GÜNDEM - 23 Eylül 2024 Pazartesi 10:08

Surlarda temizlik çalışmaları

A
A
A
Surlarda temizlik çalışmaları

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, Sur burçları ve duvarları ile çevresinde detaylı temizlik yaptı.


Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanlığı ekipleri, vatandaşlardan gelen şikayetler üzerine Sur burçları, duvarları ve çevresini temizledi. Ekipler, dünya mirası surların temizliğinin sağlanması, yerli ve yabancı turistlerin tarihi yapıyı daha rahat ziyaret edebilmeleri için titiz bir çalışma yürüttü.


Surların tamamını kapsayacak temizlik çalışmasının ardından ekipler, 15 günde bir kontrol yaparak bölgenin temiz kalmasını sağlayacak.


Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Gümüşhane Tomara Şelalesi, Avrupa Spor Haftası etkinliklerine ev sahipliği yaptı Avrupa Spor Haftası kapsamında Gümüşhane’de gerçekleştirilen etkinliklerin açılışı, bölgenin en etkileyici doğal güzelliklerinden biri olan Tomara Şelalesi’nde yapıldı. Fitness kursiyerleri ve antrenörler, cam seyir terası üzerinde spor yaparak sağlıklı yaşamın önemine dikkat çekti. Tüm Avrupa’da aynı anda kutlanan ve 30 Eylül’e kadar sürecek olan Avrupa Spor Haftası’nın açılışı Gümüşhane’de bölgenin en etkileyici doğal güzelliklerinden birisi olan Tomara Şelalesi’nde yapıldı. Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü ile Herkes İçin Spor Federasyonu İl Temsilciliği’nin ortaklaşa gerçekleştirdiği etkinlikte, Türkiye’de turizm otoriteleri tarafından ziyaret edilmesi tavsiye edilen 10 şelaleden birisi olan Tomara Şelalesi’nde fitness kurslarına katılan 10 kadın ve antrenörler cam seyir terası üzerinde spor etkinliği gerçekleştirdi. "Herkes İçin Spor ve Sağlık Günleri" temasıyla Türkiye’nin 81 ilinde eşzamanlı olarak başlayan Avrupa Spor Haftası etkinlikleri her yıl 23-30 Eylül tarihleri arasında "Aktif ol" sloganıyla Avrupa çapında kutlanıyor. Kentin en önemli turizm destinasyonlarından biri olan Şiran ilçesindeki Tomara Şelalesi, 40 ayrı noktadan yaklaşık 15 metre yükseklikten dökülen berrak suyu, kuş cıvıltıları ve doğanın eşsiz güzelliğiyle etkinliğe ev sahipliği yaptı. Türkiye’de turizm otoriteleri tarafından ziyaret edilmesi tavsiye edilen 10 şelaleden biri olan Tomara Şelalesi’nde gerçekleştirilen bu etkinlikle hem spor yaparak sağlıklı yaşam vurgusu yapıldı hem de Gümüşhane’nin tanıtımına katkı sağladı. Sporun 7’den 70’e herkes için alışkanlık olması gerekliliğinden hareketle yoğun bir programla kutlanacak olan etkinliklerin ilkine katılan Gümüşhane Üniversitesi BESYO antrenörlük son sınıf öğrencisi, milli güreşçi Irmak Tutku Şahin, "Avrupa Spor Haftası kutlamaları kapsamında Tomara Şelalesi’ne spor etkinliği yapmaya geldik. Huzur verici bir hava var. Sesi huzur veren bir ortam. Buradan herkesi spora davet ediyorum" diye konuştu. Fitness antrenörü Burcu Turhan ise "Avrupa Spor Haftası nedeniyle Tomara Şelalesi’nde sporcularımla birlikte bu güzel havanın, bol oksijenli havanın tadını çıkardık" dedi.
Bursa Otomotivdeki güncel gelişmeler OTEKON 2024’tekonuşuldu Bursa Uludağ Üniversitesi (BUÜ) tarafından desteklenen 11.UluslararasıOtomotivTeknolojileriKongresi (OTEKON 2024) 9-10 Eylül tarihleri arasında Bursa’da gerçekleştirildi. Bu yıl 11.si düzenlenen Uluslararası Otomotiv Teknolojileri Kongresi, Bursa Sheraton Otel’de yapıldı. BUÜ’nün desteklediği ve Burkon tarafından organize edilen OTEKON 2024’te sektörde yaşanan değişimler ve geleceğe yönelik adımlar ele alındı. Kongrenin açılış törenine BUÜ Rektörü Prof. Dr. Ferudun Yılmaz, Makine Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Necmettin Kaya, Kongre Onursal Başkanı Prof. Dr.Ferruh Öztürk, yurt içi ve yurt dışından gelen akademisyenler, araştırmacılar, sektörün önde gelen isimleri ile çok sayıda kurum ve kuruluşun temsilcisi katıldı. “Sektördeki çalışmalar birçok bilim alanını içeriyor” Açılış töreninde konuşan BUÜ RektörüProf. Dr. Ferudun Yılmaz, Bursa’nın otomotiv alanında önemli bir kent olduğunu ve otomotiv sektörünün Türkiye ekonomisine önemli katkılar sunduğunu ifade etti. Prof. Dr. Ferudun Yılmaz; Otomotiv sektörü son derece kıymetli bir alan. Bursa da otomotiv endüstrisinin merkezi olduğuna göre Otomotiv Teknolojileri Kongresinin üniversitemiz tarafından organize edilerek Bursa’da yapılıyor olmasından da son derece memnun olduk. Otomotiv sektöründeki çalışmalar birçok bilim alanını içeriyor. Böylesine gelişmiş bir otomotiv teknolojisinin olduğu yerde, bilimsel altyapı oluşturacak gayretler de son derece bir önem arz ediyor. Sektör ve akademik camia adına hayırlı olmasını diliyor, etkinliğe emeği geçen herkese teşekkürlerimi iletiyorum” dedi. Yenilikler ve gelişmeler derinlemesine incelendi Organizasyona dair bilgi veren BUÜ Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi ve Kongre Düzenleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Necmettin Kaya, 2002 yılında başlayan ve 2 yılda bir düzenlenen Otomotiv Teknolojileri Kongresi’nin on birincisi olan OTEKON 2024 Kongresinde 21 paralel oturum ve 123 bildirinin sunulduğunu aktardı.Otomotiv sektörünün ve akademik dünyanın önemli isimlerinin bir araya getirildiğini belirten Prof. Dr. Necmettin Kaya; “Sektördeki yenilikleri ve teknolojik gelişmeleri derinlemesine inceledik. Böylesine kapsamlı bir organizasyona katılan tüm konuklarımıza, katkı veren sponsorlarımıza ve organizasyonu yapan Burkon firmasına teşekkürlerimizi iletiyoruz” şeklinde konuştu. Kaya, ilki 2002 yılında yapılan, iki senede bir tekrarlayan ve geleneksel hale gelen Otomotiv Teknolojileri Kongrelerinin on ikincisinin (OTEKON 2026), 7-8 Eylül 2026 tarihinde yapılacağı bilgisini de paylaştı. Amerika ve İngiltere’den otomotiv alanında uzman akademisyenlerin ve Tofaş, Ford Otosan, Oyak-Renault’tan Ar-Ge ve Mühendislik Yöneticilerinin konuşmalarıyla devam eden Kongre, ‘Future of mobilityandsustainabletransportation: Vehicle Design andManufacturing’ ana teması üzerine otomotiv alanında yapılan araştırma çalışmaları ve uygulamaların sunulduğu bildirilerle tamamlandı.
Rize Çayeli’nde temizlik ona emanet Rize’nin Çayeli ilçesinde temizlik araçlarını kullanan Ayşegül Çolakoğlu, bütün kadınlara örnek oluyor. Rize’nin Çayeli ilçesinde yaşayan 41 yaşındaki Ayşegül Çolakoğlu, cesaretiyle bütün kadınlara örnek oluyor. 3 çocuk annesi Çolakoğlu, Çayeli Belediyesinde temizlik işçisi olarak çalışıyor. Araba kullanmayı çok seven Çolakoğlu, yaklaşık 3 yıl önce belediye bünyesinde temizlik araçlarını kullanmak için talepte bulundu. Yaptığı talebi geri çevrilmeyen Çolakoğlu, yol süpürme aracı ve çöp kamyonlarında çalışmaya başladı. Çolakoğlu’nu direksiyon başında gören Çayeli halkıda kendisini tebrik ediyor. Çolakoğlu, her gün sokakları temizledikten sonra akşamları da bir anne olarak eviyle ilgileniyor. “Çayeliler bu duruma alıştı” Çayelili vatandaşların temizlik arabası kullanan bir kadına alıştığını belirten Çayeli Belediye Başkanı İsmail Hakkı Çiftçi, “Şimdiki çalışanımız daha öncesinde başka bir pozisyonda belediyemizde çalışıyordu. Arkadaşlarımızla yapmış olduğumuz istişare sonucunda iyi derece şoför olduğunu öğrendik. Hem temizliğe hem de Çayeli’ne bir kadın eli değsin dedik. İlk zamanlar bir aracımız olmadığı için ilk başlarda normal olarak çalışıyordu. İlk fırsatta almış olduğumuz çöp süpürme aracını Ayşe hanıma güvenerek kendisine teslim ettik. Yaklaşık 3 yıldır bu görevi yapıyor. Bu görevi en iyi şekilde yapmaya çalışıyor. Çayeliler bu duruma alıştı. Çayelili olup da yaz tatiline gelenler için farklı bir durum oluyor. Mutlaka başka şehirlerde de tır süren, uçak süren kadın çalışanlar var. Kadının elinin her yere kesinlikle değmesi gerekiyor. İşin açıkçası kenti temizlik konusunda elimizden gelenin en iyisini yapma noktasındayız” ifadelerini kullandı. “Kadının eli her yere değmeli” Kadının hayatta her noktaya el atması gerektiğini ifade eden Ayşegül Çolakoğlu, “Belediyede şu anda şoför olarak görev yapmaktayım. Süpürme aracı ve çöp arabasını kullanıyorum. Normal araç kullanırken bile zorluk yaşıyoruz ama bu biraz daha zorluk yaşıyoruz. Zorluğu olduğu kadar güzel de motive oluyorum. Takdir alıyorum. Farklı bir konumdaydım. Araba kullanmayı çok sevdiğim için talepte bulundum. Başkanımızın ve müdürlerimiz de yapabileceğime inandılar. Çok sevdiğim için azim ettim. Buraya kadar geldim. Kadınların yapması gerekiyor. Bir kadın olarak biz istersek her şeyi yapabiliriz. Bir kadın ve anne olarak devam ediyorum. Çocuklarımdan dolayı da işime daha da çok sarıldım. Kadının eli her yere değmeli. Sabah işe başlıyorum. Silme aracıyla güne başlıyoruz. Çöp arabasıyla döküme gidiyorum. Hep temizlik yapıyoruz. Çayeli’ni daha temiz hale getirmek için çalışıyoruz. Gündüz Çayeli’ni temizliyorum. Akşam çocuklarıma bakıyorum. Sadece Çayeli’ne değil, her yere kadın eli değmesi lazım. Kadın elinin değdiği her iş daha da güzelleşir” şeklinde konuştu.