dr. Ülkü Aypar ise, “İnsana insanca değer verilen, benlik saygısı olan bir ortamda yetişenler etrafına da saygılı olur. İletişimsizlik çok kötü. Doğruyu, doğru yerde, doğru zamanda söylemek gerekir. Hoşgörülü olun. Karşınızdaki kişiyi anlamaya çalışın. Dost gibi gördüğünüz insanların sizi eleştiren davranışlarından rahatsız olmayın. Eleştirilere açık olun. Bunların yapıcı olanları sizi motive etsin” dedi.
Zootekni Kongresi’ne Kırşehir AEÜ ev sahipliği yaptı
17 Mayıs 2024 Cuma - 17:23 Zootekni Kongresi’ne Kırşehir AEÜ ev sahipliği yaptı KIRŞEHİR (İHA) – Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi; Zootekni Öğrenci Kongresi’ne ev sahipliği yaptı. Ziraat Fakültesi, Ahi Zootekni Derneği, Zootekni Federasyonu ve Üniversite Zirai Etkinlikler Topluluğu tarafından organize edilen 17. Ulusal Zootekni Öğrenci Kongresi gerçekleşti. Ahi Evran Kongre ve Kültür Merkezi 15 Temmuz Milli İrade Salonu’nda gerçekleştirilen kongreye; Kırşehir Vali Yardımcısı Alper Balcı, CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ali Güneş, Zootekni Federasyon Başkanı Prof. Dr. Zafer Ulutaş, Kırşehir Tarım İl Tarım Müdürü Mustafa İlmeç, Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Kazankaya, Ahi Zootekni Derneği Başkanı Doç. Dr. Gökhan Filik, Zootekni Federasyonu Gençlik Kolları Başkanı Mert Ulu, Ziraat Fakültesi Zootekni Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ahmet Şahin, bilim insanları, kamu kurum ve özel sektör yetkilileri, akademik ve idari personel ile öğrenciler katıldı. Kongre Başkanı Abdullah Selim Öner’in bilgilendirme konuşmasının ardından konuşan Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ali Güneş; Zootekni alanı içinde olan deri işleme sanatının ahiliğin içinde bulunan mesleklerden biri olduğunu anlattı. Güneş; Ahi Evran-ı Veli’nin en önemli şiarının mesleki ve ahlaki açıdan kaliteli esnaflar yetiştirmek ve usta çırak ilişkisi ile tecrübeli ve ahlaki değerleri gelecek nesillere aktarmak olduğunu belirtti. Açılış konuşmalarının ardından ilk çağrılı oturum ile kongrenin diğer oturumlarına geçildi.
İzmir’deki ortaokula ’ISO 45001 belgesi’ tescili
17 Mayıs 2024 Cuma - 17:05 İzmir’deki ortaokula ’ISO 45001 belgesi’ tescili İzmir’in Aliağa ilçesindeki Şehit Murat Coşkun Ortaokulu, Milli Eğitim Bakanlığı’nın desteği ile ’TS ISO 45001 İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Sistemi’nin’ gereklerini başarıyla yerine getirerek belge almaya hak kazandı. Şehit Murat Coşkun Ortaokulu idaresi ve tüm personeli, öğrenci ve öğretmenlerin iş yerinde güvenli ve sağlıklı bir ortamda eğitim-öğretim faaliyetlerini sürdürmesi için çalışmalarını sürdürüyor. Bu kapsamda yürütülen çalışmalar sonucunda, 23 Eylül 2023 tarihinde Milli Eğitim Bakanlığı aracılığıyla Türk Standartları Enstitüsüne başvuru yapıldı. TSE ekipleri tarafından gerçekleştirilen masa başı ve saha denetimlerinde tüm kriterleri eksiksiz bir şekilde karşılayan Şehit Murat Coşkun Ortaokulu, ISO TSE 45001 belgesini almaya hak kazandı. Bu belge, okulun iş sağlığı ve güvenliği alanındaki sistematik ve titiz çalışmasının resmi bir göstergesi olarak kabul ediliyor. Okulun başarısı örnek oluşturuyor Şehit Murat Coşkun Ortaokulu’nun ISO 45001 belgesi alması, Türkiye’deki diğer okullar için de örnek teşkil ediyor. Bu sayede, iş sağlığı ve güvenliğinin öneminin farkındalığı artırılarak, eğitim ortamlarında daha güvenli ve sağlıklı şartların oluşturulmasına katkıda bulunuluyor. Başarı Kaymakam Zekeriya Güney’e sunuldu Şehit Murat Coşkun Ortaokulu idaresi ve personeli, belgeyi aldıktan sonra Aliağa Kaymakamı Zekeriya Güney’e bir ziyarette sunuldu. Ziyarette Kaymakam Güney, okulun bu alandaki öncü rolünden duyduğu memnuniyeti dile getirerek emeği geçen herkesi tebrik etti.