SPOR - 06 Temmuz 2024 Cumartesi 20:15

Kırkpınar’da çeyrek finalistler belli oldu

A
A
A
Kırkpınar’da çeyrek finalistler belli oldu

663. Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri’nde 3. tur müsabakalarının tamamlanmasıyla çeyrek finalistler belli oldu. 8 başpehlivan yarın sabah rakipleriyle kol bağlayacak.


Edirne Sarayiçi Er Meydanı’nda kıran kırana mücadelelerin yaşandığı başpehlivanlık müsabakalarında bugün üç tur müsabaka gerçekleştirildi. Kura çekiminin ardından başpehlivanlar üçüncü tur müsabakalarını gerçekleştirdi. Üçüncü turda rakipleriyle kol bağlayan 16 başpehlivandan 8’i rakiplerini yenerek çeyrek finale adını yazdırdı.


Çeyrek finale kalan başpehlivanlar şöyle: Enes Doğan, Yusuf Can Zeybek, Mustafa Taş, Ali Gürbüz, Serhat Gökmen, Hamza Özkaradeniz, Mustafa Arslan.


Üçüncü turda rakiplerine yenilerek, bu yıl ki Kırkpınar’a veda eden başpehlivanlar şöyle: Ertuğrul Dağdeviren, Osman Kan, Mustafa Doğan Özkaya, Yıldıray Akın, Mustafa Batu, Orhan Okulu, İsmail Koç, Feyzullah Aktürk.


Pazar günü başpehlivanlık çeyrek, yarı ve final müsabakalarının tamamlanmasıyla 663. Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri başpehlivanı belli olacak.



Kırkpınar’da çeyrek finalistler belli oldu

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Çocukların şiddete şahit olması nesiller arası travmaya sebep oluyor Çocukların, doğrudan şiddete uğramadıkları halde şehit olmaları da, uyku bozuklukları, gelişimsel bozukluklar, saldırganlık ve kaygılı bir yapıya zemin oluşturuyor. Kadına yönelik şiddetin en sık yaşanan insan hakları ihlali olduğunu vurgulayan Klinik Psikolog Aleyna Damla Özcan, “Kadına yönelik şiddetin failleri, yaşadığımız sosyal çevrede, iş hayatımızda veya her gün geçtiğimiz yollarda yani kısaca, hayatımızın bir tarafında varlığını sürdürüyor. Tam da bu nedenle, şiddet sadece şiddete maruz kalan kadınları değil; beraberinde çocuklarını, ailelerini ve içerisinde var olduğu toplumu da aynı çark içerisine almış oluyor” dedi. Şiddete tanık olmanın çocuklar için hem kısa hem uzun vadede sıkıntılı sonuçlar doğurabileceğini vurgulayan Özcan, “Kadına yönelik şiddet, her zaman ve her şartta çocuğa yönelik şiddetin de ta kendisidir. Çocuklar doğrudan şiddete uğramadıkları halde şiddete tanık olmak da çocuklarda; uyku bozuklukları, gelişimsel bozukluklar, saldırganlık ve kaygılı bir yapıya zemin oluşturuyor. Bunun yanında şiddeti ve şiddetin sonuçlarını gözlemleyen bazı çocuklar, çatışmaları çözmenin yolunu şiddet olarak kodlayabiliyor. Bu durum ve kodlama hem toplumda şiddet çarkının devamını hem de şiddete maruz kalan kadınlar ile beraber çocuklarına bilinçaltında ‘nesiller arası travma’ olarak aktarılıyor” dedi. Özcan, “Şiddetin türü her ne olursa olsun; korku, kafa karışıklığı, öfke, uyuşma ve daha birçok duygu karmaşası sürece eşlik eder. Hatta kadınların bazıları, şiddete uğradığı için suçluluk ve utanç duygularını hissedebilir. Sosyal izolasyon, keyif alınan şeylere yönelik ilgi kaybı, düşük benlik algısı ise kadına yönelik şiddet sonucunda sıklıkla karşımıza çıkan semptomlar arasında yer alıyor. Travma sonrası stres bozukluğu, depresyon, kaygı bozuklukları ile alkol ve madde kullanım bozukluğu, şiddetin ardından kadınların yaşantısına dahil olabilen diğer ruhsal bozukluklardır. Korkutucu ve şok edici bir olayın ardından; travma sonrası stres bozukluğunda kişi kolayca irkilebilir, ani öfke patlamaları yaşayabilir ve uyumakta güçlük çekebilir. Hatta zaman zaman kişilerin, olay ile ilişkili ya da olaydan bağımsız bazı sahneleri hatırlamakta güçlük çektiğine de rastlayabiliriz” dedi.
Ankara Limak Filarmoni Orkestrası başkentlilerle buluştu Limak Filarmoni Orkestrası, Türk halk müziğinin zengin repertuvarını senfonik düzenlemelerle başkent izleyicisiyle buluşturdu. Ankara Congresium Kongre ve Sergi Merkezi’nde dün akşam gerçekleşen ’Murat Karahan ile Anadolu’nun Eşsiz Hazineleri’ konserinde binlerce izleyici, Anadolu’nun farklı yörelerinden seçilmiş türküleri dinledi. Konserden elde edilen gelir, Türkiye’nin Mühendis Kızları programı kapsamında kadın mühendislik öğrencilerinin eğitiminde kullanılacak. Limak Vakfı tarafından sanata destek amacıyla kurulan Limak Filarmoni Orkestrası, Anadolu’nun eşsiz türkülerini senfonik yorumla Ankara için çaldı. Her bölgeden seçilmiş eserlerden oluşan konserde Limak Filarmoni Orkestrası Sanat Yönetmeni ünlü tenor Murat Karahan solist olarak sahne alırken, orkestrayı dünyanın prestijli opera evlerinde orkestra şefi olarak görev alan İbrahim Yazıcı yönetti. Anadolu’nun kültürel derinliğini yansıtan ve halk müziğinin nadide örneklerinin yer aldığı konseri, 3 binin üzerinde seyircinin yanı sıra iş, bürokrasi, sanat ve medya dünyasından pek çok davetli izledi. Anadolu’nun kültür mirasına senfonik dokunuş Anadolu’nun zengin kültürel mirasını müzikseverlerle buluşturmayı amaçlayan konserde; Doğu Anadolu’dan Ege’ye, Karadeniz’den İç Anadolu’ya Türkiye’nin 7 coğrafi bölgesinin sembolleşmiş türküleri sanatseverlerle buluştu. Aşık Veysel, Neşet Ertaş gibi halk ozanlarının miras bıraktığı eserleri yeni bir yorumla binlerce izleyiciyle buluşturan Limak Filarmoni Orkestrası ve Murat Karahan, Uzun İnce Bir Yoldayım, Evlerinin Önü Mersin, Bahçada Yeşil Çınar, Neredesin Sen, Çayelinden Öteye gibi türkülerle, izleyicilerden alkış aldı. Halk müziği eserlerinin modern orkestrasyon eşliğinde senfonik tarzda yorumlandığı konserin tüm geliri mühendislik alanında kariyer yapmayı hedefleyen genç kadınlara burs, mentorluk ve eğitim destekleri sağlayan Türkiye’nin Mühendis Kızları programına aktarılacak.
Elazığ Elazığspor’dan SMS Kampanyası Nesine 2. Lig Kırmızı Grupta mücadele eden Çimentaş Elazığspor tarafından, “Haydi Elazığ bu sene bizim senemiz” sloganıyla SMS kampanyası başlatıldı. 31 maçlık yenilmezlik serisiyle yoluna doludizgin devam eden ve bu sezon Nesine 2. Lig Kırmızı Grupta 5 maçta 4 galibiyet elde ederek topladığı 13 puanla 3. sırada bulunan Elazığspor Kulübünde hafta sonu oynanacak olan Menemen FK mücadelesi öncesinde SMS kampanyası başlatıldı. Bu sezon şampiyonluk ipini göğüslemeyi hedefleyen Elazığspor Kulübü tarafından, “Haydi Elazığ bu sene bizim senemiz” sloganıyla başlatılan SMS kampanyası kapsamında taraftarlar, BAGIS yazarak bütün operatörlerden 2367’ye mesaj atabilecek ve bordo-beyazlı kulübe her SMS başı 100 lira bağışta bulunabilecek. Ünlü oyuncu Abdullah Şekeroğlu taraftarlarla buluşacak 6 Ekim Pazar günü Elazığ Atatürk Stadyumunda oynanacak olan Çimentaş Elazığspor-Menemen FK mücadelesi öncesinde ünlü tiyatro ve sinema oyuncusu Abdullah Şekeroğlu, taraftarlarla buluşacak. Mücadele öncesinde stadyumda tribünlere seslenecek olan Abdullah Şekeroğlu, SMS kampanyasına destek isteyecek. Öte yandan stadyumda SMS kampanyasının güncel rakamları skorboard’dan anlık olarak paylaşılacak. Elazığspor Kulübünden destek çağrısı yapıldı SMS kampanyası ile ilgili Elazığspor Kulübünden yapılan açıklamada, “Saygıdeğer Elazığspor camiası, 31 maçlık yenilmezlik serisiyle türüne futbol dünyasında türüne ender rastlanan 31 maçlık yenilmezlik serisi yakalayan kulübümüze gelir sağlamak amacı ile ‘Haydi Elazığ bu sene bizim senemiz’ sloganıyla SMS kampanyası başlatmış bulunmaktayız. Bordo-beyazlı temsilcimiz Elazığspor’a gönül vermiş bütün dinamikleri, il dışında yaşayan Elazığlıları, iş adamlarımızı, taraftarlarımızı, bütün hemşehrilerimizi SMS kampanyamıza destek olmaya davet ediyoruz. Bir SMS ücreti 100 lira olarak belirlenmiştir. Taraftarlarımız, SMS kampanyasına katılabilmek için telefonlarının mesaj bölümüne boşluk bırakıp BAGIS yazarak 2367’ye göndermeleri yeterli olacaktır. Kulübümüze destek olabilmek için bir kişi, çok sayıda mesaj gönderebilecektir. Kulübümüze destek olacak siz vefakâr taraftarımıza şimdiden teşekkür ediyoruz” denildi.
Muğla Yalçın İnan parkına yeni düzenleme Covid-19 salgını döneminde hayatını kaybeden sağlık çalışanlarının isimlerini ölümsüzleştirmek için Muğla Büyükşehir Belediyesi tarafından Menteşe ilçesinde yapılan Sağlık Emekçileri Heykelinin de içerisinde bulunduğu Yalçın İnan Parkı çevre ve geçiş yolu düzenlemesiyle yenileniyor. Muğla Büyükşehir Belediyesi 3 bin 140 metrekare alanda yenileme çalışmaları başlattı. Covid-19 salgınında fedakarca çalışan ve hayatını kaybeden sağlık çalışanlarının hatırasını yaşatmak için yapılan Sağlık Emekçileri Heykelinin de içinde bulunduğu alandaki yeni proje ile 3 bin 140 metrekare alanın 1500 metrekaresi meydan ve yürüme alanı olurken 1640 metrekaresi de yeşil alan olarak kullanılmaya devam edecek. Ayrıca Sağlıkçılar Heykelinin sağına ve soluna unutulmaz doktor ve sağlıkçıların 8 heykeli yapılacak. İl merkezinde önemli bir konumda bulunan, günlük yaşamda yoğun kullanılan duraklara da yakın olması nedeni ile uğrak bir yer olan alan yenilenen yüzü ile kısa sürede vatandaşların hizmetine sunulacak. Alanın ‘Canlı bir kent’ unsuruna dönüştürülmesi için sosyo-kültürel ve görsel kimliği yeniden yorumlandı ve proje hazırlandı. Kıyı Ege Belediyeler Birliği ve Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras, kentin kültürel dokusunu koruyan çalışmalara devam ettiklerini, yapılacak düzenlemenin amacının Covid-19 sırasında hayatını kaybeden sağlıkçıların heykellerini de bu bölgeye kazandırmak olduğunu belirtti. Geçiş güzergahı olan bölgeyi yeni bir anlayışla kente kazandırmak istediklerini söyleyen Başkan Aras, her yaştan insan için yeni, keyifli, aynı zamanda geçmişi yaşatan anlamlı bir mekanı kent kültürüne dahil edeceklerini belirtti.