SAĞLIK - 07 Haziran 2024 Cuma 10:25

Yaz aylarında yağlı ve baharatlı beslenmek mide sorunlarını tetikleyebilir

A
A
A
Yaz aylarında yağlı ve baharatlı beslenmek mide sorunlarını tetikleyebilir

Diyarbakır Selahaddin Eyyubi Devlet Hastanesinde görev yapan Diyetisyen Vedat Gülen, yaz aylarında tüketilen yağlı ve baharatlı ürünlerin hem mide sorunlarına hem de terlendiği takdirde kötü kokuya sebep olabileceği konusunda uyararak, vatandaşlara tavsiyede bulundu.


Diyetisyen Vedat Gülen, özellikle vücudun su ve mineral kaybettiği sıcak havalarda sağlığın nasıl korunması gerektiği, kilo kontrolünün nasıl sağlanması ve yaz mevsiminde beslenme önerilerinde bulundu.


Kilo kontrolünün öncelikle kıştan başlanması yönünde konuşan Gülen, "Kilo kontrolüne, yaz aylarına girmeden önce kış mevsiminde başlanması gerekir. Yaz aylarında sıcaklardan kaynaklı yağlı yemekler biraz yorucu olabiliyor. Kış mevsimindeki gibi iştah fazla açık olmayabiliyor. Benim tavsiye ettiğim, kilo kontrolüne kış mevsiminden başlanmasıdır. O dönemde havalardan kaynaklı diyetlere daha rahat uyulabiliyor. Yaz mevsiminde de çoğu kişi tatile gidiyor ve diyetle uğraşmak istemiyor. Bu nedenle biz de yaz aylarını daha rahat geçirmeleri için danışanlarımıza kilo kontrollerini kıştan yapmaları gerektiğini söylüyoruz" dedi.


Özellikle yaz aylarında, kışın tüketilmesi gereken gıdalardan kaçınılması gerektiğinin altını çizen Gülen, "Çok kalorili gıdalar, kuru baklagiller ve gaz yapıcı gıdalardan kaçınılması gerektiğini söylüyoruz. Mümkün mertebe daha sıvı ağırlıklı beslenilmesi gerektiğine dikkat edilmelidir. Bu mevsimde özellikle bol bol yeşil sebze ve meyvelerden faydalanılmalıdır. Likopen içeriği çok yüksek meyve ve sebzelerle beslenilmelidir. Bu tür gıdalar aynı zamanda kalp damar hastalığı, sıcaklardan kaynaklı tansiyon problemlerimiz için çok faydalı oluyor" ifadelerine yer verdi.


"Beslenme tarzı olarak da fazla baharat kullanımından muhakkak kaçınılmalıdır" diye konuşmasına devam eden Gülen, şunları kaydetti:


"Bir fizyolojik sindirimden kaynaklı. Vücudumuz, sıcak havalarda su dengesini terle sağlamak durumunda. Çok baharatlı beslenildiği zaman da hem sindirim sistemi etkileniyor hem de terle dışarı atıldığı zaman çok kötü kokulara sebebiyet verebiliyor. Mümkün mertebe çok baharatlı yemekten kaçınılmalıdır."



Yaz aylarında yağlı ve baharatlı beslenmek mide sorunlarını tetikleyebilir

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzincan Erzincan’da Aile Sosyal Destek Programı ekiplerinin hane ziyaretleri sürüyor Erzincan Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğüne bağlı Aile Sosyal Destek Programı ekiplerinin hane ziyaretleri aralıksız sürüyor. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığınca aile ve bireylerin sosyal refahını artırmak ve ihtiyaçlarına en hızlı şekilde çözüm sunmak amacıyla yürütülen Aile Sosyal Destek Programı kapsamında hane ziyaretleri Erzincan’da hız kesmeden devam ediyor. Bu hafta da bazı mahallelerde gerçekleştirilen ziyaretlerle, vatandaşların yanında olunmaya ve onların ihtiyaçlarını yerinde tespit ederek çözüm sunmaya devam edildi. Aile Sosyal Destek Programı nedir? Aile Sosyal Destek Programı, ailelerin yaşam kalitesini artırmayı, sosyal hizmetlere erişimini kolaylaştırmayı ve ihtiyaçlarını yerinde tespit ederek, en uygun çözümleri sunmayı amaçlayan kapsamlı bir sosyal destek programıdır. Program, dezavantajlı bireyler ve aileler başta olmak üzere toplumun tüm kesimlerine yönelik olarak planlanmış olup, alanında uzman personeller tarafından yürütülmektedir. Ziyaretlerin amacı ve kapsamı Gerçekleştirilen hane ziyaretlerinde, sosyal hizmet uzmanları ailelerin sosyal, ekonomik ve psikolojik durumlarını değerlendirerek, ihtiyaçlarına yönelik hizmet planları oluşturuyor. Bu ziyaretler sırasında ailelere çeşitli konularda rehberlik ve danışmanlık hizmeti sunuluyor, ihtiyaç duydukları sosyal hizmetlere erişimleri sağlanıyor.
Adana Ersan Parlatan: "Zemin gerçekten iyi değil" Trendyol 1. Lig’de Adanaspor deplasmanından 1 puanla ayrılan Ankara Keçiörengücü Teknik Direktörü Ersan Parlatan, "Zemin gerçekten iyi değil, toprak diyebiliriz. Bu, oyuncuları zorladı" dedi. Trendyol 1 .Lig’in 5. haftasında Ankara Keçiörengücü, deplasmanda Adanaspor’la 1-1 berabere kaldı. Maç sonunda açıklamalarda bulunan Ankara Keçiörengücü Teknik Direktörü Ersan Parlatan, "5. haftanın kapanış maçıydı. Maça gelirsek ilk devre çok keyifli bir oyun yoktu bana göre. İki takım da birbirini ceza sahası arasında ekarte etti, zorlandı. İki takım da fazla pozisyon bulamadı. İkinci devre bana göre bizim biraz üstünlüğümüz vardı. Penaltı sonrası da öne geçtik. Bence maçın kırılma anı Camara’nın kaleci ile karşı karşıya kaldığı pozisyon. Orada 2-0 yapmamız gerekiyordu. Sonra Adanaspor beraberlik golü için yüklendi, iyi defans yaptık. Karambolde beraberlik golünü yedik. Daha sonra belli başlı girişimlerimiz oldu ama yine öne geçtiğimiz bir maçı kazanamadık" dedi. "Çim adına fazla bir şey yoktu" Yeni Adana Stadyumu’nun çiminin kötü olduğuna değinen Parlatan, "Zemin gerçekten iyi değil, ben şaşırdım. Bundan 2-3 yıl önce yine teknik adam olarak maça geldiğimde genel olarak iyi bir zemin vardı. Ama bugün zemin sadece çimden ötürü değil sırf toprak diyebiliriz. Çim adına fazla bir şey yoktu. Bu, oyuncuları da biraz zorladı. Stat adına hoş bir şey değil. Oyuncular çok kaydı, ayakta durmakta zorlandılar, bundan dolayı top kayıpları oldu" diye konuştu.